Svätý Edmund, kráľ a mučeník: Synu diablov, ty celkom nasleduješ otca pekelného, ktorý nadutý pýchou, vyhodený bol z neba

Svätý Edmund, kráľ a mučeník: Synu diablov, ty celkom nasleduješ otca pekelného, ktorý nadutý pýchou, vyhodený bol z neba

Bratislava 25. novembra 2018 (HSP/Foto:Internet)

 

Narodil sa v deviatom storočí v Anglicku a panoval ako kráľ nad jednou čiastkou jeho, lebo vtedy malo viacej panovníkov. Už ako chlapec vyznačoval sa vo všetkých kresťanských cnosťach. Ako panovník riadil kráľovstvo svoje dľa svätého Evanjelia

Svätý Edmund

Opatrnosťou, spravodlivosťou a silou držal na uzde nešľachetníkov, ale bol pravým otcom a štedrým podporcom všetkých chudobných poddaných, najmä vdov a sirôt. A korunu svoju ozdoboval všetkými kresťanskými cnosťami. Milostivý Boh ozdobil korunu jeho veľkým krížom, a premenil ju na veniec mučenícky. Z pohanského Dánska a Norvégska napádali krajinu jeho zástupy morských lúpežníkov pod vodcami svojimi Ingvarom a Hubom.

Reklama

Pohania pálili mestá a dediny v zemi svätého Edmunda, vraždili dietky pred očima matiek, hanobili panny a ženy. Ukrutný pohan Ingvar usiloval sa povraždiť všetkých mužov, aby zoslabil vojsko svätého Edmunda a privlastnil si krajinu jeho. Tieto násilenstvá dojímali bolestne srdce otcovské svätého kráľa. Keď jedného času Ingvar pristál s lúpeživým vojskom svojim na brehoch Anglicka, poslal hlásateľa svojho ku svätému Edmundovi, ktorý hovoril takto:

„Ingvar, strašný pán náš na zemi i na mori, nepremožený kráľ, prirazil s veľkým loďstvom ku brehom tejto zeme, aby prezimoval. I odkazuje tebe, aby si podelil s ním dedičstvo svoje. Ale keby si opovrhol početným vojskom jeho, budeš pozbavený kráľovstva a života. A ako mohol by si i vzdorovať? Nám podrobená je búrka na mori, hrom a blesk neuškodia nám. Preto poddaj sa vladárovi, ktorému slúžia živly prírody, on ušetrí pokorného, ale zničí tvrdého.“

Reklama

Svätý Edmund zarazil sa nad touto bezočivou a bezbožnou vyhrážkou, i radil sa s biskupom, čo by mal odpovedať pyšnému násilníkovi. I hovoril:

„Divoch hrozí ostrým mečom obyvateľom krajiny našej. Ja chcem obetovať život svoj, len keby som mohol zachrániť poddaných svojich.“ Biskup riekol:

„Akože môžeš pomýšľať na zachránenie ľudu, keď meč nepriateľský neušetril skoro nikoho v hlavnom meste? Lebo nemáš dostatočného vojska a pobitých je mnoho poddaných, neostáva tebe, najmilší kráľ, nič iného, než aby si buď utiekol, buď sa poddal, lebo ináč vydaný budeš krvavým katom násilníka.“ Zbožný kráľ riekol:

„Práve to je túžba srdca môjho, aby som neprežil milých verných poddaných, ktorých nivočí so ženami a dietkami krvilačný pohanský lúpežník. Akože môžeš radiť mne, aby som zakalil česť svoju útekom a ponechal smutnému osudu poddaných? Veď vždy pokladal som to za vznešené, keď niekto zomrel za svätú vieru a vlasť! A teraz mám byť na hanbu? Stratou toľkých verných poddaných zhnusil sa mi tento pozemský život. Tri razy bol som pomazaný, a síce, pri svätom krste, pri sviatosti birmovania a pri korunovaní, a preto nechcem skloniť hlavu svoju, pomazanú svätým olejom, inému jarmu, než službe Božej. Sľúbil som pred rytiermi krajinskými, že nebudem slúžiť inému, než Pánu nášmu, Ježišovi Kristovi, s Ním chcem žiť i panovať!“

I obrátil sa zbožný kráľ Edmund k poslancovi bezbožného Ingvara a riekol:

Reklama

„Ešte neuschla krv poddaných mojich na tebe a preto mohol by som odsúdiť teba hneď na smrť, ale nechcem zakaliť čisté ruky svoje dľa príkladu Pána Krista svojho. Vzdiaľ sa a povedz pánu svojmu túto odpoveď moju: Synu diablov, ty celkom nasleduješ otca pekelného, ktorý nadutý pýchou, vyhodený bol z neba, lžou svojou mätie plemä ľudské a účastnými robí mnohých pokuty svojej! Ty nemôžeš nastrašiť mňa hrozbami, ani sklátiť vo svätej viere a práve lichotením. Nájdeš mňa bez zbrane. Bohatstvo, ktoré mne dalo milostivé nebe, nech si vezme nenasýtna lakomosť tvoja. A čoby si roztlkol toto márné telo moje jako krehkú nádobu, voľná duša moja nepoddá sa tebe ani na okamih. Chceš lákať mňa nádejou na ďalšie panovanie, a povraždil si poddaných mojich! Akože by som mohol panovať nad vyprázdnenými domami? Nech sa ľúbi teda tebe uväzniť kráľa, trýzniť, uškrtiť! Kráľ všetkých kráľov hľadieť bude na to a ja dúfam, že dá panovať mne v nebi. Kresťanský kráľ Edmund nikdy nepoddá sa vodcovi pohanskému, leda by stal sa on kresťanom!“

Ukrutný Ingvar blížil sa s lúpeživým vojskom svojim k domu kráľa svätého Edmunda. Sotva zdelil mu poslanec slová jeho, obstal s vojskom svojím dom kráľov. I dal zajať svätého Edmunda, okovami sputnať a pred seba dovliecť. A bezbožný pohanský násilník potupoval svätého kráľa, sám trýznil ho, dal ho biť kyjami, ku stromu priviazať a bičovať. Medzi ukrutným mučením vzýval svätý kráľ neprestajne najsvätejšie meno Ježiš. Pohania rozbesneli sa a začali metať z lúčisk svojich šípy a za krátku chvíľu posiate bolo telo jeho strelaami, ako niekedy telo svätého mučeníka Sebastiána. Svätý Edmund vzýval meno Ježiš a žil ešte vzdor nepočetným smrteľným ranám. Surový pohan Ingvar rozkázal katovi, aby sťal hlavu svätého kráľa. To stalo sa dňa 20. novembra r. 870.

Po mučeníckej smrti svätého Edmunda zúrili divokí pohania po celej zemi jeho a páchali neslýchané ukrutnosti na bezbranných kresťanoch, borili chrámy a kláštory, zabíjali kňazov a mníchov. Keď odišli krvaví pohania, pochovali zbožní kresťania telo svätého Edmunda a iných mučeníkov. Na hrobe svätého Edmunda stali sa mnohé divy, i bol vriadený do počtu svätých. Svätý Edmund vyobrazuje sa priviazaný ku stromu, ako strieľajú do neho pohania, u nôh jeho koruna kráľovská, v úzadí pohorené chrámy kresťanské, alebo v rúchu kráľovskom, s mečom v ruke.

Karol Jerguš

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:06

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala v utorok muža podozrivého zo zosnovania útoku na bývalého pracovníka Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), ktorý krátko pred začiatkom ruskej invázie prebehol do Ruska. Informovala agentúra AFP.

11:56

Čínska ekonomika rástla v 1. štvrťroku 2024 rýchlejšie, ako sa očakávalo. Prispeli k tomu vládne stimuly na podporu rastu. Ukázali to v utorok oficiálne údaje čínskeho štatistického úradu.

11:45

Slovensko je v rebríčku Index prosperity na 24. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Uviedli to pri prezentácii výsledkov Mária Valachyová a David Navrátil, hlavní ekonómovia Slovenskej sporiteľne (SLSP) a Českej sporiteľne. Slovensko podľa nich čelí viacerým výzvam, a to klesaniu pracovnej sily, technologickému pokroku či udržateľnosti verejných financií.

11:35

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vyzvala v utorok Rusko a Čínu, aby prestali odmeňovať zlé správanie Severnej Kórey a chrániť ju pred sankciami.

Americká veľvyslankyňa sa takto vyjadrila počas návštevy demilitarizovanej zóny, prísne stráženej hranice medzi Južnou a Severnou Kóreou, ktoré sa technicky nachádzajú vo vojne.

Linda Thomasová-Greenfieldová
Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová odpovedá na otázky novinárov na americkej vojenskej základni v juhokórejskom pohraničnom meste Pchadžu
11:25

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak. Informovala agentúra PAP.

11:05

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia.

10:55

Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj “politickú ofenzívu” proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

09:35

Grécka vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) v pondelok zaradila na svoju kandidačnú listinu do júnových volieb do Európskeho parlamentu etnického Gréka z Albánska Frediho Beleriho.

Beleri bol zatknutý 12. mája 2023 pre kauzu kupovania hlasov pred komunálnymi voľbami v albánskom pobrežnom meste Himara. Napriek tomu voľby vyhral.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali