Smer chce odvolať Mikulca kvôli novým zisteniam o manipuláciách s trestnými konaniami. Ako súvisí prípad Tibora Gašpara s kauzou vyšetrovateľov NAKA?

Smer chce odvolať Mikulca kvôli novým zisteniam o manipuláciách s trestnými konaniami. Ako súvisí prípad Tibora Gašpara s kauzou vyšetrovateľov NAKA?

Bratislava 18. februára 2022 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Martin Baumann, Ján Krošlák, Radovan Stoklasa, František Iván Screenshot video Aktuality.sk, Screenshot TV Joj)

 

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar sa na nedávnej tlačovke Smeru vrátil k rozoberaniu prípadu, v ktorom je obvinený. Vyhlásil, že vstupuje do verejného priestoru a ponúka svoje odborné skúsenosti

Tibor Gašpar
Na snímke prezident Tibor Gašpar

 

Reklama
Priebeh kauzy Očistec

O kauze Očistec počúvame na Slovensku už od novembra 2020, kedy došlo k zadržaniu niekoľkých bývalých významných funkcionárov Policajného zboru. Okrem bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara boli zadržaní aj bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško, bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, bývalý šéf odboru podpory riadenia NAKA Marián Zetocha a bývalý zástupca riaditeľa Národnej finančnej jednotky Milan Mihálik.

Tibor Gašpar, Róbert Krajmer a Peter Hraško
Na snímke Tibor Gašpar, Róbert Krajmer a Peter Hraško

Obvinenia sa tu týkali zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčných trestných činov a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Reklama

Ešte začiatkom novembra 2020 rozhodol Špecializovaný trestný súd v Pezinku o vzatí Tibora Gašpara a Milana Mihálika do väzby. Dôvodom väzby bola obava z ovplyvňovania svedkov a možné pokračovanie trestnej činnosti. Vtedy boli do väzby vzatí aj Róbert Krajmer a Marián Zetocha.

4. novembra 2021 rozhodol Najvyšší súd o prepustení všetkých obvinených na slobodu, keďže u nich neboli zistené zákonné dôvody na predĺženie väzby. Približne v tom čase zároveň médiá priniesli informáciu, že v kauze Očistec bolo ukončené vyšetrovanie.

 

Nahrávky neprivodili Gašparovi predĺženie väzby

Krátko predtým, ako Najvyšší súd rozhodol o prepustení Gašpara a spol. na slobodu, vypukla takzvaná kauza Jeleň, ktorá sa týkala nahrávok z poľovníckej chaty.

Robert Kaliňák (hore v strede), Marek Para, Miroslav Bödör (za parohami) a syn Tibora Gašpara (vľavo dole)

Na začiatku kauzy bolo oznámenie zo strany dozorujúceho prokurátora v kauze Očistec zo dňa 25. októbra 2021, že svoj návrh na predĺženie väzby obvinených doplnil o obrazovo-zvukové záznamy. Podľa prokurátora mali tieto záznamy potvrdzovať snahy niektorých osôb o ovplyvňovanie trestných stíhaní v závažných kauzách.

Reklama

Krátko po tomto oznámení došlo k medializácii videí, ktoré zachytávali stretnutia predsedu Smeru Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, advokátov Mareka Paru a Pavla Gašpara a podnikateľa Miroslava Bödöra. Tieto stretnutia prebiehali na poľovníckej chate neďaleko Levíc.

Videá mali zjavne dvojaký účel – jednak dosiahnuť predĺženie väzby Tibora Gašpara a ďalších obvinených v kauze Očistec, a po druhé taktiež diskreditovať opozičnú stranu Smer. Dnes sa dá konštatovať, že videá nesplnili ani jeden z týchto dvoch cieľov. Ako sme už uviedli, Najvyšší súd čoskoro rozhodol o prepustení obvinených na slobodu. Tibor Gašpar strávil vo väzbe približne rok.

 

Ústavný súd konštatoval porušenie práv Gašpara

Pred pár dňami vystúpil Tibor Gašpar na tlačovej konferencii strany Smer-SD spolu s predsedom strany a expremiérom Robertom Ficom a exministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Ústavný súd, zlúčenie, podanie, núdzový stav
Ilustračné foto

Okrem iného tu informoval o náleze Ústavného súdu týkajúceho sa jeho prípadu. Senát Ústavného súdu v zložení Peter Straka (predseda), Robert Šorl a Martin Vernarský rozhodol, že Najvyšší súd SR svojím uznesením zo dňa 3. marca 2021 porušil práva Gašpara, konkrétne jeho právo na rešpektovanie osobného a rodinného života a jeho právo na účinný opravný prostriedok.

Reklama

Ústavný súd vrátil vec Najvyššiemu súdu na ďalšie rozhodnutie a rozhodol, že Najvyšší súd je povinný nahradiť Gašparovi trovy konania vo výške 576,12 eur.

 

„Uznesenie plné neprávd“ podpísal Čurilla

Gašpar na tlačovej konferencii upozornil, že s jeho prípadom sú spojené mená obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Pavla Ďurku a Jána Čurillu. Pavol Ďurka Gašparovi podľa jeho slov doručil uznesenie o vznesení obvinenia, Ján Čurilla toto uznesenie zase podpísal. Bolo to podľa Gašpara „uznesenie plné neprávd“.

Vyšetrovatelia NAKA Čurilla a Ďurka sú spolu so Štefanom Mašinom a Milanom Sabotom obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Títo vyšetrovatelia mali vykonštruovať trestnú činnosť na príslušníkov policajnej inšpekcie, pričom s nimi mal spolupracovať aj bývalý dočasne poverený šéf inšpekcie Peter Scholtz.

Gašpar upozornil tiež na to, že dozorovými prokurátormi v jeho prípade boli v čase jeho väzby prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa a Michal Šúrek.

Bývalý policajný prezident pripomenul aj fakt, že 4. novembra 2020 – teda deň predtým, ako mu bolo doručené uznesenie o vznesení obvinenia – bol podať trestné oznámenie, kde vyjadril „vážne podozrenie“, že sa chystá jeho kriminalizácia.

 

Bol mu zamietnutý kontakt s rodinou

Gašpar upozornil aj na to, že vo výkone väzby bol v Prešove, teda „na druhom konci krajiny“. Myslí si, že jeho umiestnenie bolo formou nátlaku naňho.

Ďalej uviedol, že od prvého dňa väzby mu bol zamietnutý kontakt s rodinou. K zmene tohto opatrenia došlo podľa Gašpara až v dôsledku úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského vo väzbe a následného verejného tlaku. Ku kontaktu Gašpara s rodinou tak došlo až v januári 2021.

Gašpar hovoril o tom, že prokurátor Repa ho viní z ovplyvňovania prinajmenšom troch káuz, v ktorých tento prokurátor vykonával dozor. Gašpar však poukázal na to, že niektorí svedkovia tvrdia, že práve tento prokurátor ich pod hrozbou trestného stíhania vydieral, aby ho usvedčili z činov, ktoré nespáchal.

Reklama

Gašpar na tlačovke vyhlásil, že nenapraviteľné škody sa už stali. Hovoril doslova o organizovanej zločineckej skupine, ktorá naňho nahádzala špinu.

V rámci tlačovky taktiež vyhlásil, že vstupuje do verejného priestoru, pričom ponúka svoje odborné skúsenosti.

 

Ďurka chcel Santusovú j..núť do väzby

Tlačovka Smeru, na ktorej o svojom prípade prehovoril Tibor Gašpar, prichádza v čase, kedy sa verejnosť z nedávneho uznesenia Generálnej prokuratúry vo veci obvinených vyšetrovateľov NAKA dozvedela ďalšie detaily o ich prípade.

santusova-tvjoj-f
Na snímke vyšetrovateľka Diana Santusová absolvuje detektor lži

Strana Smer poukázala aj na to, že podľa odposluchov citovaných v tomto dokumente Pavol Ďurka hovoril o tom, že vyšetrovateľke Úradu inšpekčnej služby Diane Santusovej by malo byť podpálené auto. V inej časti uznesenia sú citované slová Ďurku o tom, ako treba Santusovú „j..núť“ do väzby.

Reklama

Pre Smer-SD bola pochopiteľne zaujímavá aj tá časť uznesenia, kde sa spomína výrok vyšetrovateľa NAKA Róberta Magulu o tom, že „úloha je spraviť Smer zločineckú skupinu a tak úplne zničiť opozíciu“.

Generálna prokuratúra v spomínanom uznesení obvinenia voči vyšetrovateľom čiastočne zrušila, vyšetrovatelia sú však naďalej obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

 

Prezidentka stretnutie odmietla

Podľa predsedu Smeru Roberta Fica minister vnútra Roman Mikulec koordinoval a riadil činnosť spomínaných vyšetrovateľov NAKA, preto Smer podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, kde mieni ministra odvolávať.

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

V súvislosti s najnovšími informáciami o manipuláciách s trestnými konaniami sa dvaja politici Smeru, podpredseda parlamentu Juraj Blanár a predseda výboru parlamentu na kontrolu činnosti SIS Marián Saloň, mienili stretnúť s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Tá však požadované stretnutie odmietla s poukázaním na to, že údajnými manipuláciami s trestnými konaniami je oprávnená sa zaoberať jedine Generálna prokuratúra.

Reklama

Ladislav Kováčik

 

Vzájomne si pomáhame

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám, že ste si prečítali článok a ak si myslíte, že si zaslúži, aby si ho prečítali viacerí, poprosíme Vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať, ktoré nájdete pod článkom. Pomôžete tak rozšíriť informačné pole o faktoch, ktoré sa z iných médií verejnosť nemá ako dozvedieť.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

09:49

 


 

09:10

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dúfa, že s americkým prezidentom Joeom Bidenom dokážu prekonať svoje nezhody ohľadom vojny v Pásme Gazy.

09:00

Európske spoločnosti, pôsobiace v Číne, hodnotia situáciu na miestnom trhu negatívnejšie ako kedykoľvek predtým. Podiel firiem, ktoré vnímajú svoje vyhliadky na rast v nasledujúcich dvoch rokoch pesimisticky, vzrástol na 23 %, zatiaľ čo v minuloročnom prieskume ich bolo len 9 %.

08:50

Produkcia stavebníctva v marci 2024 tvorila hodnotu 484,3 milióna eur a v porovnaní s minuloročným marcom sa znížila o 9,4 %. Segment stavebníctva tak evidoval jej pokles už štvrtý mesiac po sebe. Po zohľadnení sezónnych vplyvov stavebná produkcia medzimesačne poklesla o 7,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zaostávanie domácej produkcie ovplyvnili medziročné poklesy stavebných prác v dominantnej oblasti odvetvia – v novej výstavbe o 10,2 % a tiež v opravách a údržbe o 4,9 %. Stavebná produkcia v tuzemsku tvorila necelých 90 % celkového výkonu stavebníctva.

08:34

Ceny ropy v piatok ráno pokračovali v raste vďaka signálom ďalšieho zlepšovania podmienok v čínskej ekonomike, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom komodity na svete. Dopyt podporil aj vývoj rokovaní o zastavení bojov medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré zatiaľ nepriniesli konkrétne výsledky.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni sa o 7.21 h SELČ predával po 79,86 USD (74,41 eura). To bolo o 60 centov alebo 0,76 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 55 centov alebo 0,66 % na 84,43 USD za barel.

08:32

Prejavy agresívneho správania sa verejnosti, nielen voči strážcom prírody, ministerstvo životného prostredia (MŽP) odsudzuje. V reakcii na stredajší (8. 5.) incident v Tatranskom národnom parku (TANAP) to uviedli z odboru komunikácie MŽP. Verejnosť vyzvali, aby sa pri návštevách chránených území riadila platným návštevným poriadkom a rešpektovala pokyny.

07:42

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu, ak by izraelské jednotky začali s rozsiahlou operáciou v meste Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy.

“Momentálne sa o tom diskutuje,” uviedol podľa agentúry DPA Pistorius vo štvrtok večer vo vysielaní televízie ZDF. Dodal, že zodpovednosť za toto rozhodnutie nesie úrad kancelára a ministerstvo zahraničných vecí.

07:30

Hamas v piatok skoro ráno oznámila, že jej delegácia, ktorá sa v Káhire zúčastňuje na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze, odcestovala z egyptskej metropoly do Kataru. Hamas dodal, že vývoj rokovaní teraz plne závisí od Izraela. Ako spresnila agentúra AFP, z vyhlásenia Hamasu vyplýva, že jeho delegácia vyjednávačov smeruje do Dauhy po tom, ako Izrael odmietol návrh predložený sprostredkovateľmi a vzniesol proti nemu námietky v niekoľkých hlavných bodoch.

Hamas vo svojom vyhlásení adresovanom iným palestínskym frakciám deklaroval, že naďalej trvá na svojom návrhu. Dodal, že “v súlade s tým je teraz lopta úplne v rukách” Izraela.

07:10

Oceňovaného iránskeho režiséra Mohammada Rasúlofa odsúdil súd v Iráne na osem rokov väzenia, zbičovanie, pokutu a konfiškáciu majetku. Rozsudok bol vynesený tesne pred režisérovou plánovanou cestou na filmový festival v Cannes.

Podľa právnika Babaka Pakniu boli zámienkou pre režisérovo stíhanie a odsúdenie jeho verejné vyhlásenia, ako aj hrané filmy a dokumenty, ktoré vytvoril a ktoré sú podľa súdu “príkladom konšpirácie s úmyslom spáchať zločin proti bezpečnosti krajiny”.

06:50

Michail Mišustin zostane predsedom ruskej vlády. Vladimir Putin predložil Mišustinovu kandidatúru na post predsedu vlády Štátnej dume.

Hlasovanie o potvrdení Mišustina vo funkcii predsedu vlády sa uskutoční dnes.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali