Londýn 20. augusta 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Britskí dietológovia uviedli, že syr mozzarella je najlepšiou potravinou pre ľudí so zvýšeným krvným tlakom, píše Express. Experti informovali, že mliečne výrobky majú veľký obsah kalcia, mnohé z nich však majú aj zvýšený obsah tukov, niektoré syry sú navyše príliš slané
Podľa názoru dietológov je syr mozzarella jedným z najlepších variantov, pretože obsahuje málo soli a tuku.
V článku sa uvádza, že hypertonici majú zaradiť do jedálnička aj iné druhy bieleho syra, napríklad fetu a kozí syr. Krvný tlak dokáže znížiť tiež netučný tvaroh.
Skôr dietológovia za najnebezpečnejšie označili syr s plesňou. Napísali, že takéto syry ako Roquefort, modrý, gorgonzola, camambert a brie obsahujú toxické látky, ktoré môžu vyprovokovať infekčnú chorobu listeriózu. Syr s plesňou nie je dobrý pre deti, tehotné a dojčiace ženy, a tiež pre ľudí s problémami zažívacieho ústrojenstva, tvrdia experti.
V novembri minulého roka v Nórsku na svetovej súťaži syrárov World Cheese Awards odborníci vybrali najlepší syr na svete. Píše o tom Euromag. Informoval o tom portál gff.co.uk.
Hlavnú cenu získal nórsky syr Fanaost (Fanaost), ktorý sa vyrába pri Bergene. Porota zvolila tiež druhé miesto pre nórsky syr Helfeit. Ide o tradičný hnedý kozí syr, ktorý sa vyrába na farme Sturdalen Gardsbrück v provincii Telemark.
Nórsko predstavilo v súťaži 175 druhov produktu. Veľkým množstvom druhov syrov sa vyznačuje tiež Taliansko, Švajčiarsko, Francúzsko a Nemecko.
Odborníci hodnotili takmer tri a pol tisíc druhov syrov zo 41 krajín. Okrem odborníkov porota zahŕňala tiež blogerov, novinárov, predstaviteľov múzeí a ďalších znalcov syrov, ktorí nie sú priamo spojení s gastronómiou. Ohodnotili produkt podľa rôznych parametrov: vzhľad, kvalita kôrky, základné vlastnosti (obsah vlhkosti, tuk, farba, štruktúra) a chuť.
Jeden z najstarších syrov
Pred rokom informovali o tom, že vedci z talianskej univerzity Catanie preskúmali veci z hrobky v Sakkáre pri Káhire a našli jeden z najstarších syrov. Vek objavu je 3,2 tisíc rokov. Vyrobili ho z kravského, ovčieho a kozieho mlieka.
Podľa informácií egyptského denníka Youm7 výskum talianski vedci uskutočnili spolu s odborníkmi Káhirskej univerzity. Experti preskúmali tvrdé pozostatky syra z hrobky v Sakkáre, podľa údajov bol vyrobený v rokoch 1290-1213 pred naším letopočtom.
V dôsledku laboratórnych analýz vedci, nielen zistili zloženie syra, ale tiež určili, že obsahuje baktérie, ktoré mohli vyvolávať rôzne ochorenia.