Rusko a Čína prechádzajú na „plán B“

Rusko a Čína prechádzajú na „plán B“

Peking 10. apríla 2024 (HSP/Vzgljad/TASR/AP-Chen Bin/Xinhua via AP, Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

 

Rusko a Čína naďalej prehlbujú svoje partnerské vzťahy. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho náprotivok Wang I rokovali v Pekingu o otázkach spoločného boja proti západným sankciám, ako aj o vytvorení alternatívnych medzinárodných inštitúcií v hospodárskej a bezpečnostnej oblasti. Nad tým, ako načrtnuté plány približujú vytvorenie multipolárneho sveta sa zamýšľa článok denníka Vzgljad

šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov sa v Číne stretol so svojím rezortným partnerom Wangom I
Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) si podáva ruku so svojím čínskym rezortným partnerom Wangom I počas ich stretnutia v Pekingu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v Pekingu stretol so svojím čínskym náprotivkom Wang I. Diplomati rokovali o širokom spektre otázok týkajúcich sa budúceho partnerstva medzi Ruskom a Čínou. Lavrov poznamenal, že vzťahy medzi oboma krajinami dosiahli bezprecedentnú úroveň a dialóg medzi štátmi je postavený na zásadách vzájomného rešpektu a dôvery.

Reklama

Na záver stretnutia sa strany dohodli na spôsoboch boja proti sankciám prostredníctvom mechanizmov ŠOS a BRICS. Rozhodlo sa tiež o začatí dialógu o eurázijskej bezpečnosti za účasti ďalších podobne zmýšľajúcich krajín. Podnetom na túto iniciatívu bola snaha Ruska a Číny posilniť bezpečnosť v regióne, najmä vzhľadom na neschopnosť OBSE a NATO plniť túto funkciu.

Okrem toho Moskva a Peking odsúdili USA za zasahovanie do záležitostí iných štátov a regiónov. V tejto súvislosti Wang I navrhol Lavrovovi myšlienku „dvojitej protiakcie“ voči západným krajinám. Malo by ísť o protiopatrenie voči koncepcii „dvojitého odstrašovania“ presadzovanej USA, prostredníctvom ktorej sa Washington snaží spomaliť formovanie multipolárneho sveta.

Reklama

Lavrov vysvetlil, že Rusko a Čína budú spoločne čeliť takýmto pokusom, zatiaľ čo „USA a ich spojenci sa snažia udržať svoje nespravodlivé postavenie v medzinárodnom systéme“.

Diplomati tiež potvrdili podobnú víziu konfliktu na Ukrajine: Moskva a Peking považujú za zbytočné akékoľvek medzinárodné stretnutia, ktoré ignorujú legitímne bezpečnostné požiadavky Moskvy. Pokiaľ ide o „mierovú formulu“ navrhovanú Vladimírom Zelenským, je ultimatívna a nezodpovedá súčasnej medzinárodnej realite.

Okrem toho Lavrov uviedol, že Moskva a Peking majú jednotný postoj k Taiwanu, ktorý považujú za neoddeliteľnú súčasť Číny. Obe strany sa tiež vyjadrili proti vonkajšiemu zasahovaniu do záležitostí regiónu a odsúdili vytváranie uzavretých vojenských aliancií v ázijsko-tichomorskom regióne zo strany Spojených štátov. Lavrov zdôraznil, že Rusko a Čína majú záujem na stabilite na Kórejskom polostrove a budú spolupracovať na jej zachovaní.

Kremeľ predtým uviedol, že Spojené štáty a Európska únia porušujúc všetky medzinárodné normy vyvíjajú bezprecedentný tlak na ostatné krajiny a nútia ich nespolupracovať s Ruskom. „Tým, že Rusko a Čína hovoria o dvojitej protiakcii, vysielajú USA a Európe dôležitý signál. Týmto spôsobom opäť naznačujeme západným krajinám, že nastal čas, aby zmenili svoj prístup k politike,“ domnieva sa Stanislav Tkačenko, profesor na Katedre európskych štúdií Fakulty medzinárodných vzťahov Petrohradskej štátnej univerzity a expert Valdajského klubu.

„Moskva a Peking sa do veľkej miery zaoberajú tými istými otázkami. To prispieva k našej spolupráci. Oba štáty sú napríklad kategoricky nespokojné s politikou sankcií Západu. USA nielenže uvaľujú obmedzenia na Rusko, ale snažia sa prinútiť aj Čínu, aby ich dodržiavala. Nesúhlas s takýmto nátlakom nás spája. Okrem toho najdôležitejším bodom interakcie medzi štátmi je snaha o riadené budovanie multipolárneho sveta. Na rozdiel napríklad od Spojených štátov, ktoré si síce uvedomujú nevyhnutnosť tohto procesu, ale snažia sa ho spomaliť a zachovať si vlastnú hegemóniu,” zdôrazňuje Tkačenko.

Reklama

„Donedávna Moskva a Peking nenamietali proti procesu budovania multipolárneho sveta na báze OSN, napríklad znížením vplyvu Washingtonu v riadiacich orgánoch tejto organizácie. Tieto štáty sa však o tejto otázke nechystajú rokovať,“ vysvetľuje expert.

„Preto sa Rusko a Čína rozhodli prejsť na plán B budovania multipolárneho sveta a konfrontácie so Západom. Mohlo by ísť o interakciu v rámci BRICS a ŠOS. Tam sú štáty schopné riešiť otázky týkajúce sa ekonomiky, sankcií a eurázijskej bezpečnosti bez toho, aby sa pozerali na názor západných krajín,“ zdôrazňuje Tkačenko.

Možno tiež očakávať, že Moskva a Peking vytvoria paralelné finančné štruktúry, ktoré podporia obchod v národných menách, a tým pomôžu účinnejšie obchádzať sankcie, pripúšťa Vasilij Kašin, riaditeľ Centra komplexných európskych a medzinárodných štúdií (CCESI) na Národnej výskumnej univerzite Vysokej školy ekonomickej.

„Realizácia tohto procesu sa môže uskutočniť na základe BRICS a ŠOS. Je to dosť ťažké v podmienkach, keď obchod s viacerými krajinami, ktoré sú v ňom zahrnuté, nie je vyvážený, ale perspektíva tu je,“ dodáva. „Dokazuje to napríklad bilaterálna interakcia medzi Ruskom a Čínou. Konkrétne sme už prakticky prešli na platby v národných menách. Okrem toho krajiny vybudovali systém, ktorý umožňuje obchodovanie v rámci úplných sankcií. Áno, nie všetko ide hladko, ale v tejto oblasti sa už dosiahol obrovský pokrok,“ konštatuje Kašin.

„Pokiaľ ide o vyhlásenie o dvojitej protiakcii, hovorí o zámeroch vytvoriť užšiu úroveň koordinácie medzi Ruskom a Čínou. USA, opierajúc sa o svoj systém aliancií, sa snažia zadržiavať naše krajiny. To tlačí Moskvu a Peking k spolupráci v rôznych oblastiach,“ zdôrazňuje. „Takáto koordinácia sa môže realizovať v rámci vytvárania vlastnej technologickej základne. Pravdepodobne sa bude realizovať aj prostredníctvom presmerovania dodávateľských reťazcov tovarov. Možné sú spoločné diplomatické kroky našich krajín a spoločné vojenské cvičenia,“ zdôrazňuje expert.

Reklama

Na tomto pozadí by sme mali očakávať ďalšie zbližovanie medzi Moskvou a Pekingom. S najväčšou pravdepodobnosťou Vladimir Putin po svojej inaugurácii navštívi Čínu recipročne po návšteve Si Ťin-pchinga. Je pravdepodobné, že počas návštevy budú dosiahnuté nové dohody medzi štátmi.

Dôležité je aj to, že Čína si uvedomuje nemožnosť vyriešiť krízu okolo Ukrajiny bez účasti Ruska. Vízia Pekingu je v rozpore so Zelenského formulou. Zároveň ČĽR nezdieľa úplne názor Moskvy, pretože by to narušilo jej úlohu potenciálneho sprostredkovateľa.

Vo všeobecnosti si boj proti sankciám v súčasných podmienkach budovanie multipolárneho sveta vyžaduje využitie špeciálnych ekonomických a politických mechanizmov, ktoré by mali byť zatiaľ utajené. Ako spresňuje politológ Alexander Asafov, v opačnom prípade môžu štáty tieto informácie využiť a pripraviť protiopatrenia.

„Dá sa však predpokladať, akým smerom sa bude rozvíjať spolupráca medzi našimi krajinami. Pôjde o budovanie nových finančných väzieb, ktoré budú mimo kontroly USA. Taktiež si treba všimnúť vytvorenie logistického priestoru a nových platobných nástrojov na báze ŠOS a BRICS, rast vzájomného obchodného obratu a tak ďalej,“ konštatuje Asafov.

„Dôležité je, že za nášho strategického partnera považujeme nielen Čínu, ale aj väčšinu Ázie vrátane Indie a Pakistanu. Tieto štáty sú pripravené zdieľať naše hodnoty, rešpektovať suverenitu Ruska a mienia spolupracovať napriek požiadavkám Washingtonu. V skutočnosti nás USA tým, že bránia vytvoreniu multipolárneho sveta, len tlačia k hlbšej spolupráci,“ uzavrel Asafov.

Ako uvádza čínsky denník Global Times ministra Lavrova prijal aj čínsky prezident Si Ťin-pching.

Lavrov Pching v Pekingu
Na snímke uský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (uprostred) si podáva ruku s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom (vpravo) počas ich stretnutia v Pekingu

Stretol sa s ním v utorok v Pekingu a čínski analytici uviedli, že toto stretnutie vysiela silný signál, že Čína bude napriek tlaku zo strany Západu pevne rozvíjať svoje strategické partnerstvo s Ruskom. Čínsko-ruské partnerstvo je naďalej kľúčové pre globálnu strategickú rovnováhu a nádej na podporu multipolárneho sveta, v ktorom budú mať väčšiu úlohu krajiny globálneho Juhu.

Si požiadal Lavrova, aby odovzdal jeho úprimné pozdravy ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Si poznamenal, že tento rok si pripomíname 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami, a uviedol, že Čína a Rusko sa vydali na novú cestu harmonického spolunažívania a obojstranne výhodnej spolupráce medzi veľkými krajinami a susedmi, čo prospelo obom krajinám a ich národom a prispelo múdrosťou a silou k medzinárodnej spravodlivosti a čestnosti.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I rokoval predtým v Pekingu s Lavrovom a obe strany vyjadrili nádej na posilnenie praktickej spolupráce v rôznych oblastiach, uviedla agentúra Sin-chua. Wang, ktorý je zároveň členom Politického byra Ústredného výboru Komunistickej strany Číny, uviedol, že Čína je pripravená spolupracovať s Ruskom v súlade s konsenzom, ktorý dosiahli hlavy oboch štátov, s cieľom posilniť synergiu rozvojových plánov oboch krajín a podporiť praktickú spoluprácu v rôznych oblastiach.

Po stretnutí sa uskutočnila spoločná tlačová konferencia najvyšších diplomatov oboch krajín. Wang na tlačovej konferencii spomenul zásadu „piatich vždy“. Povedal, že obe krajiny by sa mali vždy riadiť strategickým vedením diplomacie hlavy štátu a mali by vždy dodržiavať zásadu nezúčastnenosti, nekonfrontácie a nezamerania sa na tretiu stranu.

Reklama

 

 

Čína a Rusko by mali vždy zostať na správnom kurze v dôležitých principiálnych otázkach. Čína a Rusko ako stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN a hlavné rozvíjajúce sa krajiny aktívne reagujú na spoločné túžby a oprávnené obavy obyvateľov všetkých krajín, presadzujú novú cestu vzťahov medzi štátmi, ktorá zahŕňa dialóg a partnerstvo namiesto konfrontácie a vytvárania aliancií, a aktívne podporujú budovanie spoločenstva so spoločnou budúcnosťou pre ľudstvo, povedal Wang.

Jang Ťin, spolupracovník Ústavu ruských, východoeurópskych a stredoázijských štúdií Čínskej akadémie spoločenských vied, v utorok pre Global Times uviedol, že Siove poznámky a zásada „piatich vždy“, ktoré Wang predniesol, poskytujú „rámec a náčrt“ pre budúci rozvoj komplexného strategického partnerstva Číny a Ruska v oblasti koordinácie.

Mnohé hlasy zo Západu, najmä z USA, ako aj niektorí vysokí predstavitelia NATO, však trvajú na tom, aby sa vzťahy medzi Čínou a Ruskom vykresľovali ako niečo podobné „protizápadnému spojenectvu“, čo je úplne nesprávne. Potvrdením zásad „nezúčastnenosti, nekonfrontácie a nezamerania sa na žiadnu tretiu stranu“ Čína a Rusko vyvracajú tieto hlasy jasným postojom, uviedli experti.

Reklama

 

Multipolárny svet

Čína vždy prikladá veľký význam rozvoju čínsko-ruských vzťahov a je pripravená posilniť bilaterálnu komunikáciu s Ruskom a posilniť multilaterálnu strategickú koordináciu v rámci BRICS a Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), uviedol Si pri stretnutí s ruským ministrom.

Si uviedol, že obe krajiny prejavia väčšiu zodpovednosť, zjednotia krajiny globálneho Juhu v duchu rovnosti, otvorenosti, transparentnosti a inkluzívnosti, podporia reformu systému globálneho riadenia a budú energicky viesť budovanie spoločenstva so spoločnou budúcnosťou pre ľudstvo.

Čína a Rusko sa snažia presadzovať multipolárny svet, v ktorom budú väčšiu úlohu zohrávať rozvojové krajiny a rozvíjajúce sa ekonomiky globálneho Juhu, čo je protikladom unipolárneho sveta, ktorému dominujú USA, uviedli analytici.

„Čína a Rusko sa nezameria na žiadnu tretiu stranu, ale ak hegemonistické sily ohrozia Čínu a Rusko alebo ohrozia svetový mier, Čína a Rusko sa postavia spoločne a budú bojovať na ochranu svojich vlastných záujmov a spoločne ochránia svetový mier,“ povedal Li Chaj-tung, profesor na Čínskej univerzite zahraničných vecí.

Reklama

Práve preto Čína a Rusko, ako aj ďalší členovia Bezpečnostnej rady OSN, presadzujú okamžité prímerie a obnovenie humanitárnej pomoci pre Gazu, aj keď USA tieto pokusy opakovane vetovali, kým nakoniec 25. marca prijali rezolúciu o ramadánovom prímerí, uviedli experti.

Wang na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že Rusko tento rok predsedá BRICS a Čína tento rok prevezme rotujúce predsedníctvo ŠOS. Obe strany sa budú pri predsedníctve navzájom podporovať a presadzovať „pohľad Juhu“ na globálne riadenie.

Richard Sakwa, profesor ruskej a európskej politiky na Fakulte politiky a medzinárodných vzťahov britskej Univerzity v Kente, na fóre v Pekingu 28. marca pre Global Times povedal, že čínsko-ruské vzťahy sú „jednou z kľúčových osí medzinárodnej politiky a sú nielen veľmi dôležité, ale aj nevyhnutné“ na udržanie globálnej strategickej rovnováhy.

Lavrov na stretnutí s Wangom uviedol, že Rusko podporuje Globálnu bezpečnostnú iniciatívu iniciovanú Čínou a je pripravené prehĺbiť spoluprácu s Čínou na multilaterálnych platformách s cieľom podporiť vytvorenie spravodlivejšieho a demokratickejšieho medzinárodného poriadku.

 

Ukrajinská kríza a boj proti terorizmu

Wang na spoločnej tlačovej konferencii s Lavrovom uviedol, že pokiaľ ide o otázku Ukrajiny, Čína dúfa, že sa čo najskôr dosiahne prímerie a ukončenie vojny. Čína podporuje včasné zvolanie medzinárodnej konferencie uznanej Ruskom aj Ukrajinou, na ktorej by sa zúčastnili všetky strany, a spravodlivú diskusiu o všetkých mierových možnostiach, či už ide o jedno alebo druhé riešenie, uviedol Wang.

Cchuej Cheng, vedec z Čínskeho národného inštitútu pre medzinárodnú výmenu a súdnu spoluprácu ŠOS so sídlom v Šanghaji, v utorok pre Global Times uviedol, že „niektoré západné krajiny vždy obviňovali Čínu z jej proruského postoja, ale v skutočnosti len žiadame o mechanizmus, ktorý by mohli akceptovať všetky strany a ktorý by zaobchádzal so všetkými rovnako“.

Reklama

„Postoj Číny vychádza zo snahy zastaviť krviprelievanie, ale postoj USA je využiť tento konflikt na čo najväčšie oslabenie Ruska. Vývoj krízy do určitej miery závisí od prezidentských volieb v USA koncom tohto roka,“ poznamenal Cchuej „Ak bude zvolený Donald Trump, bude šanca na prelomenie patovej situácie, ale ak aj bude opätovne zvolený Joe Biden, môžeme byť tiež svedkami určitých zmien, pretože Washington a jeho spojenci si už nebudú môcť dovoliť pokračovanie vojny.“

Si na stretnutí s Lavrovom zdôraznil, že Čína podporuje ruský ľud v nasledovaní cesty rozvoja, ktorá zodpovedá jeho národným podmienkam, a podporuje Rusko v boji proti terorizmu a pri udržiavaní sociálnej bezpečnosti a stability.

Na spoločnej tlačovej konferencii s Lavrovom v utorok Wang zdôraznil, že Čína musí venovať pozornosť aj riešeniu ďalších globálnych a regionálnych horúcich otázok vrátane pokračovania boja proti terorizmu. „Čína opäť zopakovala svoje odsúdenie teroristického útoku v Moskve a vyjadrila sústrasť a podporu Rusku,“ povedal Wang.

„Čínsky ľud bol tiež obeťou terorizmu a terorizmus bol vždy spoločnou hrozbou, ktorej ľudstvo čelí. Medzinárodné spoločenstvo by malo rozhodne bojovať proti všetkým formám terorizmu s postojom nulovej tolerancie, pevne podporovať úsilie všetkých strán o zachovanie národnej bezpečnosti a stability, posilniť medzinárodnú spoluprácu v oblasti boja proti terorizmu, koordinovať rozvoj a bezpečnosť a odstrániť živnú pôdu pre terorizmus,“ poznamenal Wang.

„Chcem sa poďakovať Číne za sústrasť v súvislosti s teroristickým útokom v Moskovskej oblasti 22. marca a za podporu boja Ruska proti terorizmu,“ povedal Lavrov v reakcii na Wangove slová. „Všetci účastníci teroristického útoku budú určite potrestaní“, vyhlásil ruský najvyšší diplomat. „Naša spolupráca v oblasti boja proti terorizmu bude pokračovať, a to aj v rámci multilaterálnych inštitúcií.“

Čína a Rusko sú dve hlavné mocnosti v ŠOS a protiteroristická spolupráca medzi nimi a ostatnými členmi ŠOS má význam pre mier a stabilitu v regióne, najmä keď sa v príslušných regiónoch opäť objavila hrozba terorizmu.

 

Reklama

Prečítajte si tiež

Čína a Rusko sú “dôveryhodní a spoľahliví dobrí priatelia”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

21:05

Ceny ropy klesli takmer o dolár, keďže trhy dúfajú, že nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy zabráni rozšíreniu konfliktu do ďalších oblastí regiónu. Okrem toho najnovšie údaje o vývoji inflácie v USA utlmili očakávania skorého zníženia úrokových sadzieb, čo signalizuje, že dopyt po rope sa v najbližšom období výraznejšie nezvýši.

19:40

Španielsky tenista Rafael Nadal postúpil do osemfinále na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Madride. Rekordný päťnásobný víťaz podujatia zdolal v 3. kole Pedra Cachina z Argentíny v troch setoch 6:1, 6:7 (5) a 6:3. Jeho ďalší súper bude Čech Jiří Lehečka.

19:00

Na jednom z nórskych ostrovov zistili prvý prípad uhynutia mroža na vtáčiu chrípku. Uhynutého mroža objavili už vlani na ostrove Hopen v súostroví Svalbard (Špicbergy). Testy, ktoré vykonalo nemecké laboratórium, teraz odhalili prítomnosť vtáčej chrípky.

Nedalo sa pritom určiť, či ide o kmeň H5N1 alebo H5N8, keďže testovaná vzorka bola príliš malá. “Je to prvýkrát, čo bola vtáčia chrípka zaznamenaná u mroža,” dodal Lydersen.

18:30

Tisíce ľudí sa v pondelok večer zišli v centre Tbilisi na zhromaždení organizovanom vládnucou stranou Gruzínsky sen. Podľa agentúry AFP išlo zrejme o reakciu na pochod za Európu, ktorý sa za účasti asi tisíce ľudí konal v Tbilisi v nedeľu večer. Akcia z nedele večera bola súčasťou protivládnych protestov proti kontroverznému návrhu zákona o zahraničnom vplyve.

18:30

Francúzsky herec Gérard Depardieu sa bude v októbri pred súdom zodpovedať za sexuálne obťažovanie dvoch žien. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovala prokuratúra v Paríži. Známy filmový a televízny herec sa v pondelok podrobil niekoľko hodín trvajúcemu výsluchu na jednom z parížskych policajných komisariátov, kde mu následne odovzdali predvolanie pred trestný súd.

18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali