Čižnár niektorým médiám: Presun spisu sa uskutočnil podľa noriem, ktoré zaviedol Lipšic. Neeskalujte napätie v spoločnosti! Verím, že slovenskí občania sú natoľko vyspelí, že si vedia urobiť závery sami

Čižnár niektorým médiám: Presun spisu sa uskutočnil podľa noriem, ktoré zaviedol Lipšic. Neeskalujte napätie v spoločnosti! Verím, že slovenskí občania sú natoľko vyspelí, že si vedia urobiť závery sami

Bratislava 7. februára 2019 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar, SITA-Marko Erd)

 

Na štvrtkovej tlačovej konferencii generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár za účasti prvého námestníka generálneho prokurátora SR Petra Šufliarskeho, prezidenta Policajného zboru SR Milana Lučanského a dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry informovali o prípadoch pokusov o vraždu obhajcu Daniela Lipšica a prokurátorov Šufliarskeho i Žilinku

Na snímke zľava 1. námestník generálneho prokurátora SR Peter Šufliarsky, generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár a prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský

Všetci zúčastnení potvrdili, že dochádza k únikom zo spisu, čo značne sťažuje vyšetrovanie, a preto aj kvôli tomu pristúpili k sprístupneniu časti spisu pre policajnú inšpekciu, aby sa vyšetrilo, kto z polície vynáša citlivé dáta.

Reklama

Vo veci únikov sú už podľa Čižnára vedené najmenej dve trestné stíhania.

Oba vyšetrujúce tímy dozorujú tí istí prokurátori. Dôvodom je snaha čo najskôr vraždu Kuciaka vyšetriť, keďže sa blíži termín ukončenia väzby štyroch podozrivých. Pokiaľ ich dovtedy neobžalujú, bude musieť prokuratúra požiadať súd o predĺženie ich väzby.

Reklama

Ak súd zistí, že sú prieťahy, je to dôvod na ich prepustenie, čo nepripustíme,“ vyhlásil Čižnár.

 

Normy, ktoré zaviedol Lipšic

Generálny prokurátor Čižnár upozornil, že väčšina médií o kauze Kuciaka informuje štandardne a korektne, až na niektoré výnimky.

Nemenoval síce konkrétne denníky, no povedal, že niektorí novinári nikdy nebudú objektívni.

Reklama
Na snímke Daniel Lipšic

Dodal, že ten, kto v stredu informoval, že ide o nezákonný bezprecedentný krok a zmenu vo vyšetrovacom tíme, resp. zásah do vyšetrovania, klame, pretože polícia a prokuratúra konala na základe noriem, ktoré v roku 2010 zaviedol ako minister vnútra práve Daniel Lipšic.

Prezident PZ Lučanský uviedol aj príklady, kedy sám Lipšic podobným spôsobom pridelil vraždu inej policajnej zložke.

 

Neúnosný únik informácií

Čižnár tiež uviedol, že dôvodom pridelenia časti spisu policajnej inšpekcii je “neúnosný únik informácií” zo spisu, na ktorý musia vyšetrovatelia reagovať.

Reklama

Objavili sa informácie o vynášaní zo spisu ako aj o neoprávnenom policajnom lustrovaní prokurátora Šufliarskeho, na ktorého sa mala reálne pripravovať vražda.

Jedna z troch pripravovaných vrážd (Lipšic, Šufliarsky a Žilinka) mala byť podľa doterajších informácii vykonaná ešte pred vraždou Jána Kuciaka, no obeť unikla vykonaniu činu len zhodou okolností.

 

Čižnár Tódovej: Prečo sa ma pýtate to, čo viete? Vy konkrétne viete, čo je v tej nahrávke

Čižnár sa počas tlačovej besedy viackrát dostal do sporu s kontroverznou redaktorkou Denníka N Monikou Tódovou. Čižnár si v minulosti vypočul od bývalého generálneho prokurátora Trnku časť nahrávky v kauze Gorila.

Potvrdil však, že počul dve minúty z nahrávky, avšak v tom čase nemal ako vedieť, že ide o “Gorilu”.

Čižnár tiež vysvetlil, že v súvislosti s nahrávkou Trnka-Kočner celú vec rieši s políciou a vo veci bude vypovedať. Až následne bude informovať verejnosť. Novinárka Tódová sa tiež pýtala, či v nahrávke sa spomína aj meno Čižnára.

Prečo sa ma pýtate to, čo viete? Vy konkrétne viete, čo je v tej nahrávke,” povedal Čižnár Tódovej. “Len tuším,” odvetila redaktorka.

