Stop obéznym školákom? Čaplovič pridusil centrá voľného času, jeho idea stojí viac

Stop obéznym školákom? Čaplovič pridusil centrá voľného času, jeho idea stojí viac

 Bratislava 10. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR) 

 

Čaplovič plánuje školákom zaviesť tri hodiny telocviku týždenne 

Dve-tri hodiny telocviku... Dôležité je, aby ich žiak nepresedel na lavičke

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) chce žiakom na prvom stupni základných škôl zaviesť tri hodiny telocviku. Vyplýva to z návrhu koncepcie štátnej politiky v oblasti športu, ku ktorej môže verejnosť posielať pripomienky do 25. novembra. Tri hodiny telesnej výchovy oproti súčasným dvom mali mať žiaci už od tohto školského roka. Čaplovič však v júni zastavil toto opatrenie z dielne exministra Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS). Ministerstvo to odôvodnilo tým, že bolo nesplniteľné a zámer nebol zohľadnený v rozpočte rezortu na roky 2012–2015.

Reklama

Aktuálny návrh koncepcie ráta s prípravou súboru opatrení na zavedenie troch hodín na prvom stupni do konca budúceho roka. “Slovensko sa v roku 2008 úpravou počtu hodín telesnej výchovy na dve hodiny týždenne v štátnom vzdelávacom programe v rámci reformy vzdelávania dostalo na posledné miesta pomysleného rebríčka európskych štátov,” píše sa v materiáli. Školy môžu zvýšiť počet telesnej aj v súčasnosti, podľa ministerstva tak robí len minimum z nich. Rezort chce zo štrukturálnych fondov pravidelne doškoľovať telocvikárov a učiteľov, ktorí vyučujú telesnú nekvalifikovane.

 

Reklama

4 hodiny dieťa presedí doma, lenže ďalších šesť v samotnej škole!

Podľa koncepcie trávi 70 percent školopovinných detí a mládeže denne viac ako štyri hodiny prácou na počítačoch, internete, sledovaním televízie, počítačovými hrami a zábavou s mobilmi. “Výskumy hovoria, že približne 18 percent detí trpí nadhmotnosťou a približne 7 percent je obéznych a situácia sa stále zhoršuje. Väčšina odborníkov odporúča ako najlepšiu prevenciu proti poruchám zdravia dostatok pohybovej aktivity,” uvádza koncepcia.

Podľa návrhu koncepcie dáva Slovensko na podporu športu iba sedem eur na obyvateľa. U škandinávskych krajín, vo Veľkej Británii, Francúzsku či Holandsku sa táto investícia pohybuje na úrovni 100 až 180 eur. Situácia je tak paradoxná. Počas svojho funkčného obdobia terajší minister prijal zákon o financovaní, ktorý sťažil existenciu desiatkami centier voľného času napĺňajúcich aj pohybové potreby detí. Na druhej strane sa o to isté snaží v rámci riadnych učebných osnov, pričom hodina telocviku navyše vyjde omnoho drahšie. Stáť to nebude len platy pedagógov a kúrenie telocviční, ale vo viacerých prípadoch aj prestatby či novostavby telocviční, ktoré kapacitne vyhovujú na dvoj, ale nie už trojhodinový týždenný rozvrh všetkých žiakov. 

V oblasti podpory športovo talentovanej mládeže ministerstvo v koncepcii plánuje posilniť kompetencie športových zväzov a stanoviť normatív minimálnej dotácie na jedného športovca či kolektív. “Koncepcia si za cieľ dáva aj vykonanie analýzy vplyvu sociálnych podmienok v rodine na športovanie detí a mládeže a prostredníctvom charitatívnej lotérie chce podporiť športovanie nadaných detí z rodín s nízkou úrovňou príjmov,” informoval hovorca ministerstva Michal Kaliňák. Táto lotéria má byť prevádzkovaná nadáciami alebo záujmovými združeniami.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali