Záborská: Najlepšie sa s terorizmom vysporiadal Izrael, poučme sa

Záborská: Najlepšie sa s terorizmom vysporiadal Izrael, poučme sa

Bratislava 27. júla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Útoky samovražedných atentátnikov v Európe majú jasný súvis so vznikom Dáišu, Islamského štátu, ale nie priamo s migračnou krízou. „Nemyslím si, že by samovražedné útoky neboli, aj keby aktuálne nebola v EÚ migračná kríza. Samozrejme, niektorí atentátnici, najmä tí parížski, sa dostali do Európskej únie v rámci migračnej vlny. Ale ak tie útoky boli naplánované, zvolili by si inú cestu, ako by do únie prišli,“ povedala v TABLET.TV europoslankyňa KDH Anna Záborská.

Na snímke europoslankyňa Anna Záborská
Na snímke europoslankyňa Anna Záborská

„Je to do istej miery zhoda okolností, že sa atentáty prekrývajú s migračnou a utečeneckou krízou,“ dodala. Zároveň kritizovala postoj slovenských predstaviteľov, ktorí na atentáty reagujú ubezpečeniami, že Slovensko je na nebezpečenstvo dobre pripravené. „U nás sa skôr hovorí, že máme ochranu, nič sa nám nestane, máme vojsko, políciu, všetko je pripravené.

Reklama

Toto povie bezprostredne po Nice slovenský premiér. Francúzsky premiér Manuel Valls bezprostredne po Nice povedal: Pripravte sa na to, že napriek tomu, čo všetko robíme, útoky budú pokračovať. Ďalej budú zomierať nevinní ľudia a budú trpieť ich rodiny. Tomu sa zabrániť nedá,“ povedala Záborská s tým, že na útoky sa nedá zvyknúť, ale s faktom ich existencie budeme musieť žiť.

„Stále mám pocit, že najlepšie sa s terorizmom vysporiadal Izrael,“ povedala europoslankyňa, ktorá tento štát osobne navštívila v čase druhej intifády. „Aj v Európskom parlamente vidím, akoby sa so skúsenosťami, ktoré oni majú, veľmi málo počítalo. Akoby sa všetci spoliehali najmä na národné kapacity, do istej miery kapacity Európskej únie, ale aj tam vzájomné informovanie zlyháva,“ poznamenala.

Reklama

„Viac sa volá po európskej tajnej službe, ale kým táto služba bude, je stále ešte veľa možností, ktoré sa nevyužívajú,“ dodala Záborská.

V diskusii spomínala aj na prvé plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu po britskom referende. „Myslím si, že väčšina poslancov očakávala, že Veľká Británia nevystúpi. Že to bude tesné, ale ostanú. Väčšinovo to bolo sklamanie. Hoci keď sa vložil do Lisabonskej zmluvy príslušný článok, táto možnosť bola a realisti s ňou museli počítať. A to, že to bude Veľká Británia, tiež nebolo až také prekvapivé,“ povedala.

„Mňa mrzí, že výsledok referenda je aj výsledkom dezinformačnej kampane. Bývalý premiér David Cameron sľúbil voličom toto referendum a jeho rétorika bola minimálne dva roky namierená proti Európskej únii. Toho pol roka, čo otočil a snažil sa vyjednať s úniou určité ústupky, už nestačili,“ konštatovala Záborská.

Dodala, že určitú logiku majú aj francúzske apely na to, aby Veľká Británia skrátila obdobie neistoty a iniciovala článok 50 Lisabonskej zmluvy o vystúpení z únie, aj nemecká ochota odchod Britov neurýchľovať. „Predstavitelia Veľkej Británie uviedli, že využijú možnosti, ktoré im dáva Lisabonská zmluva, o vystúpenie požiadajú asi až na budúci rok. Už to, že to bolo prakticky 50 na 50, znamená, že sa treba snažiť vyrokovať s EÚ také postavenie, ktoré umožní čo najviac eliminovať konflikt, ktorý v Británii je. Pretože tým, že odíde z únie, sa Veľká Británia z Európy neodsťahuje,“ zdôraznila Záborská.

Rokovania podľa nej musia byť mimoriadne vyvážené. „Čas je potrebný na to, aby sa neurobili ani na jednu stranu nejaké chybné rozhodnutia. Podmienky nemôžu byť voči Veľkej Británii veľmi benevolentné, bol by to precedens,“ poznamenala. Priveľké výhody pre Veľkú Britániu vo vzťahu k únii by podľa nej mohli podporiť euroskeptikov aj v ďalších štátoch.

Reklama

Na margo vypadnutia KDH z Národnej rady SR v posledných voľbách Záborská povedala, že dlhoroční voliči jej stranu v poslednom volebnom období nepochopili. „Akoby sme dali prednosť politike v Národnej rade, podávaniu rôznych návrhov a zákonov, ktoré väčšinou v konečnom dôsledku neprešli, lebo u nás sú opozícia a koalícia dve nezmieriteľné skupiny. A všetka tá aktivita a um vložený do tejto činnosti akoby padol do vody,“ povedala.

„Nevyužili sme možnosť vysvetliť našim voličom, čo sme predložili. Mám v KDH 26-ročnú skúsenosť. Všetky výsledky, ktoré som dosiahla v eurovoľbách, boli na základe osobného kontaktu s občanmi,“ dodala Záborská.

Na otázku, či pre KDH môže byť novým impulzom zvolenie Alojza Hlinu na post predsedu, Záborská reagovala: „Ťažko povedať“. Hlina sa podľa nej zo začiatku snažil najmä o väčšiu otvorenosť KDH aj k voličom, ktorí nie sú vyslovene nábožensky orientovaní, dnes sa snaží oslovovať obe skupiny. „Keď vidím jeho posledné kroky, tak vidím, že pán predseda pochopil, že aj to tradičné nebolo zlé,“ dodala.

KDH podľa nej bude mať 24. septembra mimoriadny snem, ktorý by sa mal týkať zmeny stanov, a ten ukáže aj to, aká bude ďalšia politika KDH. „Obrovskou šancou pre KDH budú budúcoročné župné voľby. Ide o to, či partneri, ktorí doteraz chodili s nami v takýchto voľbách v koalícii, budú považovať KDH za relevantnú politickú stranu,“ uzavrela Záborská.

 

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali