V Španielsku si 16-roční čoskoro budú môcť zmeniť pohlavie bez súhlasu rodičov

V Španielsku si 16-roční čoskoro budú môcť zmeniť pohlavie bez súhlasu rodičov

Bratislava 2. októbra 2022 (HSP/Rmx/Foto:Pixabay)

 

Španielska vláda chce rýchlo prijať diskriminačný a slobodu zabíjajúci zákon v prospech potvrdenia LGBTIQ identity, pričom bezostyšne ignoruje kritiku prichádzajúcu od najvyšších súdnych orgánov a dokonca aj od ľavicových feministických združení, informuje REMIX News

transgender
Ilustračné foto

Rok po tom, ako bol návrh “trans zákona”, ako sa nazýva, predložený Rade ministrov, ho koncom júna prijala španielska vláda. Zákonodarcovia väčšinou ignorovali kritiku a výhrady, ktoré vyjadrila Generálna rada súdnictva (CGPJ), ktorá je dozorným orgánom súdnictva, a Štátna rada, hlavný poradný orgán výkonnej moci. Nehovoriac o feministických združeniach, disidentských hlasoch v Sánchezovej Socialistickej strane (PSOE) a dokonca aj o hlasoch zdravotníckych pracovníkov proti tomuto ideologickému návrhu zákona, ktorý je výrazom vôle čoraz radikálnejšej LGBT lobby v prospech potvrdenia “rodovej identity”.

Reklama

“Zákon o skutočnej a účinnej rovnosti transrodových osôb a o zaručení práv LGBTI” z pera ministerky pre rovnosť Irene Montero z krajne ľavicovej strany Podemos dokonca z feministickej pozície kritizovala bývalá podpredsedníčka Sánchezovej vlády (od júna 2018 do júla 2021) Carmen Calvo, poslankyňa PSOE, ktorá teraz predsedá Výboru pre rovnosť v Kongrese poslancov, dolnej komore španielskeho parlamentu.

Práve preto, že nebola schopná presadiť svoj klasický feminizmus proti “queer teórii”, ktorú prevzala extrémna ľavica v Sánchezovej vláde pod vedením Irene Montero z Unidas Podemos, bola Carmen Calvo vytlačená, čím sa posvätila konverzia PSOE na gender ideológiu a myšlienku, že biologická pohlavná dualita medzi mužmi a ženami by mala byť prostredníctvom sociálneho inžinierstva nahradená širokým spektrom kolísavých “pohlaví”, pričom každý človek by si mohol v danom čase vybrať svoje vlastné pohlavie.

Reklama

Napriek kritike zo strany španielskej súdnej rady CGPJ a Štátnej rady tak návrh zákona, ktorý bude teraz skúmať španielsky parlament, kde vládnuca socialisticko-komunistická koalícia počíta s podporou regionálnych strán podporujúcich nezávislosť – pravdepodobne výmenou za nové ústupky voči nim -, stále obsahuje ustanovenia, ako keď ho Montero pred rokom predložil vláde, aby si neplnoleté osoby mohli zmeniť “pohlavie” podľa vlastnej vôle podaním vyhlásenia na úrade civilného registra.

Od 16 rokov nebudú potrebovať ani súhlas rodičov. Súhlas rodičov sa bude vyžadovať len vo veku 14 až 16 rokov a o deťoch vo veku 12 až 14 rokov, ktoré sa budú chcieť identifikovať opačným pohlavím alebo jedným z rýchlo rastúceho počtu “pohlaví”, ktoré podľa neustále sa vyvíjajúcej teórie pohlaví medzi ľuďmi existujú, bude musieť rozhodnúť sudca. Deti mladšie ako 12 rokov nebudú môcť zmeniť svoje pohlavie alebo rod v občianskom registri, ale budú môcť zmeniť svoje meno a požadovať, aby sa s nimi zaobchádzalo ako s deťmi opačného pohlavia, a to aj pri používaní toaliet a šatní.

Osoba, ktorá spácha trestný čin, však bude posudzovaná podľa svojho pohlavia, ako bolo v čase spáchania trestného činu zapísané v registri obyvateľov.

S cieľom poprieť myšlienku, že poruchy sexuálnej identity, ktoré sa v súčasnosti označujú ako “rodová dysfória”, môžu byť akýmkoľvek druhom patológie, návrh španielskeho vládneho trans zákona obsahuje aj zákaz akejkoľvek terapie, ktorej cieľom je ovplyvniť alebo zmeniť sexuálnu orientáciu alebo “rodovú identitu” osoby.

V rámci lesbických párov bude môcť byť partnerka ženy, ktorá porodí dieťa, napriek skutočnosti oficiálne uznaná za biologickú matku dieťaťa, a preto už nebude musieť absolvovať procedúru adopcie, aby bola považovaná za druhú matku dieťaťa.

Reklama

Treba tiež pripomenúť, že oficiálnou politikou EÚ (presadzovanou Európskym súdnym dvorom, Komisiou a Európskym parlamentom) je nariadiť všetkým členským štátom EÚ uznávanie sfalšovaných dokumentov, ktoré budú následne vydávať španielske orgány.

Zatiaľ čo minister pre rovnosť sa teraz domnieva, že právo na sebaurčenie svojho “pohlavia” je v Španielsku ústavným právom, CGPJ vyjadrila svoje obavy z porušenia práv žien, ktoré tento zákon prináša, a tiež z útoku na zásadu rovnosti prostredníctvom účinkov pozitívnej diskriminácie, ktoré bude nevyhnutne mať v prospech LGBTIQ osôb.

Medzi najzjavnejšiu diskrimináciu heterosexuálnych osôb, ktorú prinesie španielsky zákon o transsexuáloch, patrí prenesenie dôkazného bremena, keď bude vlastník domu obvinený z odmietnutia prenájmu svojej nehnuteľnosti z dôvodu sexuálnej orientácie alebo identity LGBTIQ potenciálneho nájomcu (nájomcov).

Inými slovami, teraz bude na prenajímateľovi, aby preukázal, že jeho odmietnutie záujemcov o prenájom nehnuteľnosti nebolo motivované ich neheterosexuálnou sexuálnou orientáciou alebo ich “transrodovou”či “transsexuálnou” pohlavnou identitou, v opačnom prípade bude musieť zaplatiť veľmi vysokú pokutu až do výšky 150 000 EUR. V dôsledku toho, ak sa objavia tak LGBTIQ, ako aj heterosexuálni potenciálni nájomníci, prenajímateľ bude mať záujem prenajať nehnuteľnosť LGBTIQ, aby sa vyhol riziku, že bude musieť predať svoju nehnuteľnosť, aby zaplatil pokutu.

Diskriminačné zákony tohto typu už v Španielsku existujú, ale doteraz boli prijaté len v niektorých regiónoch vrátane regiónov, v ktorých vládne stredopravá Ľudová strana (PP). To je prípad autonómneho spoločenstva Madrid, ktorému vládne PP, kde bol na základe zákona o LGBTI minulý rok na šesť mesiacov suspendovaný učiteľ biológie a geológie na strednej škole v Alcalá de Henares za to, že svojim študentom na hodine povedal, že existujú len dve pohlavia a že pohlavie človeka závisí od jeho chromozómov XX alebo XY.

Reklama
LGBTI dúhová vlajka
Ilustračné foto

Štátna rada v stanovisku vydanom začiatkom júla kritizovala nedostatočnú dohodu medzi ministerstvom pre rovnosť a ministerstvom spravodlivosti o tomto návrhu zákona, keďže ministerstvo spravodlivosti navrhlo úpravy, ktoré neboli zohľadnené v konečnom návrhu zákona, ktorý koncom júna prijala Sánchezova vláda. Podľa Štátnej rady boli niektoré výhrady ministerstva spravodlivosti plne opodstatnené, napríklad pokiaľ ide o bezpodmienečný zákaz terapií týkajúcich sa sexuálnej orientácie alebo “rodovej identity”, čo sa týka aj dospelých pacientov, ktorí s tým súhlasia a ktorí po odhlasovaní zákona už nebudú môcť vyhľadať odbornú starostlivosť, aspoň ak sa ľavicová Sánchezova vláda presadí.

Okrem toho, podobne ako Španielske združenie socialistických feministiek (Femes), aj Štátna rada vidí riziko diskriminácie žien, napríklad v športových súťažiach, a tiež riziko, že nový zákon zneplatní desaťročia trvajúcu politiku rodovej rovnosti.

Podobne ako CGPJ, aj Štátna rada nesúhlasí s tým, aby si maloletí mohli zmeniť “pohlavie” v matrike bez súhlasu rodičov, čo je závažným porušením rodičovských práv.

Toto je toľko útokov na práva a slobody občanov a na toľko ospevovanú zásadu nediskriminácie zo strany krajne ľavicovej vlády, ktorá vie, že sa nemusí obávať žiadnej reakcie zo strany EÚ, akej musia čeliť konzervatívne vlády v strednej a východnej Európe. Na rozdiel od maďarského zákona o ochrane detí, ktorý zakazuje propagandu v školách v prospech životného štýlu LGBT a rodovej ideológie a ktorý viedol k tomu, že Komisia zablokovala vyplatenie prostriedkov z fondov NextGenerationEU Maďarsku, je španielsky návrh zákona skutočne plne v súlade s novými európskymi “hodnotami”, ako ich chápu inštitúcie EÚ, v ktorých dominuje ľavicovo-liberálny establišment.

Vzhľadom na tieto okolnosti sa potom nemožno čudovať, že Španielsko dostalo 29. júla druhú tranžu grantov vo výške 12 miliárd EUR v rámci plánu obnovy a odolnosti NextGenerationEU. Táto druhá tranža pribudla k 9 miliardám eur, ktoré boli prevedené ako záloha v auguste minulého roka.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali