Tím expertov úspešne exhumoval telo básnika Pabla Nerudu

Tím expertov úspešne exhumoval telo básnika Pabla Nerudu

Isla Negra 8. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Exhumácia má  ukázať, či zomrel na rakovinu, alebo ho krátko po vojenskom prevrate v Čile otrávili

Na snímke je čilský básnik Pablo Neruda.

Súdni odborníci a príslušníci polície prišli včera do záhrady domu s výhľadom na Tichý oceán, ktorý básnik vlastnil, okolo 17.00 h miestneho času (22.00 h SEČ) a nad hrobom postavili stan, informovali čilské médiá.

Reklama

Dnes tím expertov už úspešne exhumoval telo čilského básnika Pabla Nerudu s cieľom vyriešiť záhadu jeho smrti spred 40 rokov. Informovala o tom agentúra AP.

Telesné pozostatky laureáta Nobelovej ceny za literatúru vyňali z hrobu v stredočilskom mestečku Isla Negra na pobreží Tichého oceánu. Neruda bol pochovaný v záhrade svojho domu po boku manželky Matildy.

Reklama

Podľa čilských úradov je telo po približne hodinu trvajúcej exhumácii v dobrom stave. Príslušné testy sa vykonajú po prevoze do metropoly Santiago.

Otvorenie Nerudovho hrobu schválil súd na žiadosť čilskej Komunistickej strany. Exhumácia by mala vyjasniť otázku, či svetoznámy básnik zomrel v roku 1973 na rakovinu, ako znie oficiálna verzia, alebo či ho krátko po vojenskom prevrate v Čile otrávili.

Básnik a ľavicový aktivista zomrel 12 dní po vojenskom prevrate z 11. septembra 1973, po ktorom socialistického prezidenta Salvadora Allendeho vystriedal generál Augusto Pinochet.

Podľa súdnych znalcov je však len malá nádej, že exhumácia dá odpoveď na túto otázku, uviedla agentúra AP.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:59

Ceny ropy sa v stredu ráno takmer nezmenili a po dvoch dňoch strát vzrástli len veľmi mierne. Prispela k tomu patová situácia v rozhovoroch o prímerí v Pásme Gazy, ktorá obnovila neistotu týkajúcu sa bezpečnosti dodávok z Blízkeho východu, čo vykompenzovalo väčšie než očakávané zvýšenie zásob ropy v USA.

07:45

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uskutoční vo štvrtok mimoriadnu schôdzku o Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny. Ide o najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, ktorá sa nachádza v centre narastajúceho napätia vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

07:18

Prezident USA Joe Biden privítal v utorok japonského premiéra Fumia Kišidu v Bielom dome. Odštartovala tým japonská štátna návšteva, ktorá má priniesť veľké zlepšenie v obranných vzťahoch oboch krajín v období silnejúcej Číny.

07:18

Prezident USA Joe Biden povedal, že politika izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Pásme Gazy je “chybou”, a vyzval Izrael na prímerie. Biden to uviedol v interview pre televíziu Univision odvysielanom v utorok.

07:17

Požiar vo veľkej, väčšinou obytnej budove v Hongkongu v stredu ráno usmrtil najmenej päť ľudí a ďalších 27 zranil. Požiar v budove New Lucky House vo štvrti Jordan uhasili neskôr dopoludnia, ale podľa polície ľudia vo vnútri stále volali o pomoc.

07:17

Spojené kráľovstvo nezastaví export zbraní do Izraela ani po zabití siedmich humanitárnych pracovníkov z charity World Central Kitchen pri vzdušnom útoku z minulého týždňa, potvrdil v utorok vo Washingtone britský minister zahraničných vecí David Cameron.

07:16

Podľa správ v médiách izraelský minister obrany Joav Galant povedal americkému kolegovi Lloydovi Austinovi, že ešte nebol stanovený dátum pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy.

07:15

Výtlačok komiksu z roku 1938, ktorý “predstavil svetu Supermana”, sa minulý týždeň v aukcii predal za rekordnú sumu šesť miliónov dolárov, oznámil aukčný dom Heritage Auctions.

07:15

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok znova posťažoval na nedostatočnú vojenskú pomoc zo Západu. “Naši partneri majú určité zbrane, ktoré dnes potrebujeme, aby sme prežili. A ja jednoducho nechápem, prečo tie zbrane nedostaneme,” povedal Zelenskyj, ktorý bol v utorok v Charkove na východe Ukrajiny, v interview pre nemecký denník Bild a ďalšie médiá spoločnosti Axel Springer.

07:14

Írsko v nasledujúcich týždňoch uzná palestínsky štát, oznámil v utorok v Dubline írsky minister zahraničných vecí Micheál Martin.

07:14

Muž z amerického štátu Missouri odsúdený za vraždu svojej sesternice a jej manžela bol v utorok popravený, napriek množiacim sa výzvam na ušetrenie jeho života.

07:13

Izrael blokuje oveľa viac konvojov vezúcich potravinovú pomoc do Pásma Gazy, než konvojov vezúcich iné druhy pomoci. V utorok to oznámila OSN.

07:11

Guvernér britskej centrálnej banky odovzdal v utorok britskému kráľovi Karolovi III. prvé bankovky, na ktorých je podobizeň tohto panovníka. Guvernér Bank of England, Andrew Bailey, bankovky v hodnotách päť, desať, 20 a 50 libier odovzdal v koženej väzbe. Karol III. pochválil ich dobrý dizajn a vyjadril prekvapenie nad tým, že je len druhým panovníkom, ktorého portrét sa objavil na bankovke.

Britský kráľ si prezrel prvé bankovky so svojím portrétom
Na snímke nová desaťlibrová a päťlibrová bankovka s portrétom britského kráľa Karola III., ktoré uvedú do obehu 5. júna
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa pózuje žene na rozkvitnutom strome v parku v Kyjeve na Ukrajine

Autor: AP/Vadim Ghirda

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali