Centrum Paríža neláka len Eiffelovkou, ale aj pestovaním čerstvých jahôd

Centrum Paríža neláka len Eiffelovkou, ale aj pestovaním čerstvých jahôd

Bratislava/Paríž 30. mája 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/DPA-Fabian Sommer)

 

Aj tradičné odvetvie, ako je poľnohospodárstvo, ovplyvňujú digitalizácia a rôzne inovácie. Medzi inovátorov patrí Francúz Guillaume Fourdinier, ktorý našiel spôsob, ako pestovať čerstvé ovocie a zeleninu uprostred najväčších miest na svete. V rozhovore pre TASR počas podujatia OECD Forum v Paríži povedal, že vyradené lodné kontajnery v centre Paríža dokážu niekoľkokrát do roka vyprodukovať čerstvé jahody

Ilustračné foto

Pochádzate z farmárskej rodiny, a hoci ste po štúdiu pôsobili v IT sektore, vrátili ste sa späť k poľnohospodárstvu. Prečo ste sa rozhodli pre takúto zmenu?

Reklama

Áno, môžem povedať, že som roľník a syn farmára zo severného Francúzska. Vždy som túžil mať aj v meste čerstvé lokálne potraviny a to ma motivovalo, aby som sa vrátil k pestovaniu plodín. Založil som spoločnosť Agricool s cieľom pestovať zeleninu a ovocie priamo v mestách.

 

Reklama

Potravinárstvo patrí k symbolom Francúzska. Výroba potravín patrí zrejme medzi dôležité sektory…

Je to tak. Francúzi milujú dobré jedlo a považujú za dôležité, aby mali čo najkvalitnejšie potraviny na stole deň čo deň. Aj preto je Francúzsko potravinovo úplne sebestačné. Ešte nedávno bolo nepredstaviteľné, aby sa potraviny produkovali inde ako na vidieku, no doba sa mení a aj dopyt po potravinách vo veľkých mestách.

 

Začínali ste s pestovaním jahôd v centre Paríža. Ako ste prišli na túto myšlienku?

Chuť a kvalita potravín súvisí s tým, aká je vzdialenosť medzi ich pestovateľom a spotrebiteľom. V Európe sú to v priemere desiatky až stovky kilometrov, ktoré spôsobujú, že potraviny sa nedostávajú na tanier úplne čerstvé. Navyše odhady hovoria o tom, že do roku 2050 bude 70 % obyvateľov Európy žiť v mestách. Preto je dôležité, aby aj mestá dokázali produkovať čerstvé potraviny.

Reklama

 

Dokážete pestovať plodiny na hocakom mieste, v ktoromkoľvek meste?

Áno, využívame na to vyradené lodné kontajnery, ktoré sme špeciálne upravili a dokážeme v nich pestovať jahody alebo šaláty. Kontajnery majú upravenú teplotu a osvetlenie a môžu sa nachádzať kdekoľvek, na zemi, na budovách, na parkoviskách, na ktoromkoľvek voľnom verejnom mieste. Upravili sme im ekosystém, ktorého súčasťou sú aj včely a iné druhy hmyzu, tak, aby sme čo najvernejšie napodobnili vonkajšie prostredie. Výhodou je, že na kvalitné a chutné potraviny nepotrebujete žiadne pesticídy a stačí až o 90 percent menej vody.

 

Môžete napríklad jahody pestovať celoročne?

Reklama

Áno, úrodu máme viackrát do roka. Týmto dokážeme vyrovnať konkurenčnú výhodu iných krajín. Jahody sú sezónne ovocie a mimo sezóny ho importujeme zo Španielska alebo z Maroka. Vtedy precestujú stovky kilometrov, musia byť v chladiarenských boxoch, čo ich chuti neprospieva. Lokálne pestované potraviny sú určite kvalitnejšie a chutnejšie.

 

No dobre, ale v hre je aj otázka ceny. Importované potraviny sa často presadzujú na trhu nižšou cenou. Dokážu im aj takto konkurovať lokálne pestované potraviny?

Snažíme sa neustále skvalitňovať naše technológie a postupy pri pestovaní. Chce to čas, no aj v iných oblastiach vidíme, že inovácie prispeli z dlhodobého hľadiska k vyššej kvalite a aj nižším cenám. V súčasnosti dodávame jahody do supermarketov za cenu, ktorú spotrebitelia považujú za férovú. Do budúcnosti však dokážeme našu produkciu zlacňovať pri zachovaní kvality a šetrnom prístupe k životnému prostrediu.

 

Je budúcim trendom, že potraviny sa budú pestovať aj vo veľkých mestách, ako je Paríž?

Áno, aj prognózy OSN hovoria o tom, že do roku 2030 bude pätina jedálneho lístka obyvateľov miest pochádzať práve z miest. V súčasnosti je tento podiel približne 5 %. Z toho vyplýva, že pestovanie lokálnych potravín má rastúci význam.

 

Majú mestskí ľudia záujem o tieto potraviny?

Ponúknem vám objektívne fakty. Môžem vám pokojne povedať, že mám najlepšie jahody na Zemi, a bude jasné, že mi nebudete veriť. Merateľným a objektívnym faktom však je, že jahody, ktoré pestujeme v Paríži, obsahujú o 30 % viac vitamínu C a o 20 % viac cukru, ako je bežný priemer.

Reklama

 

Aké máte ďalšie plány s pestovaním plodín?

Dôležitý je pre nás udržateľný model podnikania. Máme svoje vývojové oddelenie, ktoré optimalizuje postupy pri pestovaní, rovnako chceme zlepšiť spôsob distribúcie našich produktov. Pracujeme na zdokonaľovaní celého výrobného reťazca od pestovania plodín až po dodávky pre našich odberateľov. Len tak dokážeme byť čoraz konkurencieschopnejší. Našu produkciu zvyšujeme každý rok a do budúcnosti vidíme veľký potenciál tohto spôsobu pestovania plodín. Mení sa klíma, mestá sú čoraz väčšie a majú dopyt po čerstvých potravinách. Pestovanie plodín bez pesticídov, ktoré nie je náročné na vodu, má budúcnosť.

 

Pomáhajú takéto podnikateľské aktivity k tomu, aby boli mestá zelenšie?

Reklama

Mestá sú čoraz väčšie a distribúcia je náročnejšia. Preto je dôležité, aby aj mestá dokázali produkovať vlastné potraviny. A to prispieva k lepšiemu životnému prostrediu v mestách. Takéto pestovanie šetrí spotrebu vody a to je tiež dôležitý aspekt.

 

Kto sú vaši najčastejší odberatelia?

Máme viacero distribučných kanálov. V rámci Paríža dodávame do supermarketov i menších nezávislých obchodov s potravinami a do večierok. Rovnako predávame potraviny aj cez internet. Do budúcnosti počítame s tým, že distribučné kanály sa ďalej rozšíria.

 

Reklama

Mnoho poľnohospodárov v EÚ závisí od dotácií, ktoré sú časťou Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Čo si o tom myslíte?

Je to veľmi ťažká otázka. Podpora poľnohospodárstva je dôležitá, no jej cieľom by malo byť, aby toto odvetvie ostalo funkčné a udržateľné. Pokiaľ dostávajú komerčné subjekty podporu, aby dosahovali zisk, to nie je správna cesta. Pokiaľ má podpora viesť k tomu, aby dokázali udržateľne pôsobiť na trhu, vtedy je to v poriadku. My sme inovatívna spoločnosť a žiadne dotácie nepoberáme.

 

Patríte k startupom v poľnohospodárstve. Majú takéto inovatívne firmy budúcnosť alebo ide skôr o výnimky a pretrvajú tradičné poľnohospodárske podniky?

Do roku 2050 bude na Zemi žiť o dve miliardy ľudí viac ako doteraz. Preto musíme zmeniť myslenie a prístup aj v poľnohospodárstve. Takéto inovácie reprezentujú práve nové firmy a startupy, ktoré prichádzajú s postupmi a metódami zvyšujúcimi efektívnosť poľnohospodárstva. Myslím si však, že nové firmy i tradičné poľnohospodárske podniky majú svoje spoločné miesto na trhu, a tak to ostane aj do budúcnosti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali