V čom sa mýlia tí, čo prišli na námestie?

V čom sa mýlia tí, čo prišli na námestie?

Bratislava 25. júna 2018 (HSP/Foto:HSP)

 

V piatok prišli opäť na námestia najväčších slovenských miest ľudia, ktorí sú za slušné Slovensko. Ich aktivitu treba oceniť, pretože sú to ľudia, v ktorých je ešte svedomie, ktorí ešte nerezignovali na snahu urobiť svet lepším. Ale je ich úsilie zmysluplné? Prečo prišli na námestie, čo je bezprostredným a čo konečným cieľom ich snaženia, na to sme sa spýtali náhodne vybraných účastníkov.

Protest Za slušné Slovensko

Neďaleko pódia s obojstranným transparentom, na ktorom sú nápisy „Keď nefunguje bordel, nestačí vymeniť k…y“ a „Aj v Kútoch sa kradli pozemky a štátna asfaltová cesta“ stojí starší muž. Bol tu aj počas predošlých mítingov. Volá sa Jozef Polák a prichádza až z Kútov. Prečo?

Reklama

„Lebo už riešim môj problém osem rokov a nemôžem sa pohnúť z miesta,“ hovorí pán Polák. „Mám pozemok aj s cestou a teraz nám tam bránia tie osoby jazdiť autami. Postavia sa do cesty, že ďalej nepôjdete. To bol spoločný dvor, ktorý mal sto majiteľov, a asfaltová cesta, jediná prístupová cesta. Bývalá starostka to na nich previedla vydržaním. A teraz nám bránia tade jazdiť, dokonca volali na nás policajtov. Osem rokov sa s tým nič nerobí, nikto sa o to nezaujíma.“

Na otázku, či schádzanie sa na námestí môže zmeniť veci tak, že sa potom aj jeho problém vyrieši, odpovedá: „Dúfam v to. Musí odísť vláda. Inak sa nepohneme z miesta.“ Na otázku, či si myslí, že prídu lepší, keď títo odídu, hovorí: „Dúfam. Slotovci aj Most-Híd povedali, že nepôjdu do vlády s Ficom. Zradili voličov. Ja neviem ako to dopadne. Skrátka, nádej je, ináč sa nepohneme z miesta. Ja som písal do televízie, do rozhlasu, kade-tade, ale nikto sa o to nezaujíma. Už neviem kam sa obrátiť, mám takýto (ukazuje asi 20 cm) štos papierov. Dalo by sa súdiť, lenže to sú také prkotiny, že to nikoho nezaujíma. Že sa súd bude naťahovať? To mi nevadí, dám to do dedičstva. Ale chcem aby sa to dalo do poriadku.“

Reklama

Pani Lenka zo Záhoria na otázku, prečo prišla, odpovedá: „Chcem podporiť týchto slušných ľudí. Aby sa zmenilo všetko k lepšiemu.“ Na otázku čo je podľa nej konkrétnym cieľom, ku ktorému by sa mali demonštrácie dopracovať, vysvetľuje: „Ja myslím, že keď tam budú dobrí ľudia, čo chcú len dobre pre obyčajných ľudí, tak bude všetko v poriadku, ale keď budú všetko len hrabať pre seba, tak nikdy nebude dobre. Ja som obyčajný človek z dediny, prišla som sem za dcérou a prišli sme sem podporiť týchto ľudí, lebo chceme, aby bolo lepšie.“

Športovo vyzerajúci človek v strednom veku menom Ivan: „Dobre hovorila tá Farská: táto vláda neponúka žiadne systémové zmeny.“ Na otázku, či pozná niekoho, kto tu reálne ponúka zmenu korupčného systému a prostredia neodpovedá.

Peter, vysoký človek s kučeravou bradou, vysvetľuje svoj dôvod, prečo prišiel na námestie: „Sme nespokojní s mafiánskymi politickými špičkami, ktoré nám tu vládnu. Sme radi, že ľudia sú dnes tu na námestí, lebo už dávnejšie som vnímal medzi ľuďmi takú určitú letargiu a ľahostajnosť. A preto som veľmi rád, že ľudia sa teraz prebudili. To je jednoznačne vidno, že sa prebudili. A potom som mal strach, že tá energia prirodzene vyprcháva, ale našťastie nevyprcháva takým tempom, ako by si to želali tie politické špičky previazané s mafiánmi, s oligarchami, a to som veľmi rád. Vždy sem príde dosť veľa ľudí, takže toto znamená, že ľudia sa naozaj prebudili. Že tu sa niečo stalo a ľudia nie sú už ľahostajní.“

Na otázku, čo si myslí, že je hlavný cieľ týchto stretnutí, a čo sa nimi dá dosiahnuť, odpovedá: „Dá sa dosiahnuť všeličo, dá sa dosiahnuť veľmi veľa.“ Do debaty vstupuje pekne oblečená pani, predstavuje sa ako Mária: „Veľmi dôležitá je televízia. Veľmi mi chýba. Po novembri boli okrúhle stoly a rozprávalo sa o problémoch v televízii. Teraz je televízia zabetónovaná, schopní ľudia sú vyhodení. Takže je zvlášť dôležité, aby sme tlačili na televíziu, aby tam boli ľudia, ktorí nás budú informovať o veciach, ktoré trápia väčšinu ľudí v tomto štáte. A v prvom rade by mali byť ešte aj tam nejaké protesty. Nie je možné, že televízia naša, slovenská, nedáva priestor problémom, v ktorých tu žijeme. Toto malo byť už od vraždy, ktorá sa tu stala. Neviem prečo to nie je. Na to treba tlačiť v prvom rade. Aby sa ľudia cez našu verejnoprávnu televíziu mohli dozvedieť, a nie že vyhodia Zuzu Hanzelovú a tých schopných ľudí, ktorí tam boli. A potom ľudia počúvajú na tých facebookových stránkach všelijakých katastrofálnych ľudí a agresivitu.“

Reaguje aj štíhly bradatý mladík menom Jakub: „To sú koľkokrát aj priamo z Moskvy poslaní agenti, čo tu vypisujú kadečo, trollovia.“

Reklama

Peter požaduje väčšiu angažovanosť verejnoprávnej televízie: „Keď bola Nežná revolúcia, tak hneď o pár dní, okamžite sa v televízii začala séria takýchto okrúhlych stolov a debát, a toto je strašne dôležité. To pre tú vec veľa urobilo. Všetci každý večer pozerali na televíziu, to boli tie dni, keď tam bol Budaj, Kňažko, Gál a celá tá partia. Teraz toto ešte chýba. Teraz, keby som zapol televíziu, tak je tam len krátka správa z toho, že nejaký protest sa konal, a ešte znížia počet ľudí.“

Pani Mária sa hnevá: „Prečo to nie je? To je ten ruský vplyv. Samé zábavné relácie, nič dôležité v tej televízii nie je z toho, čím žijeme, čo treba riešiť. Sme strašne pozadu oproti Českej televízii, ktorá vzdeláva svojich ľudí, či už o histórii, politike, a podobne.“

Tak teda, čo tí ľudia na námestí chcú? Chcú aby z politiky odišli zlí ľudia, zlodeji a podvodníci. (Kto by nechcel?) Chcú aby odstúpila vláda, ktorá podľa nich môže za veľkú časť toho, čo je zlé. Chcú aby veci začali fungovať inak. Lenže nad tým všetkým, nad celým námestím visí jeden obrovský otáznik: Čo ďalej?

Dosiahli odvolanie premiéra, ministra, policajného prezidenta a ktovie, možno dokonca dosiahnu predčasné voľby. Ale čo bude potom, keď sa všetci títo zlí politici minú? Bude už vec vyriešená? Bude už systém fungovať lepšie? Alebo sa bude demonštrovať, až kým sa odvolajú tie stovky a tisíce krajských a okresných zlodejov, zlodejíčkov, mafiánov a skorumpovaných úradníkov? A potom už systém bude fungovať inak?

Zdá, že tí dobrí ľudia si takúto otázku nekladú. Poslúchli svoje srdce a priklonili sa na stranu tých, ktorí hovoria, že zlí ľudia by mali odísť, čo je samozrejme pravda. Veď to napokon chceme všetci, to chce každý slušný človek. Lenže ak sa nedívame ďalej, než len po horizont najbližšieho transparentu s burcujúcim heslom „Odstúpiť!“, tak sa môže opäť stať to, čo sa deje po každých voľbách: že ľudia dúfajúci v zmenu sa dočkajú len novej skupinky reálnych politikov, ktorým je bližšia košeľa než kabát.

Reklama

Viacerí účastníci mítingu spomínali zmenu fungovania systému. Ale čo presne mali na mysli? Skutočnou zmenou je iba principiálna zmena spôsobu fungovania moci: keď moc naozaj dostanú ľudia v komunitách na lokálnej úrovni, a cez moderné spôsoby priamej demokracie aj na celoštátnej úrovni. Keď prioritou bude rozvoj regiónov a práca pre našincov v hladových dolinách a nie podpora megakorporácií. Keď sa zruší chorý eurosocialistický spôsob dotácií a namiesto neho bude fungovať normálny trh, chránený pred zahraničným dumpingom, atď.

Čo z toho ponúkajú reálne alternatívy pre predčasné voľby? Najreálnejšou z týchto možností je vznik liberálnej pravicovej vlády zlepenej z viacerých menších strán so sympatiami Bruselu a Washingtonu. Bude príchod takejto vlády znamenať zmenu fungovania systému? Bude to znamenať koniec stranícko-mafiánsko-rodinného korupčného a eurodotačného biznisu? Bude to znamenať, že tie rôzne okresné, krajské, úradnícke žaby na prameni už tam nebudú a na ich miesta prídú úplne iní, ušľachtilí a neskorumpovateľní ľudia? Naozaj?

Keď ideme vyskočiť z blata, mali by sme sa pozerať kam skáčeme. Či to náhodou nebude do ešte väčšieho blata – alebo rovno do kaluže.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali