NHL: Chicago postúpilo šťastným gólom, NY Rangers vyradili Pittsburgh

NHL: Chicago postúpilo šťastným gólom, NY Rangers vyradili Pittsburgh

New York 14. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Hokejisti Chicaga sú prvým finalistom Západnej konferencie zámorskej NHL. O ich víťazstve na ľade Minnesoty 2:1 v predĺžení rozhodol v 70. minúte Patrick Kane a Blackhawks triumfovali v sérii 4:2. Z postupu sa v drese hostí tešilo aj slovenské duo Marián Hossa a Michal Handzuš, tentoraz bez bodového zápisu. Hossa odohral vyše 23 minút a patril so štyrmi strelami k najaktívnejším hráčom, Handzuš bol na ľade 17:33 min. Na Chicago čaká v konferenčnom finále jeden z dvojice Anaheim – Los Angeles (na zápasy 3:2). Vo Východnej kongerencii sa vo finále predstavia hráči NY Rangers. V rozhodujúcom siedmom dueli 2. kola zdolali Pittsburgh na jeho ľade 2:1 a sériu vyhrali 4:3.

Obhajca Stanley Cupu z Chicaga postúpil do finále Západnej konferencie, aj keď mu tentokrát prialo šťastie. O víťazstve Blackhawks na ľade Minnesoty rozhodol v 10. minúte predĺženia svojim šiestym gólom v play off Kane, keď blafákom prekonal brankára Iľju Bryzgalova. Víťaznej akcii však predchádzal zvláštny odraz puku, keď sa nahodenie Brenta Seabrooka nečakane dostalo pred bránku a tam bleskovo zareagoval kanonier Chicaga. “Ten gól mi padol z nebies. Zrazu som sa ocitol v šanci. Šťastie si ma tentokrát našlo a ja to beriem. V prvom momente som si nebol istý, či puk skončil v bránke, pretože to bolo tesné. Je to skvelý pocit a veľmi sa teším, že sme vyhrali,” povedal Kane po prvom víťazstve v tejto sérii na súperovom ľade. “Kane je špeciálny hráč, má inštinkt strelca a puk si ho jednoducho našiel,” povedal tréner Chicaga Joel Quennville. Kane strelil svoj štvrtý víťazný gól v predĺžení v kariére play off.

Reklama

Šťastný bol aj prvý gól hostí, puk z hokejky Krisa Versteega si zrazil nohou do vlastnej bránky obranca Clayton Stoner. Blackhawks od play off 2009 vyhrali 14 zápasov v rade, keď bol stav série vyrovnaný 2:2. Minnesota bola lepším tímom, o čom svedčí aj pomer striel 35:27. Domáci Wild však okrem fínskeho rýchlika Erika Haulu nenašli recept na výborného Coreyho Crawforda, ktorého viackrát pomohli aj žrde. Brankár Bryzgalov bol po zápase veľmi smutný. “Nestalo sa to nikdy, ani na tréningu,” povedal o nešťastnom odraze puku pred víťazným gólom. “Prvého hráča sme ešte odblokovali, ale druhého nie a dostali sme gól. Je škoda, že sme vypadli takýmto spôsobom, myslím, že sme mali dnes na víťazstvo,” dodal ruský brankár po vôbec prvej domácej prehre Wild v play-off. Tá im však ukončila sezónu. Hossa bol so štyrmi pokusmi druhým najčastejšie strieľajúcim hráčom Chicaga, Handzuš bol s minutážou 3:39 v oslabení tradične najviac využívaným hráčom v oslabeniach spoločne so Švédsom Marcusom Krügerom.

Oporou Rangers bol opäť brankár Henrik Lundqvist, ktorý zneškodnil 35 z 36 striel súpera a piatykrát za sebou uspel v siedmom dueli, čo je nový gólmanský rekord NHL. Švéd predviedol viacero perfektných zákrokov a ustál záverečný tlak Penguins. “Som veľmi unavený, ale šťastný, že sme to dokázali. Po štvrtom zápase to nevyzeralo dobre, ale hneď ten ďalší sme vyhrali a blikla nám nádej. Nevzdali sme sa, išli sme tvrdo za cieľom a výsledok sa dostavil,” povedal Lundqvist, ktorý v posledných troch zápasoch série inkasoval len trikrát a chytil 102 zo 105 striel. Skóre duelu otvoril už v 5. minúte Brian Boyle, keď úspešne zakončil akciu štvrtej formácie Rangers. Pittsburgh odpovedal v druhej tretine zásluhou Jussiho Jokinena, ktorý svojom siedmym gólom v play off vyrovnal. Víťazný presný zásah zaznamenal ešte v druhej časti Brad Richards v presilovej hre, keď ho spätnou prihrávkou našiel medzi kruhmi Martin St. Louis.

Reklama

Rangers v doterajšej 88-ročnej histórii klubu prehrávali už 16-krát v sérii play off 1:3 na zápasy a nikdy ju nevyhrali, podarilo sa im to až tentoraz. Siedmy duel zo stavu 1:3 si predtým vynútili len raz, v roku 1939 proti Bostonu, ale rozhodujúci zápas vtedy prehrali. Na súperovom ľade vyhrali siedmy zápas “jazdci” len druhýkrát v histórii, minulý rok sa im to podarilo prvýkrát proti Washingtonu. “Pittsburgh v tretej tretine prepol na iný level, ale to isté urobil aj Henrik. Podal fantastický výkon a on bol dnes rozdielovým hráčom,” chválil svojho brankára tréner New Yorku Alan Vigneault. Okrem Lundqvista je špecialistom na siedme zápasy aj autor víťazného gólu Richards, ktorý vyhral všetkých sedem rozhodujúcich duelov v kariére. Strelil v nich dva góly a zaznamenal tri asistencie. V boji o postup do finále Stanleyho pohára sa “jazdci” stretnú s úspešnejším z dvojice Boston – Montreal (na zápasy 3:3) a budú bojovať o prvú účasť vo finále Stanleyho pohára od roku 1994. “Najdôležitejšie bolo, že sme aj po treťom prehratom zápase neprestávali veriť. Hrali sme svoj hokej, bojovali sme, využívali sme svoju rýchlosť a nakoniec sme sériu otočili. Je to skvelý pocit,” povedal obranca Ryan McDonagh po vôbec prvom víťazstve Rangers v sérii play off nad Pittsburghom.

Najväčším sklamaním pre Pittsburgh boli výkony kapitána Sidneyho Crosbyho. Najproduktívnejší hráč základnej časti strelil v play off v 13-tich dueloch len jeden gól a nebodoval v posledných troch zápasoch proti Rangers. “Je mi jasné, že sa čakalo odo mňa viac a mal som gólmi a bodmi viac tímu pomôcť. Veľmi som chcel, ale nedarilo sa. Je veľmi ťažké prehrať takýmto spôsobom, mrzí ma to o to viac, že sa tímu nepomohol,” smutne konštatovala hviezda Penguins. V základnej časti patril Pittsburgh k najlepším tímom v presilovkách, v sérii s Rangers využil z dvadsiatich len jednu. “Mali sme sériu v rukách za stavu 3:1, ale prestali sme strieľať góly a to nás nakoniec stálo postup,” povedal tréner Dan Bylsma. Pittsburgh si bilanciu siedmych duelov na domácom ľade zhoršil na 2:7.

2. kolo play off NHL:

Východná konferencia – semifinále:

Pittsburgh – NY Rangers 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Reklama

Góly: 25. Jokinen (Määttä, Malkin) – 6. Boyle (D. Moore, Dorsett), 28. Richards (St. Louis, Stepan). Brankári: Fleury – Lundqvist, strely na bránku: 36:20. Diváci: 18.635.

/konečný stav série: 3:4, postúpil NY Rangers/

Západná konferencia – semifinále:

Minnesota – Chicago 1:2 pp (0:1, 1:0, 0:0 – 0:1)

Góly: 23. Haula (Cooke, Stoner) – 2. Versteeg, 70. Kane (Seabrook, Keith). Brankári: Bryzgalov – Crawford, strely na bránku: 35:27. Diváci: 19.396.

Reklama

/konečný stav série: 2:4, postúpilo Chicago/

Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 23:02 0 0 0 0 4 0

Michal Handzuš (Chicago) 17:33 0 0 0 0 0 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali