Uhrík pre HS: S touto „chobotnicou“ sa stretávame a pociťujeme jej pôsobenie na vlastnej koži

Uhrík pre HS: S touto „chobotnicou“ sa stretávame a pociťujeme jej pôsobenie na vlastnej koži

Bratislava 5. septembra 2023 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Predseda hnutia Republika Milan Uhrík odpovedá na otázky Hlavných správ na volebné, ale aj iné témy, napríklad o progresívnom prevrate

Kandidátka strany Republika Milan Uhrík
Na snímke líder hnutia Republika Milan Uhrík

Hlavné správy: Globalisti o vás roky hovoria, že ste predtým boli v strane, ktorú považujú za fašistickú. Oni, najväčší kamaráti tzv. banderovcov. Dnes sa pohrobkom SDKÚ (lebo koalícia 2020 a mainstream sú ideovými dedičmi SDKÚ, Dzurindu a Mikloša) nepáči, že ste v mladosti boli v SDKÚ. Je to nejaký spôsob absurdného, mainstreamového humoru?

Reklama

Uhrík: Každý človek má svoj životný príbeh. Ja som sa k mojim dnešným názorom dopracoval v študentskej mladosti vlastnou skúsenosťou a kritickým myslením. Chaotickej koalícii Matoviča a Hegera, progresívcom a mainstreamovým médiám vôbec neprekáža moja minulosť. Im prekáža, že Republika je najsilnejšia vlastenecká strana, ktorá ohrozuje ich mocenský monopol. Že ľudia idú za nami, a že im už neveria. Že sme konzistentní v našich slovách a hlasovaniach ako v národnom, tak aj Európskom parlamente, čo nemôže povedať žiadna iná strana. Boja sa Republiky. Preto budú útočiť, písať, osočovať nás a vulgárne urážať ľudí, ktorí stoja pri nás. My sa však progresívcami znechutiť nenecháme. Ideme si svoje a 30. septembra dosiahneme čo najlepší výsledok.

 

Reklama

Hlavné správy: Pridali ste sa k bojkotu TV Markíza, čo mnoho občanov ocenilo potleskom. Nebolo by vhodné podobne bojkotovať tých globalistických médií viac? Nie je napríklad aj to, čo predvádzajú moderátori Iliev či Dírer v TA3, už za hranou normálnej žurnalistiky?

Uhrík: Markíza sa svojím vysielaním a (ne)kvalitou zaujatých moderátorov sama „vyšachovala“ z nášho nabitého programu. Preto sme to takto vyhodnotili a budeme pozorovať správanie ďalších médií. Reflektujeme mienku občanov, ako vnímajú mediálny priestor a čo by sa v tejto oblasti malo zmeniť. Treba zamedziť stavu, v ktorom progresívci a globalisti majú monopol na informácie. Tento priestor musí byť vyvážený.

 

Hlavné správy: Ako sa Republika stavia k tomu, čo mainstream eufemisticky nazýva „vojna policajtov“, ale mnohí ľudia to považujú skôr za prevrat a pokus mocensky ovládnuť Slovensko?

Uhrík: Sme svedkami toho ako tu pár dní pred voľbami NAKA besní, zatýka všetkých naokolo a súdy rozhodujú proti Republike. Vraj máme zaplatiť 15-tisíc eur ukrivdenému doktorovi na základe žaloby zafinancovanej aktivistami a politikmi, ktorí nás chcú zničiť. O čo iné ide, ak nie o snahu zlikvidovať opozíciu v kampani? Ale to sa im nepodarí! Už len pár týždňov a upraceme tento bordel. Nielen v silových zložkách, ale aj vo verejných financiách a inštitúciách, ktoré dotujú „sorosovských“ lenivcov a bojovníkov za klávesnicou ako je admin facebookovej stránky PZ SR. Nebude tu nejaký niktoš urážať Slovákov len preto, že majú na veci iný názor.

Reklama

 

Hlavné správy: Ako vnímate kauzu sudkyne Pamely Záleskej? Myslíte si, že vzťah s novinárkou, ktorá prinášala na verejnosť informácie zo súdnych konaní, mohol ovplyvňovať rozhodovanie?

Uhrík: Pre každého na Slovensku je už zrejme očividné prepojenie novinárov, sudcov a politikov podobného razenia. Táto kolaborácia dostáva na povrch informácie, ktoré slúžia ich spoločnému „ideologickému ťaženiu“, v ktorom zvýrazňujú kauzy ľudí s iným názorom, a naopak, zametajú pod koberec všetko, čo by mohlo poškodiť ich favoritom. Kauza „Tódová – Záleská“ preto vôbec neprekvapuje. S touto „chobotnicou“ sa stretávame a pociťujeme jej pôsobenie na vlastnej koži už mnoho rokov. Zaujatí aktivisti nemajú na takýchto postoch čo robiť. Musia na nich byť ľudia čestní a nezávislí.

 

Hlavné správy: Vo vašom volebnom programe píšete, že sa nestotožňujete so súčasným politickým smerovaním EÚ a presadzujete zásadnú reformu EÚ k výlučne hospodárskemu združeniu suverénnych národných štátov. Stačil by návrat pred Lisabon 2007 alebo treba ešte väčšiu voľnosť, povedzme na úroveň bývalého EHS, teda pred Maastricht 1992?

Reklama

Uhrík: Chceme raziť aktívnu zahraničnú politiku, ktorá bude odrážať realitu, že Slovensko nielen leží v srdci Európy a patrí do Európy, ale tento priestor a geopolitické pomery spoluvytvára. Preto využijeme všetky nástroje, ktoré medzinárodné právo poskytuje na presadzovanie štátnych záujmov a s pomocou európskych partnerov budeme presadzovať reformu EÚ tak, aby bola organizáciou ekonomickej spolupráce a obchodnou úniou, nie organizáciou politického a ideologického nátlaku. Hovoríme o reforme, ktorá rešpektuje zakladajúce zmluvy a odmieta nástroje, ktoré by chceli odoberať kompetencie štátom a právo veta. Na reformu máme ako Republika najväčší potenciál. Máme najširšiu spoluprácu s konzervatívnymi a vlasteneckými stranami v Európe, či už v rámci Európskeho parlamentu alebo aj mimo neho. A to je skvelý základ, na ktorom dokážeme budovať náš program.

 

Hlavné správy: Budete zohľadňovať v zahraničnej politike aj rast organizácie BRICS a mocností smerom na východ? Chcete sa od nich dištancovať alebo plánujete s nimi komunikovať?

Uhrík: Eurázia je oblasť najdynamickejšieho rozvoja, zásob surovín a energií, ako aj zóna reálnej perspektívy obchodnej spolupráce pre 21. storočie. Vyvážime partnerstvá medzi západnú a východnú hemisféru, prinesieme zvýšený obchodný potenciál a diverzifikáciu obchodných tokov. Zahraničná politika štyroch svetových strán chce dobré vzťahy s krajinami ako India, Rusko, Čína alebo štátmi strednej Ázie. Budeme sa snažiť o pragmatický rozvoj vzájomne výhodných vzťahov a zabezpečenia našej energetickej suverenity. Čína v 21. storočí predstavuje jedného z hlavných globálnych hráčov s rastúcim vplyvom na svetový politický a ekonomický vývoj. Budeme sa snažiť sa o koherentný, aktívny a konkrétny prístup, ktorý má potenciál dosiahnuť maximum výhod. Budeme klásť dôraz na efektívnu koordináciu a dosahovanie ekonomických cieľov, najmä na prilákanie kvalitných investícií, podporu slovenských iniciatív a podnikateľov exportujúcich a/alebo investujúcich v Číne, a prilákanie možností pre cestovný ruch. BRICS a Eurázia majú veľký potenciál a my ho chceme pre Slovensko využiť.

 

Hlavné správy: V programe tiež uvádzate, že preveríte vplyv mimovládnych organizácií financovaných zo zahraničia. Čo tým máte na mysli?

Uhrík: Zavedieme pre mimovládky povinnosť každoročne zverejňovať informácie o ich skutočných a pôvodných sponzoroch a záujmových skupinách, ktoré ovplyvňujú ich činnosť. Táto povinnosť nie je ničím novým. V súvislosti s predchádzaním praniu špinavých peňazí je už niekoľko rokov podobná povinnosť definovaná pre podnikateľské subjekty, ktoré chcú obchodovať so štátom v rámci verejných výberových konaní. Legislatívnou úpravou docielime, aby tí, ktorí cez mimovládne organizácie na Slovensku zastupujú cudzie záujmy, museli deklarovať vzťah s cudzou vládou alebo záujmovou skupinou. Budeme vyžadovať pravidelné zverejňovanie činností, ako i financovanie zo strany ľudí a organizácií, ktoré sú pod kontrolou cudzích vlád, organizácií, alebo osôb mimo Slovenskej republiky. Politické a sorosovské mimovládky s financovaním zo zahraničia budú musieť povinne používať v názve označenie „zahraničný agent“ a odstrihneme ich od financovania zo štátneho rozpočtu. Infiltrácia týchto agentov na úradoch, v školách a v kultúre musí skončiť.

 

Hlavné správy: Ľudia vyslovujú obavy z toho, že by voľby mohli byť zmanipulované. Urobilo vaše hnutie v rámci možností kroky, aby toto riziko minimalizovalo?

Uhrík: Pripravujeme systém paralelného sčítavania hlasov a taktiež sme do parlamentu predložili návrh zákona, aby boli zápisnice z volieb verejné, a nie skrývané ako doteraz. Náš zákon úspešne prešiel a je platný. Navyše, v každej komisii budeme mať zástupcu s presnými inštrukciami, bude dohliadať na férovosť priebehu volieb a sčítavania hlasov. Dosť už bolo podvodov a klamstiev na voličoch. Poďme do volieb! Ale poďme do nich slušne, férovo a transparentne.

Reklama

 

Hlavné správy: Myslíte si, že sa niekedy podarí zložiť koalíciu, ktorá sfunkční referendum? Aké vysoké by malo byť podľa vás kvórum pre platnosť referenda?

Uhrík: Keď bude mať Republika silný mandát od voličov, tak sa nám to podarí. Pretože, ako dnes počúvame, myšlienka referenda a demokratickej vôle občanov mnohým stranám nevonia. Preto presadíme, aby na petíciu o referende bol počet podpisov znížený, a aby pri referende platili obdobné podmienky ako pri voľbách do NR SR, čiže žiadne minimálne kvórum pre platnosť referenda. Keď kvórum neplatí pri voľbách, nemusí ani tu. Občania majú právo rozhodnúť o otázkach domácej a zahraničnej politiky, ale aj odvolať neschopnú vládu, či dokonca parlament. A budeme sa snažiť presadiť do Ústavy SR, aby referendom bolo možné rovnako odvolávať aj hlavu štátu. Zákonom stanovíme priamu záväznosť výsledku referenda, aby mal silu ústavného zákona. Toto je náš plán!

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Nový model nájmu bytov prináša riešenia najčastejších problémov pri prenájme bytov. Služba Nájom plus, ktorú pripravila Realitná únia (RÚ) SR, má chrániť prenajímateľa i nájomcu. Realitné kancelárie, ktoré novú službu nájmu poskytujú, sú evidované v špeciálnom registri. Vo štvrtok o tom informoval tajomník RÚ SR Mojmír Plavec.

14:57

Americká automobilka Tesla znižuje počet pracovných miest v Číne po údajoch o poklese predaja. Šéf automobilky Elon Musk je pod rastúcim tlakom, aby získal späť podiel na najväčšom automobilovom trhu na svete, kde Teslu začínajú predbiehať domáci rivali. Informovala agentúra Bloomberg.

14:56

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok dekrétom oficiálne vymenoval bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Británii. V stredu ho zároveň prepustil z armády zo zdravotných dôvodov. Dokument bol zverejnený na jeho oficiálnej stránke, informovala agentúra Reuters.

14:55

Pred budovou krajinského parlamentu v Stuttgarte došlo k napadnutiu skupiny politikov krajne pravicovej nemeckej politickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Dvaja z nich pri útoku utrpeli ľahké zranenia, informuje agentúra DPA.

Väčšina páchateľov utiekla, podarilo sa však zastaviť dve ženy vo veku 19 a 23 rokov.

14:51

Americké plavidlo s nákladom humanitárnej pomoci vyplávalo z prístavu cyperského mesta Larnaka a smeruje k dočasnému mólu v Pásme Gazy, ktoré na tento účel vybudovali Spojené štáty. Ide pritom o vôbec prvú takúto zásielku, ktorá k novému mólu pripláva. Oznámil to vo štvrtok cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos, podľa správy agentúry AP.

14:14

Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stredajšom stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Vo štvrtok to agentúre Interfax potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Ruská pohraničná stráž však na žiadosť Jerevanu zostane na hraniciach Arménska s Tureckom a Iránom, dodal Peskov.

Summit Euroázijskej hospodárskej únie
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred), arménsky premiér Nikol Pašinjan (tretí vľavo), bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (druhý vľavo), kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (vpravo) a kyrgyžský prezident Sadyr Japarov (druhý vpravo) počas summitu Euroázijskej hospodárskej únie (EUEA), ktorá združuje päť postsovietskych republík – Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan a Kirgizsko, v Moskve 8. mája 2024
13:55

Srbský tenista Hamad Medjedovič postúpil do 2. kola na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo svojom úvodnom vystúpení zvíťazil v pozícii kvalifikanta nad Alexeiom Popyrinom z Austrálie 6:3, 6:2.

13:51

Mimovládna organizácia Globsec vytvorila pre svoju nadchádzajúcu konferenciu Globsec Forum 2024 v Prahe prípravný výbor, ktorého predsedom je poradca českého prezidenta Petra Pavla pre zahraničnú politiku Petr Kolář.

Organizáciu Globsec vo výbore zastupuje člen jej správnej rady Petr Pudil a spolupracovník organizácie a bývalý minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský.

13:45

Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga privítal vo štvrtok na Budínskom hrade s vojenskými poctami maďarský prezident Tamás Sulyok. Maďarsko je Siho treťou zastávkou na prvom európskom turné po piatich rokoch, informuje TASR.

S premiérom Orbánom by sa mal Si Ťin-pching stretnúť popoludní. Rokovania sa majú týkať okrem iného vojny na Ukrajine či infraštruktúrnych projektov. Vyhlásenie pre médiá je naplánované podvečer.

čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský prezident Tamás Sulyok
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský prezident Tamás Sulyok pózujú počas stretnutia v Budapešti
13:43

Ucelený obraz o stave a trendoch sociálno-ekonomického vývoja na Slovensku má poskytnúť nový dátový online portál Sociálny atlas Slovenska, ktorý spustili v stredu (8. 5.). Zároveň má posliniť rolu dát vo verejnej diskusii o sociálnom systéme v krajine. O jeho spustení informovali Občianske združenie (OZ) Pracujúca chudoba, Inštitút pre výskum sociálnoekonomických rizík a analýz (IVRA) a slovenské zastúpenie nemeckej nadácie Friedrich Ebert Stiftung (FES), ktoré stoja za jeho tvorbou a prevádzkou.

Portál má priniesť kompletné informácie o príjmovej úrovni a sociálnej situácii slovenskej populácie či o oblasti dôchodkov aj inštitútov. Ľudia si budú môcť vyhľadať tiež údaje o parametroch sociálneho štátu a trendoch vývoja trhu práce a základných parametroch ekonomického vývoja na Slovensku.

13:40

Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA. Oznámila to vo štvrtok japonská oceliareň, informuje Reuters.

Vlani v decembri ponúkla Nippon Steel takmer 15 miliárd USD (13,96 miliardy eur) za prevzatie ikonickej U.S. Steel. To však vyvolalo odmietavú reakciu prezidenta Joa Bidena a Donalda Trumpa, jeho pravdepodobného vyzývateľa vo voľbách 5. novembra, ako aj odborového zväzu United Steelworkers (USW).

13:38

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže.

Väčšina zmien spočíva podľa Ministerstva hospodárstva v úprave takých povinností podnikateľov, ktoré zakladajú neúmerné administratívne či nepriame finančné náklady. Tiež v elektronizácii procesov, ktoré prispievajú k vyššej flexibilite a efektívnosti riešenia situácií, s ktorými sa podnikateľské subjekty stretávajú.

13:32

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o cenných papieroch a investičných službách. Regulácia finančných nástrojov na Slovensku sa tak rozšíri aj na finančné nástroje založené na technológii distribuovanej databázy transakcií (DLT). 

DLT je technológia, ktorá umožňuje evidenciu a zdieľanie záznamov o vlastníckych právach v decentralizovanej počítačovej sieti. Jedným z typov tejto technológie je blockchain, na ktorom sú založené rôzne kryptomeny vrátane bitcoinu. 

13:23

Budúca pracovná agenda inštitúcií EÚ, ktoré vzniknú po júnových voľbách do Európskeho parlamentu, bude vychádzať z priorít súčasnej Európskej komisie. V rozhovore pre TASR to povedal zástupca riaditeľa Inštitútu pre európsku politiku Europeum a vedúci bruselskej kancelárie inštitútu Žiga Faktor.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali