Kto každý sa chystá? Ľudia vyjdú v utorok do ulíc. Hlavný protest sa uskutoční na Hodžovom námestí o 16:00 v Bratislave. Protesty budú aj v iných mestách

Kto každý sa chystá? Ľudia vyjdú v utorok do ulíc. Hlavný protest sa uskutoční na Hodžovom námestí o 16:00 v Bratislave. Protesty budú aj v iných mestách

Bratislava 16. novembra 2020 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

17. novembra je štátny sviatok, oslavuje sa ako začiatok revolúcie proti komunistickému režimu. Tento rok má však tento vlažne prijímaný štátny sviatok (ľudia už nepokladajú zmenu, ktorá prišla za zmenu k lepšiemu) zvláštnu príchuť. Pl

protivládny protest pred úradom vlády v Bratislave
Ilustračné foto: Na snímke protestujúci pred Úradom vlády SR počas neohlásenej protivládnej demonštrácie v Bratislave 17. októbra 2020
ánujú vo veľkom vyjsť do ulíc a dať najavo čo si myslia o vláde, tentokrát, Igora Matoviča. Hlavný a zrejme najväčší protest sa uskutoční na Hodžovom námestí (pred prezidentským palácom) v Bratislave o 16:00. Okrem neho budú viaceré menšie demonštrácie nielen v Bratislave. Niektorí známi ľudia vyzývajú aj na inú formu odporu  

Ukazuje sa, že vláda Igora Matoviča vo veľkom stráca dôveru ľudí. Dôvodom sú opatrenia proti koronavírusu, ktoré ničia slovenskú ekonomiku a tým aj živobytie ľudí, ale aj často kritizovaný amaterizmus a vulgárny slovník premiéra Matoviča.

Reklama

Ten nevyberavým spôsobom útočí napríklad aj na odborníkov a lekárov, ktorí nesúhlasia s jeho nápadmi a nazýva ich rôznymi nelichotivými prívlastkami ako „blázni, kuvici, konšpirátori, či vlastizradcovia.“ K upokojeniu situácie neprispievajú ani hádky vo vnútri koalície medzi Matovičom a Sulíkom.

Premiér tieto kontroverzie zaklincoval predĺžením núdzovéhoh stavu o 45 dní.

Reklama

 

Veľký občiansky protest na Hodžovom námestí v Bratislave

Proti týmto tzv. totalitným manierom sa chystá masa Slovákov vyjsť do ulíc 17. novembra, teda symbolicky na výročie dňa boja za slobodu a demokraciu.

Hlavný a zrejme aj najväčší protest by sa mal uskutočniť pred prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave o 16:00 hodine.

Okrem bežných občanov bez politickej príslušnosti avizujú účasť na protestnej akcii na Hodžovom námestí aj opoziční politici ako napríklad Kotlebovci, bývalý politik Peter Marček a tiež mnoho ďalších mimoparlamentných strán.

 

Reklama
V hlavnom meste sa uskutočnia aj menšie akcie

Aj keď najprv to vyzeralo, že k hlavnému protestu pred prezidentským palácom sa pridajú aj poslanci strany SMER-SD, neskôr svoje vyjadrenia korigovali a rozhodli sa, že si zorganizujú vlastnú akciu pri soche Alexandra Dubčeka. Bližšie miesto a čas zatiaľ nespresnili. No zároveň vyhlásili, že svojich fanúšikov vyzvú aj na účasť na inom proteste. Čiže nie je vylúčené, že sa nakoniec ukážu aj na Hodžovom námestí.

“Na prechádzku” zvoláva ľudí taktiež bývalý minister školstva Juraj Draxler. Uskutoční sa na námestí slobody o 15:00. Aj keď Draxler osobne na hlavný protest na Hodžovom námestí nepôjde, neodhovára od toho svojich fanúšikov: “Ja naň nepôjdem, ale je mi jasné, že mnohí z vás áno. Prosím, buďte primerane ohľaduplní aj opatrní na seba a svoje zdravie.”

Draxler chce zároveň robiť „nátlakové akcie“ proti Matovičovej vláde aj v ďalšie dni po 17.novembri: „Pre mňa osobne nátlakové akcie rozhodne týmto nesmú skončiť, práve naopak, treba, aby ich bolo postupne čoraz viac.“

Protestovať už tradične prídu aj futbaloví fanúšikovia Slovana Bratislava, ktorí sa stretnú na Hlavnej stanici o 15:00 hodine. Odtiaľ zrejme budú pochodovať k úradu vlády. Nie je jasné či sa zúčastnia aj hlavného protestu na Hodžovom námestí.

Bukovský ide štrngať kľúčmi

Doktor Igor Bukovský chce taktiež prejaviť svoj odpor voči súčasnej vláde. Nepríde však na žiaden protest. Svoj postoj vyjadrí štrnganím kľúčov a zapálením sviečky. A vyzýva k tomu aj ľudí po celom Slovensku: „Kedy ? V utorok 17. novembra, 2020, medzi 17:00 a 18:00 hod. , aspoň na 30 minút. Kde ? Na hocijakom námestí, alebo inom verejnom priestore každého slovenského mesta, alebo dediny. Aj keď budete len dvaja, aj to je viac ako nikto.“

Reklama

 

Pellegrini a Chmelár budú protestovať z domu

Nie každý sa chystá do ulíc. Opozičná strana Hlas –SD Petra Pellegriniho vyzýva ľudí, aby svoj protest proti Matovičovej vláde prejavili zapálením sviečok za svojimi oknami. 17. novembra zároveň spúšťajú internetovú anketu, kde ľudia budú môcť hlasovať o tom, či má vláda Igora Matoviča padnúť a či sú za predčasné voľby.

Politický analytik Eduard Chmelár chce protestovať taktiež z domu. Ľudí vyzýva, aby Matovičovu vládu vypískali: „17.novembra o 17. hodine dajme Igorovi Matovičovi najavo, že nehovorí v našom mene – pískajte z balkónov, z okien, z prahov svojich domov tak, aby počul, čo si myslíme o jeho konfrontačnej politike.“

 

Protest v Košiciach

Ľudia vyjdu do ulíc aj v druhom najväčšom meste Slovenska. Zísť by sa mali o 15:00 na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne. Podľa našich informácií budú následne pochodovať mestom symbolicky k Ústavnému súdu. Keďže vláda podľa nich porušuje ľudské práva. Odvolávajú sa pri tom na Ústavu SR, článok 32 :

“Vyhlasujeme odpor voči odstraňovaniu demokratického poriadku, základných ľudských práv a slobôd v nej uvedených, a porušovaniu základných ľudských práv charty OSN formou vyhlásenia občianskej neposlušnosti voči totalitným a diskriminačným nariadeniam vlády,” píšu občania v pozvánke na protest v Košiciach, ktorá sa objavila na sociálnej sieti.

 

Protesty sa uskutočnia aj v iných mestách po celom Slovensku

Ak ľudia nemajú z nejakých dôvodov možnosť zúčastniť sa na celonárodnom proteste v Bratislave, môžu sa poprechádzať aj v iných mestách.

Prešov – Hlavná ulica o 15:00

Reklama

Michalovce – námestie o 15:00

Banská Bystrica – Námestie SNP o 15:00

Poprad – Námestie sv. Egídia o 15:00

Žilina – Námestie A. Hlinku o 14:00

Prievidza – Námestie Slobody o 14:00

Reklama

 

Vládni mocipáni sa vyhrážajú občanom

Zdá sa, že vláda Igora Matoviča má obrovský strach z vlastných občanov, ktorí sa 17. novembra chystajú do ulíc. Pred pár dňami minister obrany Jaroslav Naď pripustil, že voči demonštrantom bude použitá vojenská polícia.

Pridal sa aj Minister vnútra Roman Mikulec, ktorý hrozí občanom zásahom polície a rozpustením protestov. Mikulec v relácii Na telo na TV Markíza, na otázku moderátora, či sa bude snažiť polícia rozpustiť protesty 17. novembra ešte pred ich začiatkom odpovedal nasledovne: “V prvom rade tie protesty pokiaľ sa budú organizovať sú nezákonné, stále platí núdzový stav, zákaz zhromažďovania a polícia má právo takéto protesty rozpustiť.” Na čo sa ho moderátor Michal Kovačič opýtal: Urobí to? Mikulec: Áno urobí.

 

Nelegálne protesty v Bielorusku podporujú, na Slovensku ich potláčajú

Áno, je pravdou, že plánované protesty sú kvôli pochybne vyhlásenému núdzovému stavu v podstate nelegálne a polícia môže teoreticky zasiahnuť a rozpustiť ich. Takéto konanie silových zložiek by však bolo minimálne nemorálne a nedôstojné aj vzhľadom na symbolický deň 17. November , teda počas výročia dňa boja za slobodu a demokraciu.

Reklama

Tvrdý zásah polície, či rozpustenie protestov by bol 31 rokov po nežnej revolúcii  silnou fackou pre slobodu a demokraciu a pripomínal by časy minulé, totalitné.

O to pokryteckejšie by to vyznievalo po tom, čo súčasná vláda prednedávnom v parlamente presadila zákon, ktorý odsudzuje komunistický režim a nazýva ho zločineckým.

Dvojakým metrom je aj to, že Matovičova vláda na jednej strane kritizuje režim Bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za tvrdé zásahy polície proti ľuďom, ktorí sa zúčastňujú tiež na nelegálnych protestoch a s hlavnou líderkou bieloruskej opozície Cichanovskou, ktorá podporuje tieto protesty si podávajú ruky, zatiaľ čo na Slovensku chce vláda protesty tvrdo potláčať. Matovič by sa zásahom proti demonštrantom dostal na úroveň Lukašenka.

Za povšimnutie stojí aj fakt, že kým teraz Matovičova vláda odôvodňuje zákaz zhromažďovania tým, že by sa ľudia mohli nakaziť , počas dvoch predchádzajúcich víkendov prinútili milióny ľudí zúčastniť sa na celoplošnom testovaní, kde ľudia stáli pohromade, často bez odstupov, v dlhých niekedy aj 100- metrových radoch. Vtedy sa nebáli, že by sa mohli ľudia infikovať ?

A prečo, ak vláda uvoľňuje opatrenia vo vnútorných priestoroch – v kostoloch, kinách a divadlách, kde ľudia môžu prísť do 50%- nej kapacity, vo vonkajších priestoroch, kde je šanca nakazenia oveľa nižšia sa ľudia nemôžu oficiálne zhromažďovať?

 

Nechajú sa ľudia zastrašiť ? Prechádzka po meste nie je zakázaná

Vyhrážky vládnych predstaviteľov sú jedna vec, neexistuje však zákaz, ktorý by nedovoľoval ľuďom absolvovať prechádzku po meste. Prechádzky sú navyše zdraviu prospešné a napríklad taký prezidentský palác v Bratislave je pekná historická budova, ktorá stojí za povšimnutie a zastavenie sa pri nej. Diskusie medzi ľuďmi na námestiach tiež nie sú zakázané. A zakázaná nie je ani verejná kritika vlády. Používanie megafónu tiež nezakazujú žiadne pravidlá.

Reklama

Nechajú sa nakoniec ľudia zastrašiť, alebo si prídu vybojovať svoje práva a slobody pokojnou prechádzkou? Uvidíme už zajtra 17. novembra na Hodžovom námestí o 16:00 hodine v Bratislave.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali