V divadelnom predstavení “proti extrémizmu” pre študentov umiestnili sochu Panny Márie pred hákový kríž. Čo má vyjadrovať táto symbolika? Kompetentní mlčia

V divadelnom predstavení “proti extrémizmu” pre študentov umiestnili sochu Panny Márie pred hákový kríž. Čo má vyjadrovať táto symbolika? Kompetentní mlčia

Slovensko 9. februára 2017 (HSP/Foto: FB)

 

Na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky (GP SR) bol podaný podnet pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia rasy, národa a presvedčenia. Dôvodom je scéna z inscenácie Slovenského národného divadla Natálka, ktorú herci predviedli aj na Gymnáziu v Pezinku. V samotnej inscenácii je na tabuli nakreslený hákový kríž, ktorý je prekrytý kresťanskou sochou Nepoškvrnenej Panny Márie

Socha Nepoškvrnenej Panny Márie umiestnená pred hákový kríž
Socha Nepoškvrnenej Panny Márie umiestnená pred hákový kríž

Podnet na GP SR podal Igor Cagáň, ku ktorému sa pridal bývalý kandidát na ombudsmana a predseda Aliancie za nedeľu Anton Čulen. Podľa informácií webu SND je inscenácia Natálka príbehom o živom a temperamentnom dievčatku. Avšak štyria mladíci sa rozhodli, že do domu, v ktorom býva rómska rodina, hodia Molotovov kokteil. Následky ničivého požiaru poznačili celú rodinu. Nielen fyzicky, ale najmä psychicky. K uvedenému činu došlo v roku 2009 v Českej republike.

Reklama

„Svet médií a strachu dokáže z obetí spraviť vinníkov a z vinníkov obete. Aká môže byť spomienka matky, ktorá na ten osudný večer už nikdy nezabudne? Ako prebiehal súdny proces? Akú váhu majú správne použité slová? Kde sú korene myslenia extrémistov… a aké sú liečebné účinky rodinnej súdržnosti,“ uvádza ďalej portál SND.

Dramaturgička spolu s režisérom a hercami sa snažia cez inscenáciu Natálka vysvetliť korene myslenia extrémistov. Avšak sporným zostáva kontext statickej metafory, kedy je pred hákový kríž umiestnená kresťanská socha.

Reklama

Podľa iniciátora podnetu Cagáňa socha pôsobí, že katolícke náboženstvo prikrýva zločin. „A tak ja osobne ako vyznávač rímsko-katolíckeho vyznania hlásiaci sa k Rímskokatolíckej cirkvi v Slovenskej republike registrovanej podľa príslušného zákona, sa cítim byť touto obrazovou metaforou zhanobený pre svoje vyznanie a domnievam sa, že vykonaním hry na verejnosti mohlo dôjsť k zhanobeniu celej skupiny osôb pre ich náboženské vyznanie,“ vysvetlil. Vzhľadom na uvedené teda podľa neho došlo k naplneniu skutkovej podstaty Trestného zákonníka.

Socha Nepoškvrnenej Panny Márie umiestnená pred hákový kríž
Socha Nepoškvrnenej Panny Márie umiestnená pred hákový kríž

Cagáň vo svojom podaní trestného oznámenia ďalej vysvetľuje: „do hlavy tvorcov inscenácie nevidím, avšak samotné vonkajšie znaky, ktoré možno objektívne popísať, vypovedajú o tom, že autori inscenácie a vystupujúci herci predmetným činom, či už vedome alebo nevedome, hrubo znevážili, potupili, urazili a pošpinili na verejnosti, pred detským divákom, a možno i z osobitného motívu podľa § 140 písm. e) TZ z nenávisti voči skupine osôb pre ich náboženské katolícke vyznanie, početnú skupinu príslušníkov katolíckeho vyznania na Slovensku, a sošku Nepoškvrnenej Panny Márie umiestnili pred hákový kríž, a tak vyjadrili motív, ktorý je známy katolíckym veriacim ako náboženský, podľa ktorého plášť Panny Márie prikrýva neprávosť – v náboženskom zmysle myslenú ako hriech, -a tým navodili verejne dojem, že katolícke náboženstvo prikrývalo zločiny nacizmu, a v kontexte hry, že nebodaj zastieralo zločin kriminálnikov, ktorí ťažko ublížili na zdraví maloletej dvojročnej Natálii Kudrikovej z Vítkova v Českej republike.“

 

Čo skutočne zobrazuje socha Nepoškvrnenej Panny Márie, v pozadí ktorej je nakreslený hákový kríž?

Samotný Cagáň o stanovisko požiadal aj dramaturgičku inscenácie Miriam Kičinovú, ktorá podľa jeho slov po sérii vyhýbavých odpovedí na otázku, aká motivácia viedla tvorcov tejto hry k spojeniu sošky Nepoškvrnenej Panny Márie so symbolom hákového kríža, mu položila protiotázku či nevie, že na čele Slovenského štátu stál katolícky kňaz. Podľa Cagáňa tým zrejme myslela Mons. Jozefa Tisa. Následne Kičinová dodala, že napriek tomu v tejto inscenácii nejde o podsúvanie takejto spojitosti.

Reklama

Podľa dostupných informácií bola kontaktovaná aj riaditeľka Gymnázia v Pezinku. Cagáň ju upozornil na vzniknutú urážlivú statickú obrazovú metaforu, ktorú propagovalo predmetné gymnázium na svojej internetovej stránke. Riaditeľka Jana Solgová sa sama ako veriaca cítili podľa jeho slov dotknutá použitým výrazivom a nechala oznam o uskutočnení kontroverznej inscenácie spolu s kontroverzným obrazovým materiálom stiahnuť z internetových stránok školy, a to napriek tomu, že s celkovým odkazom hry sa stotožňovala.

Socha Nepoškvrnenej Panny Márie umiestnená pred hákový kríž
Socha Nepoškvrnenej Panny Márie umiestnená pred hákový kríž

O inscenácií informoval na sociálnej sieti aj Bratislavský samosprávny kraj. Jej predseda Pavol Frešo sa totiž zúčastnil predstavenia práve na Gymnáziu v Pezinku. Z poskytnutých informácií tiež vyplýva, že odborné krytie projektu poskytol sociológ a politológ Fedor Gál. Na predstavení na strednej škole sa zúčastnil aj štáb verejnoprávnej RTVS.

Medzi žiakmi sedí aj predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo
Medzi žiakmi sedí aj predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo

Dramaturgičku inscenácie, riaditeľku pezinského gymnázia, ako aj predsedu Bratislavského kraja sme oslovili aj my. Na naše otázky, ktorých hlavným cieľom bolo zistiť, čo malo umiestnenie sochy Nepoškvrnenej Panny Márie pred hákový kríž zobrazovať, zatiaľ neodpovedali.

 

 

Reklama

Prekladatelia žiadajú GP SR o osobitnú citlivosť

Igor Cagáň a Anton Čulen vo svojom podnete žiadajú, aby GP SR vyšetrila, či pri predstavení nedochádza k naplneniu skutkovej podstaty niektorého z uvedených trestných činov. Zároveň žiadajú, aby do času, kedy bude ukončené vyšetrovanie GP požiadala príslušný súd o vydanie predbežného opatrenia k pozastaveniu inscenácie.

Obaja tiež žiadajú, aby GP prešetrila aj zodpovednosť zriaďovateľa stredných škôl t.j. Bratislavský samosprávny kraj z dôvodu uvedenia tejto hry na pôde strednej školy a osobitne pri informovaní o uskutočnení tejto hry na svojich internetových stránkach prostredníctvom kontroverzných statických obrazov hanobiacich náboženské cítenie.

Záverečným bodom podnetu je žiadosť, aby GP SR požiadala Štátnu školskú inšpekciu o prešetrenie „danej inscenácie z hľadiska školského zákona a školského kurikula a o prešetrenie, či riaditelia stredných škôl nezanedbali svoje povinnosti vyplývajúce im zo zákona pri umožnení inscenovať túto hru na školskej pôde.“

 

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali