Molčan sa v belehradskom finále stretne s Djokovičom

Molčan sa v belehradskom finále stretne s Djokovičom

Belehrad 28. mája 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Darko Vojinovic)

 

Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do finále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Belehrade. V piatkovom stretnutí semifinále vyradil v pozícii kvalifikanta Argentínčana Federica Delbonisa nasadeného ako ôsmeho v 161-minútovej trojsetovej dráme 4:6 a dva razy 6:4

Alex Molčan
Na snímke slovenský tenista Alex Molčan

Čisto slovenské finále sa však nebude konať, Andrej Martin prehral so Srbom Novakom Djokovičom za 115 minút 1:6, 6:4, 0:6.

Reklama

Dvadsaťtriročný Molčan dosiahol postupom do finále životný úspech. V srbskej metropole si najskôr pripísal svoje prvé víťazstvo v hlavnej súťaži na okruhu ATP Tour, nikdy predtým nehral ani štvrťfinále. “Vôbec neviem, čo mám povedať. Som neskutočne šťastný, nemôžem tomu uveriť. Najväčším šťastím pre mňa v tomto momente je, že si môžem zahrať finále proti Novakovi Djokovičovi, splnil sa mi sen. Ani v najdivokejších snoch som si takúto situáciu doteraz nepredstavoval,” citovala Molčana oficiálna stránke Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Do súboja s favorizovaným Argentínčanom pritom nevstúpil ideálne a na svojom podaní prehral hneď úvodný gem. Súperovi vzal servis dvakrát, no Delbonis ho v oboch prípadoch rebrejkol a v desiatej hre premenil prvý setbal. Takisto v druhom sete prišiel o podanie najprv Molčan, potom však uhral dva brejky a na 6:4 uzavrel na príjme prvým setbalom. Aj tretie dejstvo otvoril Slovák prehratým gemom pri vlastnom servise, Delbonisa však okamžite rebrejkol. Podanie si prehral aj v piatej hre, ale v ôsmej vyrovnal na 4:4 a v desiatej opäť na príjme rozhodol pri prvom mečbale: “Bol som dnes chvíľami trocha naštvaný. Nehral som tak dobre ako v predchádzajúcich zápasoch, veľa som bojoval. Je to pre mňa veľmi sladké víťazstvo. Keď nehráte tak dobre, necítite sa na kurte až tak komfortne, a aj tak nakoniec zvládnete vyhrať, je to krásna emócia, cením si to ešte viac.”

Reklama

V predchádzajúcom semifinálovom dueli ťahal za kratší koniec ďalší slovenský kvalifikant Martin. Domáci favorit Djokovič vyhral prvý set hladko, keď nenasadeného súpera brejkol v druhom aj šiestom geme. Druhé dejstvo bolo omnoho vyrovnanejšie, Martin získal Djokovičovo podanie v druhej hre, no výhodu vzápätí stratil po rebrejku. V siedmom geme Slovák opäť prišiel o svoj servis, no Srba okamžite rebrejkol a ďalším úspechom na súperovom podaní v desiatom geme vyrovnal na 1:1, keď premenil druhý setbal. Rozhodujúci set však Martin neodštartoval dobre, svoj servis prehral hneď v úvodnej hre a Djokovič už zápas doviedol do víťazného konca “kanárom”. Zhatil tým nádeje na čisto slovenský duel o trofej.

“Teším sa, že môžem hrať pred srbskými fanúšikmi, Belehrad je moje domovské mesto. Vždy som tu aj trocha nervózny, je to veľmi špecifický pocit, v ktorom sa miešajú očakávania s tlakom. Som šťastný, že v sobotu môžem zabojovať o trofej. Začiatok aj koniec semifinálového stretnutia som zvládol naozaj dobre, toto si chcem preniesť aj do finále. V závere druhého setu som niekoľkokrát poľavil v koncentrácii, tohto sa chcem vyvarovať,” povedal Djokovič na webe atptour.com. Molčan si chcel počas podujatia zatrénovať s osemnásťnásobným grandslamovým šampiónom, no zmeria si s ním sily v najväčšom zápase svojej doterajšej kariéry: “Pred pár dňami som prišiel za Djokovičom. Spýtal som sa ho, či by sme si nezatrénovali. Mal som smolu, lebo bol práve nahnevaný na jedného hráča. Akurát ani nepotreboval trénovať s ľavákom, tak z toho napokon nič nebolo. Ale na záver mi povedal, nech nie som sklamaný, že si proti sebe zahráme vo finále. Keď som to rozprával mojej priateľke, smiali sme sa na tom. Nakoniec sa to stalo skutočnosťou.”

Úspech zverenca trénera Ladislava Simona a kondičného Dávida Olasza potešil aj prezidenta STZ Tibora Macka. “Je to fantastický úspech Alexa. Vkladali sme do neho nádeje a celý čas sme čakali, kedy urobí podobný výsledok. To, čo sa mu podarilo, však predčilo všetky očakávania. Blahoželám mu k postupu do finále a verím, že aj naďalej bude podávať bojovné a kvalitné výkony,” povedal Macko a generálny sekretár STZ Igor Moška dodal: “Gratulujem Alexovi, jeho trénerovi Lacovi Simonovi aj všetkým trénerom, ktorí Alexa v NTC viedli k skvelému prvému postupu do finále turnaja ATP Tour. Myslím si, že najkrajšou odmenou pre neho bude, že si môže zahrať finále proti svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi. Pevne verím, že ho v krátkom čase bude nasledovať aj ďalší mladý talentovaný hráč Lukáš Klein. Alexovi držím vo finále palce.”

 

Dvojhra – semifinále:

Alex MOLČAN (SR) – Federico Delbonis (Arg.-8) 4:6, 6:4, 6:4, Novak Djokovič (Srb.-1) – Andrej MARTIN (SR) 6:1, 4:6, 6:0

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali