Saudská Arábia pripravuje sociálnu revolúciu s cieľom svetového víťazstva

Saudská Arábia pripravuje sociálnu revolúciu s cieľom svetového víťazstva

Moskva 18. mája 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Hasan Jamali)

 

Západné médiá a experti zažívajú kognitívnu disonanciu v súvislosti s aktivitami Saudskej Arábie v kontexte cenovej vojny na ropnom trhu: škrty v rozpočte, v sociálnych dávkach a tiež zjavná ekonomická kríza kontrastujú s agresívnymi aktivitami na finančných trhoch, ktoré poukazujú na to, že Rijád má istú dlhodobú stratégiu a ďalekosiahle plány, píše v úvode svojho komentára Ivan Danilov

Ilustračné foto

Keď tieto plány budú budú uvedené do praxe, môže sa stať, že svetovú energetickú vojnu prehrajú práve západné štáty, a nie krajiny vyvážajúce ropu.

Reklama

Kvôli následkom epidémie koronavírusu a pádu cien ropy, ku ktorému prispeli aktivity samotnej Saudskej Arábie, sa jej ekonomika dostala do stavu šoku, a devízové rezervy krajiny začali horieť rekordnou rýchlosťou.

Kurz saudského rialu voči americkému doláru je fixovaný, čo na jednej strane vytvára istú predvídateľnosť pre ekonomiku, ale na druhej strane vedie k tomu, že v prípade pádu cien ropy bude štát nútený predávať doláre z devízových rezerv, a to v množstve, ktoré nebude určené jeho želaniam, ale požiadavky trhových hráčov.

Reklama

Agentúra Reuters informovala koncom apríla, že čisté zahraničné aktíva (Saudskej Arábie, pozn. red.) vrátane cenných papierov ako dlhopisy USA a zahraničné depozity klesli v marci na 464 miliárd dolárov, teda na najnižšiu hranicu za 19 rokov. Zníženie o takmer 27 miliárd dolárov je najväčší mesačný pád za posledných dvadsať rokov, čo svedčí o naliehavej potrebe kráľovstva nasadiť rezervy, aby nahradilo ekonomické škody z cien ropy a vážneho spomalenia neropných odvetví spôsobeného koronavírusom.

Ruské devízové rezervy tiež klesli, ale v tomto prípade išlo vo veľkej miere o účtovnícky fenomén: značná časť ruských rezerv je v zlate a aj v eurách a ďalších menách, ale štatistická evidencia je v dolároch. Dosť často to spôsobuje situácie, v ktorých môže dolárová hodnota rezerv silno rásť alebo klesať v závislosti od kurzu dolára voči ostatným menám, a to dokonca keď samotná výška rezerv nezažíva žiadne mimoriadne zmeny.

V saudskom prípade ide práve o citeľné zníženie rezerv. Pričom k zrušeniu spojenia národnej meny s dolárom (s katastrofálnymi následkami) nebude potrebný pád rezerv na nulu, menová kríza začne oveľa skôr. Podľa odhadu expertov agentúry Reuters nie je minimum potrebné k podpore istoty vo fixovanom kurze známe, a možno ani nemôže byť prepočítané, avšak rozumný odhad je zrejme 250 300 miliárd dolárov.

Pád príjmov a ďalšie finančné komplikácie spôsobili nutnosť obrovského zníženia rozpočtových výdavkov a prudké zvýšenie daní. Televízia Al Jazeera ironicky poznamenala, že tieto aktivity majú za cieľ preložiť hlavnú časť bremena pádu ropných príjmov priamo na bedrá prostých Saudov.

Suma zníženia rozpočtových výdavkov predstavovala na tento rok 26 miliárd dolárov. DPH bolo zvýšené na trojnásobok, z 5% na 15% a tiež boli skrátené dávky pre zamestnancov platené z rozpočtu a financovanie projektov zameraných diverzifikáciu ekonomiky do roku 2030.

Reklama

Môže sa zdať, že cenovú vojnu na ropnom trhu prehral práve Rijád, veď práve ten je dnes nútený škrtať sociálne projekty, spaľovať devízové rezervy a obetovať nádeje na rýchlu diverzifikáciu ekonomiky. Existuje ale nuansa, ktorá umožňuje tento odhad spochybniť.

Ide o to, že súčasne sa škrty v rozpočtových výdavkoch prichádzajú správy o tom, že saudskí investori vkladajú miliardy dolárov do nákupu akcií európskych a kanadských ropných spoločností. Môže sa to zdať dosť čudné na pozadí katastrofálneho pádu cien ropy, avšak je to fakt.

V apríli zverejnili západné spravodajské agentúry informácie o tom, že saudský štátny investičný fond kúpil na burzách neveľké, ale významné balíky akcií ropných spoločností Equinor AS (Nórsko), Royal Dutch Shell PLC (Veľká Británia Holandsko), Total SA (Francúzsko) a Eni (Taliansko). Médiá uvádzali sumu približne jedna miliarda dolárov, avšak novinári získali zrejme informácie len o časti saudských transakcií.

Ukázalo sa, že nákup akcií európskych ropných spoločností bol predohrou k ešte aktívnejším činom na kanadskom trhu. Dňa 16. mája informovala agentúra Bloomberg o tom, že Rijád je dnes minoritným akcionárom popredných kanadských ropných spoločností, ktorých akcie kúpili práve v čase ich maximálnej lacnosti kvôli pádu cien ropy na negatívne hodnoty:

Suverénny investičný fond Saudskej Arábie kúpil podiely v dvoch veľkých kanadských ropných spoločnostiach počas katastrofy na energetickom trhu. Štátny investičný fond nahromadil podiely v Canadian Natural Resources Ltd. a Suncor Energy Inc. vo výške 2,6% a 2%. V súčasnej dobe je tento fond ôsmym najväčším v Suncor podľa dát Bloombergu.

Reklama

Môžeme hádať, akú logikou sa riadili , ktorí prijímali rozhodnutia o súčasnom prudkom znížení rozpočtových výdavkov kvôli pádu cien ropy a nákupu akcií ropných spoločností z , Veľkej Británie a Kanady.

Pravdepodobné vysvetlenie je asi nasledovné: obetovať sociálnu stabilitu a projekty ekonomickej diverzifikácie kvôli tomu, aby sa premenili doláre a dlhopisy USA zo štátnych rezerv na podiely ropných spoločností, ktoré sú dnes veľmi lacné. Je to veľmi riskantné, ale odvážna stávka na budúci ropný trh, ktorú má zmysel urobiť len v prípade, že saudská elita je stopercentne presvedčená, že cena čierneho zlata pôjde hore a ich podiely v západných ropných spoločnostiach im vynesú fantastický zisk.

Keď je táto stávka správna, získajú tým Saudská Arábia a Rusko, kdežto európski a kanadskí investori budú veľmi ľutovať, že akcie ich spoločností sa predali za nízke ceny. V tomto scenári sa otázka, kto vyhrá v cenových vojnách na ropnom trhu, považovať za vyriešenú: aliancia OPEC+ Rusko bude jednoznačne víťazkou. Aktivity Rijádu svedčia prinajmenšom o tom, že vedenie Saudskej Arábie počíta práve s podobným scenárom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali