Vladimír Putin sa oficiálne ujal funkcie prezidenta Ruska na ďalších šesť rokov – čo odznelo a čo bude nasledovať

Vladimír Putin sa oficiálne ujal funkcie prezidenta Ruska na ďalších šesť rokov – čo odznelo a čo bude nasledovať

Bratislava 7. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Sergei Guneyev, Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo, Alexander Zemlianichenko)

 

V Moskve sa uskutočnila v poradí už piata inaugurácia Vladimira Putina. O tom, ako všetko prebiehalo, informuje agentúra RIA Novosti

Putin
Na snímke Vladimir Putin sa zúčastňuje na nástupe a prehliadke Prezidentského pluku v Kremli v Moskve v utorok 7. mája 2024

Vladimir Putin zvíťazil v ruských prezidentských voľbách so ziskom 87,28 % hlasov. Hlavné celoruské hlasovanie sa konalo počas troch dní – od 15. do 17. marca. Celková účasť bola 77,44 %. Šéfka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) EllaPamfilovová označila tieto čísla za rekordné v novodobej histórii krajiny.

Reklama

 

Príprava inaugurácie

Prví hostia prišli do Veľkého kremeľského paláca niekoľko hodín vopred. Pre niektorých ľudí boli pripravené oddelené priestory. Napríklad pre zástupcov zahraničných veľvyslanectiev vrátane tých zo znepriatelených krajín, hoci mnohé z nich inauguráciu bojkotovali. Francúzsky veľvyslanec však dostal z Paríža zelenú. A nemecký DerSpiegelinformoval o rozkole v Európe v súvislosti s prítomnosťou jej diplomatov na ceremónii.

Reklama

Ako však poznamenal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, inaugurácia bola určená predovšetkým Rusom. A zahraničné médiá samozrejme nemohli túto udalosť ignorovať: priame prenosy sa vysielali po celom svete.

Na ceremónii sa zúčastnili členovia kabinetu ministrov, ktorí podali demisiu, členovia Štátnej dumy a senátori Rady federácie, vedúci prezidentskej administratívy, sudcovia ústavného súdu, ďalší predstavitelia moci, verejní a cirkevní činitelia. Nechýbali ani popové hviezdy.

Do Kremľa prišli aj účastníci špeciálnej vojenskej operácie(ŠVO) a príbuzní tých, ktorí sú teraz na fronte.Pozvané boli aj deti padlých hrdinov ŠVO.

Celkovo sa zúčastnilo takmer 2600 hostí. Mnohí dostali vopred suveníry: pamätnú striebornú mincu a poštovú známku, ktoré boli zaslané spolu s osobným pozvaním. V deň inaugurácie sa táto známka dostala do predaja: každý si ju mohol kúpiť za 29 rubľov.

Inaugurácia Vladimira Putina
Na snímke príslušník čestnej stráže nesie ruskú ústavu počas inauguračného ceremoniálu Vladimira Putina za ruského prezidenta vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve v utorok 7. mája 2024

Nová limuzína a motorky

Hostia si prezreli sály svätého Juraja a Alexandra, ktorými mal prezident prejsť. Stále si mohli robiť selfie a nahrávať video, ale len pred začiatkom ceremónie.

Reklama

Hlavným dejiskom bola Andrejevskásála. Špeciálne pre ceremóniu bola pripravená aktualizovaná kópia ústavy, ktorá zohľadňovala zmeny prijaté ako výsledok plebiscitu v roku 2020.

Pätnásť minút pred poludním sa objavili vojaci z prezidentského pluku. Na pódium položili kópiu základného zákona Ruska a prezidentský odznak. Potom tam vstúpili predsedovia oboch komôr Federálneho zhromaždenia a Ústavného súdu.

Potom Vladimir Putin zamieril zo svojej kancelárie v prvej budove Kremľa do Andrejevskej sály. Absolvoval krátku jazdu v kolóne. Tento rok bol pre neho pripravený modernizovaný model ruskej limuzíny Aurus. Prvýkrát sa v kolóne objavili aj elektrické motorky rovnakej značky.

Presne o 12:00 vstúpil Putin do Sály svätého Juraja. Privítali ho potleskom. S niektorými hosťami sa pozdravil osobne.

Na pódiu zložil prísahu: „Prisahám, že pri výkone právomocí prezidenta Ruskej federácie budem rešpektovať a chrániť práva a slobody človeka a občana, dodržiavať a chrániť Ústavu Ruskej federácie, chrániť suverenitu a nezávislosť, bezpečnosť a celistvosť štátu, verne slúžiť ľudu.“

Reklama

Predseda ústavného súdu oznámil, že Putin sa ujal funkcie prezidenta Ruska. Zaznela štátna hymna. Štandarda hlavy štátu sa vztýčila nad kupolou prezidentskej rezidencie v Kremli.

Potom sa slova ujal Putin. Poďakoval všetkým Rusom, tým, ktorí teraz bojujú za vlasť, novým regiónom, ktoré dokázali ubrániť svoju historickú voľbu. Pripomenul, že sme pripravení na dialóg so Západom, ale voľba je na týchto krajinách. Rusko spolu so svojimi partnermi bude pokračovať v kurze smerujúcom k vytvoreniu nového multipolárneho sveta.

Rusko neodmieta dialóg so západnými krajinami, ale mal by prebiehať na rovnakom základe, bez akejkoľvek nadradenosti, povedal ďalej prezident Vladimir Putin vo svojom inauguračnom prejave. Zdôraznil, že voľba viesť dialóg zostáva na Západe. „Nevzdávame sa dialógu so západnými štátmi, voľba je na nich. Či majú v úmysle naďalej sa snažiť brzdiť rozvoj Ruska, pokračovať v politike agresie, v nepretržitom dlhoročnom tlaku na našu krajinu, alebo hľadať cestu spolupráce,” povedal Putin.

„Rozhovor, vrátane otázok bezpečnosti, strategickej stability, je možný. Ale nie z pozície sily, bez akejkoľvek arogancie, povýšenosti a s pocitom vlastnej výlučnosti, ale len na rovnocennom základe, rešpektujúc záujmy toho druhého.“

Naša krajina je pripravená posilniť dobré vzťahy so všetkými krajinami svetovej väčšiny, ktoré vnímajú Rusko ako spoľahlivého a čestného partnera.

Prezident zopakoval, čo povedal vo svojom príhovore k Federálnemu zhromaždeniu: „Hrdinovia našej doby, účastníci SNŠ, by mali zohrávať najdôležitejšiu úlohu v živote krajiny a zastávať vysoké pozície“. Prisľúbil, že urobí všetko pre to, aby Rusi, ktorí svojimi činmi dokázali vernosť svojej vlasti, zaujali vedúce pozície v politike a hospodárstve.

Vladimir Putin patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill
Na snímke sprava ruský prezident Vladimir Putin a patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill počas bohoslužby po inaugurácii v kremeľskom Chráme Zvestovania v Moskve 7. mája 2024

„Dnes máme v rukách odpoveď na našu tisícročnú históriu,“ zdôraznil Putin. „Naši predkovia dosiahli víťazstvá, ktoré nás dnes inšpirujú. A teraz Rusko s dôverou hľadí do budúcnosti. Spoločne zvíťazíme!“, uzavrel prezident.

Po tradičnej salve z delostreleckých zbraní sa Putin ujal prehliadky na Sobornom námestí: 7. máj je Dňom prezidentského pluku.

Ďalšia časť podujatia bola azda najosobnejšia. V Chráme Zvestovania Pána vykonal patriarcha moskovský a celej Rusi Kiril modlitbu a požehnal prezidenta za službu vlasti.

Podľa hovorcu Kremľa Peskova môže hlava štátu už dnes navrhnúť Štátnej dume nového premiéra.

Reklama

 

Ako uvádza denník Slobodnaja Pressa jednou z hlavných otvorených otázok bola prítomnosť oficiálnych predstaviteľov zahraničných alebo cudzích delegácií v sále.

Podľa otvorených zdrojov boli zo zahraničných hostí na slávnostnom ceremoniáli 7. mája prítomní len niektorí predstavitelia krajín Európskej únie a osobitný zástupca ruského ministerstva zahraničných vecí pre rusko-americké vzťahy, americký herec a režisér Steven Seagal, ktorého od roku 2016 nie je celkom korektné nazývať cudzincom.

Deň predtým hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller vo svojom vyhlásení uviedol, že USA neplánujú vyslať na ceremóniu svojho zástupcu, čím sa vyhol odpovedi na otázku, či to treba považovať za „bojkot“ zo strany amerických orgánov. Zároveň spresnil, že Washington stále uznáva Vladimira Putina za vodcu Ruskej federácie, hoci sa domnieva, že voľby neboli „slobodné“.

Je pozoruhodné, že Miller „zabudol“ označiť Vladimíra Putina za legitímneho prezidenta, hoci sa ho na to pýtali. Urobil to zámerne alebo náhodou?

Reklama

Podľa ukrajinského portálu Strana.ua sa na dnešnej Putinovej inaugurácii zúčastnili zástupcovia šiestich krajín EÚ. Ide o Francúzsko, Maďarsko, Slovensko, Grécko, Maltu a Cyprus. O účasti uvažovalo aj Belgicko, ale na poslednú chvíľu ju odmietlo. Ukrajina neuznáva Putina ako demokraticky zvoleného a legitímneho prezidenta a vyzýva ostatné krajiny, medzinárodné organizácie a verejnosť, aby urobili to isté. Európsky parlament už skôr vyzval na uznanie marcových prezidentských volieb v Rusku za nelegitímne, okrem iného aj preto, že sa konali na okupovaných územiach Ukrajiny.

Putin
Na snímke uprostred v pozadí Vladimir Putin sa zúčastňuje na nástupe a prehliadke Prezidentského pluku v rámci inaugurácie v Kremli v Moskve v utorok 7. mája 2024

Demisia vlády

Ruský prezident Vladimír Putin podpísal dekrét o odstúpení vlády krajiny. Príslušný dokument bol zverejnený na webovej stránke právnych aktov. Zároveň poveril vládu v demisii, aby konala až do vytvorenia nového kabinetu.

„V súvislosti s demisiou vlády Ruskej federácie v súlade s článkom 116 Ústavy Ruskej federácie, riadiac sa časťou 5 článku 117 Ústavy Ruskej federácie, nariaďujem vláde Ruskej federácie pokračovať v činnosti až do vytvorenia novej vlády Ruskej federácie,“ uvádza sa v dekréte.

Bezprostredne po inauguračnom ceremoniáli ruská vláda podala demisiu. Procedúra zostavenia novej vlády sa začína vymenovaním predsedu kabinetu. Dekrét o tom podpisuje prezident po tom, ako Štátna duma schváli nominanta. Do týždňa po vymenovaní predloží predseda vlády prezidentovi návrhy na štruktúru federálnych výkonných orgánov.

Podľa prognóz ruských médií Štátna duma schváli nomináciu nového premiéra 10. mája a nových ministrov 13. mája.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:29

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky (KDR) v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR.

Predtým sa objavili informácie, že pri útoku na dom poslanca tamojšieho parlamentu Vitala Kamerheho boli zabití dvaja ochrankári a jeden útočník. Informoval o tom na sociálnej sieti X hovorca poslanca a dodal, že Kamerhe je spolu s rodinou v poriadku. Práve spomínaný poslanec by mal byť vymenovaný za predsedu parlamentu.

14:14

 V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Informovala o tom agentúra AFP.

13:56

Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom – Spojenými štátmi – v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

13:47

Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Elon Musk
Miliardár Elon Musk (uprostred), šéf spoločností SpaceX a Tesla prichádza do verejného zdravotníckeho strediska v Denpasare, na indonézskom ostrove Bali
13:31

Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio.

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

11:31

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax.

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali