SIS v rámci protiteroristických opatrení monitorovala osoby, čo odišli do konfliktných zón a aj navrátilcov

SIS v rámci protiteroristických opatrení monitorovala osoby, čo odišli do konfliktných zón a aj navrátilcov

Bratislava 19. júna 2019 (SITA/HSP/Foto: TASR – Michal Svítok)

 

V rámci protiteroristických opatrení sa Slovenská informačná služba v rokoch 2015 až 2018 zaoberala monitoringom jednotlivcov, ktorí vycestovali z územia SR do oblastí ozbrojených konfliktov. Uvádza sa to v Správe o plnení úloh vyplývajúcich z Národného akčného plánu boja proti terorizmu na roky 2015 – 2018, ktorú vypracoval rezort vnútra

Ilustračné foto

Tajná služba sa podľa materiálu zaoberala aj možnými navrátilcami z týchto regiónov, ktorí “vzhľadom na získané bojové zručnosti, vlastnú frustráciu, či radikalizmus” predstavovali potenciálne bezpečnostné riziko aj pre SR. “V hodnotenom období SIS vypracovala 153 spravodajských produktov (spravodajských informácií a analytických hodnotení) týkajúcich sa bezpečnostných rizík a potenciálnych hrozieb súvisiacich so SR, ako aj bezpečnostnej situácie a teroristických hrozieb vo svete,” uvádza sa v správe.

Reklama

Primárna spravodajská pozornosť SIS pri získavaní informácií o teroristických rizikách a hrozbách voči SR, jej občanom, záujmom a objektom bola v rokoch 2015 až 2018 podľa dokumentu venovaná subjektom rizikovým z pohľadu ich potenciálu na možnú radikalizáciu a prejavov sympatií k zahraničným teroristickým organizáciám, či kontaktom na radikálne osoby. “SIS získavala informácie o rizikových nákupoch nebezpečných chemikálií a prekurzorov výbušnín, ktoré je možné zneužiť na teroristický útok. SIS získavala informácie aj o nákupoch zbraní kategórie D (napr. plynové, znehodnotené, historické, pozn. SITA), ktoré by bolo možné spätne upraviť na funkčné, streľbyschopné zbrane,” uvádza sa v dokumente.

V rámci zahraničnej spolupráce SIS podľa správy získavala a vyhodnocovala poznatky o islamistickom náboženskom radikalizme v regiónoch severnej Afriky, Blízkeho a Ďalekého východu, strednej Ázie, severného Kaukazu a západného Balkánu, ako aj signály možných teroristických rizík potenciálne plynúcich z rizikových komunít v geograficky blízkych krajinách.

Reklama

“V súvislosti s masívnou migračnou vlnou smerujúcou z krajín Blízkeho východu a severnej Afriky do Európy bola od roku 2015 spravodajská pozornosť SIS zameraná na riziká možného prieniku rizikových osôb prostredníctvom tejto vlny do krajín EÚ. SIS sa vo svojom monitoringu a analytickej činnosti zameriavala na vyhodnocovanie bezpečnostných rizík globálneho džihádu s dôrazom na bezpečnostné implikácie pre Európu, prioritne na vývoj a možný dopad na bezpečnostnú situáciu na území SR,” konštatuje dokument.

V rámci boja proti teroristickým rizikám SIS takisto priebežne spolupracovala s partnerskými bezpečnostnými zložkami na národnej i medzinárodnej úrovni. “Domácich externých príjemcov SIS informovala o teroristických rizikách a bezpečnostnej situácii, čím proaktívne prispela k eliminovaniu a predchádzaniu potenciálnych ohrození,” uvádza sa v správe. V rámci spolupráce na medzinárodnej úrovni so zahraničnými partnermi tajná služba zase poskytovala analytické príspevky do protiteroristických projektov, v ktorých je aktívnym členom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali