Škandál: Ministerka Laššáková nedala dotácie niektorým menšinám na ich kultúrne aktivity – nič nedostali napríklad komunity starodôchodcov ani obetí trestných činov

Škandál: Ministerka Laššáková nedala dotácie niektorým menšinám na ich kultúrne aktivity – nič nedostali napríklad komunity starodôchodcov ani obetí trestných činov

Bratislava 24. mája 2019 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Na ministerstve kultúry majú škandál. Ministerka Laššáková si dovolila vzoprieť sa rozhodnutiu svojich podriadených. Nepochopila, že minister kultúry má byť iba vykonávateľom vôle bratislavskej kaviarne – figúrkou, ktorá je tam len na to, aby niesla zodpovednosť a v prípade potreby bola politicky obetovaná

Na snímke ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková

V dotačnom programe pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva nebude tohto roku finančne podporený žiadny projekt pre kultúru menšiny ľudí nespravodlivo prepustených zo zamestnania, žiadny projekt na kultúru ľudí žijúcich v jednej domácnosti s rodičmi (čo výrazne znižuje ich kvalitu života), peniaze na svoje kultúrne vyžitie nedostane ani menšina vdov a vdovcov, menšina obetí domáceho násilia, menšina ľudí so vzácnymi genetickými ochoreniami, ani menšina ľudí, ktorí trpia nespavosťou.

Reklama

Žiadna z uvedených menšín nemá za sebou silnú loby, mediálnu podporu, nie je organizovaná, akcieschopná, nepodala si projekt, preto ani žiadne peniaze nedostala, a ani sa preto nesťažuje. Neznamená to však, že by bola menej významná ako iná menšina, alebo že by mala mať menší nárok pestovať si svoju menšinovú kultúru – sú to státisíce ľudí, ktorých kvalita života je nespravodlivo nižšia, než kvalita života iných ľudí, a pestovanie ich jedinečnej menšinovej kultúry by ich mohlo robiť šťastnejšími a celú spoločnosť obohacovať.

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková však tiež rozhodla, že v uvedenom dotačnom programe nedostane podporu ani jeden z projektov predložených organizáciami zastupujúcimi LGBTI komunitu, napriek odporúčaniu hodnotiacej komisie. A to je problém: politické LGBTI, na rozdiel od mnohých iných menšín, je totiž organizované spoločenstvo, ktoré má za sebou silnú loby a jeho príslušníci sú na významných pozíciách vo všetkých oblastiach života. A hlavne, svojich práv sa nahlas dožaduje.

Reklama

Na to, že LGBTI komunita nedostane od ministerstva dotáciu, upozornila Iniciatíva Inakosť a hneď sa so svojou kritikou ozvalo množstvo mimovládnych organizácií a umelcov. Pohoršilo ich, že ministerka, ktorá je zodpovedná za chod ministerstva kultúry, sa rozhodla inak ako jej odporúčala komisia. Mimochodom, o prideľovaní dotácií v danom programe rozhoduje päťčlenná komisia, kde figuruje aj známa „slniečková“ sociologička Silvia Porubänová z mimovládky Inštitút pre výskum práce a rodiny a ďalší dvaja členovia sú „nezávislí experti“ – zástupca ministerstva je tam iba jeden.

K veci sa už stihol vyjadriť aj bývalý minister kultúry Marek Maďarič (píšeme o tom TU), ktorý schému financovania LGBTI aktivistov na ministerstve zaviedol. Maďarič kritizuje rozhodnutie ministerky zastaviť financovanie LGBTI podujatí ako Dúhový pride či Filmový festival inakosti z grantov rezortu kultúry.

Maďaričovi prekáža, že ministerka neakceptovala rozhodnutie „odborníkov“, ktorí návrh na rozdeľovanie peňazí pripravili – vraj sa to doposiaľ ešte nestalo. Pán poslanec zrejme zabudol, že už nie je ministrom, a ak jemu je možno určitý druh kultúry blízky, tak nemusí byť blízky súčasnej ministerke, ktorá za ministerstvo zodpovedá.

Tu sa vynára podstatná otázka: je tam ministerka iba na to, aby bez vlastného názoru slepo poslúchala názor komisie zloženej z mimovládkarov a „nezávislých expertov“ a rozdávala peniaze z rozpočtu podľa toho, kto má silnejšiu loby, kto hlasnejšie kričí? Podľa Maďariča zrejme áno.

A prečo práve ministerstvo kultúry má takto fungovať? Prečo je to úplne inak napríklad na ministerstve zahraničných vecí? Tam má minister na veci vlastný politický názor a slobodne (miestami až svojvoľne) podľa neho koná – a všetko je v najlepšom poriadku. Ale ak má svoj názor ministerka kultúry, tak je to problém?

Reklama

Podobná schéma úradníckeho rozhodovania sa však zjavne netýka iba ministerstva kultúry – toto je totiž samotný princíp fungovania takzvaného „deep state“. Tvári sa odborne a transparentne, ale v skutočnosti je to iba iný spôsob korupcie a fungovania totality plutokratickej moci. Nejaká sivá úradnícka myš (alebo trochu väčšie podobné úradnícke zvieratko?) napíše návrh a komisia „odborníkov“ ho schváli. Minister, ak nechce vojnu s celou tou úradníckou mašinériou, ktorú nemôže vyhodiť, potrestať ani ovládať, to musí podpísať. Ak nastane akýkoľvek problém, zodpovedný je minister, ktorý je vopred určenou obeťou.

Maďarič tvrdí, že on sa snažil ministerstvo vždy odpolitizovať. Odčlenil od neho audiovizuálny fond, neskôr fond na podporu umenia, a nakoniec fond na podporu kultúry národnostných menšín, teda finančne zaujímavé veci, na ktoré dnes už ministerstvo nemá dosah, a ktoré sú plne v pazúroch bratislavskej kaviarne. Pod rezortom kultúry tak ostáva nevďačná správa a oprava kultúrnych pamiatok, ako aj financovanie „znevýhodnených skupín”, kam Maďarič zaraďuje aj tie sexuálne.

V súvislosti s požiadavkami LGBTI je treba vždy rozlišovať: bežní inak orientovaní občania a nadnárodný politický LGBTI syndikát so svojou agendou, to sú dve principiálne odlišné veci. Menšina inak orientovaných ľudí, to sú občania, ktorým treba vychádzať v rámci možností v ústrety, avšak nadnárodnú nátlakovú organizáciu ukrytú za príslušenstvom k sexuálnej menšine je správne vnímať rovnako ako akúkoľvek inú politickú silu – a presne tak isto, ako aj k iným politickým silám, k nej pristupovať v prípade, ak sa snaží získať neprimerané výhody vzhľadom na majoritné obyvateľstvo a ostatné menšiny.

Lenže zdá sa, že ministerka si už uvedomila, čo má robiť, ak sa chce vyhnúť problémom. „Ministerstvo kultúry zaznamenalo medializované výhrady niektorých neúspešných uchádzačov o dotácie. Rezort preto pozval na rokovanie zástupcov týchto organizácií, aby si obe strany vyjasnili sporné body,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva kultúry Barbora Palovičová. Uviedla tiež, že „Ministerka kultúry v druhom kole osobne dohliadne na to, aby sa žiadna znevýhodnená skupina obyvateľov, ktorá sa uchádza o nenárokovateľnú štátnu dotáciu, nemohla cítiť diskriminovaná.“

Ministerka teda mieni s LGBTI lobistami vyjednávať a zrejme im urobí ústupok, za ktorý bude protihodnotou, že zmiernia svoj mediálny a politický nátlak. Ak tak urobí, bude to vlastne rezignácia na jej pôvodné rozhodnutie a hodnoty, ktorými sa pritom riadila. Ale je správny prístup riadiť sa princípom „viac dostane ten, kto hlasnejšie kričí a silnejšie vydiera“? Má takto fungovať demokracia? Je demokratické a správne, že z finančného „koláča“ určeného na kultúru znevýhodnených menšín dostane vždy iba jedna hlasno kričiaca menšina a nie menšiny, ktoré nie sú politicky organizované a nedokážu si podať projekt, ako napríklad menšina obetí justičných omylov alebo menšina ľudí, ktorí trpia problémom s asertivitou, pričom ministerka, ktorá je za to zodpovedná, nemá moc rozhodnúť inak?

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali