Slávny britský premiér Winston Churchill bol len zlodejom

Slávny britský premiér Winston Churchill bol len zlodejom

Bratislava/Londýn 22. februára 2018 (HSP/Roman Bednár/Foto:TASR/AP/PA)

 

Angličania svojho Winstona oslavujú ako jednu z najskvelejších osobností nielen Veľkej Británie, ale celého sveta. Pochádzal z významnej a superbohatej rodiny. Je na svete ale mnoho národov, ktoré v ňom vidia len zločinca a človeka, ktorý vo viacerých koloniálnych vojnách aktívne bojoval proti oslobodzovacím hnutiam kolonizovaných krajín. Napríklad v Sudane.

Na archívnej snímke zo 17. septembra 1954 je Winston Leonard Spencer Churchill

Jedným významným prezidentom z afrického kontinentu, ktorý nazval Winstona Churchilla obyčajným a zločineckým zlodejom, bol prezident Egypta Anwar Sadat. Urobil tak ako mladý dôstojník, keď mu v istej rozhodujúcej situácii išlo o jeho životnú a osudovú lásku, ktorú v tom momente, keď to vyslovil, mohol navždy stratiť.

Reklama

Tomu sa povie charakter a nezlomná viera vo vlastné presvedčenie. Sadat bol už v mladých rokoch národným hrdinom, ktorý neochvejne a aj so zbraňou v ruke bojoval proti okupovaniu a obsadeniu Egypta Angličanmi. Preto strávil niekoľko rokov vo väzeniach. Egypťania a egyptské nacionálne médiá ho oslavovali ako svojho najväčšieho hrdinu.

Jeho osud však chcel ešte väčšiu dramaturgiu jeho života. Pochádzal z veľmi chudobnej dedinskej rodiny. Jeho rodinné pomery boli katastrofálne a preťažké. Vyrastal s 13. súrodencami u starej mami. Anwarov otec žil v Sudane so svojou druhou ženou a pracoval tam ako tlmočník pre britskú armádu. Anwar zažil v detstve len to najhoršie – biedu, choroby, analfabetizmus. A len vlastnou usilovnosťou a nesmiernou húževnatosťou sa prepracoval vyššie a podarilo sa mu dostať na vojenskú akadémiu – čo bolo pre sociálne nízko postavených mladíkov priam nemožné – a ju aj s úspechom ukončil.

Reklama

To všetko urobilo z neho muža, ktorý sa neprestajne zasadzoval za najchudobnejších, čo sa neskôr odzrkadlilo aj v jeho sociálnej politike, keď už bol egyptským štátnikom. Mimochodom, celý výnos svojej Nobelovej ceny za mier z roku 1978, venoval svojej rodnej dedine.

Sadat je z môjho pohľadu najvýznamnejšou osobnosťou moderného Egypta a jeho vzostup z biedneho dedinského, úplne nemajetného chlapca až k prezidentovi, je absolútne neslýchaný, doslova rozprávkový a svedčí o obrovskej sile jeho osobnosti.

Písal som o ňom podrobne už inde. Tu opíšem jeho osudovú lásku, ktorej osud závisel istým spôsobom od Winstona Churchilla.

Keď mal 30 rokov, tak sa stretol po prepustení z väzenia u svojho dobrého priateľa, ktorý ho prichýlil vo svojom dome, s mladým 15 ročným dievčaťom Jehan, ktoré bolo u jeho priateľa na letných prázdninách v Suze. Ten mal za ženu jej o šesť rokov staršiu sesternicu.

Jehan dievčensky rojčila a snívala už viac ako rok o národnom hrdinovi – ktorého poznal a oslavoval celý Egypt – Anwarovi Sadatovi. Neverila vlastným ušiam, keď jej jedného horúceho dňa, keď už práve chcela odisť s priateľkami na morskú pláž, oznámil švagor Hassan, že o hodinu príde k nim vzácny hosť menom Anwar Sadat. Takmer padla do mdlôb.

Reklama

Jehan bola veľmi inteligentná a na svoj vek veľmi múdra dievčina. Okrem toho aj nápadne pekná. Pochádzala z majetnej káhirskej rodiny a jej otec bol štátnym úradníkom na ministerstve. Po matke bola polovičná Angličanka. A bola to aj jej matka a nie otec, ktorá bola rodinným patriarchom, čo bolo v islamskom Egypte absolútnou výnimkou.

Stalo sa to, čo nikto nečakal a najmenej sám Anwar. Zamiloval sa celým srdcom do krásnej a múdrej Jehan. Ona ho vo svojich dievčenských fantáziách milovala už dávno.

Medzi Jehan a Anwarom sa začala veľká ľúbostná aféru. To bolo niečo v tom čase v Egypte neslýchané a platilo ako absolútne nemorálne. Obaja boli doslova zbláznení láskou, ktorá ich celkom pohltila.

Anwar bol okrem toho ešte aj ženatý, a to niekoľko rokov so ženou zo svojej rodnej dediny. Nemiloval ju, ale ju rešpektoval. Ale Jehan nedokázalo od Anwara nič odradiť – ani veľký vekový rozdiel, ani to, že sa musel starať o svoju rodinu a ani to, že bol chudobný. Problém bol však v tom, že Jehan potrebovala na to, aby sa mohla vydať za muža svojich snov, súhlas svojich rodičov.

Ako všetky egyptské deti, tak aj Jehan mala príliš veľký rešpekt pred nimi a proti ich vôli by sa nedokázala postaviť. Okrem toho niečo také jej zakazovalo aj jej islamské náboženstvo. Nikdy by sa neodvážila nesplniť prianie svojich rodičov. Korán prikazuje úplnú poslušnosť detí voči rodičom.

Reklama

A bola to predovšetkým jej matka, ktorá o Anwarovi nechcela ani len počuť. Rušilo ju na ňom niekoľko vecí. Bol ženatý, mal deti a bol dvakrát taký starý ako jej dcéra a bojoval proti jej krajanom, Angličanom.

Matkine argumenty boli neúprosné a racionálne: „Bude sa vždy musieť starať o svoju rodinu a ty budeš žiarliť. Okrem toho vydá všetky svoje peniaze na nich a tak zničí tvoj život. A tvoja láska nevydrží potom dlho.“

Darmo sa matky niekoľkokrát naliehavo pýtala, či ho nechce aspoň spoznať a s ním hovoriť. Bola presvedčená, že každý, kto ho počuje rozprávať, tak si ho musí obľúbiť. Matka však zakaždým povedala svoje odmietavé a rozhodné nie.

Otec mal viac súcitu so svojou dcérou a aj porozumenia. Možno aj preto, lebo ako uvedomelý a nacionálne zmýšľajúci Egypťan Anwara, ako takmer každý Egypťan obdivoval a rešpektoval. Ešte ako študent bol raz na demonštráciách proti Angličanom a bol zatknutý a na niekoľko týždňov odsúdený do väzenia a preto Anwar bol v jeho očiach veľkým hrdinom.

Dni utiekli a Jehan sa stávala čoraz smutnejšia a mlčanlivejšia. Z niekdajšej radosťou žiariacej a vždy dobre naladenej mladej krásky sa stávala depresívne pôsobiaca zádumčivá žena. Rodina si robila o ňu starosti.

Dvakrát prišiel k nim aj Hassan, aby sa prihovoril za Anwar. Otec Jehan pritom začal byť naklonený tomu, aby sa jeho dcéra predsa len vydala za Anwara. Uvedomil si plne, že jeho dcéra toho muža miluje tak veľmi, že ak jej nedovolia si ho vziať, tak to môže zle s ňou skončiť a uvedomil si tiež to, že aj on sa ženil z lásky a proti názoru svojej rodiny – veď jeho žena nebola ani moslimka ani Egypťanka.

Vedela ale veľmi dobre, že sotva môže počítať s tým, že by jej rodičia – predovšetkým jej matka – dovolili, aby si vzala plamenného nepriateľa všetkého anglického, Sadata, za manžela. O to viac, že bol chudobný ako kostolná myš, mal manželku (s ktorou sa chcel rozviesť) a s ňou ešte aj tri deti a bol od nej oveľa starší. Jej matka, hoci prijala islam a Korán, ostala aj naďalej hrdou a pyšnou Angličankou a Egypťania, ako Sadat, boli pre ňu len ľuďmi z nízkej kasty. Na druhej strane si ale veľmi cenila inteligenciu a múdrosť a tým sa Anwar vyznačoval ako málokto iný.

Jehan – ktorá bola otcovým miláčikom – začala prosiť najprv otca. Trvalo dlho, kým dal svoj súhlas. Ale to bolo málo platné. Dal jej jasne najavo, že posledné slovo má matka. U nej najprv začal prosiť Hassan, ktorého mala veľmi rada. Nemal úspech. Potom začala prosiť matku Jehan. Robila tak opäť a opäť – obmäkčovala ju slzami i argumentami. Nepomáhalo.

Napokon povedala matke, že sa vzdáva, ale prosí ju aspoň o to, aby smela Anwara pozvať jeden jediný raz k nim na poobedňajší čaj. Prosíkala matku takmer každý deň. Po polroku matka napokon súhlasila, mysliac si, že konečne bude mať pokoj a dcéra potom bude akceptovať jej rozhodnutie. Gladys Cotterill vedela, že Jehan miluje Sadata veľmi a preto jej zakázala sa s ním stretávať.

Napriek tomu sa s ním niekoľkokrát tajne stretla u priateľov.

Reklama

Jeden štvrtok konečne lady Gladys povedala dcére, že o 17. hodine očakáva Sadata. Jehan vedela, že je takmer nemožné, aby matka zmenila svoje stanovisko. Na druhej strane dúfala, že keď spozná Anwara, tak že je predsa len istá nepatrná nádej. Anwar nebol síce krásavec, ale mal impozantnú tvár a každý, kto ho spoznal, bol očarený jeho osobnosťou a jeho neskrotnou energiou, ktorú neustále vyžaroval.

Pri čaji sedel Anwar medzi Jehan a jej otcom a naproti si zasadla jej matka. Vyzeralo to ako na výsluchu obžalovaného. Ale na prekvapenie Jehan nasadila Lady Gladys celkom vľúdnu tvár. Po krátkom počiatočnom zdvorilostnom rozhovore v angličtine, odrazu zaútočila po arabsky a povedala: „V novinách som o vás čítala, že ste ešte stále proti anglickej okupácii Egypta, ako to nazývate vy. Je to tak?“ Jehan sa prudko rozbúšilo srdce vopred tušiac, že odpoveď Anwara, ktorý sa nikdy nepretvaroval, bude smrteľným ortieľom pre ich lásku. Napriek tomu sa pokúšala dať mu očami signál, aby odpovedal vyhýbavo. Ten si ju však vôbec nevšímal. Pozeral priamo a otvorene do očí jej matky a začal hovoriť svojím príjemným, ale ráznym hlasom: „Winston Churchill je najbrutálnejším a najnehanebnejším zločincom. Od roku 1923 je moja krajina suverénny štát, ale on kradne Egyptu jeho hrdosť i jeho nezávislosť. Jeho politika je politikou najhoršieho banditu, ktorý presadzuje záujmy Anglicka tak, že nesmierne škodí mojej vlasti a okráda ju nehanebne o jej bohatstvá. Pre Angličanov môže byť oslavovaným človekom, pre nás je nenávideným nepriateľom. Pri všetkom rešpekte, ktorý pre vás madam mám, pre Churchilla nepociťujem nič iné ako najväčšie opovrhnutie.“

Lady Gladys mlčala. Churchill bol jej vysoko obdivovaný miláčik. Zavládlo tiesnivé ticho. Jehan zmeravela, pre ňu bolo všetko stratené. Na matku sa neodvážila ani len pozrieť. Ticho po chvíli prerušil otec. Zdvihol sa a povedal: „Bol to veľmi zaujímavý rozhovor. Pán Sadat, musíte nás niekedy opäť navštíviť“. Potom ho vyprevadil k dverám.

Jehan očakávala teraz zničujúce slová matky, ktoré budú znamenať koniec všetkým nádejám.

„Čo sa týka anglickej politiky a Winstona Churchilla mám celkom iný názor ako tvoj milovaný pán Sadat. Ale vieš, čo je obdivuhodné? Jeho otvorenosť a priamočiarosť mi veľmi imponovali. A najmä to, že sa vôbec nepokúsil si ma nejako záľudne získať a tak sa votrieť do mojej priazne. Bol úprimný a povedal to, čo si myslí. Je inteligentný a má silný charakter. S týmto mužom sa nebudeš nikdy nudiť.“

Reklama

Srdce Jehan sa prudko rozbúchalo, teraz ale od prekypujúcej radosti: „Tak sa môžeme zasnúbiť?“

Lady Gladys sa usmiala: „S tým si ešte musíš nejaký čas počkať.“

O rok sa konala svadba a veľká láska Jehan a Anwara trvala 32 rokov – až do jeho smrti. Jehan ešte žije – má 84 rokov a je ešte stále veľmi aktívna, aj politicky.

Roman Bednár

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali