Chemický potrat je potrebné zakázať zákonom. Návrh podali Obyčajní ľudia

Chemický potrat je potrebné zakázať zákonom. Návrh podali Obyčajní ľudia

Bratislava 19. decembra (HSP/Foto:HSP)

 

Odborné štúdie dokázali, že potratová tabletka má pre ženu viacnásobné negatívne dôsledky

V utorok a stredu sa v parlamente debatovalo o umelých potratoch. Poslanci Erika Jurínová, Richard Vašečka a Branislav Škrípek (OĽANO) navrhli zakázať potrat tabletkami v potratovom zákone.

Reklama
Na snímke Richard Vašečka za OĽaNO drží v ruke fotografiu 7 týždňového plodu

Taký potrat podľa dnes platnej legislatívy ani nie je legálny, hoci potratové tabletky sa vo veľkom predávajú cez internet. Pred rokom ich dokonca potichu zaregistroval Štátny úrad pre kontrolu liečiv. Na odpor verejnosti a tretieho sektora ministerstvo, že sa tak udialo v rozpore s medzinárodnými záväzkami, ktoré vyžadujú verejnú diskusiu. V odpovediach na interpelácie poslancov ministerka Zvolenská vysvetlila, že údajne SR tak musela urobiť na základe európskej legislatívy, hoci 10 štátov EÚ ich nemá registrované. Uznala, že ich zavedenie by bolo v rozpore s platnou potratovou legislatívou.

Krátko nato, začali propotratové organizácie cez Výbor pre rodovú rovnosť pri Úrade vlády SR žiadať, aby ministerstvo vyhláškou umožnilo chemické potraty tabletkami. Prijatie takej vyhlášky by však bolo protiústavné, nakoľko by bolo v priamom rozpore s vyššou právnou normou – potratovým zákonom, ktorý vyžaduje, aby zákrok prebehol v zdravotníckom zariadení. Tieto snahy sa iste budú opakovať a aby teda bolo zabránené protiústavnému stavu, navrhli poslanci výslovný zákaz chemických potratov.

Reklama

V rozprave poslanec Vašečka odzbrojil oponentov, keď ukázal obrázok dieťaťa v 7. týždni po počatí, dokedy je legálne potratové tabletky predpísať. Dieťa v tomto štádiu má ľudskú podobu, vyvinutý základ všetkých orgánov, diferencované prsty na rukách a nohách, dokonca i tvár. Tabletka je však zaregistrovaná aj na použitie po 3. mesiaci tehotenstva, keď sa potraty zo zdravotných dôvodov financujú zo zdravotnej poisťovne. Ide o cca. 1000 potratov ročne, na ktoré prispievajú všetci občania.

Martin Poliačik zo SaS strašil poslancov, žeby sa tým zakázali aj tabletky po. Faktom je, že nielen tabletky po, ale aj každá hormonálna antikoncepcia a vnútromaternicové teliesko môžu zabiť týždňové embryo tým, že mu znemožnia uhniezdiť sa v maternici. Medzinárodná federácia gynekológov (FIGO) a antikoncepčný priemysel si však zadefinovali, že tehotenstvo začína od uhniezdenia v maternici a na základe toho tvrdia, že tieto antikoncepčné prostriedky nespôsobujú potrat.

Centrum pre bioetickú reformu (CBR) poslalo všetkým poslancom prehľad štúdií, ktoré vyvracajú stokrát opakovanú lož, že potrat tabletkou je šetrnejší ako chirurgický potrat. Podľa Jany Tutkovej z CBR referál Európskej komisie (čím sa potratové tabletky registrovali v EÚ) z roku 2007 nebral do úvahy najnovšie megaštúdie, ktoré potvrdzujú väčšiu rizikovost chemických potratov.

Fínska štúdia (2009) na 42 500 ženách ukázala, že potrat tabletkou má 4-násobne viac negatívnych dôsledkov. V austrálskej štúdii na 7000 ženách potrat tabletkou mal 2-násobne vyššiu mieru vykrvácania a 3-násobne vyššiu mieru infekcie ako chirurgický potrat. Navyše úmrtnosť pri potrate tabletkou je 10-násobne vyššia ako úmrtnosť pri chirurgickom potrate. Podľa štúdie tímu Dr Spitza na 2015 ženách, o ktorú sa opieralo FDA pri schvaľovaní tabletky v USA, 8-23% žien (podľa odstupu času až do 63. dňa) muselo ešte podstúpiť chirurgický potrat, lebo efektívnosť tabletky sa znižovala.

Smer sa zdržal hlasovania o návrhu a zmietol tak iniciatívu zo stola.

Reklama

tj

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali