Západná tlač: V konflikte Trumpa s Erdoganom zvíťazí Putin

Západná tlač: V konflikte Trumpa s Erdoganom zvíťazí Putin

Moskva 17. augusta 2018 (HSP/ria/Foto:TASR/AP-Burhan Ozbilici)

 

Avigdor Eskin na portáli ria publikoval materiál o pokračujúcom konflikte medzi Erdoganom a Trumpom, z ktorého získava najmä Moskva.

Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan

Americký denník The Wall Street Journal kritizoval Trumpa, pretože Turecko sa vďaka americkým sankciám čoraz viac zbližuje s Ruskom. Americký denník sa venoval aj stretnutiu ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova a tureckého ministra zahraničných vecí Mevluta Cavusoglu. Na stretnutí ruský minister zahraničných vecí na adresu Američanov uviedol, že jediné čo dokážu používať sú hrozby, sankcie, nátlak a priamy diktát. Kriticky sa na adresu Američanov vyjadril aj izraelský vojenský expert Amir Oren ktorý uviedol, že jediný kto bude mať úspech z ťažkopádnej americkej politiky je ruský prezident Putin.

Reklama

Americký tlak vedie aj Rusko a aj Turecko k rozhodnutiu pokračovať v procese dedolarizácie a zbaviť tak USA možnosti parazitovať na celom svete. Ešte prednedávnom vyvolávali takéto aktivity úškrn na amerických tvárach a Američania označovali Rusko ako “krajinu s lokálnym významom”. Dnes však hovoria Američania o Rusku ako o svojom hlavnom konkurentovi a evidujú čoraz silnejší vplyv Ruska na Euráziu. Z tohto kontextu je pre Američanov aj nebezpečné ďalšie zbližovanie Ruska a Turecka.

Trumpova administratíva požaduje od Turkov prepustiť pastora Andrewa Brunsona, obvineného z účasti na štátnom prevrate v Turecku. Američania tvrdia, že Brunsona Turci držia vo väzení, pretože ho chcú vymeniť za Gulena, ktorého Američania podporujú. Gulen je hlavným politickým odporcom Erdogana a keby Američania hodili Gulena cez palubu a odovzdali by ho Turecku, pozície Erdogana by sa posilnili.

Reklama

Na americké žiadosti, aby Turci prepustili Brunsona, Turci odpovedali rozhodným nie. Nešikovný agent CIA ostáva preto vo väzení aj naďalej. Trump reagoval na turecké odmietnutie amerických príkazov jednoznačným zvýšením ciel na oceľ a hliník z Turecka, čo priviedlo k pádu tureckej líry (tá klesla cca o 25 %)

Ekonomické problémy Turecka sa však začali ešte pred americkými sankciami. Od začiatku roka turecká líra už padla o 45 %, cena tureckých akcií sa znížila dva krát. Turkom sa však podarilo stabilizovať hospodársku situáciu, ekonomické a finančné intervencie Západu sa Turkom podarilo odraziť. Pre porovnanie, venezuelský prezident Nicholas Maduro tak úspešný nebol, útoky Západu zapríčinili vo Venezuele hyperinfláciu, ktorá nesmierne oslabuje krajinu.

Situácia v Turecku je oveľa stabilnejšia, sankcie však môžu negatívne ovplyvniť tureckú ekonomiku.  Závislosť tureckej ekonomiky na investíciach a medzinárodných trhoch nedáva dôvod domnievať sa, že Ankara bude schopná dlhodobejšie odolávať sankčnej vojne zo strany USA.

Rusko ukázalo, že je možné americkým sankciám odolať. Rusko prejavilo svoju silu a vytrvalosť, Američania čoraz zúrivejšie siahajú k novým sankciám, len aby sa pokúsili zraziť Rusko na kolená. Nedarí sa im, navyše americký tlak na Turecko zapríčinil, že Turci sa začali pripájať k Rusku, Číne a Iránu, aby mohli odolať americkému tlaku. Ide o logický jav, s ktorým museli americké elity rátať. Je však naozaj možné vytlačiť USA z tureckého trhu a nahradiť USA Ruskom?

Možné to je, bude to však vyžadovať tureckú rozhodnosť. V svetovom obchode totiž neexistujú spojenci, existujú len záujmy. Rusko pred niekoľkými rokmi tvrdo bojovalo za to, aby sa sankcie Západu voči Iránu, iniciované USA skončili. Keď sa tak stalo a do Iránu začal prúdiť západný kapitál, Irán ponechal vývoju situácie voľnú ruku a ruské spoločnosti nezískali v Iráne také pozície ako očakávali.

Reklama

Čoskoro však nastal nový problém – Američania opätovne požadovali nové sankcií voči Iránu, časť západných spoločností sa z Iránu stiahla a k sankciám sa pridala. Iránu ostali oči pre plač. Ruské spoločnosti samozrejme ostali, komunikácia s Iránom sa však posunula do menej srdečnej roviny. Podobný vývoj predpokladajú ruskí analytici aj vo vzťahu k Turecku, ktoré stále hrá dvojitú hru. Ale Rusku napätie medzi USA a Tureckom vyhovuje, podpisujú sa nové projekty v energetickej a plynovej oblasti, v hre sú spomenuté systémy S-400, Američania odmietajú Turkom dodať 2kusy F-35, ktoré už Turci zaplatili, čo takisto robí z USA veľmi nedôveryhodného obchodného partnera.

Ako sa budú rozvíjať turecko-ruské kontrakty závisí momentálne od konkrétnych krokov Ankary. Spomeňme si ale na krízu medzi Tureckom a Nemeckom približne pred rokom a pol. Erdogan obvinil Merkelovú z používania nacistických metód voči Turkom. Dôvodom boli pokusy Erdogana zmeniť Turecko na prezidentskú republiku, pričom Erdogan robil v rámci potrebného referenda kampaň aj medzi Turkami žijúcimi v Nemecku. Vyzeralo to na veľký cirkus, nakoniec sa však všetko upokojilo a zakončilo ekonomickou dohodou.

Erdogan je majster v “hre na pokraji faulu”. Využíval sýrskych utečencov, aby vytrieskal peniaze z EÚ, otriasol postavením Merkelovej, vyhráža sa Američanom. Na druhej strane vo vzťahu k Putinovi sa Erdogan správa úplne ináč, krátko po zostrelení Olega Peškova a Su-24 (prsty v zostrelení mali Američania) sa Erdogan spotený od hrôzy Putinovi ospravedlňoval a Erdoganova politika voči Rusku sa ukazuje byť veľmi opatrná.

Samozrejme Turci hrajú na dve strany a Moskva si nerobí o Turkoch žiadne ilúzie. Pokiaľ Irán vedie jednoduchú a relatívne priamočiaru politiku, Turci v čele s Erdoganom sú  menej spoľahliví. Ak má Erdogan vystupovať korektne, treba ho držať veľmi nakrátko. Rusi vedia, že Turci sa momentálne obracajú k Rusku, pretože majú problémy s Američanmi, akonáhle by sa vzťahy s Američanmi stabilizovali je veľmi pravdepodobné že Ankara svoj postoj k Rusku zmení. Rusko však má vo vzťahu k Turecku určitú výhodu, pretože Rusi vedia, čo môžu od Turkov očakávať.

Strategické myslenie vyžaduje nielen reálne hodnotenie situácie, no aj perspektívu ďalšieho vývoja. V akých oblastiach sa môžu stať Rusko a turecko spojencami, aké majú obe krajiny spoločné politické a ekonomické záujmy?

Reklama

Dnes sú Rusko i Turecko zainteresované na zmenách medzinárodnej klímy. Americké primitívne používanie sily vyvoláva reakciu Moskvy a Ankary, ktoré sa nemienia nechať ďalej Američanmi vydierať. Aj Moskva a aj Ankara chápu, že súčasný americký tlak nie je namierený prioritne voči Moskve a Ankare, cieľom je vystrašiť EÚ a zatlačiť európskych lídrov do defenzívy, len aby nezačali užšie s Ruskom  spolupracovať.

Vďaka Američanom prichádza k historickému zbližovaniu Ruska a Turecka. Turecko, jeden z najdôležitejších členov NATO sa postupne vymaňuje spod sféry amerického vplyvu a to ho automaticky posúva na obežnú dráhu BRICS. Či budú nasledovať Turecko v najbližšej dobe aj iné štáty je však otázne. Musíme si pamätať, že skutočnosť je oveľa komplikovanejšia, ako sa na prvý pohľad zdá. Ak sa však na postavenie USA vo svete pozrieme cez prizmu posledných 30 rokov, tak jednoznačne môžeme konštatovať, že americká hegemónia sa skončila a multipolárny svet sa stal skutočnosťou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali