Čína a Rusko sú “dôveryhodní a spoľahliví dobrí priatelia”

Čína a Rusko sú “dôveryhodní a spoľahliví dobrí priatelia”

Peking/Moskva 9. augusta 2023 (HSP/globaltimes/Foto:twitter)

 

Telefonický rozhovor rozbíja západný príbeh o “roztržke” medzi oboma stranami

Najvyšší čínsky diplomat Wang Yi a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Na snímke najvyšší čínsky diplomat Wang Yi a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

Najvyšší čínsky diplomat Wang Yi v pondelok neskoro večer v telefonickom rozhovore ubezpečil ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, že Čína zachová spravodlivý postoj k ukrajinskej kríze a že Čína a Rusko sú “dôveryhodní a spoľahliví dobrí priatelia”. Lavrov na oplátku uviedol, že Rusko oceňuje a víta konštruktívnu úlohu Číny pri riešení krízy, čím po rokovaniach v Džidde rozbil západný naratív o “rozkole” medzi oboma stranami.

Reklama

Člen politického byra Ústredného výboru Komunistickej strany Číny (ÚV KSČ) a minister zahraničných vecí Wang I uviedol, že od marcovej návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku sa dosiahol nový pokrok v strategickej a pragmatickej spolupráci medzi oboma krajinami.

Poznamenal, že bilaterálny obchod dosiahol nový vrchol, spolupráca v oblasti energetiky sa neustále rozvíja a medziľudské výmeny sa rýchlo obnovili. Najdôležitejšou úlohou oboch strán v súčasnosti je pokračovať v realizácii dôležitého konsenzu, ktorý dosiahli hlavy oboch štátov, a podporovať rozvoj komplexného strategického partnerstva spolupráce na vysokej úrovni v novej ére medzi Čínou a Ruskom, uviedol Wang.

Reklama

Pokiaľ ide o ukrajinskú krízu, Wang zdôraznil, že Čína bude pri každej multilaterálnej príležitosti zastávať spravodlivý postoj, bude robiť objektívne a racionálne pozorovania, aktívne podporovať mier, podporovať rozhovory a hľadať politické riešenia.

Lavrov zasa uviedol, že Rusko vysoko oceňuje postoj Číny k politickému riešeniu krízy a víta konštruktívnu úlohu Číny v tejto súvislosti.

Tento telefonát je včasnou komunikáciou medzi Čínou a Ruskom po rozhovoroch v Džidde, uviedol v utorok pre Global Times Cui Heng, lektor na výcvikovej základni Čínsko-šanghajskej organizácie pre spoluprácu v oblasti medzinárodnej justičnej výmeny a spolupráce.

Je vhodné, aby Čína odovzdala Rusku posolstvo dialógu, inak by dialóg stratil svoju hodnotu a stal by sa len západným “súdnym procesom”, vysvetlil Cui s tým, že to dokazuje jedinečnú úlohu, ktorú Čína zohráva v otázke Ukrajiny.

Pozitívna reakcia Ruska na kroky Číny slúži ako skutočné vyvrátenie západného senzáciechtivého postoja, uviedol expert s tým, že ruská strana vždy oceňovala neutrálny postoj Číny a jej úlohu pri uľahčovaní výmeny názorov medzi všetkými stranami.

Reklama

Čínsky osobitný vyslanec Li Chuej sa cez víkend zúčastnil na rokovaní v saudskoarabskej Džidde, kde sa diskutovalo o uskutočniteľnom a trvalom mierovom riešení ukrajinskej krízy, pričom sa stretli vysokí predstavitelia Číny, USA, Európy, ako aj krajín globálneho Juhu.

Odborníci označili západný humbuk okolo “možnej zmeny tónu” Číny za úplný nezmysel a zdôraznili, že postoj Číny sa nezmenil a účasť signalizuje zrelšie načasovanie dialógu, pričom takúto západnú rétoriku označili za snahu len zasiať nezhody medzi Pekingom a Moskvou.

Počas pondelkového telefonátu obe strany diskutovali aj o nadchádzajúcom samite BRICS, ktorý sa bude konať 22. až 24. augusta v Johannesburgu v Juhoafrickej republike a na programe ktorého bude najmä potenciálne rozšírenie tohto bloku.

Podľa agentúry Reuters Juhoafrická republika minulý mesiac uviedla, že viac ako 40 krajín prejavilo záujem o vstup do organizácie, ktorej cieľom je vyvážiť vnímanú hegemóniu Západu pod vedením USA vo svetových záležitostiach. Z nich 22 oficiálne požiadalo o vstup.

Vzhľadom na to Wang v pondelok povedal, že mechanizmus BRICS drží krok s trendom doby a vykazuje bohatú vitalitu a proces rozširovania je nevyhnutný. Čína je ochotná podporovať zdravý a energický rozvoj BRICS, povedal Wang.

Reklama

Západ v súvislosti s rozšírením hypotetizoval “nezhody” medzi členskými štátmi BRICS a niektorí dokonca vytáčali opozíciu, že môže organizáciu rozbiť.

Zhang Hong, výskumný pracovník Ústavu ruských, východoeurópskych a stredoázijských štúdií Čínskej akadémie spoločenských vied, uviedol, že budovanie akejkoľvek medzinárodnej organizácie je postupný proces a je normálne, že členovia majú rôzne požiadavky.

Západ však tieto rozdiely neustále zveličuje v snahe oslabiť silu krajín BRICS, čo je typická konšpiračná teória. Skutočnosť, že všetky strany sú schopné viesť dialóg a riešiť svoje rozdiely, naznačuje pozitívny trend, povedal Zhang v utorok pre Global Times.

Vyjadrenia Wanga Yiho hovoria Rusku a svetu, že hoci je ešte potrebné rokovať o tempe rozširovania, celkové smerovanie je konzistentné, poznamenal Cui.

Ďalším účelom pondelkového telefonátu je podľa expertov príprava nadchádzajúcich bilaterálnych návštev na vysokej úrovni, keďže ruské médiá TASS predtým potvrdili, že ruský prezident Vladimir Putin navštívi Čínu v októbri, aby sa zúčastnil na Fóre pre medzinárodnú spoluprácu Pásmo a cesta.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali