Dědeček na súde priznal vinu. Dostal 15 rokov väzenia

Dědeček na súde priznal vinu. Dostal 15 rokov väzenia

Bratislava 8. júna 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 8. júna 2023 15:19

Na Mestskom súde Bratislava I sa vo štvrtok začal súdny proces v prípade vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova, pri ktorej zomrelo päť ľudí. Vodič osobného automobilu Dušan Dědeček šoféroval pod vplyvom alkoholu. Na hlavnom pojednávaní je prítomný

Dědeček
Na snímke Dušan Dědeček prichádza na súdne pojednávanie 8. júna 2023 v Bratislave

Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal na Dušana Dědeček obžalobu v závere marca pre obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia v nepriamom úmysle.

Reklama

Dopravná nehoda si 2. októbra 2022 vyžiadala okrem piatich mŕtvych aj niekoľko zranených osôb. Dušan Dědeček je väzobne stíhaný pre dôvodnú obavu z pokračovania v trestnej činnosti.

Pre trestný čin všeobecného ohrozenia mu hrozí podľa Trestného zákona trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo až doživotie.

Reklama

 

Dědeček priznal vinu

Vodič Dušan Dědeček z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova priznal vinu. Senát Mestského súdu Bratislava I vyhlásenie o vine obžalovaného prijal, a preto bude vykonávať len dokazovanie smerujúce k uloženiu trestu, ochranného opatrenia a náhrade škody.

“Som vinný,” povedal obžalovaný na štvrtkovom hlavnom pojednávaní. Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave na neho podal obžalobu v závere marca pre obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia v nepriamom úmysle. Dušan Dědeček je väzobne stíhaný pre dôvodnú obavu z pokračovania v trestnej činnosti.

Obžalovaný mal podľa obžaloby šoférovať v štádiu ťažkého stupňa opitosti a jeho automobil dosiahol rýchlosť 143 kilometrov za hodinu. K stretu s prvou osobou malo prísť pri rýchlosti 107 kilometrov za hodinu. Na zastávke sa malo nachádzať približne 40 ľudí.

 

Reklama

Prokurátor navrhuje Dědečkovi minimálne 15 rokov väzenia

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo navrhuje uložiť vodičovi Dušanovi Dědečkovi z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody v centre Bratislavy minimálne 15-ročný trest väzenia. Obžalovaný na štvrtkovom hlavnom pojednávaní priznal vinu, senát Mestského súdu Bratislava I preto rozhoduje len o výške trestu. Súd by mal vyhlásiť rozsudok vo štvrtok po 13.00 h.

Prokurátor podal na Dušana Dědeček v závere marca obžalobu pre obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia. Vo svojej záverečnej reči poukázal na to, že obžalovaný doma požíval pred nehodou alkoholické nápoje. Dušan D. podľa neho nekonal z nedbanlivosti, ale v nepriamom úmysle.

Prokurátor navrhuje pre Dušana Dědeček aj sedemročný trest zákazu činnosti a trojročný ochranný dohľad. Súd by mal tiež podľa Chyla vyhovieť náhrade škody podľa uplatnených nárokov poškodených.

“Tento skutok vyvolal oprávnene obrovské emócie,” podotkol obhajca obžalovaného Jiří Kučera. Poukázal na to, že Dušan D. si uvedomuje následky, ktoré spôsobil svojim konaním. Navrhol súdu, aby vzal do úvahy všetky poľahčujúce okolnosti. Obžalovaný sa vo svojej záverečnej reči ospravedlnil poškodeným. “Budem vás po zvyšok svojho života prosiť o odpustenie,” povedal Dušan Dědeček.

 

Reklama

Vodič Dušan Dědeček z tragédie v centre Bratislavy dostal 15 rokov väzenia

Vodič Dušan D. z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova dostal 15-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Vo štvrtok o tom rozhodol senát Mestského súdu Bratislava I. Rozhodnutie o treste zatiaľ nie je právoplatné. Obžalovaný na hlavnom pojednávaní priznal vinu.

Trest si má odpykať v ústave na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Dostal tiež desaťročný zákaz činnosti v podobe šoférovania motorových vozidiel a trojročný ochranný dohľad.

Predseda senátu Pavol Tomík uviedol, že súd prihliadal na viacero poľahčujúcich okolností, pričom nezistil žiadne priťažujúce okolnosti. Súd okrem iného zohľadnil priznanie obžalovaného a pristúpil k mimoriadnemu zníženiu trestu. Obžalovaný Dušan D. sa vzdal práva na podanie odvolania. Prokurátor si ponechal lehotu na prípadné podanie odvolania.

“Uložený trest považujem osobne za dosť prísny, ale prijali sme ho,” povedal obhajca obžalovaného Jiří Kučera. O prísnom treste hovoril aj vzhľadom na vek svojho klienta.

“Počas celého trestného konania bola spornou otázkou jedine právna kvalifikácia skutku,” priblížil prokurátor. Víta, že si súd osvojil kvalifikáciu skutku uvedenú v obžalobe. Lehotu na odvolanie si ponechal z dôvodu, že rozhodovanie o opravných prostriedkoch je v rukách vedúceho prokurátora. “Vec mu budem referovať a tlmočiť mu budem aj odôvodnenie súdu,” podotkol Chylo.

Splnomocnenec jednej z rodín obetí Patrik Benčík vyjadril nesúhlas s výškou uloženého trestu. “Pätnásť rokov je veľmi málo,” povedal s tým, že trest skôr zodpovedá tomu, ako keby išlo o konanie o dohode o vine a treste.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali