V oblasti právneho štátu má Brusel zjavne dvojaké štandardy

V oblasti právneho štátu má Brusel zjavne dvojaké štandardy

Bratislava 23. mája 2024 (HSP/The European Conservative/ Foto:TASR/AP-Omar Havana)

 

Na to, aby Európska komisia ukončila takzvaný postup podľa článku 7 uplatňovaný voči Poľsku pre údajné porušovanie zásad “právneho štátu” stačil prísľub ľavicovo-liberálnej vlády Donalda Tuska. Maďarsko žiada vysvetlenie preferenčného zaobchádzania. Správu prináša The European Conservative

Belgicko verí v dohodu krajín o revízii rozpočtu EÚ už začiatkom budúceho roka
Na snímke poľský premiér Donald Tusk (vľavo)

Európska komisia sa chystá ukončiť takzvaný postup podľa článku 7 uplatňovaný voči ľavicovo-liberálnemu Poľsku pod vedením Donalda Tuska. Opatrenia, ktoré EÚ voči Poľsku vedie pre údajné porušovanie “zásad právneho štátu” sa začali ešte za predchádzajúcej konzervatívnej poľskej vlády. Rozhnevali však konzervatívny kabinet Maďarska, ktorému tiež hrozí konanie podľa článku 7.

Reklama

Maďarsko považuje krok Bruselu za politicky zaujatý, ktorý nemá nič spoločné s právom, ale vychádza z ideologických preferencií eurokratov.

„Existujú podmienky na to, aby sme mohli povedať, že v Poľsku už nejde o jasné porušenie princípov právneho štátu,“ povedala podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová novinárom v utorok 21. mája počas návštevy poľských predstaviteľov v Bruseli.

Reklama

Zámery Komisie boli pritom prvýkrát oznámené len pred dvoma týždňami : „Poľsko zaviedlo sériu legislatívnych a mimolegislatívnych opatrení na riešenie pochybností o nezávislosti súdneho systému, uznalo nadradenosť práva EÚ a zaviazalo sa uplatňovať všetky rozsudky európskych súdov týkajúce sa právneho štátu.“

 

Článok 7

Podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii môžu byť práva členského štátu vrátane hlasovacích práv pozastavené, ak sa preukáže, že členský štát sústavne porušuje “hodnoty EÚ” – rešpektovanie slobody, demokracie, rovnosti, právneho štátu a ľudských práv.

V roku 2017 začala Komisia konanie podľa článku 7 proti Poľsku a v roku 2018 Európsky parlament začal konanie proti Maďarsku. V oboch krajinách v tom čase vládli konzervatívne vlády, v Maďarsku ešte stále vládne konzervatívna vláda Viktora Orbána. Bruselskú politickú elitu si rozhnevali svojím suverenistickým, antifederalistickým postojom a konzervatívnou politikou v oblastiach, ako je migrácia, interrupcie a rodová ideológia. Brusel potrestal obe vlády zmrazením miliárd eur z európskych fondov.

Od nástupu novej liberálno-ľavicovej vlády pod vedením Donalda Tuska, ktorá po parlamentných voľbách v októbri minulého roka vytvorila pracovnú koalíciu, však EÚ vo vzťahu k Poľsku spravila radikálny obrat – Komisia začala pomaly odblokovávať zmrazené finančné prostriedky pre Varšavu. Nový Tuskov kabinet sľúbil, že zavedie zákony, ktoré zvrátia justičné reformy predchádzajúceho konzervatívneho kabinetu – Brusel ich totiž považuje za nedemokratické.

Reklama

Komisia tak ocenila novú vládu za presadzovanie “nezávislosti súdnictva”, ako aj za to, že právny systém krajiny sa dostal pod väčší dohľad EÚ a zaujal liberálnejší postoj k otázkam LGBT – čo je znakom toho, že uvoľnenie finančných prostriedkov EÚ bolo skôr politickým rozhodnutím ako rozhodnutím založeným na “právnom štáte”.

„Zrazu počúvame, že v Poľsku je právny štát v poriadku, aj keď za nášho pôsobenia bol právny štát presne taký istý. Zrazu sa ukazuje, že veci sú nejakým zázrakom inak,“ ironicky poznamenala bývalá konzervatívna premiérka Beata Szydłoová.

 

Stačil im sľub

Na to, aby EÚ schválila finančný balík pre Poľsko vo výške 137 miliárd eur, stačil prísľub Tuskovho kabinetu, že “zvráti reformy súdnictva”. Maďarsko to však intenzívne kritizovalo.

Maďarský minister pre európske záležitosti János Bóka napísal Věre Jourovej list. Opýtal sa, ako je možné, že na ukončenie postupu podľa článku 7 stačia “politické sľuby” bez ohľadu na to, či sa naozaj v budúcnosti zrealizujú. Bóka ďalej poznamenal, že hoci bol prijatý len jeden právny predpis a ostatné politické záväzky ešte neboli realizované , Komisia už všetky tieto kroky posúdila kladne.

Reklama

Brusel ani neprekvapuje, že nová poľská liberálna vláda od svojho nástupu do funkcie porušuje zásady právneho štátu : odvolala najvyšších predstaviteľov verejnoprávneho vysielania, uväznila dvoch poslancov strany Právo a spravodlivosť, vykonala raziu v dome bývalého ministra spravodlivosti, vymenila prokurátorov v krajine a postavila prezidenta centrálnej banky pred špeciálny súd.

„Keď niekto, kto je priateľom Komisie, ako napríklad Donald Tusk, porušuje všetky možné pravidlá a zákony, ale je to niekto, kto sa im pozdáva, potom je to v poriadku. Vtedy nevznikajú žiadne otázky,“ povedal už skôr maďarský europoslanec Balázs Hidvéghi pre The European Conservative.

„Keď konzervatívna vláda urobí niečo úplne legálne, podľa zákona a ústavy, tak ju napriek tomu napadnú. Tu v Bruseli je to úplne zdiskreditovaný diskurz o právnom štáte,“ dodal.

Nedávno totiž Komisia požadovala, aby sa postup podľa článku 7 proti Maďarsku uplatňoval “dovtedy, kým sa nevyriešia otázky, ktoré ho vyvolali”.

Európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders uviedol, že hoci sa Brusel rozhodol odblokovať časť finančných prostriedkov EÚ pre Maďarsko kvôli novému zákonu posilňujúcemu nezávislosť súdnictva, zvyšok zostáva zmrazený kvôli obavám vyplývajúcich z otázok, ako sú korupcia, akademická sloboda a práva LGBT.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:36

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v sobotu v Paríži a ďalších francúzskych mestách proti krajnej pravici. Protesty zvolané odbormi, študentskými skupinami a ľudskoprávnymi organizáciami boli zamerané voči strane Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, ktorá by podľa prieskumov mohla zvíťaziť v blížiacich sa predčasných voľbách.

19:30

Francúzsko, Nemecko a Británia v sobotu odsúdili najnovšie rozširovanie iránskeho jadrového programu, o ktorom informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

18:08

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že prezident Spojených štátov Joe Biden prechádza “skúškou úprimnosti” pri riešení prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy.

18:04

Nemecký kancelár Olaf Scholz verí, že bude kandidátom na spolkového kancelára svojej Sociálnodemokratickej strany (SPD) aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2025, a to napriek neúspechu vládnych strán v minulotýždňových voľbách do Európskeho parlamentu.

18:04

Kanadská tenistka Bianca Andreescuová postúpila do finále dvojhry na trávnatom podujatí WTA v holandskom Hertogenboschi. V semifinále si poradila s Dalmou Gálfiovou z Maďarska 6:4, 6:2.

18:03

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v sobotu kritizovala podmienky ruského prezidenta Vladimira Putina pre mierové rozhovory s Ukrajinou, ktoré Kyjev odmietol ako požiadavku na svoju kapituláciu. “Hovoriť Ukrajine, že sa musí stiahnuť z Ukrajiny, sa mi nezdá ako veľmi vhodný návrh na rokovania,” uviedla Meloniová v závere summitu G7 v Taliansku. “Povedzme, že to vyzerá skôr ako propagandistická iniciatíva… s cieľom vytvoriť naratív, ktorý chce poskytnúť protichodnú informáciu o tom, kde spočíva zodpovednosť za tento konflikt,” povedala talianska premiérka.

18:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v sobotu nádej, že mierový summit o Ukrajine vo Švajčiarsku pomôže rýchlo nastoliť spravodlivý mier.

 Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
16:14

Americký tenista Sebastian Korda sa dostal do finále na trávnatom turnaji v holandskom Hertogenboschi. Siedmy nasadený hráč zdolal v semifinále domácu šestku podujatia Tallona Griekspoora 6:2, 6:4. Tretí nasadený Francúz Ugo Humbert zvíťazil v sobotňajšej dohrávke štvrťfinále nad Holanďanom Gijsom Brouwerom 4:6, 6:3, 6:3, v semifinále však podľahol najvyššie nasadenému Alexovi de Minaurovi z Austrálie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Zajac beží po lúke na predmestí Wehrheimu neďaleko Frankfurtu nad Mohanom v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Erik Majercak

Miroslav Urban

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali