Nemecko predbehlo Japonsko a stáva sa treťou najväčšou ekonomikou sveta

Nemecko predbehlo Japonsko a stáva sa treťou najväčšou ekonomikou sveta

Bratislava 15. februára 2024 (HSP / The Guardian / Euronews/ Foto: Pixabay)

 

Japonsko sa dostáva do recesie. Stáva sa štvrtou najväčšou ekonomikou sveta za USA, Čínou a teraz už aj Nemeckom. Informuje EuronewsThe Guardian

financie rast hdp
Ilustračné foto

V japonskej ekonomike nastala recesia. Japonské hospodárstvo je teraz štvrté najväčšie na svete. Stalo sa tak po tom, ako v poslednom štvrťroku 2023 japonská ekonomika klesla a zaostala za Nemeckom.

Reklama

Dva štvrťroky poklesu po sebe

Japonská vláda oznámila, že podľa údajov úradu vlády o reálnom HDP sa ekonomika v období od októbra do decembra medziročne zmenšila o 0,4 % po 3,3-percentnom poklese v predchádzajúcom štvrťroku, hoci za celý rok 2023 HDP vzrástol o 1,9 %.

V období od júla do septembra sa znížila o 2,9 %. Dva štvrťroky poklesu za sebou sa považujú za ukazovateľ toho, že ekonomika sa nachádza v technickej recesii.

Reklama

V rokoch rozmachu v 70. a 80. rokoch niektorí predpovedali, že Japonsko vďaka lacnému a kvalitnému vývozu automobilov a spotrebnej elektroniky predbehne USA ako najväčšia svetová ekonomika.

Namiesto toho prasknutie japonskej bubliny nafúknutej aktívami na začiatku 90. rokov 20. storočia prinieslo niekoľko “stratených desaťročí” hospodárskej stagnácie a deflácie.

Japonská ekonomika bola druhou najväčšou do roku 2010. Vtedy ju predbehla ekonomika Číny.

Nominálny HDP Japonska dosiahol v minulom roku 4,2 bilióna USD, zatiaľ čo HDP Nemecka predstavoval 4,4 bilióna USD, resp. 4,5 bilióna USD v závislosti od prepočtu meny.

Čo stojí za hospodárskym poklesom Japonska?

Kľúčovým faktorom poklesu na štvrté miesto bol slabší japonský jen, keďže porovnávanie nominálneho HDP sa uskutočňuje v dolároch.

Reklama

V utorok večer sa japonskí predstavitelia pokúsili o obranu jenu. Prísne varovania sa však zatiaľ ukázali ako neúčinné.

„Hlavný japonský menový diplomat Masato Kanda oznámil svoju nespokojnosť okolo rýchlych pohybov jenu, ktoré by podľa neho mohli mať nepriaznivý vplyv na ekonomiku. Pán Kanda dokonca zašiel tak ďaleko, že navrhol nasadenie devízových intervencií ako potenciálne riešenie tejto záležitosti,“ uviedol Richard Snow, trhový stratég spoločnosti DailyFX.

„Japonskí predstavitelia už predtým intervenovali na devízovom trhu v septembri a októbri 2022, keď predávali doláre a nakupovali jeny s cieľom posilniť hodnotu miestnej meny. Uvádza sa, že v snahe posilniť jen bolo nasadených takmer 20 miliárd dolárov. To sa nakoniec aj podarilo. Išlo o prvú intervenciu v dolároch, resp. jenoch za posledných 24 rokov. Čoskoro by sa situácia mohla zopakovať, ak Tokio unavia opakované varovania,“ dodal analytik.

Minister pre oživenie hospodárstva Yoshitaka Shindo povedal novinárom : „Nemecko, ktoré predbehlo Japonsko, ukázalo, že je “nevyhnutné” podporovať štrukturálne reformy vrátane toho, aby viac žien pracovalo na plný úväzok a aby sa znížili prekážky pre zahraničné investície.“

Yoshitaka Shindo povedal: „Využijeme všetky politické kroky na podporu zvyšovania miezd, aby sme podporili rast založený na dopyte.“

Reklama

Japonský minister financií Šun’iči Suzuki medzitým zopakoval, že je dôležité, aby sa meny pohybovali stabilne a odrážali fundamentálne faktory. Uviedol, že s veľkou naliehavosťou sleduje FX (menové) pohyby.

Podľa ekonómov je relatívna slabosť Japonska aj odrazom poklesu počtu obyvateľov a zaostávajúcej produktivity a konkurencieschopnosti.

Nemecko na treťom mieste

Nemecko je podobne ako Japonsko chudobné na zdroje, má starnúce obyvateľstvo a je do veľkej miery závislé od vývozu. Najväčšou európskou ekonomikou otriasli aj rastúce ceny energií spôsobené ruskou vojnou na Ukrajine, rastúce úrokové sadzby v eurozóne a chronický nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Japonské automobilky a ďalší vývozcovia síce profitujú zo slabého jenu, vďaka ktorému je ich tovar na medzinárodnom trhu lacnejší, ale pracovná kríza v krajine je horšia ako v Nemecku a krajina sa snaží riešiť problém nízkej pôrodnosti.

Neúspešné pokusy vlády o zvýšenie pôrodnosti znamenajú, že chronický nedostatok pracovných síl sa bude prehlbovať, aj keď krajina prijíma rekordný počet zahraničných pracovníkov.

Je nepravdepodobné, že by sa tento prepad Japonska skončil.

Podľa prognóz Medzinárodného menového fondu v roku 2026 predbehne Japonsko a o rok neskôr Nemecko indická ekonomika. Podporuje ju početná a rastúca mladá populácia, .

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

17:38

Holandský tenista Tallon Griekspoor sa prebojoval do osemfinále dvojhry na turnaji ATP v Madride. V 3. kole v pozícii nasadenej dvadsaťštvorky zdolal turnajovú jedenástku Holgera Runeho z Dánska v troch setoch 6:4, 4:6 a 6:3. Ďalej ide aj siedmy nasadený Rus Andrej Rubľov po triumfe 7:6 (10), 6:4 nad Španielom Alejandrom Davidovichom Fokinom.

17:33

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do osemfinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Madride. Nasadená štvorka si v 3. kole poradila s Mayar Sherifovou z Egypta 6:1, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude Češka Sára Bejleková, ktorá vyradila Ashlyn Kruegerovú z USA takisto v dvoch setoch 6:3, 6:1. O prekvapenie sa postarala mladá Ruska Mirra Andrejevová, ktorá vyradila siedmu nasadenú Češku Markétu Vondroušovú 7:5, 6:1.

17:18

Izrael súhlasil, že si pred spustením útoku na mesto Rafah v Pásme Gazy vypočuje obavy a názory Spojených štátov. V nedeľu to povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. “Ubezpečili nás, že nepôjdu do Rafahu, kým nebudeme mať možnosť naozaj sa s nimi podeliť o naše názory a obavy,” povedal Kirby pre televíziu ABC.

17:11

Rozvoj americkej spoločnosti Tesla v Číne možno nazvať “úspešným príkladom čínsko-americkej hospodárskej a obchodnej spolupráce”. Vyhlásil to v nedeľu čínsky premiér Li Čchiang po stretnutí s generálnym riaditeľom Tesly Elonom Muskom, ktorý pricestoval na návštevu Pekingu.

17:10

Desiatky obdivovateľov Benita Mussoliniho sa v nedeľu zišli v rodisku tohto talianskeho fašistického diktátora, aby sa zúčastnili na zhromaždení pri príležitosti 79. výročia jeho popravy. Podobné akcie sprevádzané skandovaním hesiel a “hajlovaním” sa konali aj v niekoľkých ďalších mestách na severe Talianska.

17:09

Talianska premiérka Giorgia Meloniová bude kandidovať v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Rozhodnutie oznámila na nedeľňajšom straníckom podujatí v meste Pescara.

17:08

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok pricestuje do Egypta, kde sa vyjadrí aj k najnovšiemu izraelskému protinávrhu o prímerí v Pásme Gazy. S odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa hnutia o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.

17:04

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné pricestoval v nedeľu do Libanonu. Jeho návšteva v Bejrúte je súčasťou diplomatických pokusov o zmiernenie konfliktu na libanonsko-izraelskej hranici.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali