Nemecko predbehlo Japonsko a stáva sa treťou najväčšou ekonomikou sveta

❚❚

Bratislava 15. februára 2024 (HSP / The Guardian / Euronews/ Foto: Pixabay)

 

Japonsko sa dostáva do recesie. Stáva sa štvrtou najväčšou ekonomikou sveta za USA, Čínou a teraz už aj Nemeckom. Informuje EuronewsThe Guardian

financie rast hdp
Ilustračné foto

V japonskej ekonomike nastala recesia. Japonské hospodárstvo je teraz štvrté najväčšie na svete. Stalo sa tak po tom, ako v poslednom štvrťroku 2023 japonská ekonomika klesla a zaostala za Nemeckom.

.

Dva štvrťroky poklesu po sebe

Japonská vláda oznámila, že podľa údajov úradu vlády o reálnom HDP sa ekonomika v období od októbra do decembra medziročne zmenšila o 0,4 % po 3,3-percentnom poklese v predchádzajúcom štvrťroku, hoci za celý rok 2023 HDP vzrástol o 1,9 %.

V období od júla do septembra sa znížila o 2,9 %. Dva štvrťroky poklesu za sebou sa považujú za ukazovateľ toho, že ekonomika sa nachádza v technickej recesii.

.

V rokoch rozmachu v 70. a 80. rokoch niektorí predpovedali, že Japonsko vďaka lacnému a kvalitnému vývozu automobilov a spotrebnej elektroniky predbehne USA ako najväčšia svetová ekonomika.

Namiesto toho prasknutie japonskej bubliny nafúknutej aktívami na začiatku 90. rokov 20. storočia prinieslo niekoľko “stratených desaťročí” hospodárskej stagnácie a deflácie.

Japonská ekonomika bola druhou najväčšou do roku 2010. Vtedy ju predbehla ekonomika Číny.

Nominálny HDP Japonska dosiahol v minulom roku 4,2 bilióna USD, zatiaľ čo HDP Nemecka predstavoval 4,4 bilióna USD, resp. 4,5 bilióna USD v závislosti od prepočtu meny.

Čo stojí za hospodárskym poklesom Japonska?

Kľúčovým faktorom poklesu na štvrté miesto bol slabší japonský jen, keďže porovnávanie nominálneho HDP sa uskutočňuje v dolároch.

.

V utorok večer sa japonskí predstavitelia pokúsili o obranu jenu. Prísne varovania sa však zatiaľ ukázali ako neúčinné.

„Hlavný japonský menový diplomat Masato Kanda oznámil svoju nespokojnosť okolo rýchlych pohybov jenu, ktoré by podľa neho mohli mať nepriaznivý vplyv na ekonomiku. Pán Kanda dokonca zašiel tak ďaleko, že navrhol nasadenie devízových intervencií ako potenciálne riešenie tejto záležitosti,“ uviedol Richard Snow, trhový stratég spoločnosti DailyFX.

„Japonskí predstavitelia už predtým intervenovali na devízovom trhu v septembri a októbri 2022, keď predávali doláre a nakupovali jeny s cieľom posilniť hodnotu miestnej meny. Uvádza sa, že v snahe posilniť jen bolo nasadených takmer 20 miliárd dolárov. To sa nakoniec aj podarilo. Išlo o prvú intervenciu v dolároch, resp. jenoch za posledných 24 rokov. Čoskoro by sa situácia mohla zopakovať, ak Tokio unavia opakované varovania,“ dodal analytik.

Minister pre oživenie hospodárstva Yoshitaka Shindo povedal novinárom : „Nemecko, ktoré predbehlo Japonsko, ukázalo, že je “nevyhnutné” podporovať štrukturálne reformy vrátane toho, aby viac žien pracovalo na plný úväzok a aby sa znížili prekážky pre zahraničné investície.“

Yoshitaka Shindo povedal: „Využijeme všetky politické kroky na podporu zvyšovania miezd, aby sme podporili rast založený na dopyte.“

.

Japonský minister financií Šun’iči Suzuki medzitým zopakoval, že je dôležité, aby sa meny pohybovali stabilne a odrážali fundamentálne faktory. Uviedol, že s veľkou naliehavosťou sleduje FX (menové) pohyby.

Podľa ekonómov je relatívna slabosť Japonska aj odrazom poklesu počtu obyvateľov a zaostávajúcej produktivity a konkurencieschopnosti.

Nemecko na treťom mieste

Nemecko je podobne ako Japonsko chudobné na zdroje, má starnúce obyvateľstvo a je do veľkej miery závislé od vývozu. Najväčšou európskou ekonomikou otriasli aj rastúce ceny energií spôsobené ruskou vojnou na Ukrajine, rastúce úrokové sadzby v eurozóne a chronický nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Japonské automobilky a ďalší vývozcovia síce profitujú zo slabého jenu, vďaka ktorému je ich tovar na medzinárodnom trhu lacnejší, ale pracovná kríza v krajine je horšia ako v Nemecku a krajina sa snaží riešiť problém nízkej pôrodnosti.

Neúspešné pokusy vlády o zvýšenie pôrodnosti znamenajú, že chronický nedostatok pracovných síl sa bude prehlbovať, aj keď krajina prijíma rekordný počet zahraničných pracovníkov.

Je nepravdepodobné, že by sa tento prepad Japonska skončil.

Podľa prognóz Medzinárodného menového fondu v roku 2026 predbehne Japonsko a o rok neskôr Nemecko indická ekonomika. Podporuje ju početná a rastúca mladá populácia, .

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali