Roman Michelko: Dvadsať rokov po…

Roman Michelko: Dvadsať rokov po…

Bratislava 11. októbra 2018 (HSP/Foto:Pavol Ďurčo)

 

Pred dvadsiatimi rokmi v septembri 1998 Slovensko prežilo zásadné voľby. Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) ich síce vyhralo, ale nebolo schopné zostaviť vládu a v nasledujúcich rokoch 1998 až 2002, respektíve 2006 bola generácia politikov, ktorí stáli pri vzniku samostatného Slovenska, vystriedaná  prevažne pravicovými koalíciami. Voľby v roku 1998 boli však naozaj prelomové. Bol to jeden z prvých, bohužiaľ, úspešných pokusov, keď vďaka obrovským prostriedkom zo zahraničia, ako aj zahraničného know-how prišla k moci politická garnitúra, ktorá zásadným spôsobom otočila kormidlo nášho politického smerovania

Ilustračné foto

V rokoch 1994 – 1998 prešlo Slovensko komplikovaným obdobím. Bolo to obdobie, keď sa zásadným spôsobom  transformoval náš politický, ale aj ekonomický systém. Vládnuce HZDS sa spolu so svojimi koaličnými partnermi Slovenskou národnou stranou (SNS) a Združením robotníkov Slovenska (ZRS) pokúsilo –  nie celkom úspešne – vytvoriť domácu kapitálotvornú vrstvu.  To sa logicky veľmi nepáčilo skupinám, ktoré východný blok brali ako svoju korisť. V období druhej Mečiarovej vlády sa nepodarilo za symbolickú sumu privatizovať strategické podniky, rovnako ako výpredaj národného bohatstva ani zďaleka nedosahoval rozmery, aké nastali v priebehu dvoch nasledujúcich Dzurindových vlád.

Reklama

Vráťme sa však k obdobiu tesne pred septembrom 1998. Aj či predovšetkým vďaka  vtedajšej opozícii bola naša spoločnosť extrémne polarizovaná.  Toto obdobie  bolo  však charakteristické  masívnym prísunom prostriedkov na takzvanú občiansku spoločnosť. Len na takzvanú mobilizačnú kampaň vtedy išlo päťdesiat miliónov amerických dolárov.  Tým pádom sa naše voľby stali súčasťou veľkej geopolitickej hry, ktorej cieľ bol jasne určený. Našim politickým elitám bolo jednoznačne dané najavo, že ich suverenita je jednoznačne limitovaná. Nakoniec, o absolútne neprípustnom a veľmi častom zasahovaní zahraničných diplomatov do našej politiky vydal vo svojich memoároch autentické svedectvo aj Ján Čarnogurský.

Objektívne  však treba priznať, že aj Vladimír Mečiar a jeho garnitúra urobili viacero ťažkých politických chýb. Aj preto bola mobilizácia proti jeho vláde ľahšia.  Kauzy ako zavlečenie Michala Kováča ml. do Rakúska alebo zbavenie Františka Gauliedera  poslaneckého mandátu boli obrovskou nahrávkou opozícii na smeč. Tá na základe týchto káuz extrémne démonizovala Mečiara a vytvorila dojem, že Slovensko sa stáva diktatúrou, pričom  práve oni sú povolaní zachrániť našu spoločnosť.

Reklama

Ako to nakoniec dopadlo, všetci vieme.  Nástup širokej koalície –  Slovenská demokratická koalícia (SDK), Strana demokratickej ľavice (SDĽ), Strana občianskeho porozumenia (SOP) a Strana maďarskej koalície (SMK) – predčil aj tie najhoršie očakávania.  Tento širokospektrálny zlepenec veľmi rýchlo začal plniť svoje politické zadanie. Napriek zákonu, ktorý zakazoval privatizáciu strategických podnikov, „podarená“ koalícia prišla na fintu, ako ho obísť. Strategické podniky sa privatizovali síce minoritne, teda  zahraničný investor dostal len štyridsaťdeväť percent akcií, ale s manažérskou kontrolou.

Tak slovenská vláda v podstate darovala rodinné striebro zahraničným investorom. Privatizované boli Slovenské telekomunikácie, SPP, všetky rozvodné podniky – distribučky elektriny VSE, SSE a ZSE, Transpetrol a mnohé ďalšie. Boli zavedené „regulačné“ poplatky u lekára, všetky sociálne výdavky  začali „brutálne“. Zároveň sa zastavil diaľničný program,  čo pociťujeme dodnes, keď ani po dvadsiatich ôsmych rokoch nemáme diaľnične prepojenie Bratislavy s Košicami. K úplnému naplneniu diela skazy už chýbalo len spoplatnenie vysokého školstva.

Na snímke Roman Michelko

Vrchol cynizmu však nastal na sklonku prvej Dzuridovej vlády, keď odchádzajúca garnitúra v presvedčení, že po voľbách 2002 nemá šancu udržať si moc, prijala niekoľko desiatok – takmer štyridsať prosociálnych zákonov, tešiac sa, aké nášľapné míny zanechá svojim nástupcom. Stalo sa však niečo, čo nikto nečakal. Vďaka novovytvorenej strane mediálneho magnáta Pavla Ruska Aliancii nového občana (ANO) dzurindovská koalícia nečakane pokračovala ďalej.   No a potom nastali orgie cynizmu. Nová koalícia v skrátenom legislatívnom  konaní rušila všetky prosociálne zákony, ktoré prijala len pred niekoľkými mesiacmi. Priam kriminálne privatizovala Slovenské elektrárne za mikroskopický zlomok ich reálnej ceny a vyvrcholením všetkého bolo protiústavné a retroaktívne prehodnocovanie invalidných dôchodkov, keď  Ľudovít Kaník beznohým dôchodcom zobral ich invalidné dôchodky, čo mnohých doviedlo do neriešiteľných životných situácií.

Dnes, keď mediálny mainstream oslavuje dvadsiate výročie septembra 1998, sa cudne mlčí o arogancii, cynizme a asociálnosti garnitúry, ktorá vystriedala tú Mečiarovu. Selektívna pamäť prevažnej väčšiny našej žurnalistickej obce spôsobuje, že na Slovensku v akýchsi pravidelný periódach uchopujú moc asociálni cynici, ktorých jediným cieľom je dostať sa k moci a slúžiť tým, ktorí ich sponzorujú.  Slovensku v roku 2020 hrozí repríza roku 1998. Treba len dúfať, že sa tomu podarí zabrániť.

Roman Michelko

Reklama

 

Text vyšiel aj v SNN

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali