Privilegovaná kasta novinárov: Tódová nie je jediná, pre ktorú neplatia zákony. Prokuratúra zastavila obvinenia aj v prípade Arpáda Soltésza a Michala Havrana. Bežný človek si ani neškrtne

Privilegovaná kasta novinárov: Tódová nie je jediná, pre ktorú neplatia zákony. Prokuratúra zastavila obvinenia aj v prípade Arpáda Soltésza a Michala Havrana. Bežný človek si ani neškrtne

Bratislava 23. septembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský,Jakub Kotian?Facebook)

 

Zdá sa, že režimistickí novinári majú trestnoprávnu imunitu. Na nich neplatia rovnaké pravidlá ako na bežných ľudí

Arpád Soltész a Michal Havran
Na kombosnímke vľavo Arpád Soltész a vpravo Michal Havran

 

Reklama
(Ne)obvinenie Tódovej a Čikovského

Novinári hlavného prúdu síce naoko hovoria o očiste justície, o nastolení spravodlivosti a používajú heslo „padni komu padni“, no ak to týka ich osobne robia nátlak na orgány činné v trestnom konaní.

Typickým príkladom je nedávne obvinenie novinárov z denníka N, Moniky Tódovej a Konštantína Čikovského pre prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti formou spolupáchateľstva. Podstatou skutku bolo vyzradenie identity Petra Tótha ako utajeného svedka v kauze vraždy Jána Kuciaka.

Reklama

Okamžite sa zo strany režimistických médií spustila vlna kritiky voči tomuto obvineniu a novinári z rôznych redakcií napísali otvorený list, v ktorom robia hrubý nátlak na orgány činné v trestnom konaní:

Monika Tódová, Konštantín Čikovský
Na snímke Monika Tódová a Konštantín Čikovský

“Obvinenie považujeme za ďalšiu snahu zastrašiť novinárov, ktorí dlhé roky odhaľujú prešľapy ľudí vo vysokých funkciách. Súčasný vývoj pripomína situáciu spred niekoľkých rokov, keď isté skupiny vytvorili v spoločnosti atmosféru neznášanlivosti voči novinárom. Aj tá medzi inými prispela k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej… Stojíme za našimi kolegami, nenecháme sa zastrašiť a budeme pokračovať vo svojej práci. Vyzývame kompetentné inštitúcie, aby obvinenie, ktoré považujeme za účelové, zrušili. Vyzývame tiež vládu, aby naplnila svoje sľuby na legislatívne úpravy na ochranu novinárov,” napísali novinári.

Režimisti sa už odrazu nedržia zásady “padni komu padni,”. Pokiaľ OČTK zatvárajú nominantov bývalej vlády, režimistickí novinári  tlieskajú, keď však obvinia novinárku Tódovú z vyzradenia utajovanej skutočnosti, odrazu, sú všetci pohoršení.

Dvojaký meter a pokrytectvo režimistov tkvie aj v tom, že kým v prípade zrušenia obvinenia voči exšéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému ostro kritizovali rozhodnutie generálnej prokuratúry argumentujúc tým, že rozhodnúť o jeho vine či nevine mal spravodlivý súd a nie prokurátor, odrazu je všetko inak.

Keď sa obvinenie týka ultraliberálnej novinárky Tódovej, jej novinárski kolegovia okamžite vytvárali nátlak na prokuratúru, aby jej stíhanie zastavila.

Reklama

Nakoniec sa im podarilo dosiahnuť svoje. Hneď deň na to, prokurátor krajskej prokuratúry Bratislava po preskúmaní vyšetrovacieho spisu v rámci dozorového oprávnenia zrušil ako nezákonné a neopodstatnené, ale aj arbitrárne uznesenie o vznesení obvinenia dvojici novinárov Denníka N. Ako informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan, poverenému príslušníkovi Policajného zboru zároveň prokurátor prikázal, aby vo veci znovu konal a rozhodol.

 

Oslobodili aj Soltésza, ktorý hovoril o bielej spodine

Prípad zrušenia obvinenia Tódovej a jej kolegu však nie je jediný. Podobne dopadlo trestné stíhanie protislovenského novinára Arpáda Soltésza.

Protiteroristická jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) začala v roku 2018 trestné stíhanie voči Arpádovi Soltészovi za výroky o „bielej spodine“.

Po mediálnom lynči voči vyšetrovateľovi, ktorý vzniesol obvinenie voči Soltészovi, prokurátora rovnako ako v prípade Tódovej konala hneď do 24 hodín.

Reklama

Prokurátor toto trestné stíhanie zastavil: “Dôkazy zadokumentované vo vyšetrovacom spise neopodstatňujú viesť v danej veci trestné stíhanie zo spáchania akéhokoľvek trestného činu extrémizmu,” potvrdila Denníku N hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

“Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR preto po preskúmaní vyšetrovacieho spisu zrušil uznesenie vyšetrovateľa národnej protiteroristickej jednotky NAKA o začatí trestného stíhania vo veci facebookového statusu Arpáda S.”

Liberálni novinári teda majú evidentne dovolené beztrestne vyzrádzať utajené skutočnosti a rasisticky útočiť na bielu rasu. Soltész mal okrem toho viaceré rasistické vyjadrenia voči Slovákom, no v týchto prípadoch polícia ani len nezačala konať.

 

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie Michalovi Havranovi

Okrem toho majú tí jedine správni novinári evidentne právo urážať aj náboženské presvedčenie.

Vyšetrovateľ NAKA začiatkom minulého roka začal voči novinárovi denníka SME a moderátorovi RTVS Michalovi Havranovi trestné stíhanie, pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia podľa §423 Trestného zákona a pre prečin ohovárania podľa §373 Trestného zákona.

Podľa vzneseného obvinenia, mal Michal Havran spáchať uvedené trestné činy s osobitným motívom nenávisti voči skupine osôb alebo jednotlivcovi pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, pre ich skutočný alebo domnelý pôvod, farbu pleti, pohlavie, sexuálnu orientáciu, politické presvedčenie alebo náboženské vyznanie.

Vtedy obvinený Michal Havran v článku „Pošlite Kuffu do cirkusu“, zverejnenom dňa 27.  júna 2018 v denníku SME mal údajne svojským agresívnym slovníkom hanobiť kresťanov, najmä katolíkov. Obzvlášť nevyberané slová použil vo vzťahu k otcovi Mariánovi Kuffovi, katolíckemu kňazovi, ktorý zasvätil svoj život nezištnej pomoci iným ľudom.

V prípade Havrana nastal rovnaký scenár ako pri Tódovej. Režimistickí novinári okamžite spustili spŕšku kritiky voči jeho obvineniu a taktiež zverejnili otvorený list, ktorým taktiež tlačili na OČTK, aby Havrana zbavili obvinenia:

“Znepokojilo nás obvinenie Michala Havrana za komentár „Pošlite Kuffu do cirkusu“ uverejnený v denníku SME. Bez toho, aby sme zasahovali do nezávislosti práce orgánov činných v trestnom konaní, musíme upozorniť, že právo vysloviť názor je jedným zo základných pilierov slobodnej spoločnosti. Toto právo možno obmedziť či stíhať len za veľmi limitovaných okolností. A k takým podľa nás nedošlo… Vznesenie obvinenia vytvára nebezpečný precedens, obávame sa stíhania aj za verbálnu kritiku politikov a to je priamym ohrozením novinárskej práce,” napísali vtedy novinári liberálnych médií.

Reklama

V septembri 2020 následne obvinenie voči Havranovi zrušila generálna prokurátora prostredníctvom dnes tak silne médiami kritizovaného paragrafu 363.

 

Alternatívneho novinára odsúdili bez mihnutia oka

V kontraste s tým tu máme prípad obvinenia a následného odsúdenia novinára Tibora Eliota Rostasa, len preto, že citoval slová slovenského národného dejateľa Ľudovíta Štúra a jeho kolegov, ktorí vytvorili základ pre vznik Slovenskej republiky. Vtedy liberálni novinári nehovorili o zastrašovaní novinárov a nežiadali zastavenie obvinenia. A to len preto, že Rostas mal iné názory ako tí jedine správni novinári poklonkujúci sa liberálnemu režimu.

Tibor Eliot Rostas
Na snímke šéfredaktor časopisu Zem a Vek Tibor Eliot Rostas

Podobne ako Rostas by dopadli všetci bežní ľudia , ktorí nemajú prepojenia na liberálne médiá.

Zdá sa, že tu máme vyvolenú kastu privilegovaných novinárov, ktorým stačí napísať otvorený list vyjadrujúci nesúhlas s daným obvinením svojho kolegu a vyšetrovatelia a prokurátori sa neodvážia voči tejto mediálnej mašinérii postaviť.

Reklama

Takto však nikdy nevybudujeme na Slovensku spravodlivý a právny štát. V súčasnosti to skôr vyzerá na mediokraciu, ktorá rozhoduje o tom kto skončí v base a kto je nevinný.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali