Bezpečnostný expert: Vláda bude musieť urobiť inventúru krízy a nasmerovať krajinu k sebestačnosti, aj keď sa Čína bude brániť

Bezpečnostný expert: Vláda bude musieť urobiť inventúru krízy a nasmerovať krajinu k sebestačnosti, aj keď sa Čína bude brániť

Bratislava 28. apríla 2020 (SITA/HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Epidémia koronavírusu zastihla štáty a ich lídrov nepripravených. V rozhovore pre agentúru SITA to povedal český bezpečnostný expert a bývalý náčelník Vojenskej spravodajskej služby ČR Andor Šándor

Na snímke Andor Šándor

Politici mali podľa neho dve možnosti ako čeliť epidémii – buď neurobiť nič a čeliť následkom alebo sa snažiť ukázať, že štát sa o ľudí postará. „Takým by som nevyčítal, že urobili aj nejaké chyby,“ dodal.

Reklama

Zároveň upozornil, že vláda si teraz bude musieť urobiť inventúru krízy – čo chýbalo a čo chýba, čo sa muselo kupovať draho a čo Slovensko mohlo „mať doma“. A potom začať podporovať domáce firmy, aby sa pestovalo a vyrábalo na území SR v rozumnom pomere. Je to proces, ktorý podľa neho bude trvať roky.

Štát si podľa experta musí nastaviť mechanizmus, aby mal jasnú predstavu, kto a s čím mu môže v kríze pomôcť.

Reklama

„Máme u nás napríklad Hasičský záchranný zbor, ktorý rozváža rúška, ale to preboha nie je úloha hasičov,“ upozorňuje expert. Podľa neho je v krajine množstvo prepravných firiem, ktoré počas krízy nič neprepravujú a mohli by byť využité práve na to.

Štát, župy a mestá by si mali urobiť predstavu o tom, kto a ako podniká na ich území, využiť skúsenosť z tejto krízy a osloviť tie firmy: Keď bude kríza, budeme od vás očakávať to a to, ste toho schopní? „Tak sa nastavuje mechanizmus. Aby štát mal predstavu, kto mu môže pomôcť a aby to nerobili len hasiči a vojaci,“ zdôraznil bezpečnostný expert.

Dôležitá je tiež komunikácia ministrov so Správou štátnych hmotných rezerv SR a jasná špecifikácia zásob, ktoré potrebujú pre prípad krízy udržiavať, pričom nestačí takto špecifikovať len zásoby ropy, ale aj zdravotníckeho materiálu a potravín a vyčleniť na to peniaze. S prihliadnutím na „nenásytnosť“ nadnárodných koncernov je tiež podľa Šándora potrebné jasne zosumarizovať, v rámci čoho by Slovensko malo byť viac sebestačné. Aby sa o niektorých produktoch, ktoré potrebuje krajina doma, nerozhodovalo niekde inde.

„Aby sme si povedali, že to nebudeme lacnejšie vyrábať v Číne, ale u nás, aj keď to bude drahšie,“ dodal. Z pohľadu krízového riadenia je podľa neho rovnako dôležitá aj potravinová sebestačnosť.

„Potrebujeme mať pod väčšou kontrolou strategické komodity. Nebude to vôbec jednoduché – dostať množstvo výroby naspäť z Číny, je to veľká krajina a bude sa brániť, ale musíme to urobiť,“ uzavrel.

Reklama

Proces transformácie strategickej sebestačnosti v krajinách ako Česko či Slovensko odhaduje expert na niekoľko rokov.

 

Zásadné obmedzenia v turistike bezpečnostný expert po epidémii neočakáva

Ani aktuálna pandémia koronavírusu zrejme nespôsobí podľa bezpečnostného experta Andora Šándora výraznejšie globálne obmedzenia v turistike. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, turistika je fenomén nielen ako rozvinutý priemysel, ale aj ako spôsob života. Naučili sme sa ňou žiť a cestovať a preto nie sme psychologicky nastavení na výrazne obmedzenia.

“Ak bude vo svete jediná krajina, ktorá ma vezme a ja sa tam dostanem, tak štát nemá právo mi niečo také zakázať,” dodal.

Reklama

Podľa bývalého náčelníka Vojenskej spravodajskej služby ČR tento rok sa skôr budú niektoré miesta pred príjazdom turistov chrániť samé alebo nebudú úplne tým hlavným cieľom. To sa dá predpokladať, lebo koronavírusová epidémia zasiahla rôzne krajiny rôznym spôsobom. Ale že by to znamenalo koniec turistiky, tomu expert neverí.

Zároveň poukazuje na to, že chorvátsky premiér už teraz napríklad lobuje za sprístupnenie krajiny českým dovolenkárom. Mnoho ľudí z Čiech aj Slovenska, ale aj iných krajín dnes vlastní nehnuteľnosti v prímorských krajinách a bude chcieť leto tráviť tam.

“Nebude to rovnaké ako vlani, to asi nie, ale určite sa nejaký segment otvorí, aj keď neviem odhadnúť jeho veľkosť. Myslím si, že 27 % štátneho rozpočtu Chorvátska závisí od príjmov z turistiky. Neviem si predstaviť, že by chorvátsky premiér neloboval,” konštatuje expert na bezpečnosť.

Podľa A. Šándora je už vidieť tlak na to, aby sme neobetovali segment dovoleniek a turistiky, na ktorú je naviazaných množstvo odvetví počínajúc leteckou dopravou, cez stravovací biznis a ďalšie. Samozrejme, že teraz je ešte príliš skoro uvažovať o niečom, čo bude aktuálne až o mesiace. Nevieme úplne presne s čím máme do činenia a ako sa ten vírus môže chovať o týždeň-dva.

Koronavírusová epidémia vypukla v Číne na prelome rokov a v uplynulých mesiacoch prerástla v pandémiu. Začiatok epidémie v Európe bol poznačený akútnym nedostatkom ochranných, dezinfekčných prostriedkov a lekárskych prístrojov. Štáty operatívne prijímali prísne reštrikčné opatrenia, ktoré zahŕňali uzatváranie hraníc, zákaz skupinového pohybu na verejných priestranstvách, povinné nosenie ochranných prostriedkov. Väčšina európskych štátov nariadila zatvorenie výrobných a obchodných prevádzok. Mnohé opatrenia trvajú dodnes.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali