Slováci o tretie miesto proti Nórsku, Švajčiari vo finále s Ruskom

Slováci o tretie miesto proti Nórsku, Švajčiari vo finále s Ruskom

Bratislava 13. decembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovenskí hokejoví reprezentanti vstúpili do prípravného turnaja NaturEnergie Challenge vo švajčiarskom Vispe prehrou s Olympijským výberom Ruska 2:3 po predĺžení a nájazdoch. V piatok o 16.15 tak nastúpia na zápas o tretie miesto proti Nórsku, ktoré prehralo s domácim výberom 0:5

Na snímke vpravo brankár Matej Tomek, vľavo uprostred Ivan Ďatelinka (obaja Slovensko), vľavo hore Nikolaj Kovalenko a vpravo dole Artur Kajumov (obaja Rusko) v hokejovom zápase Olympijský výber Ruska – Slovensko na turnaji NaturEnergie Challenge 2019 Švajčiarskeho pohára vo Vispe

Zverencom trénera Craiga Ramsayho vyšla prvá tretina, v ktorej sa po góloch Michala Vandas a Adama Lišku ujali vedenia 2:0, to si udržali aj po druhej časti, keď dokázali otupiť ofenzívnu silu “zbornej”. Tá však vyrovnala v tretej časti zásluhou Semiona Košeleva a Michaila Kotľarevského. V nájazdoch napokon rozhodol Pavel Kudrjavcev.

Reklama

Zopakoval sa tak scenár z Nemeckého pohára, kde sa vzájomný duel oboch tímov skončil rovnakým výsledkom pre Rusko, no už po predĺžení.

 

Reklama

NaturEnergie Challenge Visp:

Olympijský výber Ruska – Slovensko 3:2 pp a sn (0:2, 0:0, 2:0 – 0:0, 1:0)

Góly: 41. Košelev (Dergačov), 51. Kotľarevskyj (Galimov, Aljajev), rozh. nájazd: Kudrjavcev – 6. Vandas (Zigo, Matoušek), 14. Liška (Puliš, Krivošík). Rozhodovali: Wiegand, Tscherrig – Obwegeser, Kovacs, vylúčení: 4:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1624 divákov.

OV Ruska: Konovalov – Pajgin, Šaripzjanov, Voronkov, Jermakov, Demidov, Karpuchin, Pogorišnyj, Aljajev – Košelev, Dergačov, Igumnov – Tolčinskij, Byvaľcev, Kudrjavcev – Kovalenko, Kodola, Kajumov – Cyplakov, Galimov, Kotľarevskyj

Slovensko: Tomek – Čerešňák, Ivan, Štajnoch, Kozák, Jánošík, Ďaloga, Ďatelinka, Koch – Haščák, Hudáček, Hecl – Zuzin, Kollár, Skalický – Krivošík, Puliš, Liška – Vandas, Zigo, Matoušek

Reklama

 

V úvode duelu mali navrch Rusi, ktorí mohli ísť do vedenia hneď v druhej minúte. Slováci chybovali pri striedaní a zrazu išli súperi 3 na 1, no debutant Tomek zachránil. “Zborná” sa aj v ďalších momentoch snažila o tlak, ale väčšie šancu nemala. Hra sa postupne vyrovnala a potom už udreli Slováci. V 6. minúte ukázal rýchlosť a dôraz Vandas, ktorý potiahol puk po pravej strane do útočného pásma, Zigo ho nahodil pred Konovalova, kde bol už zase Vandas a pohotovo dorazil do siete – 0:1. V ďalších minútach mali šance Dergačov i Kudrjavcev, ale Tomek svojich spoluhráčov podržal a tí sa mu odvďačili opäť v 14. minúte. Konkrétne Liška, ktorý predviedol dôraz pred bránkou a pri avizovanou vylúčení dotlačil puk do siete. Celú situáciu si musel pozrieť ešte videorozhodca, pretože jeden z Rusov úmyselne posunul bránku, no gól platil – 0:2. V ďalších minútach šancí ubudlo, za zmienku stáli štipľavé strely Tolčinského a Zuzina. Sekundu pred koncom tretiny išiel na trestnú Cypľakov a tak Slováci odštartovali druhé dejstvo v početnej výhode.

Tá však netrvala dlho, keďže už po 17 sekundách bol príliš dôrazný Haščák a sily na ľade sa vyrovnali. V 25. minúte sa dostával do úniku Hecl, no nemal rýchlosť a tak zvolil strelu spoza kruhov, ktorá skončila v lapačke Konovalova. V týchto chvíľach kúskovali hru vylúčenia, od 26. minúty sa hralo 4 na 4 so šancami Dergačova a Karpuchina, no po Aljajevovom faule mali Slováci sľubnú šancu pri takmer minútu a pol dlhej výhode 4 na 3. Viackrát ohrozili Konovalova, mrzela najmä pohotová strela Vandasa, ktorá skončila len na konštrukcii bránky. V ďalších minútach sa hra prelievala zo strany na stranu a po dlhšom pásme bez prerušenia ju zastavil až Tomekov zákrok po ďalšej dobrej strele Tolčinského. Zverenci trénera Ramsayho dobre bránil nie len vo svojom pásme, ale najmä v strednom, v ktorom sa končila väčšina ruských kombinácii. Dobrú prácu odvádzali pri bekčekingu útočníci. Až v závere prišla šanca na zníženie, do ktorej sa dostal opäť Tolčinskij, ktorý “šuchol” žŕdku.

V treťom dejstve sa zmenil obraz hry, Rusi pridali na obrátkach a Slováci začali častejšie chybovať v obrane. Prvú veľkú spravili už po 33 sekundách, keď sa trojica hráčov zabudla pri mantineli, pred Tomekom zostali úplne nepokrytí súperi a Košelev mal už ľahkú úlohu znížiť na 1:2. Nasledovali dva tresty pre Jánošíka v priebehu pár minút a tlak “zbornej” sa stupňoval. Na Tomeka mieril jeden útok za druhým, ale slovenský brankár predvádzal počas celého zápasu veľmi dobrý výkon. V 50. minúte však prišla ďalšia presilovka a Rusi ju využili už po 20 sekundách. Galimov naznačil strelu, ale namiesto nej poslal presnú krížnu prihrávku na Kotľarevského a ten z prvej vyrovnal. Slováci sa až potom znova rozbehli, vypracovali si aj presilovku a v závere tretiny boli nebezpečnejší. Šance mali Hudáček, Haščák i Vandas, ktorý sa natlačil od pravého mantinelu pred bránku, no Konovalov si priestor pri žŕdke postrážil.

Gól už nepadol a tak duel pokračoval v predĺžení troch proti trom. V ňom mali viac šancí rozhodnúť technickejší Rusi, na druhej strane mal obrovskú Hudáček, ktorý sa kľučkou zbavil posledného brániaceho hráča, ale Konovalova neprekonal. V posledných sekundách trafil ešte žŕdku Kovalenko. Duel tak dospel do predĺženia, v ktorom rozhodol o triumfe Rusov Kudrjavcev.

Reklama

 

Reakcie po zápase:

Ján Pardavý, asistent trénera SR: “Po dvoch tretinách sme mohli vyhrávať viac ako 2:0. Ale Rusi neustále hrozili. Myslím si, že pri hre 5 na 5 sme boli lepší. Ale na začiatku tretej tretiny sme mali situáciu pred gólom vyriešiť lepšie. Potom sme boli viac vylučovaní, Rusi mali momentum hry. V závere sme potom mohli nakloniť zápas na našu stranu a v nájazdoch už Rusi ukázali svoju šikovnosť.”

Michal Ivan, obranca SR: “Škoda, že sme to nedotiahli do úspešného konca. Nezvládli sme úvod tretej tretiny, Rusi sa potom chytili v presilovkách. Škoda.”

Marcel Haščák, útočník SR: “Zbytočné vylúčenia a jedna chyba nás stála výsledok. Na konci som mal šancu, skočilo mi to. Je to škoda, mohlo to dopadnúť lepšie.”

Matej Tomek, brankár SR: “Škoda, že nám ušiel úvod tretej tretiny, Rusom sme potom dali momentum, ktoré využili. Ja som sa cítil dobre, chalani mi pomáhali. Všetko som videl, bolo to dobré.”

 

Výsledok druhého zápasu:

Švajčiarsko – Nórsko 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)

Góly: 8. a 30. Moser, 21. Rod, 31. Furrer, 46. Andrighetto

Reklama

 

Ďalší program turnaja:

piatok 13. decembra

16.15 Nórsko – Slovensko

19.45 Švajčiarsko – Olympijský výber Ruska

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali