Staré Japonsko, mladá India a riziká sveta s 8 miliardami ľudí

Staré Japonsko, mladá India a riziká sveta s 8 miliardami ľudí

Bratislava 4. januára 2023 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Ázijské krajiny sa snažia vyhnúť “katastrofe” – od starostlivosti o starších ľudí až po pracovné miesta a potraviny, píšu KENTARO IWAMOTO a KIRAN SHARMA pre Asia Nikkei

Ilustračné foto

Rok 2023 predstavuje historický zlom v demografii Ázie: Predpokladá sa, že India po prvýkrát v modernej ére prekoná Čínu ako najľudnatejšia krajina.

Reklama

Rastúca a mladá populácia tejto juhoázijskej krajiny znamená príležitosti pre rozvoj, ale zároveň vytvára množstvo výziev, od znižovania chudoby až po vzdelávanie. Odborníci tvrdia, že prudký nárast dopytu po potravinách by mohol ovplyvniť obchod Indie s inými krajinami, zatiaľ čo Svetová banka nedávno odhadla, že India bude musieť v nasledujúcich 15 rokoch investovať 840 miliárd dolárov do mestskej infraštruktúry, aby podporila svojich rastúcich občanov.

“To pravdepodobne vyvolá ďalší tlak na už aj tak vyťaženú mestskú infraštruktúru a služby v indických mestách – okrem iného sa zvýši dopyt po čistej pitnej vode, spoľahlivých dodávkach elektrickej energie, efektívnej a bezpečnej cestnej doprave,” uvádza sa v správe banky.

Reklama

Dilemy Indie sú len súčasťou zložitého a rozdielneho obrazu ázijskej populácie – rozdelenej na mladé, rastúce krajiny a starnúce, klesajúce krajiny. Najnovší míľnik ľudstva obracia pozornosť na tento rozdiel a problémy na oboch jeho stranách.

Organizácia Spojených národov, ktorej odhady počtu obyvateľov sa datujú od roku 1950, 15. novembra oznámila, že svetová populácia pravdepodobne dosiahla hranicu 8 miliárd. Len 11 rokov predtým prekročila hranicu 7 miliárd.

V Ázii žije viac ako polovica z týchto 8 miliárd.

Okrem Číny (1,426 miliardy) a Indie (1,417 miliardy) malo v roku 2022 päť ďalších ázijských krajín viac ako 100 miliónov obyvateľov, vyplýva z údajov OSN. Indonézia mala 276 miliónov, Pakistan 236 miliónov obyvateľov, Bangladéš napočítal 171 miliónov, Japonsko 124 miliónov a Filipíny 116 miliónov. Očakáva sa, že do tohto klubu čoskoro vstúpi aj Vietnam s 98 miliónmi.

Dosiahnutie počtu 8 miliárd ľudí na svete signalizuje výrazné zlepšenie v oblasti verejného zdravia, vďaka ktorému sa zvýšila priemerná dĺžka života, uviedla OSN. Zároveň však upozornila, že “svet je demograficky rôznorodejší ako kedykoľvek predtým, pričom krajiny čelia výrazne odlišným populačným trendom od rastu až po pokles”.

Reklama

Nikde to nie je tak zjavné ako v Ázii. V regióne sa nachádzajú mladé krajiny s mediánom veku 20 rokov, ako napríklad India (27,9 rokov), Pakistan (20,4 rokov) a Filipíny (24,7 rokov), ako aj staré ekonomiky s mediánom veku 40 rokov, vrátane Japonska (48,7 rokov) a Južnej Kórey (43,9 rokov). Rozdiel medzi mladými a starými ľuďmi sa v posledných desaťročiach postupne zväčšoval.

Zatiaľ čo India čelí nedostatku pracovných miest a infraštruktúry na zabezpečenie rastúceho počtu obyvateľov, Japonsko čelí vážnemu poklesu pôrodnosti, ktorý urýchlila pandémia COVID-19, čo podľa jeho vlády predstavuje “kritickú situáciu”. Tak či onak, populačné trendy majú čoraz väčší vplyv na ekonomiky a spoločnosti.

Podľa prognóz OSN sa počet obyvateľov Indie v rokoch 2022 až 2023 zvýši približne o 11 miliónov na 1,43 miliardy. So 17 % svetovej populácie, ale len s 2,4 % rozlohy a 4 % vodných zdrojov má krajina pred sebou príležitosti aj výzvy. Indická vláda tvrdí, že krajina má demografickú príležitosť, “nárast mladých”.

“Keďže v Indii dochádza k demografickým zmenám, spolu s meniacou sa sociálnou dynamikou a technologickým pokrokom bude mladá populácia významne prispievať k realizácii hospodárskeho potenciálu krajiny,” uvádza sa vo vládnej správe Mládež v Indii 2022.

“Avšak,” dodáva sa v nej, “mládež sa stretáva s rôznymi rozvojovými výzvami (ako sú) prístup k vzdelaniu, zárobková činnosť, rodová nerovnosť, detské manželstvá, zdravotné služby vhodné pre mladých ľudí a tehotenstvo mladistvých.”

Reklama

Hoci ekonómovia očakávajú, že hrubý domáci produkt Indie v roku 2023 porastie o približne 7 % – čo je najvyšší rast spomedzi veľkých ekonomík – a hoci sa zdá, že najhoršie obdobie pandémie COVID-19 je už za nami, India naďalej čelí vysokej miere nezamestnanosti, ktorá sa podľa miestneho súkromného výskumného centra Center for Monitoring Indian Economy pohybuje okolo 8 %. To svedčí o tom, že krajina nevytvára dostatok pracovných miest, aby uživila rastúcu populáciu.

“Na trh práce sa dodáva viac ľudí, ako je objem vytvorených pracovných miest,” povedal pre Nikkei Asia Šotaro Kumagai, ekonóm z Japonského výskumného inštitútu. “Počet obyvateľov Indie v produktívnom veku (15 až 64 rokov) sa zvyšuje rýchlosťou viac ako 10 miliónov ročne a prostredie pre týchto ľudí, aby mohli viesť dôstojný život, ešte nie je vytvorené v takom rozsahu.”

Kumagai tiež uviedol, že rastúci dopyt Indie po potravinách by sa mohol prejaviť aj za jej hranicami.

“Výzvou pre Indiu v súvislosti s potravinami je, že produkcia poľnohospodárskych produktov je ľahko ovplyvniteľná počasím,” povedal. “Na druhej strane, domáci dopyt rýchlo rastie. Keď je preto produkcia nízka, uprednostňuje sa domáce zásobovanie, čo môže nakoniec viesť k obmedzeniu vývozu, podobne ako India obmedzila vývoz pšenice v roku 2022, čo by mohlo spôsobiť problémy s potravinami aj v iných krajinách.”

Najrýchlejšie starnúca spoločnosť v Ázii, Japonsko, zatiaľ čelí úplne iným problémom, ako je vyľudňovanie a úpadok vidieka.

Podľa japonského ministerstva pôdohospodárstva, infraštruktúry, dopravy a cestovného ruchu bolo v roku 2018 približne 3,49 milióna opustených domov, čo je takmer dvojnásobok za obdobie 20 rokov. Ministerstvo tvrdí, že takéto domy môžu zhoršovať krajinu a scenériu, oslabovať schopnosť ich oblastí predchádzať katastrofám a kriminalite a spôsobovať požiare a nelegálne skládky odpadu.

Najnovšie vládne štatistiky ukazujú, že počet novonarodených detí v Japonsku, s výnimkou cudzincov, v roku 2022 pravdepodobne prvýkrát v histórii klesol pod 800 000. Ide o oveľa rýchlejšie tempo poklesu, než krajina predpokladala. Podľa prognóz obyvateľstva, ktoré v roku 2017 vypracoval japonský Národný inštitút pre výskum obyvateľstva a sociálneho zabezpečenia, by ročný počet narodených detí klesol pod 800 000 až v roku 2030.

“Uvedomujeme si, že existuje zložitá kombinácia rôznych faktorov, ktoré bránia jednotlivcom v realizácii ich túžob po manželstve, narodení dieťaťa a výchove detí,” povedal v novembri novinárom hlavný tajomník kabinetu Hirokazu Matsuno a prisľúbil, že vláda príde s opatreniami, ktoré to zmenia pre mužov aj ženy.

Rozvinuté ekonomiky, ako napríklad Japonsko a Južná Kórea, už v čase, keď zasiahol COVID-19, čelili poklesu pôrodnosti, čo oddialilo uzatváranie manželstiev a prinútilo niektoré páry odložiť narodenie detí. Potvrdzujú to aj údaje OSN o pôrodnosti: Úhrnná miera plodnosti vo východnej Ázii – ktorá zahŕňa Japonsko, Južnú Kóreu, Čínu a ďalšie krajiny – výrazne klesla na 1,17 v roku 2021 z 1,46 v roku 2019. OSN na základe oživenia v niektorých vyspelých ekonomikách v minulosti predpokladá, že v budúcnosti dôjde k miernemu a postupnému oživeniu pôrodnosti v tomto regióne a v roku 2030 dosiahne hodnotu 1,28. “Dlhodobý predpoklad nárastu plodnosti v krajinách s nízkou plodnosťou podporujú skúsenosti mnohých krajín Európy a východnej Ázie,” vysvetľuje sa v správe.

Napriek tomu sa podľa štátnych médií šedivenie čínskej populácie dostáva na úroveň plateau a očakáva sa, že do roku 2025 začne klesať. Podobne rýchlo starne populácia aj v niektorých krajinách juhovýchodnej Ázie vrátane Singapuru a Thajska. Je to len náznak toho, čo sa stane.

Reklama

Z dlhodobejšieho hľadiska sa očakáva, že celkový rast populácie sa v priebehu desaťročí celosvetovo spomalí. Podľa aktuálnych prognóz OSN pribudne ďalšia miliarda svetovej populácie, ktorá v roku 2037 dosiahne 9 miliárd – dlhšie ako v období medzi 7 a 8 miliardami – a v roku 2086 dosiahne vrchol približne 10,4 miliardy.

Dokonca aj v Indii jej najnovší prieskum rodinného zdravia, ktorý sa uskutočnil v rokoch 2019 až 2021, ukázal, že celková miera plodnosti v krajine klesla na dve deti na ženu z 2,2 dieťaťa počas predchádzajúceho prieskumu v rokoch 2015 a 2016, čo signalizuje, že populácia sa stabilizuje.

To zdôrazňuje, že India má len obmedzený čas na to, aby využila svoju mladosť.

“V súčasnosti máme ‘demografickú dividendu’, teda veľký počet obyvateľov v produktívnom veku, ale táto situácia je výhodná len vtedy, keď dôjde k [zodpovedajúcemu] nárastu zamestnanosti, čo sa nedeje,” povedal V. Upadhyay, adjunkt ekonómie na Indickom technologickom inštitúte v Dillí. Nakoniec začne počet mladých ľudí klesať, zatiaľ čo priemerná dĺžka života by sa mala zvýšiť zo súčasných približne 70 rokov.

“Problém starnutia sa stane jednou z hlavných výziev (pre Indiu), ktorú bude musieť riešiť, a vláda bude musieť zaviesť nové politiky, aby zabezpečila, že starší ľudia dostanú dôchodky a budú schopní pokryť svoje výdavky na liečbu,” povedal V. Upadhyay.

Reklama

Ázia je už desaťročia centrom rastu svetovej populácie, ale nakoniec nás všetkých dobehne čas. Keďže región sa pripravuje na budúce demografické výzvy, Kumagai z Japonského výskumného inštitútu poznamenal, že medzinárodné spoločenstvo môže spolupracovať pri riešení rastúcich potrieb potravín a energie, pričom krajiny by mohli urobiť viac, aby spojili svoje vedomosti.

“Japonsko napríklad vytvorilo systém poistenia dlhodobej starostlivosti, aby sa pripravilo na starnutie spoločnosti. Myslím si, že existuje možnosť spolupracovať s ostatnými ázijskými krajinami s klesajúcou pôrodnosťou a starnúcou populáciou pri navrhovaní systémov (sociálneho zabezpečenia) na medzivládnej úrovni,” povedal.

Navrhol tiež, aby si ázijské krajiny mohli vymieňať názory a informácie o tom, aké iniciatívy v oblasti populácie zlyhali a ako by sa dali zlepšiť, a to prostredníctvom výmeny príkladov na vládnej aj podnikateľskej úrovni.

Keď odhadovaná svetová populácia dosiahla v novembri 8 miliárd, OSN zverejnila krátke video, v ktorom vysvetlila tento význam. “To, že svet dosiahol 8 miliárd, nie je katastrofa. V skutočnosti ide o veľkolepý celosvetový úspech. Viac ľudí prežíva, priemerná dĺžka života sa na celom svete zvýšila, zdravotná starostlivosť sa zlepšila a viac ľudí prosperuje.”

OSN však varovala: “Katastrofou by bolo, ak by sa vlády nedokázali pripraviť na to, čo príde v najbližších desaťročiach.”

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali