Na cestách v KSK je nasadených 46 sypačov a osem traktorov

Na cestách v KSK je nasadených 46 sypačov a osem traktorov

Košice 13. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Na posyp a odstraňovanie snehu z ciest v správe a údržbe Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) je nasadených 46 sypačov a osem traktorov s radlicami a celkovo je do údržby zapojených 70 zamestnancov. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Na Hlinkovej ulici, hlavnej ceste na sídlisko Dargovských hrdinov (Furča) v Košiciach, zastavila polícia premávku, pokým tento úsek očistili od snehu cestári. Kolónu áut pustili na Furču tesne predpoludním. Košice, 13. januára 2017
Na Hlinkovej ulici, hlavnej ceste na sídlisko Dargovských hrdinov (Furča) v Košiciach, zastavila polícia premávku, pokým tento úsek očistili od snehu cestári. Kolónu áut pustili na Furču tesne predpoludním. Košice, 13. januára 2017

“Na celom území Košického kraja začalo mierene snežiť už vo štvrtok (12.1.) okolo štvrtej poobede. Odvtedy máme všetku techniku na cestách. Intenzívnejšie sneženie sa začalo po polnoci, na niektorých úsekoch ciest napadlo 10 až 15 centimetrov snehu, už vtedy boli všetky cesty posypané a prepluhované. Naďalej udržiavame cesty v prejazdnom stave,” hovorí technicko-prevádzková námestníčka riaditeľa SC KSK Zuzana Fejesová.

Reklama

“Komplikácie nám robí najmä kamiónová doprava, nakoľko majú problémy s prejazdom aj na menších stúpaniach. Na takýchto úsekoch nám s riadením premávky pomáha polícia,” doplnila.

Údržba ciest je zabezpečovaná v zmysle operačného plánu zimnej údržby ciest, na základe ktorého sú v prvom rade udržiavané hlavné ťahy, najmä cesty prvej a druhej triedy a dôležité medziregionálne cesty tretej triedy tak, aby snehová vrstva na vozovkách neprevyšovala tri centimetre.

Reklama

Vzhľadom na množstvo napadaného snehu a naďalej trvajúce intenzívne sneženie bol o 8.00 h pre okres Rožňava vyhlásený prvý situačný stupeň, čo znamená zmenu režimu údržby tak, že prioritne sú udržiavané hlavné ťahy tak, aby na cestách prvej triedy hrúbka snehu neprevyšovala tri centimetre a na cestách druhej triedy desať centimetrov, na cestách tretej triedy je udržiavaný prejazdný jeden jazdný pruh.

“Problémy s kamiónmi sme riešili na ceste II/552 na Slanskom kopci, na ceste I/16 na Soroške, na ceste I/18 na Riedkom vrchu na úseku Strážske smer Nižný Hrabovec, na ceste I/19 v obci Trhovište, ale môžu vzniknúť aj na iných horských priechodoch a stúpaniach. Na vozovkách sa od posypového materiálu vytvára kašovitá vrstva, na ktorej sa nákladným vozidlám prešmykujú pneumatiky,” hovorí Fejesová.

Na predpovedané sneženie sa Správa ciest KSK pripravovala už v priebehu tohto týždňa. Na úseku Porúbka – Koromľa a Podhoroď – Beňatina bolo podľa nej potrebné odfrézovať snehovú vrstvu, ktorá sa vytvorila minulý víkend vplyvom sneženia a silného vetra. “Bol rozšírený prejazdný profil cesty. Snehové jazyky sa zatiaľ netvoria.

Na obslužnej lesnej trase medzi Opátkou a Košickou Belou, ktorú môžu využívať miestni obyvatelia po uzatvorení mosta cez priehradu Ružín, sa bude údržba robiť až po uvoľnení kapacít z ostatných úsekov ciest. Momentálne sa prioritne zabezpečuje údržba obchádzkovej trasy cez Prešovský samosprávny kraj (Margecany – Klenov – Sedlice – Ľubovec – Obišovce – Košice, resp. Radatice – Bzenov – Prešov),” doplnila Fejesová.

 

Reklama

Cestári vyhlásili pre okresy Michalovce a Sobrance prvý kalamitný stupeň

Cestári vyhlásili pre okresy Michalovce a Sobrance prvý stupeň kalamitnej situácie. Dôvodom je husté sneženie a silný vietor, tvoria sa tiež snehové jazyky a záveje.

Ako pre TASR uviedol vedúci strediska michalovskej Správy ciest Michal Kráľ, na cestách je vrstva kašovitého snehu aj desať centimetrov. Všetky sypače sú v teréne. Podľa jeho slov sú zatiaľ cesty prejazdné.

Medzi kritické úseky patrí cesta medzi Strážskym a Nižným Hrabovcom, kde cestári neustále udržiavajú komunikáciu aj kvôli kamiónovej doprave. Vodiči si podľa Kráľa majú dávať pozor aj v stúpaní v obci Trhovište.

 

Reklama

V Košiciach sneženie spôsobuje meškanie viacerých liniek MHD

Mestská hromadná doprava (MHD) v Košiciach jazdila dnes ráno bez väčších problémov. Silné sneženie začalo situáciu komplikovať počas rannej špičky okolo 6.30 h. Momentálne sa situácia pomaly stabilizuje. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Michaela Karaffová.

“Autobusy mali problém predovšetkým v kopcovitých terénoch – vozidlá boli zablokované na Zelenom dvore, Vojenskej ulici, neprejazdný bol smer na sídlisko Dargovských hrdinov od obchodného domu Mier,” uviedla Karaffová.

Už aj tak komplikovanú situáciu v MHD ešte zhoršila dopravná nehoda, ku ktorej došlo predpoludním pri Novej nemocnici v smere Kino Družba, kde došlo k zraneniu chodca, ktorého zachytila električka. “Z toho dôvodu boli električkové linky 6, 9 a R7 nahradené autobusmi, doprava bola plne obnovená o 10.33 h. Prípad je v štádiu vyšetrovania,” vysvetlila hovorkyňa podniku.

Momentálne sa situácia v MHD podľa jej slov pomaly stabilizuje. “Električky majú pre zasnežené výhybky meškania maximálne do desať minút. Autobusová doprava má v kopcovitých terénoch na sídlisku Dargovských hrdinov, Vojenskej a Podhradovej problémy. Na niektorých zastávkach priamo v kopcoch nezastavuje. Meškania sa pohybujú od desiatich minút až do hodiny, najvyššie sú na linkách, ktoré jazdia do kopcov,” dodala Karaffová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali