Sen je mŕtvy. Globalizácia, RIP

Sen je mŕtvy. Globalizácia, RIP

 Rijád 8. septembra 2023 (HSP/dailyreckoning/Foto:Twitter)

 

Celosvetová túžba odkloniť sa od dolára ako prostriedku výmeny v medzinárodnom obchode s tovarom a službami sa v pozoruhodne krátkom čase zmenila z bodu diskusie na novinku a blížiacu sa realitu, píše James Rickards

dedolarizácia, dolár, Spojené štáty
Ilustračné foto

Je nemožné prezrieť si titulky novín bez toho, aby sa neobjavila nová správa o tom, že hlavní obchodní partneri plánujú nahradiť americký dolár v platobných kanáloch podporujúcich svetový obchod svojimi miestnymi menami (alebo v prípade krajín BRICS novovytvorenou menou).

Reklama

Tento plán bol nedávno opätovne zdôraznený, keďže BRICS sa oficiálne dohodol na prijatí šiestich nových členov do skupiny vrátane Saudskej Arábie.

Význam nových členov je zrejmý. Pridaním Saudskej Arábie sa do skupiny BRICS dostali dvaja z troch najväčších producentov ropy na svete (Rusko a Saudská Arábia; tretím členom tejto trojice sú Spojené štáty).

Reklama

Zahrnutie SAE a Iránu do skupiny BRICS popri Saudskej Arábii a Rusku z nej de facto robí OPEC+, pokiaľ ide o určovanie ťažby a cien ropy.

Do skupiny BRICS budú teraz patriť druhá, piata, desiata, jedenásta, osemnásta a dvadsiata tretia najväčšia ekonomika sveta spolu s ďalšími piatimi krajinami. Celkový HDP rozšíreného členstva BRICS predstavuje približne 30 % svetového HDP meraného na nominálnej báze a viac ako 50 % svetového HDP meraného na základe parity kúpnej sily.

Mnohí Američania majú tendenciu nariekať nad poklesom globálnej úlohy dolára. Ale mali by?

Globálna úloha dolára bola pre Spojené štáty vždy dvojsečnou zbraňou. Silný dolár zdražuje vývoz. A hoci umožňuje, aby súčasťou zahraničnej politiky bola hrozba sankcií, za vlády Joea Bidena to pre USA nefungovalo až tak dobre.

Okrem sankcií voči oligarchom, zákazu amerických investícií v Rusku, vyradenia Ruska z medzinárodného komunikačného systému SWIFT a zmrazenia a krádeže aktív zašli Bidenove sankcie tak ďaleko, že zmrazili a zadržali americké dolárové rezervy ruskej centrálnej banky.

Reklama

V tom čase som napísal, že tento krok nielenže Rusku neublíži, ale tiež že sa vráti ako bumerang a mimoriadne poškodí Spojené štáty. Je mi naozaj ľúto, že som mal pravdu.

Keď ostatné krajiny videli, že USA sa zmocnili aktív veľkej centrálnej banky, položili si zrejmú otázku: “Čo ak sa Spojeným štátom nebude páčiť MOJA politika alebo konanie v medzinárodných záležitostiach?” “Zabaví potom Biden aj aktíva mojej centrálnej banky?”

Mnohé krajiny – vrátane Číny, Indie a Brazílie – sa rozhodli, že odpoveď by mohla znieť: “Áno.” A okamžite začali predávať svoje držby amerického štátneho dlhu a začali platiť za dovoz vo vlastných menách.

Bidenov omyl však vytvoril ešte väčšiu hrozbu a postavenie dolára ako svetovej rezervnej meny je teraz otázne.

Najväčšia hrozba pre dolár teda neprichádza zo zahraničia, ale z americkej štátnej pokladnice.

Reklama

Konkrétne, USA zabavením aktív ruskej centrálnej banky vyzbrojili dolár spôsobom, ktorý podkopáva právny štát v Spojených štátoch a núti ostatné krajiny hľadať alternatívy.

Čo ak žiadna iná mena nemôže ľahko nahradiť úlohu rezervnej meny dolára? Existuje vôbec nejaká alternatíva?

Áno, zlato je pripravené a čaká v zálohe. To je skutočné nebezpečenstvo pre trh s americkými štátnymi pokladničnými poukážkami – že sa suverénne štáty obrátia k zlatu, aby unikli doláru.

Tento trend sa už tiež začal. Nemôže však zájsť veľmi ďaleko bez exponenciálneho rastu dolárovej ceny zlata. Takéto prírastky by sa nemali považovať za “vzostup” zlata. Najlepšie je chápať ich ako pokles dolára. Dôsledky tohto vývoja sú vysoko inflačné, ako sme videli koncom 70. rokov.

Výsledky snahy o de-dolarizáciu uvidíme v nasledujúcich mesiacoch. Zatiaľ získavajte zlato, kým ešte môžete.

Nižšie vám ukážem, ako je samit BRICS len ďalším znakom toho, že globalistický sen je mŕtvy. Čítajte ďalej.

 

Globalistický sen je mŕtvy

Čo presne sa stalo na samite BRICS v Južnej Afrike, ktorý sa skončil 24. augusta? Odpoveďou je, že sa toho stalo veľa, čo má zásadné dôsledky pre medzinárodný menový systém a geopolitiku v širšom zmysle. O najdôležitejších detailoch sa však v širokej miere neinformovalo a namiesto toho boli pochované pod štandardnými titulkami. Tu je príbeh:

Preskúmal som 26-stranové oficiálne komuniké zo samitu BRICS. Je dobré na referenčné účely, ale je väčšinou plné diplomatických fráz a dobrých úmyslov. Hovorí sa v ňom o “vzájomnom rešpekte a porozumení, zvrchovanej rovnosti, solidarite, demokracii, otvorenosti, inkluzívnosti, posilnenej spolupráci a konsenze”.

To je len diplomatický kotrmelec, ktorý môžete nájsť takmer v každom komuniké z akéhokoľvek multilaterálneho stretnutia. Na 26 stranách sa ukrýva niekoľko dôležitých oznámení, ale viac informácií môžem získať z médií a zo svojich súkromných zdrojov. Formálny dokument môžeme pokojne odložiť bokom, kým budeme pátrať v zákulisí po skutočných novinkách.

Reklama

 

Novinky sú obrovské

Prehľad BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) sa oficiálne dohodli na prijatí šiestich nových členov do skupiny. Týmito krajinami sú Saudská Arábia, Irán, Spojené arabské emiráty, Etiópia, Argentína a Egypt. Tieto krajiny sa stanú členmi BRICS s účinnosťou od 1. januára 2024. Ide o prvú zmenu v členstve od roku 2010, keď bola do pôvodnej skupiny BRIC prijatá Južná Afrika.

Teraz, keď sa hrádza nových členov pretrhla, možno očakávať, že v nasledujúcich rokoch bude prijatých mnoho ďalších krajín z viac ako 20-členného zoznamu čakateľov vrátane ekonomicky silných hráčov, ako je Turecko.

V súvislosti s týmto prijímaním prebiehali medzi členmi veľké diskusie. Čína tvrdo presadzovala začlenenie Saudskej Arábie, keďže kráľovstvo je najväčším dodávateľom ropy do Číny. Saudskú Arábiu podporovalo aj Rusko.

India bola spočiatku proti, ale potom výmenou za podporu Číny súhlasila s prijatím Iránu, ktorý je blízkym spojencom Indie. Južná Afrika lobovala za ďalšieho člena zo subsaharskej Afriky, čo je dôvodom zaradenia Etiópie.

Reklama

Brazília sa chcela uistiť, že Južná Amerika nebude znevážená, a presadzovala Argentínu, ktorá je jej významným obchodným partnerom. Egypt sa zdal byť jasnou voľbou vzhľadom na význam Suezského prieplavu, ako aj na historické úzke väzby Egypta s Ruskom, ktoré siahajú až do 50. rokov 20. storočia.

Spojené arabské emiráty sú dôležitým finančným centrom (čo je kľúčovým faktorom pri snahe o de-dolarizáciu) a dobre zapadajú do portfólia produkcie ropy Saudskej Arábie, Iránu a Ruska. Nakoniec každý niečo získal a dosiahol sa konsenzus.

 

Plánovaná dominancia BRICS+

Pridaním Saudskej Arábie sa do skupiny BRICS dostali dvaja z troch najväčších producentov ropy na svete (Rusko a Saudská Arábia; tretím členom tejto trojice sú Spojené štáty). Zahrnutím Spojených arabských emirátov a Iránu do skupiny BRICS sa popri Saudskej Arábii a Rusku stáva de facto OPEC+, pokiaľ ide o diktovanie ťažby a cien ropy.

Celkový počet obyvateľov BRICS+ je 3,6 miliardy, čo predstavuje 45 % celkovej populácie Zeme. Rozšírená skupina BRICS tiež ovláda dlhý zoznam prírodných zdrojov vrátane obilnín, sóje, vzácnych zemín, uránu, titánu, hliníka a zlata. Štáty BRICS+ vlastnia dva z troch najväčších arzenálov jadrových zbraní na svete (Rusko a Čína; druhým členom z tejto trojice sú USA).

Reklama

Sila BRICS+ ďaleko presahuje jednoduché meranie výroby a počtu obyvateľov. Keď sa pozriete na mapu sveta, uvidíte, že BRICS teraz kontrolujú Perzský záliv a Hormuzský prieliv (Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Irán), Suezský prieplav (Egypt), Magellanov prieliv (Argentína) a veľkú časť euroázijskej pevniny (Rusko, Čína a Irán).

Toto úsilie má pred sebou ešte dlhú cestu a americké námorníctvo stále vládne moriam. Na dopravnom spojení zo Šanghaja do Rotterdamu sa stále pracuje. Ale vízia BRICS+, pokiaľ ide o stratégie globálnej dominancie na súši aj na mori, je dych vyrážajúca.

Stručne povedané, či už sa to meria počtom obyvateľov, zbraní, ekonomickým výkonom, energiou, prírodnými zdrojmi alebo samotnou rozlohou, BRICS+ je teraz v pozícii, keď môže vyzvať G7 a ostatné rozvinuté ekonomiky, aby získali globálny hlas v geopolitike, ekonomike a globálnom poriadku.

Táto výzva sa stane ešte konkrétnejšou, keď sa BRICS v budúcnosti rozšíri o ďalších členov. Bojové línie medzi kolektívnym Západom a globálnym Juhom sú už nakreslené. Je to multipolárny svet, aký sme naposledy videli v roku 1991 na konci studenej vojny. Globalistický sen je mŕtvy.

 

A čo tá nová globálna mena?

A čo plány na novú globálnu menu BRICS, ktorá sa bude používať najprv ako obchodná mena medzi členmi a neskôr ako rezervná mena?

Vo vyhlásení zo samitu BRICS XV sa o tomto bode takmer vôbec nehovorí. Je tu niekoľko pozitívnych zmienok o príslušných úlohách Novej rozvojovej banky (NDB) a Dohody o podmienečných rezervách (CRA), ale obidva tieto subjekty už existujú a neoznačujú nové iniciatívy.

Reklama

Skutočnosť, že sa nespomína nová globálna mena, však neznamená, že sa o nej súkromne nediskutovalo. Znamená to len, že sa nedosiahol konsenzus.

Čína stále sníva o tom, že z jüanu urobí globálnu obchodnú menu a vytvorí akýsi “petroyuan”. India stále presadzuje širšie prijatie svojej rupie v bilaterálnom obchode. Južná Afrika nie je v tejto diskusii významným globálnym hráčom. Zdá sa, že len Rusko a Brazília sú odhodlané vytvoriť skutočnú alternatívu k doláru pre globálny obchod a rezervy.

Tieto otázky sa budú musieť vyriešiť.

Dôležité je, že kľúčom k úspechu menovej únie je jej veľkosť. Euro je toho dokonalým príkladom. V súčasnosti používa euro ako svoju domácu menu 20 krajín. Euro zároveň patrí medzi svetové rezervné meny (s približne 26 % podielom rezervných aktív denominovaných v eurách), pretože je voľne zameniteľné za americké doláre a iné rezervné meny, ako sú švajčiarsky frank, šterlingy a japonské jeny.

Preto je rozšírenie členstva v BRICS neoddeliteľnou súčasťou vízie novej globálnej meny. Navrhnutie a zavedenie novej meny znamená len málo bez veľkej skupiny obchodných partnerov, ktorí sú pripravení ju prijať a používať v každodennom obchodovaní.

Pridanie nových členov BRICS je dôležitým krokom smerom k vytvoreniu takejto veľkej skupiny, a teda nevyhnutným krokom na ceste k novej globálnej mene, ktorá bude konkurovať doláru, ak ho dokonca nevytlačí.

Tento proces sa začal.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

Dolár sa chystá pohltiť ďalší štát

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:18

V roku 2026 sa budú konať prvé majstrovstvá sveta klubov žien. Rozhodla o tom Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) na svojom zasadaní v Bangkoku. Turnaj by mal zahŕňať 16 tímov a konať by sa mal na prelome januára a februára. FIFA zároveň informovala, že zníži počet reprezentačných prestávok v ženskom kalendári o jednu na päť ročne.

Včera 20:17

Bieloruská tenistka Arina Sobolenková postúpila do semifinále dvojhry na turnaji WTA 1000 v Ríme. Vo štvrťfinále zvíťazila v pozícii nasadenej dvojky nad deviatkou “pavúka” Lotyškou Jelenou Ostapenkovou 6:2, 6:4.

Včera 20:14

Čilsky tenista Alejandro Tabilo sa prebojoval do semifinále dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo štvrťfinále zdolal ako nasadená 29-ka Číňana Čanga Č’-čena 6:3, 6:4.

Včera 20:04

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bude v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii.

Včera 19:58

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Peter Kubovič vo svetle tragickej udalosti predčasne ukončil svoju účasť na dvojdňovej medzinárodnej konferencii v Brne. Útok na premiéra považuje za neakceptovateľný a udalosťou je hlboko zarmútený.

Včera 19:56

Celé maďarské politické spektrum odsudzuje stredajší pokus o atentát na predsedu vlády SR Roberta Fica, konštatoval server mfor.hu, ktorý citoval vyjadrenia zástupcov jednotlivých opozičných politických subjektov.

Včera 19:48

Stredajší atentát na premiéra SR Roberta Fica odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Talianska, Švédska, Rumunska či Chorvátska, ale aj vláda Bieloruska.

Včera 19:21

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica. V príspevku na sociálnej sieti X mu vyjadril solidaritu.

Včera 19:15

Nárast násilia je znepokojujúci, konštatoval na margo stredajšieho atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.

Včera 19:02

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu na stretnutí o ruskom obrannom priemysle vyhlásil, že tamojšia vláda musí urobiť všetko, čo je v jej silách v záujme zabezpečenia všetkých prostriedkov potrebných pre vojakov bojujúcich na Ukrajine.

Včera 18:44

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov “s rozhorčením” správu o stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica v Handlovej.

Včera 18:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica a označil ho za “strašný” čin.

Včera 18:23

Česko od júna spustí pilotný projekt asistovaných dobrovoľných návratov na Ukrajinu. Po schválení vládou o tom v stredu informovalo české ministerstvo vnútra, ktoré zdôraznilo, že projekt nesúvisí s brannou povinnosťou Ukrajincov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali