Banky odmietajú platiť bankový odvod, štát tvrdí, že majú z čoho. Kto má pravdu?

Banky odmietajú platiť bankový odvod, štát tvrdí, že majú z čoho. Kto má pravdu?

Bratislava 12. novembra 2019 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Predstavitelia Slovenskej bankovej asociácie vyjadrili svoje odmietavé stanovisko k návrhu novely zákona o bankovom odvode. Ak by bol zákon prijatý, odmietli by odvod platiť a domáhali by sa jeho zrušenia na ústavnom súde

Na snímke zľava výkonná riaditeľka Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Milena Koreňová, prezident SBA Alexander Resch, viceprezident SBA Daniel Kollár a člen prezídia SBA Peter Krutil

Novela zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií z dielne Ministerstva financií, ktorú minulý týždeň schválila vláda, predpokladá trvalé ponechanie osobitného bankového odvodu v platnosti, a dokonca jeho dvojnásobné zvýšenie. Banky proti tomu protestujú, odvolávajú sa na to, že pôvodne malo ísť len o dočasné opatrenie a tvrdia, že návrh je protiústavný a bude mať fatálne následky pre bankový sektor.

Reklama

„Bankový sektor odmieta platiť bankový odvod po roku 2020 a týmto konaním sa podieľať na hazardovaní s finančnou stabilitou slovenskej ekonomiky,“ citoval stanovisko bánk viceprezident Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Daniel Kollár. Uviedol, že ak by bol zákon v podobe aj s odvodom prijatý, banky by sa obrátili na Ústavný súd SR.

Kollár informoval, že v súčasnosti výška bankového odvodu dosahuje dvadsať percent zo zisku bankového sektora. „Ak sa zvýši na dvojnásobok, tak bude dosahovať až štyridsať percent ziskovosti bankového sektora, spolu so špeciálnou daňou z príjmu sa dostávame na 50 – 60 percent. Kto by chcel podnikať pri takomto zaťažení vôbec?“ pýta sa a hovorí, že niektoré banky už odišli.

Reklama

Zatiaľ ešte bankové domy neostali prázdne, iba sa v niektorých zmenila firma, takže sa zdá, že sa asi niekomu ešte stále oplatí u nás podnikať, ale banky tvrdia, že to u nás nie je také ziskové podnikanie, ako by malo byť. Kollár uviedol, že ziskovosť slovenského bankového sektora dosahuje okolo osem percent a po prípadnom zavedení bankového odvodu by to bolo len okolo sedem percent. A hovorí, že podľa Európskej centrálnej banky (ECB) by to malo byť minimálne desať percent, keďže bankovníctvo je tzv. rizikový sektor, kde sa požaduje minimálne desaťpercentné zhodnotenie kapitálu, aby boli pripravené prostriedky na navyšovanie kapitálu a na prípadné krízy. Podľa Kollára teda slovenský bankový sektor dlhodobo nedosahuje zisky odporúčané ECB.

Tých sedem percent, to predstavuje ročný čistý zisk rádovo rádovo o niečo menší ako 600 miliónov eur, to je okolo sto eur na jedného obyvateľa. Je to veľa, alebo málo, ak každý občan vrátane batoliat a ľudí, ktorí nevedia, čo je banka, zaplatí ročne majiteľom bankového sektora popri sumách na vykrytie prevádzkových nákladov ešte stovku navyše?

Bankári by iste povedali, že je veľmi nekorektné stavať otázku tak, či je to spravodlivá suma, napokon, bankári potrebujú z toho zisku niečo aj investovať. Na druhej strane, keď to porovnávame so situáciou farmára, ktorý má oveľa väčšie riziko a pohybuje sa na hrane holého prežitia, ešte stále sa bankári nemajú až tak zle. No ale v kapitalizme to predsa tak má byť, že farmári zápasia o holú existenciu, kým bankári majú peňazí dosť, alebo nie?

 

Pozrite si krátku reportáž k problematike. Článok pokračuje pod videom

Reklama

 

Hlavné správy: Zo Slovenska odtekajú každoročne miliardy eur v podobe dividend majiteľom zahraničných spoločností. Aký je podiel bankového sektora na tejto sume?

Daniel Kollár: „Z hlavy neviem presne to číslo. Banky sa riadia takým princípom, že nechávajú na Slovensku toľko kapitálu, koľko potrebujú na plánovaný rast. Teda vždy sa zo zisku odkrojí toľko, koľko treba, a z toho sa financuje ďalší rast úverov. Zvyšok sa odvedie ako dividendy, a to je normálna prax absolútne v každej spoločnosti, či už ide o automobilky na Slovensku alebo iné spoločnosti – akcionári sú privátni, medzi nimi sú aj drobní obyčajní ľudia, ktorí majú akcie bánk, atď. Nerád by som robil fámu, že keď dividendy odchádzajú do zahraničia, je to zlé.

Keď je zisk bankového sektora dnes povedzme 600 miliónov, ak sa zdvihne tento špeciálny odvod, tak ďalších 500 miliónov odvedieme tu, na Slovensku. Dúfame však, že sa to nestane, že sa vrátime na nejaké normálne výšky zdaňovania, čo na Slovensku vieme, že je okolo 20 –25 percent.“

Na snímke viceprezident Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Daniel Kollár

Kollár tiež objasnil, ako to bolo doposiaľ s bankovým odvodom: „Banky od začiatku roku 2012 súhlasili s tým, že budú platiť nejaký čas špeciálny odvod, ktorý je podľa ústavy SR možné vytvoriť za špeciálnym účelom, ak je na to opodstatnenie. To opodstatnenie v prípade bánk nie je monopol: to opodstatnenie v prípade bánk bolo potenciálne riešenie finančných kríz. Táto skutočnosť však zanikla v roku 2015, keď vstúpil do platnosti vyšší právny mechanizmus, a to Európsky rezolučný fond, do ktorého sme začali platiť paralelne v roku 2016. Iné krajiny boli už tak ďaleko, že preniesli tie peniaze do toho rezolučného fondu, ktorý ďaleko prevyšuje potreby dané Európskou úniou, už dnes. Tak je postavená platná legislatíva, preto má špeciálny fond skončiť v budúcom roku. Nie je žiadny dôvod s ním pokračovať, žiadny ústavný dôvod, okrem politických dôvodov, ktoré tu samozrejme nebudeme komentovať.“

Reklama

Predstavitelia SBA tiež uviedli, že zvýšenie odvodu postihne najmä menšie banky, to sa premietne do ich horšieho hodnotenia ratingovými agentúrami, a to zdvihne náklady financovania. Teda vidíme tu podobný mechanizmus ako aj v iných odvetviach: keď štát nejakému príliš ziskovému odvetviu zvýši daňové či odvodové zaťaženie, neviditeľná ruka trhu má mechanizmus, ako si to aj s úrokmi vziať späť a ľavicovým politikom to dať pocítiť na preferenciách.

SBA tiež cituje legislatívu, podľa ktorej je dosahovanie zisku zákonnou povinnosťou bánk, a preto by podľa nich nemali byť zisky bánk zneužívané na krytie bežných výdavkov štátu. Inými slovami: banky predsa majú byť bohaté, to má štát rešpektovať a nebrať tie peniaze na dôchodky, školstvo a podobné úlety.

Podľa Kollára z 27 bánk v súčasnosti podnikajúcich na Slovensku len cca desatina sú oficiálne slovenské subjekty, ostatné sú dcéry zahraničných bánk.

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali