Staneme sa novými hrdinami Orwellovho diela 1984? Klaus mladší upozornil na nový návrh EÚ

Staneme sa novými hrdinami Orwellovho diela 1984? Klaus mladší upozornil na nový návrh EÚ

Praha 5. februára 2019 (HSP/Sputnik/Foto: Facebook)

 

Portál Novinky.cz zverejnil článok Václava Klausa mladšieho, v ktorom český politik píše o tom, že v súčasnosti dochádza k najväčšiemu útoku na slobodu slova po roku 1989. A podľa Klausa je táto situácia dosť vážna. O čom pojednával jeho hybridný komentár, ako sám píše, si môžete prečítať v článku

Na snímke Václav Klaus mladší

Hneď na začiatku Klausl ml. upozorňuje na to, že rezistencia českých demokratov je slabá. Podľa jeho názoru dnes existuje veľké množstvo vplyvných osôb i organizácií, ktoré veľmi agresívne podporujú uťahovanie skrutiek, zastrašovanie a umlčanie. Dodáva, že iné názory bývajú často označované za dezinformácie a návrh zákona s desiatkami podpísaných poslancov zase za hybridný útok na .

Reklama

Na portáli Klaus ml. píše, že vo svojom komentári vychádza z informácií, ktoré na svojich webových stránkach zverejnila Európska komisia (EK).

Ako prvú uvádza skutočnosť, že zriadiť za nemalé peniaze niekoľko desiatok pracovných miest cenzorov. Podľa jeho mienky ide o úradníkov strategickej komunikácie zameranej na potieranie vplyvu dezinformácií. V súvislosti s tým pripomína aj svetoznámy román 1984, ktorého autorom je George Orwell. V ňom sa niečo podobné nazývalo Ministerstvom pravdy.

Reklama

Orwell bol geniálny autor, ale s letopočtom sa našťastie netrafil prežil som svoj dospelý život v slobode. U svojich detí si tak istý nie som. Trend je desivý,píše Klaus ml. na portáli.

Ďalšou vecou, ktorá je uvedená na stránkach EK, je to, že sa Európska únia spojila s takými technologickými gigantmi, ako je napríklad Facebook, Twitter, Google a Mozilla. Cieľ je prostý cenzurovať internet. Klaus mladší vysvetľuje, že ide predovšetkým o odstraňovanie závadného obsahu. Vo Francúzsku pritom už kontroly obsahu na FB prebiehajú a v Nemecku hrozia prevádzkovateľom dokonca veľké tresty, ak nebudú nevhodný obsah riešiť.

z peňazí daňových poplatníkov bude dotovať vybrané dôveryhodnémédiá v jednotlivých krajinách. Chcú podporovať (opäť desiatky miliónov) šírenie kvalitného spravodajského obsahu. Program Kreatívna Európa oi. za cieľ štrukturálne zmeny v mediálnom sektore,” predstavil politik ďalší fakt, ktorý je uvedený na stránkach EK.

Súčasnú situáciu porovnáva aj s dobou, kedy on sám bol v puberte a často počul, že kritizovať sa môže, ale konštruktívne. Ak by to tak nebolo, tak by išlo o trestný čin poburovania. Ale ako je to dnes?

“Teraz je to úplne iné. Čo je dezinformácia a čo je kvalitný spravodajský obsah, rozhodnú úradníci Európskej služby pre vonkajšiu činnosť,” uviedol Klaus mladší.

Reklama

Na záver pripomína, že v minulom týždni v prvom čítaní snemovňa schválila zákon o zriadení Európskeho žalobcu a jeho lokálnych pomocníkov v jednotlivých krajinách. Klaus ml. a pár ďalších ľudí boli proti. Bolo ich však málo.

Tejto unifikáciesa (podľa vnútroštátneho ministra) nezúčastňujú Poľsko, Maďarsko, Británia, Švédsko a Dánsko. My áno. Neviem, kto to v Bruseli odklepol a kedy asi ešte skôr Sobotka než Babiš, ale čert vie. Európsky zatykač už prešiel snemovňou na jeseň,okomentoval zákon.

Koniec svojho článku politik zakončil veľmi poeticky: Ale nebojte sa. Bude pokoj na prácu a tiež také to budovanie. A plány hybridných dezinformátorov prekazia naše vepří boubelatí.

Václav Klaus mladší (ODS) je českým politikom a poslancom. Je synom bývalého českého prezidenta Václava Klausa a jeho manželky Livie. Predtým bol riaditeľom súkromného gymnázia Porgy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali