Kerry sa stretol s irackým premiérom Abádím

Kerry sa stretol s irackým premiérom Abádím

Bagdad 10. septembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP)

 

Na Blízkom východe silnie zhoda, že treba odstrániť hrozby, ktoré predstavujú extrémisti z IS

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes na neohlásenej návšteve Iraku vyhlásil, že Spojené štáty ani zvyšok sveta nebudú len tak stáť a pozerať sa, ako militantná organizácia Islamský štát (IS) šíri svoje zlo a hrôzu.

Reklama

Šéf americkej diplomacie uviedol, že prezident Barack Obama dnes neskôr podrobnejšie predstaví kroky, ktoré sú USA pripravené podniknúť v boji proti Islamskému štátu s cieľom poraziť ho. IS dobyl v posledných mesiacoch veľké územné pásma na severe Iraku a v Sýrii, pripomenula tlačová agentúra AP. Kerry neodhalil Obamove plány, ale predpovedal, že koalícia najmenej 40 štátov nakoniec zlikviduje Islamský štát.

Nová iracká vláda konečne začala úradovať a na Blízkom východe silnie zhoda, že treba odstrániť hrozby, ktoré predstavujú extrémisti z IS. Kerry v tejto súvislosti naliehal na šiitského lídra, aby urýchlene poskytol viac moci sunnitom – inak ohrozí akúkoľvek nádej na porážku Islamského štátu.

Reklama

Kerry pristál v irackej metropole Bagdad len dva dni po tom, čo nový iracký premiér Hajdar Abádí zložil kabinet a vymenoval ministrov. Tento krok bol kľúčový pre obnovu stability krajiny, kde sa bezpečnostná situácia vymkýna spod kontroly už od začiatku roka. Keď mal Kerry stretnutie s Abádím, v juhovýchodnej štvrti Nový Bagdad vybuchli súčasne dve autá naložené výbušninami a zabili 13 ľudí.

 

Kerry oznámil novinárom v Bagdade, že dnešný prejav prezidenta Obamu bude o stratégii boja proti Islamskému štátu a bude to “jasný bojový plán”

Ministrova cesta je prvým stretnutím na vysokej úrovni medzi USA a Abádím odvtedy, čo sa stal premiérom. Cesta má symbolizovať, že Obamova administratíva podporuje Irak aj tri roky po tom, čo americkí vojaci opustili krajinu zničenú vojnou. Návšteva však Abádímu, šiitskému moslimovi, signalizuje, že Spojené štáty pozorne sledujú, či poskytne irackým sunnitom viac kontroly nad ich miestnymi politickými štruktúrami a bezpečnostnými silami – ako to aj sám sľúbil.

Abádího predchodca, bývalý premiér Núrí Málikí, roky vytláčal sunnitov na okraj moci a odmietal vyplácať mzdy kmeňovým milíciám či dávať im vládne posty. Málikí tak šíril nenávisť, ktorú extrémisti z Islamského štátu využili ako dôvod pri verbovaní nových bojovníkov.

Reklama

Kerry oznámil novinárom v Bagdade, že dnešný prejav prezidenta Obamu bude o stratégii boja proti Islamskému štátu a bude to “jasný bojový plán”. 

“Veľmi konkrétne načrtne každý bod širokej stratégie, ako bojovať proti ISIL (súčasná skratka je IS),” dodal Kerry. Šéf americkej diplomacie teraz podniká cestu po Blízkom východe, aby združil krajiny do medzinárodnej aliancie, ktorá bude bojovať proti IS – a jeho misiou je “zostaviť čo možno najširšiu koalíciu pre tento boj”.

 

Na šéfa americkej diplomacie zapôsobili Abádího plány na obnovu armády a reformy potrebné pre Irak

Kerry sa krátko po prílete stretol s novým irackým premiérom Hajdarom Abádím a ubezpečil ho o americkej podpore v boji proti džihádistom. Informovali o tom irackí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra DPA. 

Reklama

Šéf americkej diplomacie uviedol, že naňho zapôsobili premiérove plány na “obnovu” armády a jeho “odhodlanie uskutočniť široké reformy, ktoré sú pre Irak potrebné a o ktorých bude za stolom rokovať každá časť irackej spoločnosti”. Kerry podľa agentúry Reuters vyzdvihol Abádího pripravenosť “rýchlo pokročiť v dohodách o rope potrebných pre Kurdov a v začlenení zástupcov sunnitov do vlády”. 

Kerry na sociálnej sieti Twitter oznámil, že sa stretne aj s irackým prezidentom Fuádom Masúmom, ministrom zahraničných vecí Ibráhímom Džaafarím a predsedom parlamentu Salímom Džabúrím. Abádího kabinet schválil iracký parlament v pondelok neskoro večer po medzinárodnom tlaku, aby v Iraku vznikla vláda národnej jednoty a mohla bojovať proti sunnitským extrémistom, ktorí dobyli veľké územné pásma na severe i západe krajiny.

IS dosahuje rýchle územné zisky v Iraku a v susednej Sýrii, čo zalarmovalo medzinárodné spoločenstvo. Organizácia navyše láka aj niektorých zradikalizovaných mladých moslimov ma Západe. IS má údajne vo svojich radoch tisíce zahraničných bojovníkov a západné špionážne služby sa obávajú, že bojovo naladení militanti sa vrátia do svojich domovských krajín a budú tam podnikať útoky.

Predstaviteľ Bieleho domu uviedol, že Obama v dnešnom prejave vo Washingtone naznačí, ako Spojené štáty “vytvárajú koalíciu spojencov a partnerov v regióne aj v širšom medzinárodnom spoločenstve, s ktorými bude podporovať snahy” zamerané proti IS (predtým ISIL). Obama teda predstaví svoju komplexnú stratégiu na oslabenie a nakoniec aj zničenie IS.

 

Kerry pricestoval nečakane do Iraku, aby sa stretol s novou irackou vládou

Americký minister zahraničných vecí John Kerry pricestoval dnes do Bagdadu na neohlásenú návštevu Iraku. Uskutočňuje sa krátko pred dnešným príhovorom prezidenta USA Baracka Obamu k občanom, ktorý sa bude týkať stratégie postupu proti militantom z hnutia Islamský štát (IS), informovala agentúra DPA.

“Teším sa na stretnutie s novou irackou vládou a premiérom (Hajdarom) Abádím, predsedom parlamentu (Sálimom) Džabúrím, ako aj ministrom zahraničných vecí (Ibrahímom) Džáfarím v Bagdade,” napísal Kerry na sociálnej sieti Twitter.

Abádího kabinet schválil iracký parlament v pondelok po medzinárodnom tlaku na vytvorenie vlády národnej jednoty, ktorá by dokázala účinne zakročiť proti extrémistom z IS kontrolujúcim značné územia severného a západného Iraku.

Americké stíhacie lietadlá za uplynulé týždne vykonali množstvo útokov na podporu kurdských síl péšmerga a irackých bezpečnostných zložiek stojacich v predných líniách proti IS. Táto džihádistická skupina, ktorá sa vlani odštiepila od al-Káidy, v júni vyhlásila Abú Bakra Baghdadího za kalifa a vodcu moslimov na celom svete.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali