Lomnický by chcel zabiť dve muchy jednou ranou kladivom

Lomnický by chcel zabiť dve muchy jednou ranou kladivom

Dauha 1. októbra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovenský kladivár Marcel Lomnický sa na majstrovstvách sveta v katarskej Dauhe pokúsi aj o splnenie olympijského limitu. V tejto sezóne má na konte 77,15 m z aprílového mítingu v USA, do Tokia je potrebných ešte o 35 centimetrov viac

Na snímke slovenský kladivár Marcel Lomnický

Piaty muž z OH 2016 v Riu de Janeiro si zároveň chce napraviť výsledok z predchádzajúceho svetového šampionátu. “Od roku 2012 som nechýbal v žiadnom finále vrcholného podujatia až na MS pred dvoma rokmi, keď som bol trinásty a ušlo mi to o pätnásť centimetrov. Myslím si, že pripravený som dobre a nemôžem si pripúšťať tlak, lebo by mi to viac uškodilo ako pomohlo. Snažím sa na to nemyslieť a sústrediť sa sám na seba a na to, aby som to technicky správne hodil. Potom to bude dobré,” povedal Lomnický pre TASR pred utorňajšou kvalifikáciou (15.30/17.00 SELČ).

Reklama

Limit na postup do finále je 76,5 m: “V tomto roku sa mi to podarilo hodiť len jedenkrát, takže musím podať naozaj dobrý výkon. Myslím si však, že do finále sa bude dať postúpiť aj bez limitu, okolo 74,5, 75 metrov bude stačiť. Momentálne je v mojich silách aj limit, uvidíme, aký budem mať deň. Záverečná príprava bola podľa plánu, cítim sa výborne. To je môj prvý cieľ a potom uvidíme vo finále. Momentálne som v lepšej forme ako na začiatku roka, ale zase je to iná súťaž s inou úrovňou stresu. Chcel by som zabiť dve muchy jednou ranou, dostať sa do finále aj hodiť limit.”

Tridsaťdvaročný Lomnický už v ďalšom priebehu sezóny nenadviazal na hod z USA, verí však, že formu načasoval správne: “Samozrejme, vždy by som si prial lepšie výkony, preteky nikdy nechcem odfláknuť. Mal som veľmi dobrý vstup do sezóny, hodil som limit na MS a takmer limit na OH. Jún som mal veľmi dobrý, v júli a auguste som sa vrátil k väčšiemu tréningu a bolo veľa pretekov, ktoré výkonnostne neboli tam, kde by som chcel. Práve preto dúfam, že na tomto šampionáte sa mi bude dariť viac, že som to spravil rozumne.”

Reklama

A dopomôcť by k tomu mali aj podmienky, na tie sa Slovák na rozdiel od mnohých teší. Sadli jeho kladivárskej kolegyni Martine Hrašnovej, ktorá obsadila deviatu pozíciu: “Podmienky na štadióne mi budú vyhovovať viac ako na MS v Londýne, kde bola strašná zima, počas kvalifikácie bolo trinásť stupňov a pršalo. Minulý rok na ME v Berlíne bolo zase 38 stupňov v strede štadióna. Toto bude taký ideálny stred, čo sa samozrejme nedá povedať o vytrvalcoch vonku. Videl som výsledky aj z ostatných disciplín a výkony sú vynikajúce. Videl som výkony Martiny aj ostatných kladivárok. Kruh je výborný, ani rýchly, ani pomalý, nič sa mu nedá vytknúť.”

Lomnický je v dejisku MS iba od nedele a v jeho prípade nebudú problémom ani prechody medzi vonkajškom a klimatizovanými časťami: “Posledné tréningy, čo sa týka technickej prípravy, som absolvoval doma. Tu by som musel hádzať v teple, tomu som sa chcel vyhnúť a zbytočne si neuberať energiu. Pred kvalifikáciou dostanú všetci dva hody na hlavnej ploche a pred zvolávacou miestnosťou sa nezvyknem rozcvičovať. Pôjdem rovno do klimatizovanej miestnosti, tam sa rozcvičím a potom si hodím dva na štadióne, takže mi odpadne teplotný skok.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali