Úmrtia a vážne ochorenia srdca u dospievajúcich detí po očkovaní vakcínami proti SARS-CoV-2 a riziko vývinu závažných ochorení v ďalšom období ich života. Analýza aktuálnych epidemiologických údajov a vedeckých výskumov

Úmrtia a vážne ochorenia srdca u dospievajúcich detí po očkovaní vakcínami proti SARS-CoV-2 a riziko vývinu závažných ochorení v ďalšom období ich života. Analýza aktuálnych epidemiologických údajov a vedeckých výskumov

Bratislava 30. septembra 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Jae C. Hong)

 

Je všeobecne uznávaný fakt, že vporovnaní s dospelými sú detí odolnejšie voči infekciiSARS-CoV-2 s výrazne nižším rizikom závažnosti ochorenia, hospitalizácie, liečby na jednotke intenzívnej starostlivosti alebo úmrtia. Miera smrteľných prípadov na SARS-CoV-2 je u detí extrémne nízka a obmedzuje sa hlavne na dospievajúce detí s vážnymi, život ohrozujúcimi stavmi, najmä s invaliditou súvisiacou s ochoreniami nervového systému

Očkovanie detí
Ilustračné foto

V nedávnej americkej štúdii s adolescentami (12 – 17 rokov) hospitalizovanými kvôli SARS-CoV-2, bola počas prvých 3 mesiacov roku 2021 týždenná hospitalizácia iba 0,6 – 2,1 na 100 000 dospievajúcich detí pričom až 70 % malo súčasný výskyt viacerých ochorení. Z 31 % detí prijatých na jednotku intenzívnej starostlivosti, iba 5 % vyžadovalo mechanickú ventiláciu a nikto nezomrel. Národná štúdia z Anglicka ukázala, že vo vekovej skupine mladšej ako 18 rokov v období od marca 2020 do februára 2021 ochorenie SARS-CoV-2 spôsobilo 25 úmrtí.

Reklama

Väčšina úmrtí pripadala na ázijské etnikum (36 %) a čiernu rasu (20 %). Až 60 % zomrelých dospievajúcich detí malo život obmedzujúce ochorenie a 64 % z 25 dospievajúcich detí, ktoré zomreli na SARS-CoV-2, mali ochorenia dvoch alebo viacerých telesných systémov (52 % tvorili neurologické ochorenia). Úmrtnosť adolescentov, ktorí zomreli na SARS-CoV-2, bola 0,2 na 100 000 (95 % CI 0,01 – 0,3) v porovnaní s 25,5 na 100 000 (95 % IS 24,7 – 26,5) pre všetky ostatné príčiny úmrtia, to znamená, že riziko úmrtia na SARS-CoV-2 u adolescentov bolo 127-násobne nižšie ako riziko úmrtia na iné príčiny smrti v tejto vekovej skupine.

Navyše, na rozdiel od mnohých predchádzajúcich štúdií s vážnymi metodologickými chybami, ktoré hlásili vysoký výskyt dlhého trvania infekcie SARS-CoV-2, veľa novších štúdií so zahrnutím vhodných kontrolných skupín ukázalo, že výsledky SARS-CoV-2 u detí sú podobné iným respiračným vírusovým ochoreniam a iba malá menšina hlásila pretrvávajúce symptómy po ôsmich týždňoch.

Reklama

Stúpenci očkovania detí proti SARS-CoV-2 argumentujú najmä súvislosťou medzi týmto ochorením a vývinom tzv. pediatrického zápalového multisystémového syndrómu dočasne súvisiaceho so SaRS-Cov-2 (PIMS-TS)/multisystémového zápalového syndrómu u detí (MIS (-C), avšak riziko tejto zriedkavej komplikácie je extrémne nízke. Okrem toho, zvýšený výskyt tohto ochorenia u určitých etnických skupín ako sú čierna rasa, hispánska rasa a ázijské etnikum naznačuje genetickú predispozíciu k tomuto ochoreniu.

V prípade lepšej/skoršej diagnostiky ochorenia, jeho klinického priebehu a dostupnosti účinnej liečby je prognóza vyliečenia PIMS-TS/MIS (-C) veľmi priaznivá. TICMS-TS/MIS (-C) je síce závažné ochorenie so zvýšeným výskytom najmä u mužského pohlavia, dospievajúcich detí a rasových a etnických menšín, úmrtnosť je však nízka a výsledky terapie sú priaznivé.

V kontraste k týmto faktom, výsledky aktuálnych štúdií jasne ukazujú, že vakcíny proti SARS-CoV-2 môžu spôsobiť u dospievajúcich detí vážne poškodenie zdravia vrátane úmrtia. Aj keď len v máji tohto roku rozšírili severoamerické, európske a ďalšie regulačné úrady možnosť núdzového použitia mRNA vakcíny (Comirnaty, Pfizer-BioNTech) pre detí vo veku 12 – 15 rokov, epidemiologické údaje o nežiaducich účinkoch vakcín proti SARS-CoV-2 rapídne pribúdajú a sú varujúce.

Americký úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) vydal 23. augusta správu o vakcíne Pfizer-BioNTech, v ktorej sa poukazuje na „nadmerné riziko [myokarditídy] blížiace sa k 200 prípadom/milión,“ čo znamená, že až u 1 z 5 000 chlapcov vo veku 16 – 17 rokov sa môže vyvinúť myokarditíta po očkovaní touto vakcínou. Podľa FDA v prípade „najhoršieho scenára“ by prebytok prípadov myokarditídy/perikarditídy súvisiacej s očkovaním prevážil hospitalizáciu a úmrtia na SARS-CoV-2.

Americké CDC (Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) preskúmalo svojimi lekármi 14 správ o úmrtí po očkovaní vakcínami proti SARS-CoV-2. Medzi zomrelými boli 4 dospievajúce deti vo veku 12 – 15 rokov a 10 dospievajúcich detí vo veku 16 – 17 rokov. Príčinou úmrtí boli pľúcna embólia (2 prípady), samovražda (2), intrakraniálne krvácanie (2), srdcové zlyhanie (1), hemofagocytárna lymfohistiocytóza a diseminovaná infekcia Mycobacterium chelonae (1) a neznáme alebo čakajúce ďalšie záznamy (šesť prípadov).

Reklama

Štúdia v ktorej boli použité údaje zo Systému hlásenia nežiaducich udalostí týkajúcich sa vakcín (VAERS, USA), zistila významne zvýšený výskyt nežiaducich srdcových udalostí (myokarditída, perikarditída, myoperikarditída alebo bolesť na hrudníku) u dospievajúcich detí vo veku 12 – 17 rokov, a to najmä u chlapcov. Miera výskytu bola 162,2 na milión (vo veku 12 až 15 rokov) a 94 na milión (vo veku 16 až 17 rokov). Približne 86 % chlapcov z obidvoch vekových skupín bolo hospitalizovaných. U chlapcov vo veku 12 až 15 rokov, ktorí dostali druhú očkovaciu dávku mRNA vakcíny, bola miera nežiaducich srdcových udalostí 3,7 až 6,1-násobne vyššia ako ich 120-dňové riziko hospitalizácie k 21. augustu 2021 a 2,6 až 4,3-násobne vyššia v čase vysokého týždenného rizika hospitalizácie, ako napríklad v januári 2021.

V septembrovom čísle časopisu Pediatrics, bolo hlásených 7 prípadov akútnej myokarditídy alebo myoperikarditídy u chlapcov vo veku 14, 16, 16, 17,17, 18 a 19 rokov, všetci do 4 dní po druhej dávke Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcíny. Podobne v septembrovom vydaní časopisu Journal of the American College of Cardiology Cardiovascular Imaging boli hlásené tri prípady myokarditídy u dospievajúcich chlapcov (16 – 20 rokov) 2 – 4 dní po druhej dávke Pfizer-BioNTech COVID-19.

V nedávnom reporte (august 2021) u 15 dospievajúcich detí vo veku 12 – 18 rokov hospitalizovaných pre vývin myokarditídy po očkovaní BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) vakcínou bol klinický priebeh mierny, avšak 1 pacient mal pretrvávajúcu nízku systolickú funkciu ľavej komory, u 4 pacientov pretrvávali zmeny EKG a u jedného pacienta sa zopakovala ventrikulárna tachykardia na 6. deň, a to napriek začatiu liečby β-blokátormi.

Okrem uvedených akútnych nežiaducich účinkov vakcín proti SARS-CoV-2, ktoré sa vývinu v priebehu 1 – 2 týždňov, sú dôležité tzv. oneskorené nežiaduce účinky, ktoré sa vyvinú až po dlhšom čase od ukončenia používania lieku (napr. vývin rakoviny po liekoch, ktoré spôsobujú mutácie kovalentnou modifikáciou DNA v onkogénoch alebo tumor supresorových génoch). Výrobcovia vakcín, štát a nekritickí propagátori vakcinácie by mali 100 % garantovať, že vakcíny, ktoré obsahujú cudzí genetický materiál (mRNA kódujúcu spike proteín) a syntetické nanočastice, nemajú u detí vplyv na gény a epigenetické mechanizmy, ktoré hrajú významnú úlohu v etiológii detských chorôb vrátane rakoviny a psychických ochorení.

V Súhrne charakteristických vlastností Comirnaty sa uvádza: „Štúdie genotoxicity ani karcinogenity sa neuskutočnili. Neočakáva sa, že zložky vakcíny (lipidy a mRNA) majú genotoxický potenciál.“

Reklama

Vzhľadom na fakt, že ide o očkovanie vyvíjajúcich sa detí, ktoré sú budúcnosťou národa, argumentácia „neočakáva sa“ je veľmi slabou garanciou bezpečnosti mRNA vakcíny. Zhang a kol. (máj 2021) preukázali, že RNA zo SARS-CoV-2 sa môže reverzne prepísať a integrovať do DNA kultivovaných ľudských buniek. Doerfler na základe zistenia Zhanga a kol., a na základe svojich výskumov upozorňuje, že aktuálne podávané vakcíny založené na báze vektorov adenovírusovej DNA alebo mRNA SARS-CoV-2, sa môžu reverzne prepísať do ľudskej DNA. Vakcíny na báze adenovírusového vektora môžu viesť k spojeniu ľudskej DNA s DNA adenovírusu (v prípade vakcíny AstraZeneca so šimpanzím adenovírusom) s neznámou frekvenciou a nepredvídateľnými epigenetickými dôsledkami.

Podobne SARS-CoV-2 RNA alebo jej segmenty, ako aj gén pre spike proteín sa môžu reverzne prepísať reverznými transkriptázami kódovanými LINE-1 alebo inými faktormi, a takto syntetizovaná DNA sa môže integrovať s neznámou frekvenciou a umiestnením do genómov očkovaných osôb. Podľa autora štúdie, ľudská populácia je v súčasnosti vystavená riziku integrácie cudzej DNA do ľudskej DNA v rámci obrovského experimentu, a preto by mal byť vytvorený postvakcinačný program na monitorovanie zhoršovania neočakávaných a možno aj nových ľudských chorôb u očkovaných osôb.

V žiadnom z doteraz uverejnených oficiálnych dokumentov, či už FDA (USA) alebo nášho ŠUKL (Štátny ústav pre kontrolu liečiv) sa nepíše o vplyve Comirnaty (BioNTech) na epigenetické mechanizmy (metylácia DNA, histónové modifikácie, mikroRNA a pod.), napriek tomu, že epigenetické mechanizmy regulujú tzv. bunkovú plasticitu, t. j. schopnosť bunky okamžite reagovať na vonkajšie a vnútorné podnety a zabezpečujú stabilný prenos génovej aktivity z jednej generácie buniek na ďalšie. Narušenie epigenetických mechanizmov spôsobuje vývin rôznych ochorení vrátane rakoviny, kardiovaskulárnych, respiračných a neurodegeneratívnych ochorení.

Epigenetické zmeny, ktoré sú bežné v rakovinových aj v prekanceróznych bunkách vo všeobecnosti predchádzajú mutáciám a sú ústredným prvkom vývinu nádoru pri viacerých typoch detských rakovín. Epigenetické faktory môžu s genetickými faktormi spoločne pôsobiť a podporovať vývin akútnej lymfoblastovej leukémie u detí s Downovým syndrómom. Pribúdajú dôkazy, že narušenie epigenetickej regulácie hrá významnú úlohu v etiológii porúch autistického spektra. Epigenetické mechanizmy hrajú významnú úlohu taktiež v riadení a načasovaní puberty. Narušenie epigenetických mechanizmov v sliznici maternice môže viesť k zlyhaniu implantácie ako aj k iným ochoreniam.

V kritických obdobiach embryonálneho vývinu môžu epigenetické zmeny natrvalo zmeniť epigenóm (súbor všetkých epigenetických znakov na DNA) v zárodočných bunkách, ktorý sa môže prenášať na ďalšie generácie (transgeneračná epigenetická dedičnosť).

Vakcíny proti SARS-CoV-2 by mohli ovplyvniť epigenetické mechanizmy detí jednak prostredníctvom telu cudzích nanočastíc a jednak prostredníctvom cudzej mRNA. Je známe, že lipidové nanočastice ľahko vstupujú do buniek, kde môžu priamo reagovať s genetickým materiálom alebo môžu ovplyvňovať molekuly nepriamo, čo vedie k cytotoxicite (poškodenie bunky), genotoxicite (poškodenie DNA), peroxidácii lipidov, k bunkovej smrti a dysregulácii mikroRNA (mikroRNA sú krátke nekódujúce RNA, ktoré potláčajú génovú expresiu prostredníctvom translačnej represie a/alebo degradácie cieľových mRNA).

Nanočastice môžu reagovať s mikroRNA a spôsobiť jej rozklad, alebo potlačiť transláciu (preklad genetickej informácie z poradia nukleotidov v mRNA do poradia aminokyselín v bielkovinách). Napríklad, strata funkcie mirkroRNA -259, -61/250, -42-44, -35 a -355 spôsobuje vážne funkčné poškodenia čreva, neurónov a reprodukčných orgánov. V súvislosti s rizikom, že mRNA z vakcín môže vstúpiť do interakcie s mikroRNA v ľudských bunkách je potrebné poznamenať, že interakcie mikroRNA-mRNA predstavujú významnú kontrolnú dráhu regulujúcu viaceré dôležité procesy vrátane rakoviny a embryonálneho vývinu.

Taktiež pribúdajú dôkazy, že ani polyetylénglykol (súčasť lipidových nanočastíc nesúcich mRNA) a ani syntetická mRNA kódujúca SARS-CoV-2 spike proteín nie sú voči ľudskému organizmu indiferentne, ale sú schopné vyvolať silné reakcie, vrátane život ohrozujúcich anafylaktických reakcií. Aj v súvislosti s poškodením zraku po vakcínach proti SARS-CoV-2 sa mRNA a polyetylénglykol považujú za patofyziologické príčiny tohto ochorenia. Aktuálne prebieha aspoň jedna aj keď malá štúdia (20 účastníkov) skúmajúca vplyv vakcín proti SARS-CoV-2 na epigenetické mechanizmy (methyláciu DNA) očkovaných osôb (odhadovaný dátum ukončenie štúdie je v marci 2022).

V súčasnosti je už známe a lekármi overené (CDC), že vakcína proti SARS-CoV-2 môže v priebehu pár dní či týždňov ublížiť nášmu dospievajúcemu dieťaťu alebo vyvolať nášmu dieťaťu vážne srdcovo-cievne ochorenia (akútne nežiaduce účinky). Žiaľ, zatiaľ nevieme ako ovplyvní telu cudzia mRNA a telu cudzie nanočastice obsiahnuté vo vakcínach proti SARS-Cov-2  precízne a zároveň citlivé epigenetické mechanizmy našich detí, čo sa môže prejaviť oneskorenými nežiaducimi účinkami až o pár rokov a dokonca – a to by bolo zvlášť tragické − až v nasledujúcich generáciách potomkov.

Keďže výrobcovia vakcín sa „zodpovedne“ zriekli zodpovednosti za nežiaduce účinky vakcín, preberá túto zodpovednosť na seba štát, zodpovedné orgány, zodpovední odborníci a rodičia (pokiaľ im to štát dovolí), a táto zodpovednosť sa týka nielen súčasnej, ale aj budúcich generácií potomkov. Vzhľadom na už známe riziko úmrtia dospievajúcich detí po vakcíne proti SARS-CoV-2, riziko známych akútnych nežiaducich účinkov a zatiaľ ešte nie celkom známe riziko vývinu oneskorených nežiaducich účinkov po tejto experimentálnej vakcíne, bolo by rozumné a zároveň dobré nasledovať príklad WHO, Nemecka, Švédska, Nórska a ďalších štátov, ktoré zatiaľ odložili definitívne odporúčanie očkovania pre nízkorizikové detí proti SARS-CoV-2.

Reklama

PharmDr. Jozef Laurinec, PhD

 

Zdroje:

1. Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of and ImportantLessonsFromtheCoronavirusDisease 2019 (COVID-19) Outbreak in China: Summary of a Report of 72 314 CasesFromtheChinese Center forDiseaseControl and Prevention. JAMA. 2020 Apr 7;323(13):1239-1242.

2. Ladhani SN, Amin-Chowdhury Z, Davies HG, et al. COVID-19 in children: analysis of thefirstpandemicpeak in England. Archives of Disease in Childhood. 2020 Dec;105(12):1180-1185.

Reklama

3. Havers FP, Whitaker M, Self JL, et al. Hospitalization of AdolescentsAged 12-17 YearswithLaboratory-Confirmed COVID-19 – COVID-NET, 14 States, March 1, 2020-April 24, 2021. MMWR MorbMortalWklyRep. 2021 Jun 11;70(23):851-857. doi: 10.15585/mmwr.mm7023e1.

4. Rando HM, Bennett TD, Byrd JB, et al. Challenges in definingLong COVID: Strikingdifferencesacrossliterature, Electronic Health Records, and patient-reportedinformation. Preprint. medRxiv. 2021;2021.03.20.21253896. Published 2021 Mar 26. doi:10.1101/2021.03.20.21253896

5. Molteni E, Sudre CH, Canas LS, et al.Illnessduration and symptom profile in a largecohort of symptomatic UK school-agedchildrentestedfor SARS-CoV-2.doi: https://doi.org/10.1101/2021.05.05.21256649.

6. Payne AB, Gilani Z, Godfred-Cato S, et al. Incidence of MultisystemInflammatorySyndrome in ChildrenAmong US PersonsInfectedWith SARS-CoV-2. JAMA NetwOpen. 2021 Jun 1;4(6):e2116420. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2021.16420.

7. Payne AB, Gilani Z, Godfred-Cato S, et al. Incidence of MultisystemInflammatorySyndrome in ChildrenAmong US PersonsInfectedWith SARS-CoV-2. JAMA NetwOpen. 2021 Jun 1;4(6):e2116420. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2021.16420.

Reklama

8. Sood M, Sharma S, Sood I, et al. EmergingEvidence on MultisystemInflammatorySyndrome in ChildrenAssociatedwith SARS-CoV-2 Infection: a SystematicReviewwithMeta-analysis. SN Comprehensiveclinicalmedicine.2021;1-10.

9. McArdle AJ, Vito O, Patel H, et al. Treatment of MultisystemInflammatorySyndrome in Children. The New EnglandJournal of Medicine.July 2021. 385:11-22.

10. Caro-Patón GL, de Azagra-Garde AM, García-Salido A, et al. Shock and MyocardialInjury in ChildrenWithMultisystemInflammatorySyndromeAssociatedWith SARS-CoV-2 Infection: WhatWeKnow. CaseSeries and Review of theLiterature.Journal of IntensiveCareMedicine. 2021 Apr;36(4):392-403.

11. Van Heerden J, Nel J, Moodley P, et al. Multisysteminflammatorysyndrome (MIS): a multicentreretrospectivereview of adults and adolescents in South Africa. Int J InfectDis. 2021 Aug 21;111:227-232.

12. Hoste L, Van Paemel R, Haerynck F. Multisysteminflammatorysyndrome in childrenrelated to COVID-19: a systematicreview. EuropeanJournal of Pediatrics. 2021 Jul;180(7):2019-2034.

13. Frenck RW Jr, Klein NP, Kitchin N, et al. Clinical Trial Group. Safety, Immunogenicity, and Efficacy of the BNT162b2 Covid-19 Vaccine in Adolescents. The New EnglandJournal of Medicine.July2021. 15;385(3):239-250.

14. Food and DrugAdministration. SummaryBasisforRegulatoryAction (COMIRNATY). https://www.fda.gov/media/151733/download. Accessed August 27, 2021.

Reklama

15. Center forDiseaeControl and Prevention. COVID-19 VaccineSafety in AdolescentsAged 12–17 Years — United States, December 14, 2020–July 16, 2021.https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7031e1.htm. Accessed September 22, 2021.

16. Høeg TB, Krug A, Stevenson J, Mandrola J. SARS-CoV-2 mRNA vaccination-associatedmyocarditis in childrenages 12-17: a stratifiednationaldatabaseanalysis. MedRxiv2021.08.30.21262866 [Preprint]. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.30.21…

17. Marshall M, Ferguson ID, Lewis P, et al. SymptomaticAcuteMyocarditis in 7 AdolescentsAfter Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccination. Pediatrics. 2021 Sep;148(3):e2021052478.

18. Dickey JB, Albert E, Badr M, et al. A Series of PatientsWithMyocarditisFollowing SARS-CoV-2 VaccinationWith mRNA-1279 and BNT162b2. JACC CardiovascImaging. 2021;14(9):1862-1863.

19. Dionne A, Sperotto F, Chamberlain S, et al. Association of MyocarditisWith BNT162b2 Messenger RNA COVID-19 Vaccine in a CaseSeries of Children. JAMA Cardiol. 2021 Aug 10:e213471.

20. Savary C, Kim A, Lespagnol A, et al. Depictingthegeneticarchitecture of pediatriccancersthroughanintegrativegenenetworkapproach. Scientificreports. 2020 Jan 27;10(1):1224.

21. Monaco AP. Anepigenetic, transgenerational model of increasedmentalhealthdisorders in children, adolescents and youngadults. EuropeanJournal of HumanGenetics : EJHG. 2021 Mar;29(3):387-395.

Reklama

22. Comirnaty: EPAR-ProductInformation. Last updated:02/06/2021 https://www.ema.europa.eu/endocuments/product-information/comirnaty-epar-product-information_en.pdf. Accesed 15 June 2021. „Neithergenotoxicity nor carcinogenicitystudieswereperformed. Thecomponents of thevaccine (lipids and mRNA) are notexpected to havegenotoxicpotential.“

23. Zhang L, Richards A, Barrasa MI, et al. Reverse-transcribed SARS-CoV-2 RNA canintegrateintothegenome of culturedhumancells and canbeexpressed in patient-derivedtissues. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America2021;118(21):e2105968118.

24. Doerfler W. AdenoviralVector DNA- and SARS-CoV-2 mRNA-Based Covid-19 Vaccines: PossibleIntegrationintotheHumanGenome – Are AdenoviralGenesExpressed in Vector-basedVaccines?. VirusResearch. 2021;302:198466.

25. Alegría-Torres JA, Baccarelli A, Bollati V. Epigenetics and lifestyle. Epigenomics. 2011;3(3):267-277. doi:10.2217/epi.11.22.

26. Santos-Rebouças CB, Pimentel MM. Implication of abnormalepigeneticpatternsforhumandiseases. EuropeanJournal of HumanGenetics : EJHG. 2007 Jan;15(1):10-7.

27. Burgio E, Piscitelli P, Colao A. EnvironmentalCarcinogenesis and TransgenerationalTransmission of Carcinogenic Risk: FromGenetics to Epigenetics. International Journal of EnvironmentalResearch and Public Health. 2018;15(8):1791.

28. Vaske OM, Bjork I, Salama SR, et al. Comparative Tumor RNA SequencingAnalysisforDifficult-to-TreatPediatric and YoungAdultPatientsWithCancer. JAMA NetworkOpen. 2019;2(10):e1913968.

Reklama

29. Panditharatna E, Filbin MG. Thegrowing role of epigenetics in childhoodcancers. CurrentOpinion in Pediatrics. 2020 Feb;32(1):67-75.

30. Kubota Y, Uryu K, Ito T, et al. Integratedgenetic and epigeneticanalysisrevealedheterogeneity of acutelymphoblasticleukemia in Downsyndrome. CancerScience. 2019;110(10):3358–3367.

31. Tremblay MW, Jiang YH. DNA Methylation and Susceptibility to AutismSpectrumDisorder. AnnualReview of Medicine.2019;70:151–166.

32. Corley MJ, Vargas-Maya N, Pang APS, et al. EpigeneticDelay in theNeurodevelopmentalTrajectory of DNA MethylationStates in AutismSpectrumDisorders. Frontiers in Genetics. 2019;10:907.

33. Ellis SE, Gupta S, Moes A, et al. ExaggeratedCpHmethylation in theautism-affectedbrain. MolecularAutism. 2017;8:6. Published 2017 Feb 17.

34. Kichukova TM, Popov NT, Ivanov IS, Vachev TI. Profiling of circulatingserummicroRNAs in childrenwithautismspectrumdisorderusingstem-loopqRT-PCR assay. FoliaMedica (Plovdiv). 2017 Mar 1;59(1):43-52.

35. Lomniczi A, Wright H, Ojeda SR, et al. Epigeneticregulation of female puberty. Frontiers in Neuroendocrinology. 2015 Jan;36:90-107.

Reklama

36. Toro CA, Aylwin CF, Lomniczi A. Hypothalamicepigeneticsdrivingfemale puberty. Journal of Neuroendocrinology. 2018 Jul;30(7):e12589

37. Vincent ZL, Farquhar CM, Mitchell MD, et al. Expression and regulation of DNA methyltransferases in humanendometrium.Fertility and Sterility. 2011 Mar 15;95(4):1522-5.e1.

38. Bommarito PA, Martin E, Fry RC. Effects of prenatalexposure to endocrinedisruptors and toxicmetals on thefetalepigenome. Epigenomics. 2017;9(3):333–350. 2018 Dec 1;47(6):1910-1937.

39. Leung AKL. TheWhereabouts of microRNAActions: Cytoplasm and Beyond. Trends in CellBiology. 2015 Oct;25(10):601-610.

40. Gedda MR, Babele PK, Zahra K, Madhukar P. EpigeneticAspects of EngineeredNanomaterials: IstheCollateralDamageInevitable? Front BioengBiotechnol. 2019 Sep 20;7:228.

41. Y. Zhao Q, Wu Y, Li, A. et al. In vivo translocation and toxicity of multi-walledcarbonnanotubes are regulated by microRNA. Nanoscale. 2014; 6: 4275-4284.

42. Yousef M, Goy G, Mitra R, et al. miRcorrNet: machinelearning-basedintegration of miRNA and mRNA expressionprofiles, combinedwith feature grouping and ranking. PeerJ.
2021;9:e11458.

Reklama

43. Yao Y, Jiang C, Wang F, et al. IntegrativeAnalysis of miRNA and mRNA ExpressionProfilesAssociatedWithHumanAtrialAging. Frontiers in Physiology. 2019;10:1226.

44. Gross N, Kropp J, Khatib H. MicroRNASignaling in Embryo Development. Biology (Basel). 2017;6(3):34.

45. Selvaraj G, Kaliamurthi S, Peslherbe GH, Wei DQ. Are theAllergicReactions of COVID-19 VaccinesCaused by mRNA Constructs or Nanocarriers? ImmunologicalInsights. InterdiscipSci. 2021;13(2):344-347.

46. Sellaturay P, Nasser S, Islam S, Gurugama P, Ewan PW. Polyethyleneglycol (PEG) is a cause of anaphylaxis to the Pfizer/BioNTech mRNA COVID-19 vaccine. Clinical and experimentalallergy: journal of the British Society forAllergy and ClinicalImmunology. 2021;51(6):861-863. doi:10.1111/cea.13874.

47. Moghimi SM. AllergicReactions and Anaphylaxis to LNP-Based COVID-19 Vaccines. Moleculartherapy : thejournal of the American Society of GeneTherapy. 2021;29(3):898-900.

Reklama

48. Santovito LS, Pinna G. Acutereduction of visualacuity and visualfieldafter Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine 2nd dose: a case report.Inflammationresearch : officialjournal of theEuropeanHistamineResearch Society. 2021;70(9):931-933.

49. Fowler N, MendezMartinez NR, Pallares BV, Maldonado RS. Acute-onsetcentralserousretinopathyafterimmunizationwith COVID-19 mRNA vaccine. American Journal of OphthalmologyCaseReports. 2021;23:101136.

50. TheJerusalem Post. MaayanJaffe-Hoffman.Pfizer COVID-19 vaccinelinked to rarecases of eyeinflammation– study. https://www.jpost.com/health-science/pfizer-covid-19-… Accessed 28 September 2021.

51. Fowler N, MendezMartinez NR, Pallares BV, Maldonado RS. Acute-onsetcentralserousretinopathyafterimmunizationwith COVID-19 mRNA vaccine. American Journal of OphthalmologyCaseReports. 2021;23:101136.

52. U.S. National Library of Medicine. MethylationEffects of COV-19 Infection and Vaccinations. Last Update Posted : June 30, 2021.https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04939155. Accessed 27 sep 2021.

53. WHO. COVID-19 adviceforthepublic: gettingvaccinated. Available at https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-corona.. . Last update 14 July 2021. AccessedSeptember 28, 2021.
German panel giveslimitedapprovalfor COVID-19 shotforadolescents. Available at https://www.reuters.com/world/europe/german-panel-giv.. AccessedSeptember 28, 2021.

54. Children and adolescents. – informationaboutvaccinationagainst COVID-19. Public Health Agency of Sweden. https://www.folkhalsomyndigheten.se/thepublic-health-.. 20in%20August%202021. AccessedSeptember 28, 2021.

55. Children and adolescents. – information about vaccination against COVID-19. Public Health Agency of Sweden. https://www.folkhalsomyndigheten.se/thepublic-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/vaccinationagainst-covid-19/children-and-adolescents–information-about-vaccination-against-covid19/#:~:text=In%20Sweden%2C%20vaccination%20against%20COVID,start%20sometime% 20in%20August%202021. Accessed September 28, 2021.

56. Plans to offer a vaccine to 16 and 17-year-olds. Available at https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/plansto-offer-a-vaccine-to-16-and-17-year-olds/id2865629/ Accessed September 28, 2021.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali