Za smernicu hlasovalo 474 poslancov, proti bolo 163 a 14 sa hlasovania zdržalo.
Sporným bodom pri dvojakej kvalite potravín bol článok so znením:“ Obchodník však môže prispôsobovať výrobky rovnakej značky rôznym geografickým trhom s ohľadom na odôvodnené faktory, ako je získavanie miestnych prísad, požiadavky vnútroštátneho práva, ciele zmeny zloženia alebo preukázateľné preferencie spotrebiteľov, pričom posledne menované musia byť podložené uspokojivými dôkazmi.“
Možné dôkazy môžu vyplynúť zo spotrebiteľských testov využívajúcich ochutnávanie naslepo alebo testovanie výrobkov a ďalších metód, ktoré stanovuje jasné preferencie spotrebiteľov.
Smernica upresňuje, ako by v záležitosti mali postupovať členské štáty a za akých okolností môže rôzne zloženie výrobkov byť považované za zavádzajúce a zakázané. Prípady majú byť posudzované jednotlivo.
Od Európskej komisii (EK) požaduje, aby po dvoch rokoch od nadobudnutia účinnosti smernice posúdila aktuálny stav a prípadne navrhla zaradenie dvojakej kvality výrobkov medzi nekalé obchodné praktiky.
Už pred hlasovaním slovenskí europoslanci pre náš portal vyjadrili rozdielny postoj k posudzovaniu dvojakej kvality potravín.
Europoslanci Ivan Štefanec a Richard Sulík žiadali pri posudzovaní dvojitej kvality potravín určitý ohľad na úrodu, regionálnu dostupnosť, národnú legislatívu či národnú špecifikáciu. Postihovať producentov za „zanedbateľné rozdiely“ preto považujú za nie veľmi šťastné riešenie.
Druhá skupina europoslancov vrátane Moniky Beňovej, Vladimíra Maňku, Moniky Smolkovej, Pála Csákyho, Eduarda Kukana presadzovali postoj českej europoslankyne Sehnalovej, ktorá vo svojom pozmeňovacom návrhu žiadala nulové ústupky a zároveň úplnú stopku dvojakej kvality potravín z dielne nadnárodných producentov (viac v článku).
Hlasovanie europoslancov
Europoslanci svoj postoj následne vyjadrili v hlasovaní o smernici.
Za smernicu umožňujúcu určité prispôsobenie výrobkov nadnárodnych producentov hlasovali: Štefanec, Mikolášik, Csáky.
Proti smernici hlasovali: Zala, Maňka, Smolková, Žitňanská, Nagy, Kukan.
Zdržali sa: Škripek a Záborská.
Nehlasovali: Sulík a Beňová.
Postoj českých europoslancov
K hlasovaniu sa pre portál Echo24 vyjadrili aj českí europoslanci:
“Mohli sme urobiť definitívnu bodku za debatami o množstve kakaa v čokoláde v Nemecku a v Česku, bohužiaľ sa tak nestalo. Pre mňa ako poslankyňu zvolenú za ČR je výsledok sklamaním,” uviedla poslankyňa Dita Charanzová (ANO).
“Mrzí ma, že neboli prijaté pozmeňovacie návrhy, ktorých som spoluautorkou, ktoré mohli situáciu ešte zachrániť,” povedala.
Podobne sa vyjadrila poslankyňa Oľga Sehnalová (ČSSD). “Ako človek, ktorý témy do Bruselu priniesol a systematickou prácou ich z nechceného dotiahol až do zákonnej úpravy, spokojná nie som,” povedala.
“Nie je to úplný zákaz dvojaký kvality bez výnimiek, ako som navrhovala. Naopak, každé podozrenie na dvojakú kvalitu musí zložito posudzovať dozorný orgán, zbierať dôkazy, vyjadrenie výrobcov… To v praxi nemôže fungovať. Ešte horšie je, že zákon pripúšťa odôvodnené a objektívne faktory, vďaka ktorým výrobcovia môžu potraviny a ďalší tovar aj naďalej prispôsobovať miestnym chutiam, cenové preferencie a kto vie čomu ešte,” zdôraznila.
Postoj ministerstiev
České ministerstvo priemyslu a obchodu (MPO) uviedlo, že “znenie dohodnuté medzi členskými štátmi a neskôr aj medzi Radou a Európskym parlamentom vníma ako citlivý kompromis”.
“Chceli sme prísnejšie text, a to najmä pre oblasť potravín, kde je problém dvojakej kvality najvýraznejší. Nakoniec sme podporili prijatie úpravy aspoň v dohodnutej podobe, pretože aj tá prispeje k zlepšeniu potierania dvojakej kvality tovaru na vnútornom trhu,” uviedla končiaca ministerka Marta Nováková (za ANO).
Slovenské Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka napriek prijatiu miernejšej legislatívy považuje smernicu za obrovský úspech (viac v článku).