Čižnár však zopakoval, že Tódová vie, čo je v náhrávke. Vysvetlil, že požiadal, aby bol vypočutý, pretože, “čo sa tam prezentuje, nie je pravda,”dodal: “Ja to vysvetlím, ale najprv v trestnom konaní. Dokážem, že to nie je pravda.”

Napriek tomu, že hovorkyňa GP na začiatku upozornila, že každý z novinárov má pre veľký záujem priestor pre dve vlastné otázky, Tódová po tom ako dostala slovo vyhŕkla s tromi, a následne pridala ďalšie. “Monika, buď aspoň raz kolegiálna, prosím,” uviedla počas vystúpenia redaktorky N-ka hovorkyňa.

Reklama

Tódová uviedla, že doteraz bola síce krehká dôvera verejnosti v policajné vyšetrovanie, “ale aspoň nejaká bola”. Opýtala sa, prečo vyšetrovateľ nevedel o tom, že bude časť spisu presunutá. Generálny prokurátor na to odpovedal, že ich informoval v ten deň, ako sa tak udialo. Dodal, že je problémom, že o tom už dve hodiny po rozhodnutí vedeli novinári, ku ktorým sa to dostalo skôr.

Čižnár sa navyše ohradil: “Za prvé, asi nepočúvate, čo vám bolo povedané. že to bolo prebraté aj s dozorujúcimi prokurátormi teraz aj v minulosti. Bola to jedna z verzií. Keď sme sa dohodli, že toto je najvhodnejšie, tak každý bol informovaný. V stredu som volal s jedným z prokurátorov. Ja za to nemôžem, že médiá to vedia skôr ako oni.”

Zareagoval na to aj Lučanský, ktorý dodal, že opatrenie sa musí najskôr oficiálne podpísať, až tak sa oznámi dotknutým stranám. “Chceli sme si aj trochu otestovať, kde tá informácie vybehne a keď si povieme, že o 11.00 prišiel vyšetrovateľ z inšpekcie zobrať spis a niektorí z novinárov už o 12.00 posielali otázky, že ako to je možné, tak si môžete sami odpovedať na otázku, že kde informácie unikali.”

 

Šufliarsky ako poškodený

Reklama

Ďalej Tódová napadla prokurátora Šufliarskeho, ktorý vystupuje v prípade objednávky jeho vraždy aj ako poškodený, či je správne, že je na tejto tlačovej besede, údajne vraj môže ovplyvniť konanie.

Podľa Tódovej dokonca presun časti spisu pod policajnú inšpekciu môže súvisieť so Šufliarskeho SMS-správami s Marianom Kočnerom, o ktorých písali médiá.

“Som tu v dvojjedinej úlohe. Ako námestník generálneho prokurátora aj ako poškodený. Nevidím v tom nič zlé práve preto, že mám vedomosti, ako majú obete uplatňovať svoje práva aj v súvislosti so zisťovaním osobných údajov o mojej osobe,” povedal s tým, že nie je celkom spokojný s políciou, ktorá ho informovala o príprave jeho vraždy až niekoľko dní po tom, čo táto informácia bola dostupná.

Ku SMS správam s Kočnerom Tódovej odkázal, že všetko vysvetlil na tlačovej besede koncom januára, ktorá trvala hodinu a všetko do podrobnosti popísal.

Po otázke Tódovej “koľko bolo esemesiek” Marek Vagovič  z Aktualít uviedol, že SMS sú súčasťou spisu. Keď na to Čižnár reagoval, Vagovič sa vyhováral, že len predpokladá. Následne Šufliarsky uviedol: “Pán Vagovič, vy ju máte. Ja viem, že ju máte.”

Reklama

 

Niektoré médiá eskalujú napätie v spoločnosti

V závere brifingu s novinármi Jaromár Čižnár podotkol, aby médiá k téme pristupovali seriózne, “Naozaj verte, že je eminentný záujem tieto veci vyšetriť a dotiahnuť. Tieto veci boli spravené práve preto, aby boli nakoniec žalované aj prípravy, aj vražda.”

“Poniektorí budú stále útočiť, ale na to sme si už zvykli. Tu sa mi zdá, akoby vražda Jána Kuciaka odchádzala do úzadia, ale vyťahujú sa tu nepodložené neoverené informácie, ktoré aj keď niekto vysvetlí, aj tak to nie je dobré.”

Neeskalujte napätie v spoločnosti! Ja verím, že slovenskí občania sú natoľko vyspelí, že si vedia urobiť závery sami. Prosím vás, verte nám, väčšina z vás informuje seriózne, za čo som vďačný … Ale niekto nebude seriózne informovať nikdy a bude z toho vytvárať senzáciu a eskalovať spoločenské napätie, ale potom je to na jeho zodpovednosť,” uzavrel Čižnár.

 

 

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali