Matovič sa nevzdáva, avizuje aj plán B

Matovič sa nevzdáva, avizuje aj plán B

Bratislava 29. marca 2023 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)

Aktualizované 29. marca 17:12

Poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Matovič (OĽANO) opätovne predložil do parlamentu návrh na zavedenie 500-eurovej odmeny za účasť v tohtoročných voľbách. Totožný návrh v stredu parlament neposunul do druhého čítania. Dodal, že nejde o avizovaný “plán B”, ktorý chce oznámiť vo štvrtok (30. 3.)

Igor Matovič
Na snímke Igor Matovič

“Mrzí ma, že dnes zástupcovia všetkých politických strán symbolicky ukázali prostredník svojim vlastným voličom aj dvom miliónom nevoličov. Ukázali, že im na nich nezáleží, že nimi pohŕdajú,” komentoval odmietnutie 500-eurovej odmeny v stredu Matovič. Plán B označil za dosť kontroverzný.

Reklama

Návrh predložený do parlamentu by podľa Matoviča mal byť zaradený vzhľadom na to, že bol predložený ešte pred odmietnutím pôvodného návrhu v parlamente. Očakáva, že sa o ňom bude rokovať na májovej schôdzi. Odmieta, že by išlo o návrh v rovnakej veci ako návrh na desaťpercentnú zľavu z poplatkov za účasť vo voľbách. Poukazuje na výrazný rozdiel v dosahu na verejné financie. Kým pri zľave išlo o približne deväť miliónov, 500-eurová odmena by štát stála 1,5 miliardy eur.

Zopakoval, že odmena by podľa neho priniesla vysokú účasť vo voľbách. Obáva sa nízkej účasti a snahy po voľbách zmeniť režim.

Reklama

Poslanci NR SR v stredu odmietli návrh na 500-eurovú odmenu pre voličov za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách. Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva v stredu neposunuli do druhého čítania.

V rokovacom poriadku NR SR sa uvádza, že ak národná rada návrh zákona neschválila, nový návrh zákona v tej istej veci
možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona.

 

 

Reklama

Vetrák: Opätovné predloženie Matovičovho návrhu je legitímne

Opätovné predloženie návrhu na zavedenie 500-eurovej odmeny za účasť v tohtoročných voľbách je legitímnou cestou, keďže návrh poslanec Igor Matovič (OĽANO) podal ešte pred hlasovaním o pôvodnom návrhu. Pre TASR to uviedol predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák (OĽANO).

Vetrák argumentuje, že pokiaľ Matovič predložil do parlamentu nový návrh o odmene skôr, ako sa o pôvodnom návrhu hlasovalo, mohlo by sa o ňom rokovať aj na ďalšej májovej schôdzi. Záleží to podľa neho od rozhodnutia predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina). “Podľa mojich informácií podal predseda OĽANO Igor Matovič návrh zákona ešte pred hlasovaním. Je to teda legitímna cesta spracovania legislatívneho návrhu,” skonštatoval pre TASR. V oboch prípadoch ide o novelizáciu zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

Podobne podľa Vetráka postupoval v januári podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) pri novele Ústavy SR, keď predložil nový návrh v tej istej veci ešte skôr, ako bola pôvodná novela odhlasovaná. Išlo o novelizáciu ústavy v súvislosti so skrátením volebného obdobia.

Vo februári už parlament odmietol novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva. V nej navrhovali poslanci odmenu vo forme zľavy desať percent z poplatkov štátu za účasť vo voľbách. Keďže ešte neuplynula polročná lehota, mohol by to byť dôvod na nezaradenie aktuálneho Matovičovho návrhu. “Pokiaľ to predseda parlamentu predloží na posúdenie ústavnoprávnemu výboru, budeme sa zaoberať tým, či ide o návrh v tej istej veci. Verím, že výbor rozhodne v súlade s doterajšími stanoviskami,” reagoval Vetrák.

 

Reklama

Kollár zaradí na ďalšiu schôdzu návrh o 500-eurovej odmene

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zaradí na rokovanie ďalšej riadnej schôdze v máji opätovný návrh lídra OĽANO Igora Matoviča na odmenu 500 eur za účasť v septembrových parlamentných voľbách. Tvrdí, že ide o inú formu odmeny ako zľavu z poplatkov štátu, ktorú už vo februári poslanci odmietli.

Matovič podľa neho využil možnosť, že návrh podal ešte pred neschválením svojho pôvodného návrhu v pléne. “Nie je to štandardné, ale je to legitímne,” povedal Kollár novinárom s tým, že problematiku konzultoval s parlamentným legislatívnym a právnym odborom, ktoré mu to odobrili. “Predtým bol podobný zákon, že mala byť nie finančná odmena, ale zľavy z poplatkov štátu. Toto je finančný bonus, ktorý by ľudia dostali do rúk. Je to úplne iná hmota a určite to zaradím,” doplnil. Ak by sa v návrhu menila suma odmeny, bola by to podľa Kollára iná situácia.

Rokovací poriadok NR SR hovorí, že ak parlament návrh zákona neschválil, nový návrh zákona v tej istej veci možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona.

Parlament v stredu odmietol návrh Matoviča o 500-eurovej odmene, ktorú predpokladala novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Ešte pred hlasovaním Matovič predložil rovnaký návrh. V tomto prípade by nemala platiť polročná prestávka, keďže novelu predložil ešte pred neschválením pôvodného návrhu.

Vo februári zároveň poslanci odmietli novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, v ktorej sa navrhovala odmena za účasť vo voľbách vo forme zľavy desať percent z poplatkov štátu. Podľa Ondreja Dostála (SaS) išlo o návrh, ktorý sa týka rovnakej veci ako odmena 500 eur. Preto tvrdí, že by sa o návrhu nemalo rokovať, keďže od februára neuplynulo šesť mesiacov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali