Fico očakáva od predsedníčky NS SR návrhy na nové sídlo súdu

Fico očakáva od predsedníčky NS SR návrhy na nové sídlo súdu

Bratislava 17. júna 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Podľa premiéra je vhodná historická budova v centre Bratislavy s plnou infraštruktúrou, ktorá bude charakterom zodpovedať autorite najvyššej súdnej inštancie

Predseda vlády SR Robert Fico zopakoval verejný prísľub postarať sa o dôstojné priestory pre vrcholné justičné orgány. V prípade Súdnej rady SR, ktorá by sa mala presťahovať do Miestodržiteľského paláca, sa doťahujú technické detaily. Vhodná budova pre Najvyšší súd (NS) SR sa zatiaľ nenašla.

Reklama
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Prísľub dal premiér predsedníčke Súdnej rady Jane Bajánkovej a predsedníčke Najvyššieho súdu Daniele Švecovej vlani. Vrcholné predstaviteľky súdnictva sa 17. decembra 2014 zúčastnili na zasadnutí vlády. Momentálne sa na rokovaniach vedúceho Úradu vlády SR s riaditeľkou kancelárie rady rozhoduje o tom, ktorá časť Miestodržiteľského paláca bude Súdnej rade k dispozícii, informoval Fico dnes po zasadnutí vlády.

“Budova je príliš veľká, aby obsiahla jednu inštitúciu, akou je Súdna rada, ale došlo k určitým dohodám, už tam, myslím, pobehujú nejakí architekti a hľadajú riešenie na rozloženie sídla,” uviedol.

Reklama

V súvislosti s novým sídlom Najvyššieho súdu SR sa podľa premiéra už posudzovali viaceré návrhy. Ako príklad spomenul budovu Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU na Zochovej ulici, oproti sídlu ministerstva spravodlivosti, ktorá je však majetkom vysokej školy.

Jeho predstavou je historická budova v centre Bratislavy s plnou infraštruktúrou, ktorá bude charakterom zodpovedať autorite najvyššej súdnej inštancie. Zopakoval, že na výstavbu úplne nového sídla momentálne nie sú financie. “Požiadal som pani predsedníčku Najvyššieho súdu, aby sama dávala nejaké tipy a pokúsime sa jej vyjsť v ústrety,” doplnil.

Najvyšší súd je podobne ako Súdna rada momentálne v prenájme ministerstva spravodlivosti. Švecová dnes potvrdila, že s Úradom vlády SR rokovala a že sa aj pozerala po vhodnej budove. “Máme verejný prísľub od predsedu vlády, že budovu dostaneme. Tak si myslím, že všetko je len otázka snahy a hľadania. Robím to takisto,” uviedla.

Rokovania s Úradom vlády SR potvrdila aj Bajánková. “Ide o technické záležitosti, ktoré si predsa len vyžadujú určitú dobu. Pevne verím, že prísľub predsedu vlády bude naplnený,” dodala.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali