Skončilo sa rokovanie o vládnej kríze. Kto ustúpil? Sulík prezradil prvé detaily. Matovič: My vás neopustíme

Skončilo sa rokovanie o vládnej kríze. Kto ustúpil? Sulík prezradil prvé detaily. Matovič: My vás neopustíme

Bratislava 12. augusta 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Skončilo sa rokovanie o vládnej kríze. Líder SaS Richard Sulík prezradil prvé detaily

Richard Sulík
Na snímke predseda SaS a vicepremiér Richard Sulík

Predstavitelia vládnej koalície sa v piatok na finálnom riešení vládnej krízy nedohodli. Zídu sa opäť na budúci týždeň. Po piatkovom rokovaní strán to uviedol predseda SaS Richard Sulík. Jeho strana stále trvá na odchode lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády. Podľa Sulíka sa partneri ku kompromisu nepriblížili.

Reklama

Nič z toho, čo bolo povedané na koaličnom rokovaní, nevyzeralo ako kompromis a splnenie kardinálnej podmienky SaS. Po piatkovom stretnutí to skonštatoval líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík s tým, že vyjednávacie tímy sa stretnú opäť budúci týždeň. Liberáli rátajú s tým, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) neodstúpi z funkcie a ministri SaS po vypršaní ultimáta podajú demisiu a vládu opustia.

“Ide o to, akým chaotickým, zničujúcim spôsobom funguje naša vláda,” podotkol Sulík s tým, že ich postoj nemá nič spoločné s osobnými spormi. Matovič je podľa neho osobne zodpovedný za množstvo nesprávnych krokov vlády. SaS sa na tom podľa slov Sulíka nechce podieľať. Zopakovali, že ak Matovič ostane vo vláde, opustí ju SaS. Na piatkovom rokovaní nenadobudol pocit, že by sa niečo malo meniť.

Reklama

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský novinárom povedal, že každá strana si na stretnutí povedala svoj postoj k situácii. Rokovania môžu podľa jeho slov smerovať “kamkoľvek”.

Piatkové stretnutie vo vládnom hoteli Bôrik zvolalo hnutie OĽANO. Vo štvrtok (11. 8.) jeho predsedníctvo a poslanci vyhlásili, že ich líder Igor Matovič ostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od strany SaS a ich stanovisko je nemenné.

Spor v koalícii sa vyostril potom, ako parlament prelomil veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne Matoviča. Liberáli následne vypovedali koaličnú zmluvu, žiadajú vypracovanie novej. Trvajú na odchode Matoviča z vlády. Pri nesplnení podmienok avizovali ministri SaS na záver augusta demisiu.

Na sociálnej sieti reagoval na aktuálnu situáciu aj Igor Matovič. ”

Neviem, ako sa SaS nakoniec rozhodne … ale viem, že my v OĽANO Vás za žiadnych okolností v najťažších časoch, ktoré zrejme pred nami ešte sú, NE O PUS TÍ ME,” napísal.

Reklama

 

Premiér: Bez SaS bude moja vláda nefunkčná, v parlamentne nebude mať väčšinu

Bez SaS bude vláda Eduarda Hegera (OĽANO) nefunkčná a nebude mať v Národnej rade (NR) SR väčšinu. Predseda vlády to povedal po piatkovom rokovaní koaličných predstaviteľov v súvislosti s vládnou krízou. Heger apeloval na stabilitu a nájdenie riešení, ako zostať jednotní. Uviedol tiež, že všetky štyri strany sa v piatok zhodli, že pri schvaľovaní tzv. rodinného balíčka z dielne Igora Matoviča (OĽANO) nebola porušená koaličná zmluva. Rokovania predstaviteľov koalície budú podľa jeho slov pokračovať o týždeň.

“Bez SaS bude moja vláda nefunkčná, v parlamentne nebude mať väčšinu. Preto je dôležité, aby sme našli jednotu a spoluprácu uvedomujúc si ťažké časy, aby sme vedeli zabezpečiť patričnú podporu občanom SR v ťažkých časoch, ktoré prichádzajú,” uviedol premiér. Podčiarkol dôležitosť uvedomovať si, že Slovensko a svet zažívajú bezprecedentnú krízu. “Ak na niečo nie je čas, nie je čas na destabilizáciu. Ak na niečo je čas, je čas na stabilitu a spoluprácu,” zdôraznil. Možnosť predčasných volieb si nepripúšťa.

Poďakoval sa za dôstojnú diskusiu na piatkovom rokovaní. Verí, že s partnermi nájdu spôsob, ako pokračovať. Heger pripomenul, že pri vstupe do spolupráce sa koaliční partneri zaviazali koaličnou zmluvou a potvrdili, že si nebudú robiť navzájom personálnu politiku. Uviedol tiež, že na stretnutí si vyjasnili pojmy napríklad, že SaS nepoužila veto pri Matovičovom rodinnom balíčku a nikde nepovedali, že ak bude schválený v parlamente aj po vete prezidentky, tak z koalície odídu. “Takéto nič konkrétne nezaznelo,” vyhlásil.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš deklaroval podporu klubu premiérovi i Matovičovi. SaS opätovne vyzval, aby urobila krok späť a pripomenul jej predvolebné i povolebné sľuby koalície. Šéf klubu hovoril aj o snahe zachovať štvorkoalíciu.

Reklama

Matovič opätovne odmietol argumenty SaS, pre ktoré by mal z postu odstúpiť. Nesúhlasí s ich stanoviskom týkajúcim sa prorodinného balíka a ani s vyjadreniami o rozvrate verejných financií. Na otázku, či si vie predstaviť za nejakých okolností svoj odchod z funkcie, odpovedal tým, že ustúpil už pred rokom pri požiadavke na odchod z postu premiéra a pripomenul vtedajší prísľub lídra SaS Richarda Sulíka o jeho odchode z postu ministra hospodárstva. Nepožaduje to však od neho.

 

Velič: Strana Za ľudí sa sústredí na to, aby koalícia ostala jednotná

Strana Za ľudí sa sústredí na to, aby ostala koalícia jednotná a našla riešenie krízy. Deklarovali to predstavitelia strany Viera Leščáková a Dušan Velič po piatkovom rokovaní v bratislavskom vládnom hoteli Bôrik. Velič uviedol, že všetky strany sa snažia vytvoriť podmienky pre SaS, aby vo vláde zotrvala a rovnako chcú zotrvanie štvorlístka.

“Strana Za ľudí sa bude sústrediť na to, aby sme ostali jednotní a našli riešenia. Ak nám jeden z partnerov dáva isté podmienky, ktoré sú až možno politicky nesplniteľné, pripadá nám to ako exit stratégia alebo úniková stratégia, ktorú nechápem,” poznamenal. Považuje za dôležité stretávať sa. Politika je podľa jeho slov vždy o kompromisoch. Podčiarkol potrebu jednoty aj vzhľadom na aktuálnu ekonomickú krízu.

Dušan Velič
Na snímke štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Dušan Velič

Leščáková hodnotí pozitívne, že SaS prišla na piatkové rokovanie i to, že sa strany zídu opäť budúci týždeň. “Keď raz prijmem zodpovednosť vládnutia, ťarchu zodpovednosti, tak si myslím, že ju mám niesť štyri roky, a nie keď sa situácia veľmi zhorší, a treba povedať, že nosné ministerstvo, ktoré bude riešiť energetickú krízu, je ministerstvo hospodárstva, vtedy vidím najnevhodnejší čas na to, aby minister hospodárstva utekal z boja a utekal z vlády,” povedala. Považuje za veľmi dôležité stabilne dovládnuť v štvorkoalícii.

Čo sa týka zotrvania lídra OĽANO Igora Matoviča na poste ministra financií, strana Za ľudí tu podľa Veliča nie je na to, aby kádrovala, alebo robila personálne zmeny. Nepovedal, či s Matovičom majú problém, ani či si myslí, že robí dobre svoju prácu. Poukázal na rozloženie síl a postavenie Matoviča ako lídra OĽANO.

Leščáková dodala, že postoj OĽANO je jasný. Poznamenala, že strana Za ľudí v konflikte SaS a OĽANO nefiguruje a hodnotiť môžu akurát celkovú prácu rezortu financií pod vedením Matoviča. Ak by mala povedať, či má ostať vo vedení ministerstva na základe faktov, odpovedala by áno. Argumentovala pritom napríklad výsledkami prezentovanými štátnym tajomníkom rezortu financií Marcelom Klimekom z minulého týždňa.

Strana doplnila, že premiér Eduard Heger (OĽANO) predostrel viaceré konštruktívne návrhy na zmenu pravidiel fungovania koalície. V súvislosti so SaS podotkla, že liberáli chcú požívať všetky výhody opozície aj koalície, teda nemať zodpovednosť, neriešiť problémy krajiny, ale sa iba politicky posilňovať na prebiehajúcej energetickej a inflačnej kríze v Európe. “Strana Za ľudí takýto postoj odmieta a aj v takejto ťažkej situácii bude presadzovať zodpovedné riešenia,” dodali z tlačového oddelenia strany.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali