Rusko vsádza na rastúcu “tieňovú flotilu” na prepravu ropy

Rusko vsádza na rastúcu “tieňovú flotilu” na prepravu ropy

Bratislava 7. decembra 2022 (HSP/Oilprice/Foto:Twitter)

 

V posledných mesiacoch sa zmenil vlastník nezvyčajne veľkého počtu tankerov.Analytici a predstavitelia lodného priemyslu to považujú za snahu Ruska pokračovať v preprave veľkých objemov svojej ropy a subjektov, ktoré chcú profitovať z obchodu s ruskou ropou v režime sankcií, píše Cvetana Parasková pre Oilprice.com  

tanker
Ilustračné foto

“Temná” alebo “tieňová” flotila ropných tankerov sa rozrastá a v súčasnosti zahŕňa tankery, ktoré prepravujú nielen iránsku a venezuelskú ropu podliehajúcu sankciám, ale aj čoraz väčšie objemy ruskej ropy a produktov. EÚ a G7 teraz zakazujú námorné prepravné služby pre ropu s cenou nad 60 USD za barel, zatiaľ čo Rusko tvrdí, že tento limit neakceptuje a bude obchodovať so “spriatelenými” partnermi, ktorí sú ochotní prevziať jeho ropu nepoistenú západnými spoločnosťami.

Reklama

Pred embargom EÚ na dovoz ruskej ropy z 5. decembra, ktoré bolo oznámené pred niekoľkými mesiacmi, stovky plavidiel – väčšinou starších, ktorých životnosť sa blíži ku koncu a ktoré sú určené na zošrotovanie – zmenili vlastníka na spoločnosti, ktoré nie sú spojené s EÚ alebo G7, ako napríklad firmy so sídlom v Dubaji.

Mnohé z týchto tankerov sa už objavili v ruských prístavoch, aby naložili ropu.

Reklama

Preprava ropy starými tankermi bez poistenia spoločností EÚ/G7 je katastrofou, ktorá čaká na svoju príležitosť, tvrdia lodní analytici a makléri.

 

Predaj tankerov mimo trhu

Mnohé obchody sa uskutočnili mimo trhu, pričom sa predali tankery doteraz neznámym subjektom so sídlom mimo EÚ a krajín G7.

“Mnohé predaje sa uskutočnili mimo trhu a takzvaná tmavá flotila tankerov naďalej rastie,” hovorí Erik Broekhuizen, manažér námorného výskumu a poradenstva v spoločnosti Poten & Partners.

Podľa Poten & Partners sa renomovaní vlastníci nechcú zapájať do “tmavej flotily”, avšak zisky z utajenej lodnej dopravy by mohli byť oveľa vyššie ako trhové sadzby.

Reklama

“Tieto prémiové zárobky vytvorili silnú motiváciu pre oportunistických, menej svedomitých vlastníkov, aby sa zapojili do týchto obchodov,” uviedol Broekhuizen v článku, ktorý minulý mesiac priniesol portál Riviera Maritime Media.

Od januára do začiatku novembra zmenilo vlastníka najmenej 60 veľmi veľkých ropných lodí (VLCC), 42 tankerov Suezmax a 93 lodí Aframax, odhadla spoločnosť Poten & Partners. Priemerný vek týchto tankerov je viac ako 15 rokov – vek, v ktorom sa tankery zvyčajne posielajú do šrotu.

 

Neznámi vlastníci

V dôsledku toho cena použitých tankerov tento rok prudko vzrástla. Podľa údajov spoločnosti VesselsValue, ktoré citovala agentúra Reuters, sa napríklad cena 20-ročného tankera typu Aframax od 1. januára do dnešného dňa zvýšila o 86 % – z 11,8 milióna USD na 22 miliónov USD.

“Blížiace sa sankcie spôsobili prudký nárast dopytu po tonáži historických tankerov, čo sa následne prejavilo v náraste hodnoty tohto sektora. Tankerské lode, ktoré budú naďalej obchodovať v ‘tmavej flotile’, obmedzia ponuku plavidiel, čo by mohlo naďalej podporovať tento sektor z hľadiska príjmov a hodnôt,” napísala minulý týždeň Rebecca Galanopoulos Jonesová zo spoločnosti VesselsValue.

Reklama
tanker
Ilustračné foto

“Čoraz častejšie sa objavujú špekulácie o tom, že trh s tankermi sa rozdelí na dve kategórie; tí, ktorí pôsobia v ruských vodách, sa teraz presunú na iné obchody, a tí, ktorí sa napriek sankciám snažia profitovať z prémií vyplývajúcich z ruských obchodov.”

Podľa prieskumu spoločnosti TradeWinds bolo až 393 tankerov, teda 43 % transakcií s plavidlami od ruskej invázie na Ukrajinu, predaných neznámym majiteľom alebo novozaloženým spoločnostiam. Okrem toho desiatky tankerov registrovaných v členských štátoch EÚ, ako sú Malta, Cyprus a Grécko, tento rok už opustili svoju registráciu, uviedol pre TradeWinds úradník z maltskej vlajkovej správy.

Anoop Singh, vedúci výskumu tankerov v spoločnosti Braemar, povedal pre Financial Times:

“Ide o kupcov, ktorých ako dlhoroční sprostredkovatelia nepoznáme,” a dodal: “Sme presvedčení, že väčšina týchto plavidiel je určená pre Rusko.”

Analytici tvrdia, že aj napriek šialenému trhu so starými tankermi, ktoré idú k neznámym alebo málo známym novým majiteľom, bude mať Rusko pravdepodobne problém umiestniť všetku svoju ropu, ktorá predtým smerovala do Európy, na iné trhy, ako sú jeho súčasní najväčší zákazníci Čína, India a Turecko.

Stará flotila cisternových lodí môže byť katastrofou, ktorá čaká na svoju príležitosť

Rastúca veľkosť “tmavej flotily” zvyšuje riziko nehôd, uviedla začiatkom novembra spoločnosť Poten & Partners.

Dve nehody, ku ktorým došlo v posledných týždňoch a ktoré sa týkali tankerov starých 20 a 21 rokov, vrátane jedného, ktorý prevážal ruskú ropu z Primorska do Turecka, “opäť poukazujú na potenciálne riziká spojené s využívaním starej, nevyhovujúcej tonáže na prepravu ropy a ropných produktov”, uviedla spoločnosť Poten & Partners.

Embargo EÚ na dovoz ruskej ropy a cenový strop na ruskú ropu už vytvorili “dvojúrovňový trh” v odvetví tankerov, uviedli vedúci pracovníci pred tým, ako sankcie 5. decembra nadobudli účinnosť.

Spoločnosť Frontline, jeden z najväčších svetových vlastníkov tankerov, minulý týždeň uviedla, že v treťom štvrťroku sa “vyvinul dvojúrovňový trh s nákladnou dopravou, keďže niektorí vlastníci sa vyhýbajú preprave ruskej ropy z dôvodu rizika sankcií alebo vlastných sankcií, zatiaľ čo iní vlastníci sa rozhodli pre túto prepravu”.

Reklama

“Na druhej strane sa prenajímatelia môžu snažiť vyhýbať plavidlám s ruskou históriou, čo zvyšuje neefektívnosť obchodu,” uviedla spoločnosť Frontline.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali