Súboj Axel Springer SE a Google. Britský novinár: Nová legislatíva EÚ o autorských právach môže zabiť slobodný internet

Súboj Axel Springer SE a Google. Britský novinár: Nová legislatíva EÚ o autorských právach môže zabiť slobodný internet

Brusel 24. septembra 2018 (HSP/RT/Foto:TASR/AP-Damian Dovargane)

 

Ide v podstate o súboj medzi miliardárskymi korporáciami Axel Springer SE a Google. Obeťami nového zákona EÚ o autorských právach sa však stanú bežní používatelia internetu, uvádza v komentári pre RT známy britský novinár Neil Clark

Ilustračné foto

Zdieľanie je pozitívne a v súčasnosti patrí k základným faktorom používania internetu, Európsky parlament si to však nemyslí. Jeho nová legislatíva o autorských právach, ktorá bola schválená minulý týždeň, výrazne zhoršuje zdieľanie rôzneho online obsahu. Celková dynamika internetu je tým ohrozená. Keď už  aj Tim Berners-Lee, tvorca pôvodnej siete World Wide Web, varuje pred nebezpečenstvami, ktoré predstavuje nový zákon, mali by sme tomu všetci venovať pozornosť.

Reklama

Táto legislatíva v prvom rade presúva zodpovednosť za odovzdanie materiálu do siete v súvislosti s ochranou autorských práv na samotné internetové platformy. Doteraz museli spoločnosti, ktoré si mysleli, že ich autorské práva sú porušované, preukázať svoje duševné vlastníctvo. Mnohí s tým nemali problém a boli radi, že ich materiál je nahratý na stránkach, ako je YouTube, pretože sa tak napríklad propagovala práca umelca a v konečnom dôsledku sa zvyšoval predaj. Ale toto všetko sa onedlho pravdepodobne zmení, varuje Clark.

Podľa článku 13 platformy musia nainštalovať “filtre nahrávania”. Služba YouTube by tak automaticky musela zmazať veľkú časť obsahu. Veľké stránky by pravdepodobne prežili, ale ako varuje server ZDNet, menšie lokality by mohli byť ľahko zlikvidované aj na základe rôznych útokov “autorských trollov”.

Reklama

Podľa Clarka je jednou z výhod písania článkov pre on-line stránky, že odkazy na uvedené články možno ľahko kopírovať a vkladať. To umožňuje čitateľovi dostať sa na pôvodný zdroj. Článok 11 smernice však vyvoláva obavy, že za určitých okolností bude nutné platiť za zdieľanie takéhoto odkazu.

Možnosť voľne citovať z iných článkov, ak je uvedený zdroj, ako to funguje aj dnes, je podľa neho dobrá vec. “Je to dôležité, napríklad keď píšete článok rozoberajúci sa iným článkom. Podľa novej legislatívy sa však možno bude musieť platiť za všetky takéto citácie. Zamýšľam sa nad tým, ako by to obmedzilo kvalitnú žurnalistiku a bránilo voľnej výmene vedomostí a informácií,” dodáva.

“Ďalej sa tu vyskytla hrozba v súvislosti s vtipnými obrázkami a videami – tzv. mémami, čo jeden z najzaujímavejších aspektov súčasného on-line života. Je pravda, že mémy sú často založené na materiáli, ktorý je technicky chránený autorskými právami. Ale nie je už príliš, ak by boli proti týmto vtipom prijatý zákon na úrovni EÚ? V článku 13 sa uvádza, že “poskytovatelia online služieb zdieľania obsahu a držitelia práv musia spolupracovať v dobrej viere, aby zabezpečili, že chránené diela alebo iné predmety nebudú k dispozícii v ich službách.” To by mohlo znamenať, že tweetovanie pohyblivého GIF obrázku trénera Manchesteru United Joseho Mourinho, ktorý prejavil veľkú nezaujatosť , by mohol znamenať “faul” voči zákonu Únie.

via GIPHY

“Aby ste sa pri tom chceli dodržať legislatívu v podobe, v akej pravdepodobne onedlho začne platiť, museli by ste sami vyraziť na futbalový zápas, odfotografovať hráča, trénera, tím, alebo štadión, a potom z toho urobiť vtipné internetové video. Ak by ste však po novom použil obrázok podobný tomu s Josem Mourihnom, na ktorý vlastní práva niekto iní, museli by ste zaplatiť za online odkaz. Celkový dosah legislatívy, ak bude prijatá v členských štátoch, bude závažný. Všetci budeme vynervovaní z toho, či sme pri používaní sociálnych sietí porušili zákon, a nejakým spôsobom ho nakoniec aj tak porušíme. Nemáme dostatok stresu v našich životoch už bez toho, aby Európsky parlament prišiel s takouto zmenou?” pýta sa novinár.

Reklama

Zlá legislatíva EÚ musí byť podľa jeho slov vnímaná ako súčasť širšieho pokusu o zastavenie slobodného prejavu a slobodnej výmeny myšlienok na celom Západe v čase, keď menej ľudí než kedykoľvek predtým verí politikom a autoritám. Tento mesiac britská poslankyňa Lucy Powellová v Parlamente predstavila návrh zákona o online fórach, ktorý zakáže súkromné ​​Facebookské skupiny, ktoré propagujú “nenávisť”, “rasizmus” a “falošné správy”. Ale kto definuje, čo tieto pojmy skutočne znamenajú?

Clark upozorňuje, že úrady budú využívať svoje právomoci selektívne a pokrytecky, aby umlčali každého, kto predstavuje hrozbu pre tých, ktorí žijú sú pri moci. Stačí sa pozrieť na to, ako bola stvorená debata o “falošných správach” tak, aby sa pojem “falošné správy ” s rovnal s pojmom “ruské správy”, ignorujúc napríklad falošné správy západných médií o irackých zbraniach hromadného ničenia, čo viedlo k vojne ktorá znamenala smrť viac ako 1 milión ľudí.

Powellovej návrh zákona bude znamenať obrovský tlak, že firmy ako Facebook sa dostanú pod tlak. Ak chcú cenzurovať, nájdu si argument či výhovorku. Musíme na to teraz upozorňovať a silne tomu odporovať.

V slobodných spoločnostiach by malo záležať samotným užívateľom internetu, aby sa mohli sami rozhodovať, ktoré články budú čítajú, aké facebookové skupiny budú odoberať a aké účty na Twitteri budú sledovať. Používatelia nechcú “veľkého brata” alebo iný druh politicky korektnej “polície”. A EÚ by sa mala zaoberať nie snahou o kontrolu nad internetom prostredníctvom “obáv” o ochranu autorských práv, ale aj riešením naliehavých problémov ovplyvňujúcich európske ekonomiky, upozorňuje v závere svojho článku Clark.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali