Spencerová o zjednodušení vydávania ruských pasov Ukrajincom: RF už nemieni ďalej márniť čas hraním sa na mačku a na myš

Spencerová o zjednodušení vydávania ruských pasov Ukrajincom: RF už nemieni ďalej márniť čas hraním sa na mačku a na myš

Praha 3. mája 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Iliya Pitalev)

 

Portál ParlamentníListy.cz ako obvykle zverejnil rozhovor s českou novinárkou Terezou Spencerovou. Jednou z tém rozhovoru tentoraz bolo zjednodušenie vydávania ruských pasov Ukrajincom, spoločná návšteva hokejistu Jaromíra Jágra a prezidenta Miloša Zemana v Číne či situácia vo Venezuele

Ilustračné foto

Pokiaľ ide o ruské víza, Spencerová portálu prezradila, že otázka ruskej pasportizácie Donbasu je zaujímavá predovšetkým z hľadiska toho, že Kremeľ tlačí na budúceho ukrajinského prezidenta Zelenského. A to ešte ani nenastúpil do úradu. 

Reklama

Svojím spôsobom mu obmedzuje manévrovací priestor, na čo Zelenský, verný svojej profesii komika, reagoval ponukou ukrajinského občianstva pre všetkých Rusov, ale podľa mňa dosť prestrelil Preboha, len si skúste predstaviť, keby ho Rusi vzali za slovo a pre ukrajinské občianstvo vyslali trebárs len” 30 alebo 40 miliónov ľudí… Čo by z našej Ukrajiny asi tak zostalo ?! Ako by sme spoznávali, kto je náš a kto nie? Komu by sme tam vlastne posielali zbrane a miliardy? A komu by tam jazdili naši politici búchať po chrbte?“, rozvášnila sa Spencerová.

Keď však začala hovoriť trochu vážnejšie, uviedla, že žiadne reálne oteplenie medzi krajinami nenastalo. V podstate tak išlo vraj o to, že si Zelenský s Putinom na diaľku vymenili pár nápadov.

Reklama

Putin to korunoval tézou o výhodnom spoločnom občianstve Rusov a Ukrajincov, čo je ale predsa čosi, čo už mali za Sovietskeho zväzu. Hrozí pohltením celej Ukrajiny, alebo chce byť tiež len za komika? Zelenský kontroval pustými frázami o Ukrajine čoby celosvetovom vzore demokracie, v ktorej sa všetci majú radi a všetkým je náramne dobre Taký bizár, mimochodom,dodáva novinárka.

Spencerová poukázala tiež na to, že Rusko vlastne zjednodušuje občianstvo pre vybrané stovky tisíc ľudí, ale už súčasne nenápadne zverejňuje prieskumy, podľa ktorých o takéto občianstvo stojí vyše 80% ľudí z Donbasu. Čo to vlastne znamená? Začne Zelenský jednať s Ruskom, aby neprišiel o ľud?

Rusko mu tlačí nôž na krk ešte skôr, než vôbec nastúpil do prezidentského úradu. Akoby tým hovorilo, že už ďalej nemieni márniť s Ukrajinou čas hraním si na mačku a na myš,uzavrela danú tému.

Z Ruska sa Spencerová presunula do Číny. V tejto súvislosti spomenula to, že v súčasnej dobe české médiá žijú tým, že Jágr odišiel so Zemanom do danej krajiny. Údajne tam športovec podporil diktátorský režim.

Úprimne povedané, všetka tá kritika Jágra, Nedvěda a ďalších spadá do skupiny názorov, ktorými sa v spoločnosti vytvárajú hlasné zástupné problémy, aby sa neriešili tie dôležité. A že sa ich tu hromadí tony. Hodnota podobných názorov sa preto ani zďaleka nepribližuje čomukoľvek merateľnému. Je to proste len (zakaždým očakávateľný) hluk. A nuda,myslí si novinárka.

Reklama

K veci potom doplnila, že ľudia často radšej žijú podľa princípu radšej sa budem mýliť s USA, než mať pravdu s Putinom.

V neposlednom rade padla zmienka aj o Venezuele a tiež o tom, čo sa v tejto krajine v posledné dni odohráva. Téma sa tak otočila aj na neúspešný pokus o štátny prevrat.

Spencerová tu upozornila na to, že Guaidó sľubuje najväčšiu demonštráciu v dejinách. To vraj ale z jeho úst zaznelo niekoľkokrát a nič sa zatiaľ nestalo. Mám dojem, že sa čím ďalej viac ukazuje, že je oveľa neschopnejší (Guaidó, pozn. red.) a doma oveľa menej obľúbený, než si jeho bábkovodiči vo Washingtone mysleli, uviedla.

A práve s tým súvisí aj jeho pokus o vojenský puč z 30. apríla. Síce mal k dispozícii asi sedemdesiat vojakov, ale nič veľmi nedosiahli.

Na tom všetkom mi pripadá najzaujímavejšia skutočnosť, že USA vyslali tých sedem desiatok ľudí/vojakov, ktorých zrejme vyzbrojili a vycvičili, do jamy levovej a sami zostali vzadu, konštatovala.

Reklama

Spomenula tiež to, že americký minister zahraničia Pompeo síce hrozí americkým vojenským vpádom do Venezuely, ale Pentagon tvrdí, že armáda žiadny rozkaz k príprave na útok nedostala.

Maduro je pre mnoho Venezuelčanov možno zloduch, ale je ich zloduch. A Guaidó v službách USA potom logicky nie je žiadnym spasiteľom, ale zradcom,povedala na záver Spencerová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali