Slováci sú najzadlženejší národ v Európe, slovenské banky pritom nevídane prosperujú. Zruší sa ešte aj bankový odvod?

Slováci sú najzadlženejší národ v Európe, slovenské banky pritom nevídane prosperujú. Zruší sa ešte aj bankový odvod?

Bratislava 5. apríla 2020 (HSP/Foto:TASR Martin Baumann)

 

Obyvatelia Slovenska patria medzi najchudobnejších občanov EÚ a sú rekordne zadlžení. Naopak, banky na Slovensku si žijú ako v bavlnke, priznávajú to aj ich predstavitelia. Vlády socialistov to aspoň čiastočne kompenzovali bankovým odvodom, ten však chcú bankári zrušiť. Čo na to nová vláda?

Na snímke zľava premiér SR Igor Matovič, podpredseda vlády a minister financií SR Eduard Heger a predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SLSP Peter Krutil

Na piatkovom tlačovom brífingu predseda vlády Igor Matovič, podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger a zástupcovia bankového sektora informovali médiá o kľúčovej dohode Ministerstva financií SR s bankami. Prvé opatrenie je o odklade splátok úverov maximálne na deväť mesiacov pre bežných ľudí, čo má byť riešené organizačne veľmi jednoduchým úkonom elektronickou cestou. Druhé opatrenie je o odklade splátok úverov pre SZČO a malé a stredné firmy. Tretím opatrením je zvýšenie bezkontaktných platieb bez použitia PIN kódu z 20 na 50 eur. Viac o tom píšeme TU .

Reklama

Generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Peter Krutil na brífingu uviedol aj jednu zaujímavú informáciu: povedal, že slovenský bankový sektor je jeden z najzdravších v Európe a situáciu zvládne. Ešte pred niekoľkými mesiacmi predstavitelia bánk nariekali, že ich situácia je v dôsledku zavedenia bankového odvodu ohrozená (písali sme o tom TU), medzitým sa však bankový odvod nielen že nezrušil, ale sa zdvojnásobil. A čo sa stalo? Banky ten odvod bez problému platia. Na ich situáciu sme sa spýtali tých najpovolanejších, predstaviteľov Slovenskej bankovej asociácie (SBA).

 

Reklama

Hlavné správy: Zaznelo tu, že slovenský bankový sektor je jeden z najlepších v Európe? Je to skutočne tak? A ak áno, čo je príčinou?

Peter Krutil, člen prezídia SBA, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne, a.s: „Povedal som, že je jeden z najzdravších. Nechcem to na tejto tlačovej konferencii pretočiť do úplne technickej debaty, ale je to postavené na báze likvidity bánk, na báze kapitálovej primeranosti, kde slovenské banky majú vo svojich bilanciách kapitál, ktorý patrí k najvyšším v Európe. Takže to konštatovanie vzniklo na základe týchto konkrétnych údajov, nie je to iba pocit, ktorý mám ja alebo niektorí z mojich kolegov. A samozrejme, môžeme to aj zdokumentovať na exaktných číslach.“

Michal Liday, člen prezídia SBA, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Tatra banky, a.s.: „Ešte jedna informácia k predchádzajúcej kríze, ktorá tu bola v rokoch 2008 a 2009. Slovenský bankový sektor bol ten, ktorý nepotreboval ani jediné euro podpory od štátu, bola to výnimka a nie pravidlo. Slovenský bankový sektor bol jedným z veľmi mála, ktoré vykazovali tento typ stability. Bolo to z mnohých príčin, jednou z nich je aj to, že na Slovensku sme nemali zvyk poskytovať cudzomenové úvery pre fyzické osoby, čím sa úrokové riziko nedostalo do tohto prostredia. Ale tých príčin je viacej, má to aj historickú súvislosť. Aj v súčasnosti je bankový sektor veľmi stabilný a vykazuje všetky prvky stability likviditného, kreditného a každého iného rizika.“

Igor Matovič, predseda vlády SR: „Ja by som iba doplnil ako informáciu pre ľudí: taký základný pohľad na zdravie slovenského bankového sektora dáva v podstate dnešná tlačovka. Ak by sme nemali zdravé banky, tak dnes by tu ich predstavitelia nestáli a nepovedali by, že dokážu urobiť takéto obrovské gesto pre ľudí. Ak by boli banky v strese, tak v tom prípade by, samozrejme, chceli mať peniažky čím skôr u seba. Ale máme zdravé banky, tým pádom môžeme byť všetci spokojní, žiadny stres pred nami nie je a banky dokážu urobiť takéto veľké ústretové gesto.

Eduard Heger, podpredseda vlády a minister financií SR: „Nedá mi ako ministrovi financií nepovedať, že práve táto kríza je tu na to, aby nás veľa vecí naučila. Áno, prišla bez toho, aby sme ju chceli, ale verím tomu, že nás môže zoceliť, že nás môže posilniť, a že môžeme z nej vyjsť s mnohými ponaučeniami. Ako vidíme aj pri samotnom koronavíruse, ak človek dbá o svoje zdravie, tak dokáže zvládnuť omnoho viac. Zdravie dnes je slovo skloňované veľmi často a ja verím tomu, že si zoberieme aj z tohto práve ten odkaz pre svoje ďalšie fungovanie v živote, že prevencia a ochrana zdravia, a to aj finančného, je tá najväčšia múdrosť, ktorú môžeme práve vďaka týmto ťažkým časom získať a zmeniť svoje zmýšľanie do budúcna tak, aby sme na to vždy dbali, pretože aj toto pomôže urobiť zo Slovenska krajinu, kde budeme radi žiť.“

Reklama

 

Čo nám vlastne bankári a politici svojimi vyjadreniami povedali?

Jednoznačne potvrdili, že banky na Slovensku sú likvidné, majú dostatočný kapitál a ich podnikanie nie je také rizikové, ako niekde inde, v divokých medzinárodných vodách. Inými slovami, veľmi dobre prosperujú, majú dosť peňazí – na rozdiel od ich klientov, ktorí sú európskymi rekordérmi v zadlžovaní. Alebo ešte jednoduchšie: banky sa majú na Slovensku dobre, možno až príliš dobre, keď sa vezme do úvahy to, ako sa majú obyčajní ľudia (teda nie tí superobyčajní z Trnavy, ale tí naozaj obyčajní).

A keďže podstatná časť bánk na Slovensku má zahraničných majiteľov, do krajín ktorých každoročne odtekajú pekné stámilióny eur v dividendách, predošlé vlády zaviedli špeciálny bankový odvod, ktorý mal túto deformáciu, silne zapáchajúcu neokolonializmom, aspoň čiastočne korigovať.

Banky protestovali, že to je nesystémové a protiústavné opatrenie, opačná strana na to odpovedala, že proti systémovým deformáciám sú dobré aj nesystémové kroky, a že nemôže byť protiústavné, ak krajina demokraticky prijme nediskriminačné politické rozhodnutie v záujme sociálnej spravodlivosti a ochrany krajiny pred vyciciavaním.

Reklama

Banky tiež nariekali, že ich ziskovosť pôjde dolu a dostane ich to do problémov. Ako sme už spomenuli, štát namiesto zrušenia bankového odvodu ho zdvojnásobil. Banky ho voľky-nevoľky začali platiť, avšak podali vec na súd. A teraz sme sa dozvedeli, že bankový sektor na Slovensku je aj napriek tomu všetkému jeden z najzdravších v Európe…

Snaha zrušiť bankový odvod so zmenou vlády dostala nový impulz. Národná banka Slovenska (NBS), ale aj Európska centrálna banka kričia, že bankový odvod považujú za významné riziko pre finančnú stabilitu. NBS vyzýva na prehodnotenie bankového odvodu, že v čase pandémie treba myslieť hlavne na stabilitu, a tú má vraj bankový odvod ohrozovať.

Ale je to tak naozaj? Podľa vyššie uvedených vyjadrení predstaviteľov bankového sektora banky nemajú problém s nedostatkom kapitálu, prevádzkové náklady sú pri zatvorených bankách nižšie a napokon svoje peniaze vždy dostanú aj s úrokmi, i keď trochu neskôr. Tak aký majú problém?

V roku 2018 bol ročný čistý zisk bankového sektora rádovo rádovo o niečo menší ako 600 miliónov eur, to je okolo sto eur na jedného obyvateľa. Nuž, je to veľa, alebo málo, ak každý občan vrátane batoliat a ľudí, ktorí nevedia, čo je banka, zaplatí ročne majiteľom bankového sektora popri sumách na vykrytie prevádzkových nákladov ešte stovku navyše?

A teraz tu máme novú vládu. Ako sa k tejto situácii postaví? Bude stáť na strane obyčajných ľudí (ako sme už spomenuli, nemyslíme tých „superobyčajných“, ale tých celkom najobyčajnejších) alebo na strane zisku, na strane zahraničného a domáceho bankového kapitálu? To sa ukáže zrejme už čoskoro.

 

 

Ivan Lehotský

 

Text článku si môžete vypočuť aj na našom kanáli:

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali