Viete, ktoré z 71 pohlaví ste práve vy? Nenechajte sa zmanipulovať konvenciami, výber je predsa oveľa väčší!

Viete, ktoré z 71 pohlaví ste práve vy? Nenechajte sa zmanipulovať konvenciami, výber je predsa oveľa väčší!

Bratislava 14. augusta 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Na Slovensku sme sto rokov za opicami. Vo svete už majú ľudia na výber desiatky pohlaví, u nás sú v ponuke horko-ťažko dve. Kedy sa to konečne zmení? Posunie nová, mladá nastupujúca politická generácia Slovensko konečne dopredu aj v tomto smere?

Ilustračné foto

Kým na Slovensku máme oficiálne stále len tie dve staré, nemoderné pohlavia, vo vyspelých demokratických krajinách sú v tomto už oveľa ďalej. Napríklad v Spojených štátoch ich majú až 50 a rovnako veľa ich bývalo vo Veľkej Británii, kým do ponuky nepridali ďalších 21 pohlaví, medzi ktorými sú aj naozajstné bizarné zvrátenosti ako sú napríklad archaické možnosti muž či žena.

Reklama

Keby ste pod dojmom tejto informácie zneisteli, že čo vlastne ste, tu máte kompletný ponukový list. Výber je veľký, iste si aj vy vyberiete. A navyše je to všetko celkom zdarma, bez príplatku!

Pravda, s výberom pohlavia sú občas spojené aj problémy. V USA napríklad teraz federálne úrady vyšetrujú miestnu atletickú asociáciu v štáte Connecticut za to, že dovoľuje chlapcom súťažiť v dievčenských súťažiach (zdroj TU). Prišla im totiž sťažnosť na to, že asociácia umožňuje stredoškolským športovcom a športovkyniam sa rozhodnúť, či budú súťažiť medzi dievčatami alebo chlapcami nie na základe biologického pohlavia, ale na základe ich subjektívnej identifikácie s niektorým pohlavím.

Reklama

A keďže mnohí chlapci sa vyhlásili za dievčatá a začali súťažiť s dievčatami, v ženských bežeckých aj technických atletických disciplínach začali dominovať biologickí chlapci. Spomína sa napríklad chlapec, ktorý prekonal desať dievčenských bežeckých rekordov. Napokon dievčatá na túto skutočnosť podali sťažnosť tvrdiac, že tu ide o porušenie federálneho zákona, v ktorom sa hovorí aj o zákaze diskriminácie.

Zdá sa, že úrady sa priklonili na ich stranu. Začalo sa vyšetrovanie a stanovisko kompetentných federálnych úradov je také, že ak by študentská športová asociácia nemala úplne obmedziť účasť mužov v ženských súťažiach, potom by mohla postupovať podľa federálnych pravidiel, podľa ktorých by sa od biologických mužov mala vyžadovať aplikácia hormónov potláčajúcich testosterón najmenej rok pred súťažením v ženskom športe.

Je tu však zaujímavá vec: vidíme, že sa tu operuje s pojmom „biologické pohlavie“. Ktosi tu teda ponechal aj zadné dvierka, aby sa komunikácia nestratila vo vesmírnych hlbinách abstraktna. Vo svete, kde je pohlavie vyhlásené za čosi, čo nie je dané biologicky, popri slovách popisujúcich novú, demokratickú realitu, je predsa len výhodné mať ešte aj slová, ktoré popisujú skutočnosť, tú biologickú.

Tento pojem „biologické pohlavie“ je veľmi praktický, jeho používanie by mnoho vecí zjednodušilo. Napríklad formuláre: Keď jedného dňa aj u nás bude 71 druhov pohlaví, nebudeme musieť mať vo formulári 71 okienok, ale budú stačiť dve a otázka: „Aké je vaše biologické pohlavie?“

A nemusíme ostať len pri pohlaví: niektorí ľudia v demokratických krajinách sa totiž už neobmedzujú len na ľudský druh, ale cítia sa byť napríklad psami, či mačkami. Na Slovensku je to pre mnohých zadubencov nepochopiteľné, ale našťastie máme aj poslancov za stranu SaS, ktorí bojujú aj za práva týchto ľudí (píšeme o tom napríklad TU). A teraz si predstavte, koľko kolóniek bude musieť byť na formulároch pre homáre, antilopy a kapybary, keď budeme chcieť ostať korektní voči našim spoluobčanom s odlišným cítením. Našťastie sa tento problém dá rafinovane obísť uvedením iba jednej kolónky: „biologický človek“. A pod tým by mohlo byť okienko, kde by dotyčný presne rozpísal a prípadne nakreslil všetky svoje nebiologické zvláštnosti a v prípade nedostatku miesta by to prípadne mohol priložiť v osobitnej prílohe aj s citáciami z atlasu zvierat alebo chovateľskej príručky.

Reklama

A podobne by sa dalo pokračovať aj ďalej: napríklad v otázke veku. Veď ak sa človek cíti presne na 2, 6359 alebo 14 758 657 287 rokov, prečo by mal napísať, že má 25? To je veľmi diskriminujúce. Ale keď sa ho opýtajú na biologický vek, to bude celkom iné. Alebo bydlisko či miesto narodenia: pre človeka, ktorý sa duševne cíti byť rodákom a obyvateľom Andromédy, je veľmi frustrujúce do kolónky bydlisko a miesto narodenia stále písať Čučoriedková 14 a Orechová Potôň. Zato ak sa ho opýtate na biologické bydlisko a biologické miesto narodenia, tam môže s ľahkým srdcom napísať presne to, po čom oficiálne miesta túžia. A pod tým by mohlo byť opäť okienko, kde by dotyčný vyventiloval všetko, čo úrady či iné odborné inštitúcie o ňom potrebujú vedieť. No nebolo by to praktické?

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali