Alkohol každoročne zapríčiňuje viac ako 12 000 prípadov rakoviny v Británii, ale nikto doposiaľ nepreukázal, že pitie alkoholu je až tak škodlivé v súvislosti s genetickou informáciou.
Nová štúdia laboratória Molekulárnej biológie Rady pre lekárske výskumy na Cambridge University zistila, že keď telo spracováva alkohol, produkuje chemickú látku nazvanú acetaldehyd, ktorá je škodlivá pre bunky DNA.
Poškodené sú tak najmä krvné kmeňové bunky, ktoré vytvárajú červené a biele krvinky, ktoré potom prenášajú kyslík po tele a pomáhajú bojovať proti infekciám.
Vedci zistili, že acetaldehyd zachytáva DNA kmeňových buniek, natrvalo mení genetický kód a spúšťa rakovinu.
Odborníci a charitatívne organizácie opísali zistenia, ktoré boli publikované v časopise Nature, ako “veľmi dôležité” a naliehali na ľudí, aby pili menej.
Profesorka Linda Bauldová, expertka na prevenciu rakoviny v Cancer Research UK, uviedla: “Táto provokujúca výskumná štúdia poukazuje na škody, ktoré alkohol môže spôsobiť našim bunkám, čo spôsobuje to, že niektorí ľudia majú viac ako len “opicu”. Bolo by dobré zamyslieť sa nad znížením množstva alkoholu, ktoré pijete.”
Alkohol je spojený so siedmymi typmi rakoviny: pečene, prsníka, čreva, hornej časti hrdla, úst, ezofagu a hrtana.
Aby zistili ako alkohol poškodzuje telo, vedci dali zriedený alkohol myšiam, potom sekvenovali DNA a analyzovali chromozómy. Zistili, že pitie spôsobuje genetické prerušenia, ktoré modifikujú chromozómy a menia normálnu štruktúru DNA, ktorá udržuje telo zdravé.
Profesor Ketan Patel, hlavný autor štúdie, povedal: “Niektoré druhy rakoviny sú vyvolané kvôli poškodeniu DNA v kmeňových bunkách. Zatiaľ čo niektoré poškodenia nastali náhodou. Naše zistenia naznačujú, že konzumácia alkoholu môže zvýšiť riziko takýchto poškodení.”
Štúdia tiež zistila, že niektorí ľudia nesú genetické mutácie v dvoch génoch – aldh2 a Fancd2 – ktoré ich robia ešte citlivejšími na účinky alkoholu, čo spôsobuje, že pitie je oveľa nebezpečnejšie.
Ľudia napríklad z oblasti Číny majú častejšie takéto problémy, čo by mohlo vysvetliť zvýšenú prevalenciu rakoviny pažeráka v Číne, uviedli autori.
Profesor Patel dodal: “Naša štúdia poukazuje na to, že ak nedokážeme efektívne spracovať alkohol, môže to viesť k ešte väčšiemu riziku poškodenia DNA súvisiaceho s alkoholom, a preto aj niektorým druhov rakoviny.”
Magdalena Zernicka-Goetzová, profesorka vývoja cicavcov a biológie kmeňových buniek v Cambridgi, uviedla: “Je to výborná práca, ktorá upozorňuje na molekulárny základ pre vzťah medzi alkoholom a zvýšeným rizikom rakoviny z kmeňových buniek. Je to veľmi dôležité.”
Malcolm Alison, profesor biológie kmeňových buniek v Barts Cancer Institute, Univerzity Queen Mary v Londýne, dodal: “Užívatelia by si mali dávať pozor: väčšina našich orgánov a tkanív má kmeňové bunky – nesmrteľné bunky, ktoré doplňujú ostatné bunky, náš život a systém hematopoetických (krvných kmeňových buniek) nie je výnimkou. ”
Profesor Robin Lovell-Badge, vedúci skupiny inštitútu Francis Crick, vysvetlil: “Toto je dôležitá štúdia odhaľujúca mechanizmy poškodenia a opravy DNA kvôli vysokým obsahom acetaldehydu, a ako to môže spôsobiť rakovinu zahŕňajúc krvné kmeňové bunky. Poškodenie DNA vedie k smrti buniek, ale tiež spúšťa mechanizmy, ktoré pôsobia na opravu poškodenej DNA a umožňujú bunkám prežiť. Ak je DNA opravená nesprávne, môže to viesť k rakovine.”
Sú známe aj ďalšie spôsoby, ako môže alkohol zvýšiť riziko rakoviny vrátane zvýšenia hladiny hormónov ako estrogén, čo môže spôsobiť rakovinu prsníka. Alkohol takisto môže opakovaným poškodením pečeňových buniek spôsobiť cirhózu pečene . To ďalej môže prerásť v rakovinu pečene.
Alkohol tiež uľahčuje absorpciu chemických látok spôsobujúcich rakovinu, ako sú napríklad tie, ktoré sa nachádzajú v tabaku, v ústach alebo v hrdle.
Pitie tiež znižuje množstvo kyseliny listovej v krvi. Folát je vitamín B, ktorý naše bunky potrebujú na vytvorenie správnej DNA.





















