Matovičov ťah koňom; alebo ako zase raz prešiel svojim kumpánom cez rozum

Matovičov ťah koňom; alebo ako zase raz prešiel svojim kumpánom cez rozum

Bratislava 21. februára 2021 (HSP/Foto:SITA-Úrad vlády SR)

 

Na prekvapenie svojich politických partnerov premiér Igor Matovič oznámil verejnosti, že dohodol kúpu dvoch miliónov dávok ruskej vakcíny Sputnik V. Akú mal motiváciu k takémuto kroku a aké to môže mať háčiky?

Igor Matovič
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

Štvrtkové dianie okolo potenciálneho nákupu ruskej vakcíny Sputnik V pripomínalo telenovelu – ako ostatne väčšina diania okolo predsedu tejto vlády a jeho tímu. Po štvrtkovom zasadnutí vlády bolo oznámené, že vakcína Sputnik V sa kupovať nebude, keďže koaličný partner (strana Za ľudí) kúpu vetoval.

Reklama

Ľudia na internetových fórach začali protestovať a kritizovať pokrytectvo a predpojatosť vlády. A vzápätí prišla správa, ktorá mnohých doslova šokovala: že premiér Matovič dohodol s ruským partnerom dodávku do konca júna dvoch miliónov dávok vakcíny!

Čo sa to vlastne stalo? Nič zvláštne: len sa zopakovala situácia, ktorú sme u neho v rôznych obmenách zažili už viackrát: on len skôr než tí naokolo pochopil, čo mu prinesie viac úžitku, a podľa toho jednal.

Reklama

 

Argumentov, prečo nezachraňovať životy, niet

Je dlhodobo známou vecou, že s dodávkami západných vakcín sú problémy, keďže výrobcovia nestíhajú uspokojiť aktuálny obrovský dopyt vo svete. A v uplynulých týždňoch sa začalo ozývať čoraz viac hlasov upozorňujúcich na to, čo sme my hovorili už dávno: vzhľadom na objektívny fakt, že u mnohých ľudí existujú svetonázorové pochybnosti o vakcinácii a vakcínach z jedného či druhého geopolitického tábora (ponechajme teraz stranou akékoľvek úvahy o ich opodstatnenosti), kto by chcel maximalizovať zaočkovanosť populácie, tak by zakúpil vakcíny z oboch brehov politickej barikády. Tak, aby si mohli vybrať priaznivci jedného aj druhého tábora tú, ktorej viac veria.

Percento zaočkovaných by sa tak nepochybne zvýšilo – aj o tých, ktorí pochybujú o kvalite a skutočnom účele západných vakcín a veria rôznym podozreniam, ktoré môže niekto nazvať konšpirácie. Na tento argument neexistuje skutočný protiargument – ak je cieľom zvýšenie zaočkovanosti, je predsa dobrý každý jeden zaočkovaný. Argumentácia odporcov kúpy ruskej vakcíny preto spočíva v „papierových“ komplikáciách ohľadne jej schvaľovania v krajinách EÚ. Zástancovia kúpy naopak poukazujú na to, že vakcína Sputnik V patrí medzi najlepšie na trhu, úspešne sa používa už vo vyše tridsiatich krajinách sveta a v situácii, keď je na Slovensku núdza o vakcíny, by mali ísť nejaké byrokratické okolky stranou.

 

Čo sa dialo vo štvrtok na vláde

Nevieme, čo presne sa na tom štvrtkovom zasadnutí vlády dialo, ale po jeho skončení dostala verejnosť informáciu, že ruská vakcína sa kupovať nebude, lebo koaličný partner to vetoval.

Reklama

Niektorí hneď poukázali na fakt, že na zasadnutiach vlády sa veto neuplatňuje, hlasuje sa väčšinovo, a že teda proti nákupu „politicky nekorektnej“ ruskej vakcíny museli hlasovať nielen dve ministerky Za ľudí, ale väčšina ministrov. Už tieto okolnosti vyzerali veľmi podozrivo, na hony to smrdelo geopolitikou, a aj preto bola reakcia ľudí nečakane ostrá.

Matovič samozrejme tieto emócie vníma. Jeho popularita za rok rekordne klesla, na polovicu v porovnaní s preferenciami, ktoré mal počas volieb. A nemôže bolestne nevnímať ani fakt, že tvrdo ho kritizuje nielen opozícia, ale aj systémové médiá, ktoré pritom zmenu vlády nechcú (každému je jasné, že koalíciu by skladal Pellegrini).

Zvyšok jeho priaznivcov stojí pri ňom práve preto, že veria v obraz, ktorý sa snaží vytvárať: že on to napriek všetkým lapsusom myslí úprimne a zo všetkých síl zachraňuje, čo sa dá. Lenže práve tento obraz by mohla dosť pošramotiť taká „prkotina“ ako je nekúpenie „politicky problematickej“ ruskej vakcíny, pretože práve to by bol ťažko vyvrátiteľný dôkaz, že Matovičov postoj nie je o ničom inom, než o prvoplánovom zištnom politikárčení.

 

Vopred rozhodnutá dilema

A tak si veľmi rýchlo zrátal, čo sa mu viac oplatí: či politicky krvácať držaním partnerstva s trpasličím partnerom, alebo urobiť to, čo už toľkokrát predtým: počúvnuť svoj politický inštinkt a ukázať sa pred verejnosťou opäť ako ten dobrý.

Reklama

A urobil svoj typický prekvapivý „ťah koňom“. Skôr než sa ostatní spamätali, on konal. Svojim koaličným partnerom prešiel cez rozum a poza ich chrbty dohodol s Rusmi kúpu dvoch miliónov vakcín.

Bol to krok, ktorý možno niektorých prekvapil, ale ktorý bol absolútne racionálny a pragmatický: „ľudia Sputnik chcú, tak im ho teda sľúbim“. Týmto krokom si nielen udržal svoj obraz pána férového a nestranného v očiach svojich voličov, ale získal určité body iste aj u niektorých ľudí z druhej strany politickej barikády, ktorí boli presvedčení, že Sputnik na Slovensko pod nejakou zámienkou nepustí.

 

Dostať sa voličom na kobylku

Aby sme lepšie pochopili spôsob, akým Igor Matovič rozmýšľa, pripomeňme si jeho pamätný rozhovor s Radoslavom Procházkom, lídrom vtedajšej strany Sieť, úryvok z ktorého sme tu už párkrát mali a ešte mať budeme, pretože ukazuje jeho uvažovanie v plnej nahote.

„Na Kotlebu by sa dalo ísť, len cielene sa dohodnúť, že týchto zoberieš a týchto chytíš trošku light, akože tú tému, ale rozumne. A budeš mať síce tvrdé, možno tvrdšie vyjadrenia, riešenia zároveň tej problematiky, ale aby tí ľudia videli, že dobre, že hentam máme istotu a v podstate hovorí to, čo Kotleba… dobre, nehovorí to úplne tak, ale hovorí to. Síce tam niektorí hovoria, že s takýmto niečím ísť by sa nemalo, akože demokratická strana by nemala operovať, ale teraz si myslím, že tuto účel svätí prostriedky v tomto. Ako keď sa ho chceme zbaviť, ten vulgárny nacionalizmus dostať do parlamentu, tak my mu musíme zobrať tú rétoriku a jemne akože priblížiť sa k tomu jeho voličovi na kobylku.“ Toto povedal Igor Matovič pred piatimi rokmi, pred voľbami 2016.

Uvidíme, či mu pokus dostať sa voličom na kobylku vyjde aj tentoraz: za ušami toho totiž má teraz nepomerne viacej než predtým. Nateraz sa zdá, že je to opäť raz on, kto (zatiaľ) zlízol všetku smotanu, verejnosť ohúril svojou nezištnou starostlivosťou a férovosťou, zatiaľ čo tí ostatní koaličníci popri ňom opäť raz vyzneli ako zapšknutí mumáci.

 

Bič bude plieskať na konci

A ešte je tu jedna vec. Pripomeňme si iný z Matovičových bravúrnych kotrmelcov, ktorý sa udial pred dvoma rokmi, vo februári 2019, pred voľbami do Európskeho parlamentu, keď si chcel uchmatnúť nejakých národne, prorusky a protinatovsky orientovaných voličov.

Vtedy v úplnom rozpore so svojím predošlým proamerickým postojom vyhlásil, že USA rozvracajú svet vojnami, šíria demokraciu dynamitom a sú dnes chaosom svetovej politiky, a nie jej majákom. „Toto je zásadný rozdiel proti tomu, s čím ma ľudia do parlamentu volili,” uviedol pred dvomi rokmi Matovič.

„Precitol som. Sklamal som. Ľudia rozhodnú,“ povedal vtedy dramaticky, aby zvýraznil váhu svojho harakiri kreatívneho ideového kotrmelca a vyzval ľudí, že ak s takýmto úplne novým Matovičom súhlasia, nech ho zakrúžkujú na kandidačnej listine OĽaNO do májových volieb do Európskeho parlamentu. Ľudia mu na to však neskočili, z miesta v europarlamente nebolo nič, a ani z Matovičovho zázračného obratu.

Reklama

Prečo to spomíname? Pretože názorové kotrmelce o 180 stupňov sú hlavným spôsobom, akým sa náš milý premiér posúva vpred. A v prípade „politicky nekorektnej“ ruskej vakcíny vôbec nie je vylúčené ani to, že už zajtra by mohla nastať nejaká „objektívna“ skutočnosť, vďaka ktorej sa nakoniec obchod nezrealizuje, prípadne sa táto vakcína z nejakého dôvodu nebude môcť na Slovensku používať.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali